Beleggingsupdate mei 2021: schommelingen

beleggingsupdate mei 2021

Deze maand was drúk qua beleggingen. Normaal gesproken leg ik eens per maand in en dan kijk ik er verder niet zoveel naar om. Maar deze maand opende ik zelf nog een extra rekening en móest ik wel wat vaker inloggen, omdat ik wat mensen op weg heb geholpen. Ben ik er weer véél meer mee bezig geweest dan mijn bedoeling was 😉 Maar goed, het overzicht heb ik zelf eigenlijk ook alleen maar met dit soort updates, dus in deze beleggingsupdate van mei 2021 kijken we weer even hoe het er écht voorstaat.

Beleggingsupdate mei 2021

Mijn financiële maand begint altijd rond het einde van de maand ervoor. Dan zet ik automatisch geld opzij om te beleggen. Inmiddels is dat 444 euro per maand.

Die 444 euro wordt automatisch gestort op mijn beleggingsrekening – als dat gebeurt, krijg ik een mailtje. Dan kan ik het gestorte geld ergens in stoppen en een nieuwe beleggingsupdate schrijven – die van mei 2021 in dit geval.

Dat doe ik eigenlijk altijd vrijwel meteen, omdat ik elke kalendermaand een aankoop binnen de kernselectie wil doen, om zo geen transactiekosten te hoeven betalen.

Ik werk met een aantal accounts en investeringen:

  • Mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier stort ik dus maandelijks geld op.
  • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening goed een jaar geleden omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Echt gratis geld.
  • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren. Ik heb hier sinds kort ook een spaarrekening aan gekoppeld, waarop ik het gedeelte van de FOR-reservering stort dat niet belegd is.
  • Crowdfunding – een lopende investering in La Cubanita Almere (ik krijg momenteel alleen de rente uitgekeerd, vanwege de sluiting van de horeca)
  • Vastgoedinvestering: via familie heb ik een kortdurende lening voor een vastgoedproject lopen. Hierop krijg ik maandelijks 4 procent rente.
  • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en verder niets meer mee gedaan. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (ik geloof dat je met deze link zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin krijgt als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance. Ik zal dat straks ook nog even toelichten.
  • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, waarvan ik hoop dat deze me over 4 maanden (minimaal) 65 euro oplevert.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor mei 2021

Ik moest even goed nadenken over wat ik deze maand allemaal had gedaan, maar eigenlijk was het best overzichtelijk:

Ik stortte 500 euro (verdiend met Euroclix) op mijn nieuwe CB-rekening om zo straks die 65 euro te kunnen cashen. Deze actie geldt nog steeds, dus als je er ook gebruik van wilt maken, lees dan vooral even hier hoe het zit. Ik maakte aanvullend nóg 22 euro over, omdat ik niet zeker wist of die 500 euro er nu op moest staan, of dat je dat moest overmaken (en eventueel verlies + kosten geen impact zouden hebben). Dat laatste bleek het geval te zijn.

Daarmee zette ik in op Mixfonds Gemiddeld (250 euro), Mixfonds Zeer Ambitieus (250 euro) en Fonds Aandelen Wereldwijd (die laatste 22 euro).

In totaal staat hier nu 524,62 euro op. Da’s toch al 4 euro winst (in totaal namelijk ook 1,57 euro aan kosten, die inmiddels ook al terugverdiend zijn).

De crypto’s…

Gingen echt alle kanten op. Ze staan hoger dan bij de vorige update (toen stond er respectievelijk 810 en 1360 euro op), maar lager dan vorige week.

Op Coinbase staat nu in totaal 919,45. Ongeveer 110 euro meer dan vorige maand.

Op Binance staat mijn saldo nu op 2.241,47 euro. Dat is bijna 1.000 euro meer. Het grootste deel hiervan zit in BNB, die ik ooit voor weinig heb gekocht (volgens mij ook alleen omdat die nodig was om te kunnen handelen op Binance) en nu op 1.780 euro staat.

En de gewone beleggingen…

Daarnaast deed ik natuurlijk weer wat ik elke maand doe: inleggen op mijn account bij mijn favoriete broker. Dit keer weer zonder transactiekosten.

