Aflossen in kleinere stapjes?

Op het moment komt er van het aflossen van de hypotheek wat minder veel terecht, omdat we aan het sparen zijn voor het dak. Normaal gesproken lukt het wel om een paar honderd euro opzij te schuiven, waardoor we elke 5-6 weken weer een ‘donatie’ van €500 kunnen doen. Dat vind ik zelf wel een mooi bedrag, want het is ’te doen’ en twee keer zo’n storting is alweer €1000. En dat merk je in de cijfers!

Maar nu het wat minder hard gaat, vraag ik me af of het geen idee is om kleinere bedragen te gaan storten. Bijvoorbeeld €250 of €300. Nu duurt het namelijk zeker 2-3 maanden voor we aan de €500 zitten en al die tijd loopt de rente die we moeten betalen door, terwijl de rente die we op ons spaargeld krijgen steeds verder daalt. Voor het werk hoef ik het niet te laten; ik heb gewoon een rekeningnummer waarop ik het kan storten en moet even een mailtje naar de bank sturen. Als dat laatste niet hoefde, zou ik me er helemaal niet druk om maken en gewoon elke cent die we beschikbaar hebben voor de hypotheek overmaken. Maar omdat de bank er dus ook (een klein beetje) werk van heeft, wil ik de bedragen wel een beetje groter houden, zodat ze daar zelf geen eisen aan gaan stellen die de boel alleen maar weer vertragen.

Wat zouden jullie in dit geval doen; kleinere bedragen (en zo ja, wat zou voor jou een ‘ondergrens’ zijn?), of nog steeds wachten tot de €500?

P.S. Volg je LekkerLevenMetMinder al op Facebook?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Wat een blog en wat een tips. Ga je snel in mijn leeslijst toevoegen zodat ik dit allemaal eens op mijn gemak na kan lezen.

  Voor wat betreft de extra aflossingen, tja… voor mij nog even een droom dat we daar ook aan kunnen beginnen te sparen. Dus daar kan ik je zeker niet mee verder helpen

 2. Wat fijn dat je met kleinere bedragen mag aflossen! Ik moet bij de A.egon minimaal 2.000 euro storten, hetgeen niet heel erg motiveert. Want het duurt best een tijdje voor ik dat bedrag bij elkaar heb gespaard.

  1. Dat schiet ook niet op! Ja, wel als je het stort natuurlijk, maar voor je daar bent. Dan zijn er meestal alweer tig dingen opgekomen waar je dat geld ook voor kunt/moet gebruiken 🙁 Dit is overigens Rabo, maar weet niet of dat uitmaakt. Voor onze spaarpolis gaat het wel met minimaal €300.

  2. De Rabo heeft mij dit jaar nog verzekerd dat ook een klein bedrag mag ik wil het elke keer doen met €100. Volgens de bank hebben wij een kleine hypotheek maar toch wil ik met aflossen beginnen. dan maar minder hard sparen voor andere dingen

 3. Wij moeten minimaal 450 euro aflossen, dus doorsparen tot dat bedrag en dan mag het weer. Maar niet om je het nog moeilijker te maken; waarom niet eerst even echt doordouwen voor het dak sparen, dat zo snel mogelijk dicht en dan echt gaan voor de hypotheek? Het versprokkeld zo op deze manier. Ik weet niet hoe lang je nog moet sparen voor de dakpannen, maar als dat doel bereikt is, is toch de grootste onkosten post gedaan? Misschien iets om over na te denken. En anders zou ik gewoon iedere maand wat storten in de hypotheek als dat met kleine bedragen ook mag. Wij gaan nu ook eerst even voor het vernieuwen van een aantal dingen in huis. Deuren moeten vervangen en er moet een nieuwe ketel in binnen een jaar of 2, dus dat gaat even voor. Zo snel mogelijk geld hiervoor opzij en dan gaan voor de hypotheek.

 4. Ik ben het eens met breienmaar! Ik zou ook eerst alles opzij leggen voor het dak. Daarna weer op de oude voet verder met de hypotheek. Anders ben je een huis aan het aflossen zonder goed dak! 😀 De winter komt er ook aan.

