Beleggingsupdate november 2022

beleggingsupdate november 2022

Dat de tijd vliegt als je lekker bezig bent, blijkt wel uit de frequentie beleggingsupdates. Ik dacht namelijk ‘een tijdje terug’ nog dat ik bijna alleen die nog maar plaatste. Maar toen ik even terugbladerde, bleek de laatste alweer 3 maanden (!!!) geleden. Hoog tijd voor een nieuwe update, want er gebeurt natuurlijk van alles op de markten! Hierbij dus weer mijn beleggingsupdate voor november 2022. En ik ga mijn best doen om ze er gewoon weer maandelijks in te lassen.

Beleggingsupdate november 2022

Op de 24e van de ‘vorige’ maand begint mijn financiële maand. Dan gaat er automatisch 444 euro naar mijn beleggingsrekening. Dan komt er een mailtje dat er geld gestort is, ga ik een opdracht inplannen en meestal schrijf ik dan mijn beleggingsupdate ook meteen. Maar heel eerlijk: er komt de laatste tijd vaak ook zoveel tussendoor, dat ik er mezelf niet de tijd voor gun. Hoewel het niet ingewikkeld is, moet ik er toch altijd weer even voor gaan zitten. Alle accounts bij elkaar zoeken, tabelletje updaten, enzovoorts. Maar goed, Rosalie slaapt, mijn inleg is nét weer geweest, dus mooi moment voor die beleggingsupdate van november 2022.

Eerst even het overzicht weer.

Ik investeer in:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus maandelijks die 444 euro heen
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stort ik af en toe een FOR-reservering, maar dit doe ik (nog) niet structureel
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd.
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik in 2021 geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.
 • Beleggingsapp – vooral voor de leuk, hier stort ik ook niet actief op, maar geef ik wél gratis aandelen weg aan wie een account opent via die link 😉

Ook beginnen met beleggen? Start hier en open je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In november deed ik dit voor mijn beleggingen

Ik ben géén beleggingsexpert en houd het beleggen het liefst zo simpel en logisch mogelijk. Ik let daarom op deze dingen:

 • Hoe is de verdeling in mijn portefeuille; kan ik beter voor obligaties of voor aandelen (in mijn geval beiden ETF’s) gaan?
 • Zijn er koersdalers die interessant zijn om juist nu aan te schaffen?
 • Levert hetgeen waar ik naar neig ook dividend op?

Ik moest nu echt even goed kijken. Meestal ga ik voor producten waarvan ik denk dat ze het wel goed blijven doen, maar die momenteel wat lager staan. Tegenwoordig staat bijna alles wat lager, dus maakt dat de keuze lastiger. Ik ging uiteindelijk voor 35 x IDVY (IE00B0M62S72). Ik moest mijn bod nog even wijzigen halverwege, want na het inschieten vloog de koers weer omhoog. Relatief dan.

Ik kocht er 35 voor 16,94 euro per stuk. De huidige koers is nu 17,008 euro, maar mijn gemiddelde aankoopkoers ligt (met deze aankoop erbij) nog op 17,78 euro. Rekeninghoudend met het feit dat hierop ook dividend wordt uitgekeerd, vond ik het een mooie deal.

Huishoudelijke mededeling

De AFM wil ook graag dat ik mijn belang hierin benoem en daar sta ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als allemaal mensen deze ook gaan kopen, dat wat voor de koers doet (meer vraag = in de regel koersstijging). Dat is theoretisch gezien een belang. Tegelijkertijd zit ik daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want dan zijn we dus met z’n alleen de koers kunstmatig aan het oppompen, zonder dat de onderliggende waarde meestijgt. Daar heeft volgens mij niemand wat aan.

Dus wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch: dit is wat ik deze maand gedaan heb, omdat het voor mij goed voelde. Doe zelf vooral wat voor jou goed voelt. En laat je vooral niet meeslepen in allerlei hypes. Beleggen doe je – althans, dat is mijn visie – in de basis niet op koersen, maar op achterliggende bedrijven, visies, groeipotentie, etc.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling 😉

Het rendement

Het rendement tot nu toe zie je in deze tabel:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro528,39+ 6,39
DEGIRO27.060,99 euro32.117,90 euro+ 5.040,97 euro
Pensioenrekening17.844 euro19.651 euro+ 1.807 euro
> Spaarrekening BND0 euro0 euro
Coinbase1.900 euro*940,17 euro- 856,25 euro
Binance500 euro*1.477,07 euro+ 977,07 euro
Bux10 euro89,20 euro+ 79,20 euro
Meesman10.000 euro9.335 euro- 665 euro

* Hoe het precies met Coinbase zit weet ik écht niet meer. Ik heb het in het begin niet helemaal bijgehouden, daarna verkocht, bijgekocht, verkocht, bijgekocht en nu zit er weer wat in andere portefeuilles voor NFT’s.

Heel eerlijk: het valt me niet tegen. Ik zie namelijk bij veel andere beleggers best wel heftige andere resultaten. Dat is dan uiteraard ook waarschijnlijk wel ingecalculeerd (ik bedoel, ik doe het redelijk safe, dus als mijn koersen stijgen, gaan die van hen waarschijnlijk ook x5), maar toch. Bij verlies is het altijd lekker om te zien dat dat ook aardig volgens plan gaat. Bovendien sta ik natuurlijk nog steeds een dikke 6.000 euro in de plus. Ook al ís dat eerder dit of vorig jaar ook het dubbele geweest, is het nog steeds fijn.

Mijn strategie blijft – zoals altijd – weer helemaal hetzelfde. Ik hanteer een Buy & Hold-strategie, omdat:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Pieken en dalen horen bij langetermijnbeleggen. Door goed te spreiden, te letten op de kosten en

Dividend en kosten

Ik kreeg in de afgelopen maanden 130,49 euro aan dividend uitgekeerd en betaalde 1,50 euro aan dividendbelasting.

Aandachtspunten voor volgende maand

Ik heb de komende periode een aantal aandachtspunten. Allereerst wil ik de NFT’s die ik inmiddels heb ook wat inzichtelijker krijgen. Ik heb hier en daar wat en zou dat liever wat meer bij elkaar hebben.

Daarnaast wil ik mijn cursus Beleggen voor Beginners helemaal updaten (als je ‘m al hebt, dan krijg je automatisch toegang tot de bijgewerkte versie). Daarnaast wil ik zelf mijn kennis op dit vlak ook weer wat uitbreiden, maar ik weet nog niet precies op welke manier. Daar wat leuks in bedenken staat dus ook als aandachtspunt op mijn lijstje.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Daarnaast heb ik dit – en meer – ook in een online training over Beginnen met Beleggen gestopt. Die loodst je in twee modules door de basics heen en helpt je om een start te maken met je eigen beleggingsportefeuille. Iets voor jou? Je kunt ‘m hier meteen aanschaffen.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.