Minder tv kijken, meer lezen

Ik geef het toe: ik ben dol op tv kijken. Het liefst zo dom mogelijke programma’s. Natuurlijk zijn er grenzen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik gewoon meer geniet van hersenloos vermaak als Teen Mom, dan van interessante documentaires die me ook nog wat kennis op zouden kunnen leveren. Ik houd mezelf altijd maar voor dat dat komt omdat ik de hele dag al met mijn hoofd bezig ben.

Maar, zoals in de ondertitel van dit blog ook al te lezen is, van tv kijken wordt je niet écht gelukkig. En het levert je eigenlijk ook niet veel op. Als je intelligente dingen kijkt levert het je misschien wat kennis op en als je my kind of pulp kijkt, wat ontspanning/vermaak. Al met al kost het echter vooral veel tijd en energie. Want hoewel het heerlijk is om na een lange dag lekker op de bank te gaan met het verstand op nul, is het nu niet echt zo dat ik me heel veel beter voel na een avond tv kijken.

En toch; ik vind het moeilijk te weerstaan. Gelukkig heb ik daar nu een oplossing voor: vriend.

Vriend kijkt wél graag intelligente programma’s. En dan meestal ook nog over onderwerpen waar ik he-le-maal niets aan vindt. En omdat ik het wél leuk vindt om even lekker met vriend te chillen als hij thuis is (en het stiekem wel fijn vind om mijn tv-consumptie terug te schroeven), ga ik er dan lekker bij zitten met een boekje. Zo komt het dat ik in de 2-3 weken dat ik hier nu (onofficieel) woon al 4 of 5 boeken heb uitgelezen. Heerlijk!

Misschien ga ik zelfs wel weer kijken of hier geen bibliotheek in de buurt is waar ik lid van kan worden. Dat bedenk ik me eigenlijk nu pas, nu ik dit schrijf. Ik ben wel eerder lid geweest en weet dat ik de kosten zakelijk kan opvoeren. Dat scheelt dus weer. Wel zijn ze – zie ik – inmiddels weer wat duurder geworden. Een abonnement kost nu €45 per jaar, als je per automatische incasso betaalt. Er is ook een introductieabonnement, voor €12,50 voor drie maanden. Dat kan ik natuurlijk ook eerst proberen. Als ik dan toch (te) weinig ga, heb ik niet direct voor een heel jaar betaald.

Oké, toen ik dit blogje begon, was de bieb nog niet eens bij me opgekomen, maar zo zie je maar weer, tijdens het schrijven kun je toch op goede ideeën komen 🙂

Ben jij lid van de bieb? Wat voor abonnement heb je? En als je een partner hebt; kijken jullie graag hetzelfde soort programma’s, of eigenlijk niet echt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik ga graag in de bieb kijken voor bijvoorbeeld reisgidsen ter inspiratie van mijn volgende vakantie en zo af en toe een tijdschrift naast de echte leesboeken. Ik heb een vol abonnement want maak er genoeg gebruik van en vind dat dit soort voorzieningen moeten blijven bestaan dus steun het graag. Ik gebruik het niet maar ze hebben tegenwoordig ook e-boeken die je digitaal kunt lenen, hoef je de deur niet voor uit 🙂

 2. Wij kijken niet veel TV en als we het doen zelden naar dezelfde programma's. Maar dezer dagen wel af en toe naar de Olympische spelen. Vooral turnen :-).
  Ik kijk series op mijn DVD speler (draagbaar). Zo kunnen de kinderen niet meekijken.
  Lezen doe ik wel elke dag, maar doet de man niet.
  Ik ben geen lid van de BIB. Ofwel koop ik het boek (ofwel papier ofwel op mijn e-reader).

