Beleggingsupdate augustus 2022

beleggingsupdate augustus 2022

De laatste maanden ben ik niet zoveel bezig geweest met mijn beleggingen, naast natuurlijk de maandelijkse inleg. Afgelopen weekend kon ik alles weer even naar boven halen; toen kwam er namelijk een vriendin langs die zelf net begonnen is en hier wat meer consequent in wil gaan worden. Dus wilde ze graag weten wat mijn strategie was. Kwam het even goed uit dat dat nét rond het moment was dat ik mijn eigen actie ook weer ging ondernemen 😉 Dus dit keer lekker op tijd: de beleggingsupdate van augustus 2022

Beleggingsupdate augustus 2022

Op de 24e van de ‘vorige’ maand begint mijn financiële maand. Dan gaat er automatisch 444 euro naar mijn beleggingsrekening. Ik krijg dan een mailtje, log in en stop ik dat geld ergens in. En dan schrijf ik dus mijn maandelijkse beleggingsupdate. Meestal dan, de laatste maanden ging dat een beetje rommelig.

Ik investeer in:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus maandelijks die 444 euro heen
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stort ik af en toe een FOR-reservering, maar dit doe ik (nog) niet structureel
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd.
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik in 2021 geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.
 • Beleggingsapp – vooral voor de leuk, hier stort ik ook niet actief op, maar geef ik wél gratis aandelen weg aan wie een account opent via die link 😉

Ook beginnen met beleggen? Start hier en open je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In augustus deed ik dit voor mijn beleggingen

Ik ben géén beleggingsexpert en houd het beleggen het liefst zo simpel en logisch mogelijk. Ik let daarom op deze dingen:

 • Hoe is de verdeling in mijn portefeuille; kan ik beter voor obligaties of voor aandelen (in mijn geval beiden ETF’s) gaan?
 • Zijn er koersdalers die interessant zijn om juist nu aan te schaffen?
 • Levert hetgeen waar ik naar neig ook dividend op?

Voor augustus besloot ik weer eens te gaan voor de Xtrackers II Glbal Governmnt Bnd UCITS ETF 1C HEUR (LU0378818131). Ik had wat extra geld in verband met dividenduitkeringen en kocht er 3 voor 216,10 euro per stuk. Hiermee bracht ik mijn gemiddelde aankoopkoers wat naar beneden; die staat goed boven de 230 euro. Op deze manier verhoog ik ook het aandeel obligaties in mijn DeGiro-portefeuille weer een beetje. Ik ben immers bijna jarig en mag dat percentage dan opvoeren naar 38 procent 😉

Huishoudelijke mededeling

De AFM wil ook graag dat ik mijn belang hierin benoem en daar sta ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als allemaal mensen deze ook gaan kopen, dat wat voor de koers doet (meer vraag = in de regel koersstijging). Dat is theoretisch gezien een belang. Tegelijkertijd zit ik daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want dan zijn we dus met z’n alleen de koers kunstmatig aan het oppompen, zonder dat de onderliggende waarde meestijgt. Daar heeft volgens mij niemand wat aan.

Dus wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch: dit is wat ik deze maand gedaan heb, omdat het voor mij goed voelde. Doe zelf vooral wat voor jou goed voelt. En laat je vooral niet meeslepen in allerlei hypes. Beleggen doe je – althans, dat is mijn visie – in de basis niet op koersen, maar op achterliggende bedrijven, visies, groeipotentie, etc.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling 😉

Het rendement

Het rendement tot nu toe zie je in deze tabel:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro556,86+ 34,86
DEGIRO25.728,99 euro31.709,63 euro+ 5.966,02 euro
Pensioenrekening17.844 euro20.650 euro+ 2.806 euro
> Spaarrekening BND0 euro0 euro
Coinbase1.900 euro*856,25 euro- 1.043,75 euro
Binance500 euro*1.186,44 euro+ 686,44 euro
Bux10 euro88,51 euro+ 78,51 euro
Meesman10.000 euro9.682 euro- 318 euro

* Hoe het precies met Coinbase zit weet ik écht niet meer. Ik heb het in het begin niet helemaal bijgehouden, daarna verkocht, bijgekocht, verkocht, bijgekocht en nu zit er weer wat in andere portefeuilles voor NFT’s.

Ik moet zeggen: ik ben verrast. Vrijwel al mijn noteringen staan weer hoger dan vorige maand. Maar goed dat ik toen niet heb verkocht 😉 Overigens nog wel een stuk lager dan in de afgelopen maanden, dus het is echt niet dat ik mezelf meteen rijk reken.

Mijn strategie blijft – zoals altijd – weer helemaal hetzelfde. Ik hanteer een Buy & Hold-strategie, omdat:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Pieken en dalen horen bij langetermijnbeleggen. Door goed te spreiden, te letten op de kosten en

Dividend en kosten

Ik kreeg deze maand geen dividend gestort, maar maakte wel 2,50 euro aan (jaarlijkse) kosten omdat ik ook actief ben op buitenlandse beurzen.

Aandachtspunten voor volgende maand

Ook weer even niets. Hoewel ik nog steeds overweeg om een plukje bitcoin bij te kopen nu de koers zo laag staat.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Daarnaast heb ik dit – en meer – ook in een online training over Beginnen met Beleggen gestopt. Die loodst je in twee modules door de basics heen en helpt je om een start te maken met je eigen beleggingsportefeuille. Iets voor jou? Je kunt ‘m hier meteen aanschaffen.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.