Minder tv kijken, hoe pak je dat aan?

Tv kijken, daar heb ik een beetje een haat-liefdeverhouding mee. Ik vind het een heerlijke manier van ontspannen en doe het graag. Meestal gericht, bijvoorbeeld series of films op Netflix of dvd. De ‘gewone’ tv heb ik niet zo vaak aan, ik heb nooit zo veel zin om de reclames te kijken (die ook steeds langer lijken te duren, of ligt dat aan mij?), ben geen fan van die talentenshows en hoewel ik over het algemeen best dol ben op pulp, gaat wat er tegenwoordig op is zelfs mij meestal te ver.

Je zou denken dat er dan best wel ruimte is voor wat balans, maar eigenlijk kijk ik alsnog wat teveel tv naar mijn zin. Meestal grijp ik ernaar als ik moe ben, ondanks dat ik beter kan gaan werken/opruimen/lezen/bewegen/wat dan ook. Echt uitrusten doe je er niet van, behalve dan van die tijd dat ik in slaap val, maar uiteindelijk word ik er onder de streep alleen maar nog vermoeider van. Tenminste, dat idee heb ik dan.

Ik zou dus graag weer wat minder tv kijken, maar weet niet helemaal goed hoe ik dat aan moet pakken. Zeker als je alleen woont en thuis werkt, is het heel makkelijk om het even als afleiding te gebruiken, dus ik zou eigenlijk een slimmigheidje moeten hebben dat me steeds net even de juiste richting op stuurt en ervoor zorgt dat ik de tv/iPad/watdanook uit laat. Dat levert dan hopelijk weer wat meer tijd op (want mijn werkschema lijdt er soms wel onder, omdat ik het sociaal gezien steeds drukker heb) en minder vermoeidheid. Aan de andere kant zou ik dan nog wel iets moeten bedenken dat die vermoeidheid een beetje aanpakt, want op sommige momenten is het natuurlijk niet gek om mijn rust te pakken en het is niet altijd het moment om ‘echt’ te gaan slapen.

Wie heeft er tips? Of ervaring mee en pakt het slimmer aan? Ik ben benieuwd 🙂

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Wij hebben geen tv abonnement meer, dus we kijken alleen via Netflix of programma gemist, maar hierdoor kijken we echt een stuk minder, want je kunt gewoon niet doelloos gaan zitten zappen… We missen niks en het bevalt ons prima, dus wellicht een idee?

  1. Ook hier is geen tv meer in huis. Gewoon abonnement opgezegd en tv naar de kringloop. Daardoor moeten we via uitzending gemist op de laptop kijken. We hebben het idee dat we niets missen, maar moeten er wel bewust naar op zoek gaan. Werkt bij ons goed!

 2. Ik ben op dit moment bezig met een televisievrije vakantie voor mijn kinderen van 2 en bijna 4 jaar. Zij zaten ook veel te lang te kijken naar mijn zin. Ik heb ze hier niet op voorbereid, maar gewoon de televisie uitgezet. En niet meer aan.
  's ochtends vroeg is het nog wel een dingetje, want ze zijn gewend aan een boterham eten voor de tv. Maar als ze merken dat de tv uit blijft, accepteren ze dat en wordt het niet gemist.
  Dus mijn tip: gewoon uitzetten. Verstop desnoods de afstandsbediening zodat je niet in de verleiding komt om hem weer aan te zetten.

  1. Grappig is dat mijn peuter van 2 het minder accepteert smorgens, dan mijn puber van 11 🙂
   Hier een minimale scherm vakantie. Het vergt vooral aanpassing van mezelf tegenover de kinderen..savonds doen we gewoon lekker een spelletje, maar momenten als koken is lastiger met mijn peuter.

 3. Ik heb ook geen tv-abonnement meer en wat ik wil kijken, kijk ik gericht op mijn computer. geen doelloos gezap en reclames meer. ik kijk ook niet iedere avond, ik zorg voor aantrekkelijke boeken in huis en ga dan lekker zitten lezen.

 4. Ik kijk alleen naar de publieke zenders, BBC 1 en 2 dus geen last van reclame's. Gemiddeld kijk ik 1 1/2 uur per dag waaronder 2 keer journaal en Klokhuis 🙂

 5. Gericht tv kijken, dus de tv alleen aanzetten als je weet wat je wilt gaan kijken. Niet zomaar doelloos zappen dus. En natuurlijk andere dingen verzinnen die je als alternatief kunt gaan doen, zoals lezen, hardlopen, vrienden ontvangen, in de tuin werken, sporten, koken. Idee?

  1. Doelloos tv kijken doe ik dus vrijwel niet, omdat ik eigenlijk amper 'gewone' tv kijk, alleen als dat zo uitkomt met bezoek. De alternatieve dingen bedenken zou wel goed kunnen werken, het is dan alleen even voor mij de vraag hoe ik mezelf daar toe zet, als ik moe ben (of te moe denk te zijn voor dat soort dingen).

 6. Vermoeidheid is hierbij ook mijn valkuil. We hebben bewust geen tv in huis. Maar online is er van alles te zien. Ik las een tip, die ik toepas op jou situatie. Bedenk een voorwerp/poppetje in de vorm van jouw verleiding (tv kijken, dus afstandsbediening). Steeds als je hand naar de afstandsbediening gaat, kijk je het poppetje aan. Wie is er sterker? Jij of de verleiding. Heb je echt niets anders zinvols meer te doen?
  Natuurlijk is een vast programma/avondje kijken niet verkeerd. Maar voor die doelloze momenten hoop ik dat het poppetje je tegenhoudt.

 7. Ik herken wel dat de tv fijn is als afleiding als je de hele dag alleen zit. Zelf ben ik wat dat betreft gek op spotify, zeker nu we ook geen 'gewone' radio in huis hebben: wat muziek op de achtergrond maakt al dat het minder 'stil' voelt in huis, en dus ook dat ik de tv makkelijker uitlaat. Als ik echt te moe ben om bijvoorbeeld te lezen of geconcentreerd te werken ga ik ook liever in bed liggen, of even mediteren en dan naar bed (al trap ik ook nog wel eens in de tv die aangaat hoor!). Daar rust ik in ieder geval meer van uit, waardoor ik de dag erna meer kan doen, dan als ik tv kijk.

 8. Ergens een kabeltje loshalen zodat je meer moeite moet doen om het ding aan te zetten? Hier ook geen tv abonnement, zelfs Netflix heb ik opgezegd. Dus alleen nog de NPO app om wat te streamen en de dvd's die we nog moeten kijken. Een stapel hele mooie boeken uitzoeken en in het zicht leggen helpt misschien ook 😉

 9. Ik zou niet weten hoe je dat moet aanpakken hoor. Ik weet alleen dat als Ben thuis is de tv veel vaker aan staat dan wanneer hij op zijn werk is. Dan komt de tv alleen heel gericht aan, als ik een programma wil kijken dat ik heb opgenomen (hou ook niet van reclame kijken, want dat is vaak wel 7 of 8 minuten aan elkaar) en zodra dat programma af is, gaat de tv ook weer uit. Voor mij werkt het, maar om zover te komen… ik weet niet hoe je dat moet doen..
  Succes,
  Liefs,
  Mirjam

  1. Hoorde laatst wel een goeie tip (ook al ging het over achter de pc zitten): Hou de tijd bij die je spendeert aan tv kijken en probeer elke dag die tijd te verbeteren, lees te verminderen… Schijnt te werken…
   Liefs, Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.