 3. Ik heb een bib. abonnement en dat kan heel makkelijk uit ( 57 euro ?). Ik lees allerlei boeken, een verrijking en ben vaak bezig in verschillende boeken tegelijk. dit hangt af van stemming en concentratie ( als het een heel informatief boek is waar je aandacht bij moet houden).
  Ik heb 2 tienerdochters die 's avonds echt pulp kunnen kijken op tv. Tegenwoordig haal ik ook films bij de bib. en laat hun thuis uit kiezen welke we die avond gaan kijken. Dit vind ik ook een stuk gezelliger dan de (vaak schreeuwerige) tv uitzendingen die we voorgeschoten krijgen en ik geloof dat een leuke film wel gewaardeerd wordt :).
  Zelf kijk ik tegenwoordig via teletekst het nieuws en dit vind ik al indrukwekkend genoeg zonder beeld maar blijf zo wel een beetje op de hoogte wat er in de wereld gebeurd.

 4. Wat grappig, ik herken het helemaal! Ik kan prima op de bank hangen en nutteloze programma's kijken terwijl mijn partner liever een documentaire kijkt. En ik weet dat ik er niet gelukkig van word, maar soms is het zo fijn om te doen.
  (Niet elke avond natuurlijk, de televisie staat bij ons misschien twee avonden per week aan)

  Voorlopig heb ik nog genoeg ongelezen boeken op mijn ereader staan maar volgend jaar ben ik wel weer van plan een abonnement bij de bieb te nemen

 5. We kijken niet heel veel tv. Meestal kijken we wel samen naar het journaal. Qua films hebben we meestal een verschillende smaak. Manlief kijkt regelmatig films van HBO met een van de zoons. En GOT kijkt ie graag.
  Afgelopen week keken we samen naar een film van Gooische Vrouwen. Toch wel lekker, even een heerlijk ontspannen film.
  Ik kijk graag naar Teen Mom. Vooral de eerste groep deelnemers. En op TLC kijk ik graag naar Sister Wives, My five wives, 19 kids and counting. Jammer dat die laatste twee series gestopt zijn. Er is nog een spin off van 19 kids. Daar heb ik een paar afleveringen van gezien.
  Ik kijk vaker series op Netflix. Soms films en we huren films uit de bieb. Kost niks als je een abonnement hebt.

 6. Hier wel een vol biebabonnement, maar ik koop daarnaast ook veel papieren boeken, vaak op de ramsjafdelingen van grotere zaken.
  Ik bewaar geen boeken meer, tenzij ze heel speciaal zijn. Meestal zet ik ze voordat ik ze uit heb al op Bol. Tegen de tijd dat er een koper is, heb ik het dan wel uit.

  Mijn man kijkt zeer weinig tv, ik wat meer, maar niet echt avond aan avond. Behalve nu, want ik ben dol op sport. Passief dan hè 🙂 Blijf met plezier op de bank liggen, half-slapend, om niets belangrijks te missen.
  Wij houden het bij de publieke zenders, BRT of BBC, houden (dus) wel van informatieve programma's. Ik moet helemaal niets hebben van die stompzinnige trouwjurken/dieet/zielige-geen-geld-meer-hebbende-mensen/date- en dergelijke programma's.
  Ik besef natuurlijk best dat zó veel sport kijken voor veel mensen net zo stompzinnig is, haha. Nog maar een kleine week.

  geraldinesleven.blogspot.nl

 7. Ja ik ben lid van de bieb al ga ik er momenteel niet heen. Maar ik vind het wel belangrijk dat bibliotheken blijven bestaan, dus ben ik lid 🙂 Ik zou binnenkort eens langs moeten gaan om mijn zoontje in te schrijven bij de bieb, dat is dan weer een leuk uitje denk ik 🙂
  Mariska

 8. Ha,ha, ha, wat een leuk blog! Ik kijk weinig tv en als ik kijk meestal naar Netflix. Ik ben lid van de bieb en vind het fantatisch! Ik leen alles wat los en vast zit; vooral informatieve boeken. De nieuwste kookboeken, zelfhulpboeken, reisboeken, ik kan er geen genoeg van krijgen, heerlijk!