Ik kocht weer 7 exemplaren van Vanguard S&P 500 UCITS ETF (ISIN: IE00B3XXRP09) voor in totaal 458,59 euro. Wat meer dan vorige maand, dus mijn GAK gaat hiermee ook iets omhoog: naar 64,1675 euro.

Waarom ik dit deed? VWRL staat momenteel wel héél hoog (en ja, ik weet dat het ook nóg hoger kan) en ik vond het dividend hierop een klein beetje tegenvallen. Over deze VUSA had ik ook al wat positieve dingen gehoord, dus ik dacht: waarom niet.

En ik opende natuurlijk laatst nog een account bij Bux en kreeg daarbij een gratis aandeel. En heb inmiddels het tientje dat ik zelf stortte ook in een aandeel gestoken. Daar staat momenteel alles in de min en mijn account is 53,04 euro waard.

Maar: alltime resultaat is alsnog 43 euro in de plus, omdat ik wat gratis aandelen heb mogen weggeven én heb gekregen.

Het rendement

Ook deze maand weer een flinke stijging in rendement. Vorige maand zat ik hier nog op dik 5.800 euro in de plus, inmiddels is dat ruim 6.313 euro:

beleggingsupdate mei 2021

Ik beleg zelf voor de lange termijn. Dat betekent dus ook dat ik deze euro’s niet cash. Ik heb het geld nu niet nodig en geloof niet dat je de markt kunt timen.

Stel je voor dat ik nu alles verzilver, dan heb ik geld. Blijft de markt stijgen, dan moet ik mezelf weer ‘duur’ inkopen. Kakt alles ineens in, dan heb ik geluk. Alhoewel… wanneer stap ik dan weer in?

Grote kans dat ik dan maanden niets doe, waarin dat geld dus ook niet voor me kan werken. Als je nu ziet dat er soms wel 500-1.000 euro in de maand bij komt, dan snap je vast dat ik dat ook weer zonde vind.

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Ik krijg daarover trouwens regelmatig vragen, bijvoorbeeld of ik het wel verstandig vind om te (blijven) beleggen op het moment dat de koersen zo stijgen.

Allereerst: wat ik vind, is mijn persoonlijke mening. Dat wil niet zeggen dat het waar is. Maar ik vind: de markt is niet te timen. Dus soms koop ik wat duurder, soms wat goedkoper. Ga ik echter wachten tot ‘hét moment’, dan koop ik waarschijnlijk maanden niets. Dat kost véél meer geld dan af en toe iets wat duurder aanschaffen.

Uiteraard wel in combinatie met het idee van de lange termijn. Als alles straks keihard crasht, dan heb ik nog 20+ jaar om het recht te trekken.

beleggingsupdate pensioenrekening

Mijn pensioenrekening stond vorige maand op 21.435 euro. Die staat nu op 21.971 euro. Mijn eigen inleg tot nu toe is 17.362 euro, dus dat betekent een totale plus van 4.609 euro.

Ik heb hier trouwens ook nog 482 euro staan om op een later moment te beleggen. Dat levert nu maar liefst 0,01 procent rente op. M’n opgebouwde rente over dit fabelachtige saldo is nog 0,00 euro.

Dividend en kosten

Ik maakte deze maand geen kosten en kreeg ook geen dividend uitgekeerd.

Rendement

Hiervoor moest ik even het lijstje maken, want inmiddels is mijn lijst met beleggingsopportunities behoorlijk gegroeid…

Ik weet niet meer precies hoeveel ik destijds in mijn crypto-account heb gestopt, maar ik vermoed zo rond de 1.000 euro. Dat brengt mijn totale rendement op bijna 12.500 euro. Dat is dus niet alleen over dit jaar, maar eigenlijk vanaf het moment dat ik ben gaan beleggen in 2016/2017.

Ik word er blij van!

Aandachtspunten voor volgende maand

Even helemaal niks. Nou ja… ik wil graag een webinar geven over beleggen. Daarvoor brainstormen over een onderwerp misschien. Ideeën zijn altijd welkom!

Wil jij je geld in 2021 ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.