Boodschappengeld: pinnen of contant?

Boodschappengeld: pinnen of contantEigenlijk heb ik vrijwel nooit contant geld in huis. Ik krijg het amper – mijn facturen en salaris worden immers betaald via de bank – en ik heb het liever ook niet in huis, omdat het op één of andere manier toch altijd op gaat aan dingen waarmee ik in het budget eigenlijk helemaal geen rekening had gehouden. Zonde natuurlijk.

Wat dat betreft werkt pinnen voor mij wel goed: ik grijp nooit mis, kan aanbiedingen groter inslaan als het zo uitkomt en ik kan geld dat over is gemakkelijk afromen naar de spaarrekening.

Geen probleem, zou je denken.

Maar: ik merk dat contant boodschappengeld over het algemeen vaak wél weer langer meegaat. Als in: ik spring er zuiniger mee om, omdat er een einde aan zit. Op is op. Dus als ik door de winkel loop, kijk ik mijn lijstje twee keer na, onderzoek ik of er misschien toch nog een iets voordeligere variant is en bedenk ik nog eens een keer of ik dat ene product nu wel écht wil hebben.

Wat werkt nu het beste?

Voor mij hebben beide manieren van betalen voordelen, maar ik ben er nog niet helemaal uit wat nu het beste werkt. In theorie zou je denken dat het boodschappengeld contant opnemen het beste is. Dan ben ik immers zuiniger. Aan de andere kant; wat als er aan het einde van de maand geld over is? Als dat op de rekening staat, sluis ik het gemakkelijk door naar de spaarrekening. Als het contant in huis ligt, dan zou ik het óf door moeten schuiven naar de volgende maand (dus gewoon voor die maand minder pinnen), óf het verdwijnt weer. Omdat ik alles pinnen al regelmatig gedaan heb, lijkt het me voor deze maand wel eens mooi om te kijken hoe het werkt als ik het geld contant bij me houd. Kijken of het dan lukt om aan het einde van de maand wat over te houden!

Hoe gebruik jij je boodschappengeld; contant of pinnen? En heb je nog goede tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Heb je nooit gehad dat de stroom er in de winkel af was, of dat de pinapparaten het niet doen? Ik zorg altijd dat ik een briefje van vijftig als reserve ergens diep weggestopt in de portemonnee heb om dat op te vangen. Zelfs aan mijn sleutelbos zit een kokertje met noodmedicatie en een briefje van vijf.

  1. Ja, wel eens, maar dat was toen net voor een klein boodschapje ofzo. Als ik het van tevoren weet, dan kan ik altijd wel een dag wachten. Zo’n contante reserve ergens verbergen is overigens wel een goed idee, bijvoorbeeld voor tanken. Dat is vervelend, als je niet kunt pinnen en met een lege tank staat!

 2. Wauw, wat is het hier mooi geworden zeg! Complimenten voor de nieuwe look! Ik vind het prachtig!

  Ik pin altijd alles, omdat ik zo een geldspoor heb en kan zien waar mijn geld is gebleven. Ik ken het principe van contanten wel, maar bij mij werkt dat niet zo goed omdat ik te laks ben met een kasboek helaas.

 3. Het liefst betaal ik alles met creditcard. Behalve dat ik dan BIJ-punten spaar zijn alle aankopen 180 dagen verzekerd, maar in geval van dagelijkse boodschappen is dat niet belangrijk. Voor de creditcard uitgaven heb ik in mijn ING een spaardoel creditcard, waarnaar ik de gedane uitgaven overhevel vanuit mijn boodschappenbudget. Het werkt als een speer. Ik heb een vast boodschappen/benzine/fun-budget waarmee ik prima uitkom. Er blijft regelmatig wat over en spaar ik een beetje voor de dure decembermaand.

  Contant geld heb ik maar weinig. Af en toe pin ik 50 euro, voor kleine boodschapjes in winkels waar de creditcard niet geaccepteerd wordt, zoals bij AH hier in het dorp (Lidl en Jumbo accepteren die wel).

  Het lijkt een beetje omslachtig, maar die punten sparen vind ik leuk! Onlangs nog een slowcooker kunnen laten komen voor helemaal NIKS.

  1. Online betaal ik idd ook heel veel met creditcard, omdat ik dan punten krijg. Ik reken wel aan het einde van de maand meteen af, dus betaal geen rente, maar die punten leveren me per jaar toch ook wel weer een paar tientjes op. Offline betaal ik alleen in het buitenland met CC, ik heb (mogelijk onterecht) altijd het idee dat betalen met de CC dan geld kost. Dat is niet zo dus?

   1. Tegenwoordig kun je meer en meer met creditcard betalen zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn. Mijn dagelijkse boodschappen doe ik bij Lidl en Jumbo en reken dan altijd met credit card af. Wij wonen dichtbij de grens met Duitsland en regelmatig doe ik daar boodschappen en tank ik benzine. Betaal er altijd met creditcard zonder kosten. Ook online betalingen altijd met credit card, als er geen extra kosten bij komen kijken. Ook wij rekenen maandelijks af, zonder rente. Als de rekening beschikbaar is, betaal ik direct, hoewel je er drie weken de tijd voor hebt. Als we op vakantie gaan met anderen, schiet ik alles voor en verdien op deze manier extra punten. Op jaarbasis levert het me netto rond de 100 euro op. De kosten zijn dan al verrekend. Ik vind het een mooi systeem. Het werkt ook goed met de mastercard van Euroclix, de punten daarvan kun je cash laten uitkeren. Met de BIJpunten zit je vast aan de bijenkorf, maar dat vind ik wel prima. Regelmatig heb ik een kraamcadeautje nodig en dan zoek ik iets uit in de Outlet en laat het direct naar de boreling opsturen. Heel handig als je zover weg woont van je familie.

 4. Hallo weetje naar al die jaren nog niet wat je moet doen ??….gewoon betalen contant.Iedere week je huishoudgeld van je rekening halen weet je precies wat je kan kopen als het eerder op is heb je teveel gekocht.Hoe moeilijk kan het zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.