 5. Ik kan bij onze hypotheekverstrekker vanaf minimaal 500 euro een aflossing doen.( nu lukt dat nog niet ik wil eerst een buffer hebben gespaard om een aantal maanden te kunnen overbruggen bij tegenslagen)

 6. Dacht dat in de voorwaarden staat van 400 het minimum is, maar dat weet ik niet zeker. Verschilt volgens mij ook van bank tot bank want ik moet elke keer een aflosnota opvragen, ik kan het niet gewoon overmaken.

  Meteen aflossen werkt wel fijner, het geld kan maar weg zijn, dan kan je het ook niet meer uitgeven aan allerhande onzin.

 7. ik zou zeer zeker zoveel mogelijk aflossen dus ook kleinere bedragen als dat mogelijk is en het dak daarvan zou ik eerst kijken hoe noodzakelijk dat is, want als je het zonder problemen nog wat kunt uitstellen , dan zou ik eerst zoveel mogelijk aflossen want alle rente die je niet hoeft te betalen is meegenomen.

 8. Het dak hebben we in principe al bij elkaar, maar dan zijn wel alle potjes leeg. Tenminste, inmiddels niet helemaal meer, maar het liefst houd ik er nog wat meer in dan nu, dus vandaar dat ik wel al langzaam bezig blijf met aflossen, maar ook nog voor het dak spaar.

 9. Ik zou voor het dak gaan en daarna zoveel mogelijk aflossen ook al zijn dat kleinere bedrag. Als jij dat fijner vind moet je dat doen. Ik ben ook bij de Rabo en ben er niet van op de hoogte dat je een mail erbij moet sturen.

 10. Ik zou, eens het dak (virtueel) betaald is, eerst alle potjes weer op het gewenste minimum zetten en dan pas verder gaan met aflossen.
  Maar dat terzijde, als je wil aflossen, doe het dan op de manier die je zelf het liefste wil. Ik zou niet omkijken naar eventueel extra werk voor de bank, ze verdienen al genoeg aan jou en ze zullen heus niet aan jou denken bij hun procedure opmaak.
  Hoeveel rente betaal je overigens per maand? En gaat daar dan helemaal geen automatische kapitaalsaflossing bij? Ik blijf het een vreemd, weinig rendabel systeem vinden, maar dat vind jij intussen ook zo te lezen. Wij betalen al sinds maand 1 kapitaal af, sinds ergens in het 4de jaar is het gedeelte kapitaal hoger dan het gedeelte interest, wat betekent dat wij momenteel al elke maand zo'n 600 euro kapitaal aflossen. Maar zelfs met deze vorm van krediet, waarbij op 20 jaar tijd met vaste maandelijkse aflossingen het huis helemaal van ons is zonder restkapitaal af te lossen, betalen wij in realiteit 150% van de aankoopsom van ons huis… hoe groot moet het verschil dan bij jullie wel niet zijn, vraag ik me soms af

  1. Hier betaal je je huis 3x, als je tussentijds niet aflost en je aflossingsvrij hebt. Wij hebben bijna de helft spaarhypotheek, daar bouwen we elke maand €375 aan kapitaal op. De rente zit bij ons op dit moment op ongeveer €1900. Daarvan is €900 voor de aflossingsvrije hypotheek en €1000 voor de spaarhypotheek. Die €900 proberen we nu dus te verlagen 🙂

 11. Pfft, dat aflossen. Direktbank iedere keer een formulier versturen voor een aflossing van een maand vooruit.
  Dan komt er een brief dat ze het dan en dan gaan aflossen…..
  Soms schrijven ze het van een niet bestaande bankrekening af. Hé dat lukt niet. Vertellen ze niet.
  Dan proberen ze het van mijn privé rekening af te halen! Hé lukt niet! Hoe kan dat nou?

  Dus ik begin inmiddels al met drie keer het juiste bankrekeningnummer te vermelde op het formulier.

  Vandaag 6 augustus is het extra bedrag van 2000 euro nog niet afgeschreven.
  Gebeld en ze zouden me terug bellen, nu al dik vijf uur geleden.

  Het is dat ik onverwacht een vrije dag heb, in verband met wateroverlast en kans op kortsluiting.

  Nou ja, door de crises zal de volgende aflossing nog wel even op zich laten wachten.

  Ik zou in jou geval eerst dat dak op het huis mikken, betalen en dan verder.
  Heb je nog subisidie ontvangen?

