Zo zit het met het prijs plafond voor stroom en gas

prijs plafond gas stroom

Volgens mij begin ik bijna elke keer met deze zin, maar het is gewoon waar: het kan je bijna niet ontgaan zijn dat de energieprijzen de pan uitrijzen. En steeds meer mensen krijgen er last van, want steeds meer vaste contracten lopen af. Om de boel een beetje betaalbaar te houden, stelt de overheid vanaf 1 januari een prijs plafond in op energie (stroom en gas). Ik wilde even weten hoe dat precies dat, dus heb het voor mezelf (en hierbij ook voor jou) op een rijtje gezet.

Plafond: maximaal tarief voor stroom en gas

Het plafond betekent dat er een maximaal tarief wordt gehanteerd voor stroom en gas. Dit geldt voor huishoudens en kleinverbruikers.

Dit betekent dat je maximaal 1,45 euro per kuub betaalt voor gas, bij een verbruik tot 1.200 kuub.

Je betaalt maximaal 0,40 euro per kWh voor stroom, bij een verbruik tot 2.900 kWh.

Dit plan is al wat gunstiger dan in de eerste instantie het geval was; toen ging het nog om 0,70 euro voor een kWh, bij een verbruik tot 2.400 kWh.

Het is idee is dat als je een beetje bewust omgaat met energie, je binnen deze grenzen moet kunnen vallen en dús niet failliet hoeft te gaan aan de energierekening.

Addertje onder het gras

Na de eerste aankondiging van dit prijsplafond bleek er wel een soort addertje onder het gras te zitten. Het prijsplafond geldt namelijk van 1 januari tot en met 31 december 2023, maar… voor de meeste huishoudens geldt niet dat zij hun energierekening op 1 januari of 31 december krijgen. Het prijsplafond wordt dus opgebroken. Dat maakt het wat ingewikkelder. Je krijgt in feite namelijk dus een budget voor de periode vóór je afrekening en een budget voor de periode erna. Schuiven over die periodes kan niet, dus het kan zijn dat je plafond zelfs nog wat lager uitpakt dan de aangegeven 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom.

De verdeling per maand is grofweg als volgt:

MaandStroom (kWh)Gas (m3)
Januari339221
Februari280188
Maart267159
April20786
Mei18135
Juni15919
Juli16117
Augustus17617
September19924
Oktober26681
November306147
December356207
Totaal2.9001.200

Het lijkt het meest gunstig te zijn als je jaarafrekening een beetje halverwege het jaar komt, dan ben je nog enigszins flexibel. Met de huidige regels dan, want als dit ‘budget’ normaal wordt, dan bestaat er natuurlijk ook altijd een kans dat het in de toekomst gemanaged wordt via de slimme meter en die kan natuurlijk wél per dag, per week of per maand kijken hoe je zit.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Warmtenet en blokverwarming

Als je op een warmtenet bent aangesloten, dan gelden iets andere regels, maar profiteer je nog steeds van een plafond. Je betaalt dan 47,39 euro per gigajoule warmte. Dat staat ongeveer gelijk aan 30 kuub gas (en 30 x 1,45 = 43,50 euro, dus dat komt aardig in de buurt).

Voor blokverwarming wordt nog gezocht naar een oplossing qua plafond.

Korting in november en december

Hoewel het plafond voor stroom en gas pas op 1 januari ingaat, kun je in november en december ook al rekenen op een tegemoetkoming. Dan krijgen huishoudens namelijk 190 euro vaste korting op hun energierekening. Dit bedrag is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en zal worden verrekend via de energieleverancier.

Bij onze leverancier (wij zitten bij Coolblue) wordt het bedrag in die maanden rond de periode van de afschrijving verrekend. Ik verwacht dan dat we op de 21e ons voorschot moeten betalen en vervolgens misschien een week later 190 euro terug krijgen. Als het goed is krijgen we daar nog bericht over.

Waar komt het geld vandaan?

Altijd een interessante: waar komt nu al dit geld vandaan? De energiemaatschappijen worden gecompenseerd door de overheid. Zij krijgen een vergoeding voor het energieverbruik dat onder het plafond valt. Hoeveel dit de overheid uiteindelijk gaat kosten, hangt natuurlijk af van de ontwikkeling van de energieprijzen. De schatting op dit moment is 23,5 miljard.

Dat is 23,5 miljard die ook weer ergens vandaan moet komen. Je raadt het al; die moet vroeg of laat weer worden opgehaald via belastingen of kortingen.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben blij dat het zo kan. Ik denk dat heel veel huishoudens in de problemen zouden komen als hierop geen actie werd ondernomen. Tegelijkertijd hoop ik wel dat het plafond betekent dat iedereen wat bewuster gaat verbruiken. Ook als je bijvoorbeeld makkelijk onder het plafond blijft.

Wat betekent het stroom en gas plafond voor ons?

Zoals het nu lijkt, zitten we goed met het plafond voor stroom en gas. Ons verbruik ligt ongeveer op 1.200 kuub gas (daar moeten we dan wel een beetje op letten, want er zijn ook jaren geweest dat we daarboven zaten) en ongeveer 2.700 kWh stroom. Maar daarvoor hebben we natuurlijk nu ook de zonnepanelen.

Wij kwamen van 20 cent voor stroom en 70 cent voor gas, dus we gaan er ten opzichte van vorig jaar sowieso op achteruit, maar dit plafond maakt wel degelijk een flink verschil en dat is fijn. Is het alleen nog even onderzoeken wanneer wij met ons variabele contract de eindafrekening eigenlijk krijgen.

Ergens vind ik het trouwens eigenlijk ook wel heel fijn dat deze hoge prijzen van nu ervoor hebben gezorgd dat mijn man eindelijk niet standaard de verwarming op 21 draait als hij binnenkomt. “Nu is het een principekwestie”. Helemaal prima. Ik hoop dat dat het ook blijft als we straks dus weer wat minder hoeven te betalen…

Hoe zit jij ten opzichte van het prijs plafond voor stroom en gas? En ga jij nog nu met energie om?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Het is opvallend hoe je voorheen, bij stijgende koersen, je iedere maand trots een beleggingsupdate schreef.
    En in 2022? Niet of zeer onregelmatig beleggingsupdates.
    Niet zo consistent, bang om je lezers daar iets ‘interessants’ over te vertellen?

    1. Niet zo consistent: inderdaad! Ik ben momenteel met zoveel dingen bezig, dat het bloggen hier er regelmatig bij inschiet. Van de week dacht ik weer aan de update, maar aangezien we overmorgen voor mij weer op een nieuwe financiële maand zitten, leek het me handiger om die weer te combineren. Of daar wat interessants in te melden is; dat gaan we zien! Sowieso vind ik trouwens jouw reactie wel interessant; waarom zou ik ‘bang’ zijn om daar iets over te vertellen? Ben benieuwd!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.