14 dingen waaraan je meer tijd zou moeten spenderen

Als ik het met werk/verbouwen druk heb, dan is dat op allerlei manieren te merken. Ik bivakkeer meestal in een joggingpak, in plaats van dat ik me netjes aankleed, make-up blijft vaak af en als het opgaat, dan maak ik me er qua gezicht schoonmaken weer veel te makkelijk vanaf, mijn bureau ligt vol troep, het overzicht is kwijt en meestal zijn er ook in huis wat minislagvelden te vinden, zoals een niet supernetjes aanrecht, een mand was die al dagen staat, enzovoorts. En over sociale contacten hoef ik het dan helemaal niet te hebben; veel verder dan het tuinpad kom ik niet en ik zit ook totaal niet te wachten op telefoontjes/spelletjes/andersoortige berichten. Kortom; als ik het druk heb, laat ik de stress en de spanning eigenlijk winnen van het overzicht.

Dat vind ik zelf niet altijd erg, want een beetje stress en spanning zorgt er meestal wel voor dat dingen sneller (en beter) af komen. Maar tegenwoordig hebben de mindere momenten vaker de overhand. Dan zit ik om 1:00 nog te werken (en mezelf flink zielig te vinden), omdat ik iets dat ik had moeten doen vergeten was te noteren (en dus te doen). Of moet ik als ik eigenlijk tegen een deadline aan zit te hikken als een speer door het huis om het enigszins fatsoenlijk te maken voor mens, dier en eventueel bezoek.

Nu las ik op Wisebread een artikel met daarin 14 dingen waar je meer aandacht aan zou moeten besteden. Heel specifieke dingen, waardoor het makkelijker is ze in de gaten te houden. Ik heb ze even op een rijtje gezet, met tussen haakjes erachter waar het bijzonder goed voor schijnt te zijn:

1. Je tanden (gebit en gezondheid in het algemeen)
2. Je huis (orde, humeur, tegen stress/dip)
3. Familie en vrienden (humeur, gezondheid)
4. Leren (hersenen, creativiteit)
5. Alleen zijn (hoofd leegmaken)
6. Waarden en normen (dingen van een andere kant bekijken, zodat je ook meer begrip op kunt brengen voor meningen/ideeën van anderen = minder strijd)
7. Garderobe (humeur, zelfvertrouwen, productiviteit)
8. Geheugen (troost, eye-opener)
9. Creatieve dingen (creativiteit, tegen stress, humeur)
10. Manieren (omgang met anderen en voorbeeld voor kinderen)
11. Dromen (tevredenheid, realiseren van passies)
12. Angsten (overwinnen maakt je sterker)
13. Sterke punten (je richten op dingen die je leuk vindt, ipv verbeteren van zwakke punten)
14. Avonturen (van risico’s nemen groei je)

Ik geloof direct dat dit werkt. Sinds ik aan het opruimen ben, voelt het al alsof ik meer overzicht heb. Sinds kort probeer ik heel trouw – of ik nu weg moet of niet – een soort beautyroutine te doen en me fatsoenlijk aan te kleden en ook dat merk ik in mijn humeur. En dat zijn zomaar even een paar dingen. Ik heb het lijstje uitgeprint en ga me daar eens wat meer op richten, in plaats van mee te gaan in de stroom van alles. Want dat beviel me toch al niet zo erg. Het leuke is dat je eigenlijk niet eens allerlei halsbrekende capriolen uit hoeft te halen; je moet alleen meer aandacht besteden aan jezelf en je relaties, iets wat bij mij (en vast ook wel bij veel andere mensen) snel sneuvelt als je last hebt van stress. Da’s weer eens wat anders dan aflossen of verbouwen!

Schenk jij al voldoende aandacht aan deze dingen? Wat zou je voor jezelf anders willen doen?

P.s. Volg jij LekkerLevenMetMinder ook al op Facebook en op Twitter?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Als ik ook nog aandacht MOET geven aan al die 14 punten krijg ik nog meer stress. Zeker als het allemaal tegelijk moet. En wanneer heb ik dan nog tijd om te werken? Mijn tanden poets ik toch wel.

 2. Ik denk dat je gelijk hebt, maar soms is het beter je vooral te focussen op dingen die op dit moment het allerbelangrijkste zijn. Voor mij is dit nu het bezuinigen. Maar ik ga me nu wel even lekker optutten want ik zit al weer veels te lang achter de computer. Dankjewel voor je reactie op mijn blog. Maak er een heerlijke dag van!!

 3. Ik zit niet op Facebook, en te merken aan de drukte die mijn familieleden en vrienden er aan hebben, mis ik niets. Familie, nou of je humeur en gezondheid daar op vooruitgaat? Ik heb op dit moment vooral te maken met zowel eigen- als schoonfamilie die veel negatieve aandacht vragen. Met een groot deel van de 14 punten kan ik het verder wel eens zijn.

 4. Ik zou meer avontuur en nieuwe indrukken willen, maar daar zijn de omstandigheden niet naar, dus valt die van het lijstje af. Ik zoek nu meer naar nieuwe impulsen in huiselijker zin.
  Voor wat betreft orde en overzicht, zou je een half jaartje flylady kunnen proberen. Het leert je ook om zo nu en dan iets kleins te doen (en het daarbij te mogen laten van jezelf). Maar ook zorgen voor jezelf, je geliefden, je administratie etc maken deel uit van de zienswijze. Het is beslist niet uitsluitend huishoudelijk gericht. Als de huishoudelijke taken me boven het hoofd groeien kijk ik even een maand lang bij de sneek peak for the week en volg dan een maandje de kleine klusjes van dat moment. Dat scheelt stukken.
  Momenteel zijn we als razende roeltjes aan het opruimen. Heerlijk, dat er dingen weg mogen na wel zes jaar. Niet meer naar de afgelopen zes jaar kijken, nu genieten van de ruimte.

 5. Mijn aandacht bleef haken bij 'dromen'. Ik vroeg me af hoe je daar meer aandacht aan kunt besteden? Maar toen zag ik dat het meer gaat om wensen, dingen je graag wilt. Ik begreep het als dromen in de nacht!

 6. 'k Heb net zelf het boek: de monnik die zijn ferrari verkocht' gelezen, daar staan voor mij zoveel antwoorden in. Daar wordt uitgegaan van 7 beginselen, samengevat in een soort verhaal. 'k Zou dit boek iedereen willen aanraden!

 7. Als het voor jou werkt, prima toch!
  Ikzelf heb een lijstjes allergie en ga me door lijstjes altijd opgejaagd en slecht voelen. Maar goed, nooit iemand met elkaar vergelijken, elk mens/ leven is anders etc. etc.

 8. Poeh, ik ben erg van de lijstjes maar dit lijstje is me net te lang en daar zou ik dan alleen maar weer onrustig van worden … tenzij je elke keer gewoon één puntje van dat lijstje kiest en daar even aandacht aan schenkt, dat zou dan weer wel werken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.