 9. Ik merk dat mijn concentratie vermindert, wanneer iemand met geluid iets bij mij in de buurt doet. Ik doe alles veel langzamer daardoor. Dat is niet de bedoeling. Heb jij dat ook? Zo niet, geen probleem, zo ja, dan koptelefoon of zoiets.

 10. Wij hebben ook een abo op de bieb, ik een betaald en de kids het gratis abo.
  Ik haal graag leuke films uit mijn te kijken lijstje, de bieb heeft tegenwoordig een app waar je reserveringen in kunt maken, dan staat wat je wil meteen klaar zonder dat jij hoeft te zoeken, makkelijk voor als je haast hebt.
  Wij hebben het makkelijk de Bieb zit bij ons aan het eind van de straat en ook nog eens in een klein winkelcentrum, erg prettig!
  Ook ga ik regelmatig met de kindjes een uurtje naar de bieb, zonder doel lekker kijken en meenemen wat je leuk vind, en ik haal er dan alles, ben dol op luisterboeken voor onderweg op vakantie, houd van lezen – van alles – en vind hobbyboeken ook leuk. Abonnementen op tijdschriften en kranten hebben we al jaren niet meer (op hier en daar een gratis/goedkoop proefabonnement), we halen eht wel in de bieb.
  Ook heeft de bieb een app met vakantie boeken, nieuwere beoken die je op je tablet kunt lezen in de vakantie, en een luisterbieb app, daar maak ik ook graag gebruik van!
  En ook de lezingen etc. in onze bieb vind ik erg leuk en niet te duur, 1 keer per maand hebbenw e zelfs een verhalen avond, kost niets en is ontzettend leuk! dus groot fan van de bieb!!! (o en mijn man is ook fan van discovery en national G, en neit van lezen, dus ik doe hetzelfde als jij!!)

 11. Wow, de bibliotheek is behoorlijk duurder in Nederland. Ik betaal hier maar €5 per jaar aan lidgeld. En daarvoor mag 10 boeken/cd's/strips/films/puzzels/luisterboeken lenen voor 4weken.
  Wat ik dus ook doe. Ik ben een fervent lezer en luisterboeken vind ik heerlijk om te beluisteren terwijl ik sta te koken of te strijken of terwijl ik brei.

 12. Ik ben ook lid van de bieb, lezen vind ik heerlijk! Man ook, en samen lenen we behoorlijk wat aan boeken. Hij wel meer dan ik meestal, want ik lees ook veel recensie-exemplaren. Verder komt er veel uit Little Free Libraries en de kringloop (en gekregen van vrienden die weten dat we graag lezen haha).Ik kijk wel regelmatig series op Netflix, vaak samen met man. Heel irritant, hij vindt wat ik graag kijk ook leuk (en dus 'moet' ik daarmee wachten tot hij thuis is om mee te kijken), maar kijkt ook graag dingen die ik niet zo boeiend vind. Nu is hij ziek thuis, en heb ik dus de he-le dag Full House op de achtergrond aan staan. Of soms ook wel eens de Simpsons, Family Guy, Futurama, dat soort tekenfilmseries. Ik geef toe: doe mij dan maar mijn boeken haha

 13. wij (man-vrouw 60-57) zijn pas weer lid geworden van de bieb. We bezitten beide een ereader maar er gaat toch niets boven een écht boek. We kijken eigenlijk alleen Ned. 1 en 2, soms 3 en CANVAS. TV zegt ons steeds minder, het legt zo'n beslag op je tijd. Er is altijd wel iets interessants, dus op een gegeven moment volg ik niets meer, behalve 'we zijn er bijna' of 'de baardmannetjes'. Er treedt een soort informatie-verzadiging op. Zeker in de zomer gaat ie alleen aan voor het 8-uur journaal. Radio is heerlijk, zeker nu met 40up-radio, maar ook Canadese zender die goede muziek uitzendt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.