 12. Ik ben er nog niet aan uit wat in onze situatie 'wijs' is, maar niks doen is ook geen optie en daarom deze maand gestart met het wegzetten van een bedragje. Alle beetjes helpen alvast … daarna ga ik me nog eens verdiepen of het handig is om tussentijds te gaan aflossen of aan het einde van de rit.

  Zit er bij jouw hypotheek overigens geen ondergrens aan wat je per keer mag aflossen?

 13. Over wat voor een bedrag hebben we het…

  Stel je hebt een hypotheek met 6% rente, dat is dus min of meer 0.5% rente per jaar.

  Stel je kunt per anderhalve maand 250 euro aflossen, of je kunt na 3 maanden 500 euro aflossen.

  Je betaalt de minste rente als je 2 x 250 euro aflost, dat is duidelijk, maar hoeveel minder? Het verschil is, dat je anderhalve maand langer rente betaalt over 250 euro. Dit kost per maand 0.5 % van 250 euro is 1.25 euro; in anderhalve maand is dit dus bijna 2 euro.

  Dus als je acht keer per jaar 250 euro aflost in plaats van vier keer per jaar 500 euro, dan scheelt dit je ongeveer 8 euro in een jaar. Is dit de moeite waard? Dat moet je zelf bepalen, vind ik.

  1. Die waar we op aflossen is effectief toevallig 6% per jaar, dus dit voorbeeld laat precies het verschil voor ons zien! En die €8 lijkt misschien niet veel, maar voor praktisch geen extra moeite, vind ik het toch weer makkelijk verdiend, dus ik denk dat ik de drempel maar even tijdelijk wat verlaag.

  2. Je krijgt ook minder hypotheekrenteaftrek en je mist spaarrente op het bedrag. Het uiteindelijke bedrag zal dus nog iets lager liggen (zo rond de EUR 4,00). Ja goed, alle beetjes helpen dus het is het uiteindelijk altijd waard.

 14. Ik zou het dan inderdaad in kleinere bedragen overmaken. Ik weet eigenlijk niet eens wat er bij onze bank kan, omdat wij nog niet gaan aflossen. Wij sparen wel om af te lossen, maar wij willen over 4,5 jaar ineens een bepaald bedrag afbetalen. De reden waarom ik nog aflos is omdat dat volgens mij ook gelijk invloed heeft op je belastingteruggave. Die komt bij ons per maand binnen. Ik heb geen zin om straks opeens flink te moeten betalen aan de Belastingdienst. Hoe doe jij dat? Of krijg je je teruggave per jaar terug?

  1. Daarbij komt dat ik denk dat ze over 4,5 jaar eisen dat we een gedeelte inlossen, omdat wij een "leuke" top hypotheek hebben. Als ik nu al elk jaar ga betalen heb ik straks niks meer achter de hand. We sparen het ook bewust bij een andere bank weg.

  2. Dat zal inderdaad invloed hebben op je hypotheekrenteaftrek, maar dat is in ons geval eerst nog te verwaarlozen. We hebben nu bij elkaar zoveel afgelost, dat het per maand dik €45 scheelt. De HRA is iets van 42% daarvan, als we dat al redden, dus dan praat je over €250 in het jaar ofzo. Dat wordt aan het einde verrekend, maar ik hoef eigenlijk nooit zelf te betalen, omdat ik zakelijk een grotere voorlopige aanslag heb dan nodig is. Dat is overigens wel iets wat ik een beetje aan wil gaan passen, want hoewel elk jaar een flink bedrag terugkrijgen leuk is, houd ik geloof ik liever elke maand wat meer over. Nu is het soms best spannend of alles gaat lukken!

  3. Ik weet niet hoe hoog je hypotheek is, of hoeveel je over 4,5 jaar wilt gaan aflossen, maar hou je er wel rekening mee dat je maar een bepaald percentage per jaar boetevrij mag aflossen. Dat kan 10% of 20% van het originele hypotheek bedrag zijn. Zou in de voorwaarden moeten staan.

   Wanneer je over 4,5 jaar over dat percentage heen zou gaan, dan krijg je daar een boete overheen. Je kunt ook het ene deel in december aflossen en het volgende in januari. Dan verdeel je het over de jaren.

   Greetz,
   Jacqueline

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.