Mijn ervaring met Tony Robbins Business Mastery (virtueel)

ervaring business mastery tony robbins online virtueel

In november 2019 wist ik het: ik moet volgend jaar bij de Business Mastery van Tony Robbins zijn. Dan zou er weer een editie in Nederland worden gehouden en naar verluid zou het de laatste zijn waar the man himself ook live aanwezig zou zijn. Daarna zou zijn fysieke aanwezigheid worden vervangen door een hologram. Dus toen er een mooie aanbieding voorbij kwam, boekte ik meteen. In juni 2020 zou het zover zijn. Nou, we weten allemaal wat er toen gebeurde en dat events van 1.000+ mensen niet meer aan de orde waren. Mijn ticket werd doorgeschoven en als ‘goedmaker’ mocht ik aanwezig zijn bij de virtuele editie van Business Mastery, in maart 2021. Hier vertel ik je mijn ervaring met de online Business Mastery van Tony Robbins.

Logeren bij Landal

Hiervoor ben ik bij twee events van Tony Robbins ‘aanwezig’ geweest. Een keer live in Londen, en een keer virtueel. Ik had tijdens dat vorige virtuele event ontdekt dat het niet zo handig was om dat gewoon thuis te doen. Dat werkt misschien prima als je alleen woont, maar niet als er meer mensen in je huis zijn, die niet speciaal de behoefte voelen om mee te doen. En die ook graag op normale tijden eten en naar bed gaan en niet de hele tijd gejuich aan willen horen.

Omdat het me handig leek om hier wel voor de volle 100 procent voor te gaan, er het maximale uithalen en dan iets hebben om tijdens de live editie – die hopelijk nog gaat komen – op voort te bouwen, besloot ik een huisje te huren bij een Landal-park. Een vrijstaand huisje, voorzien van alle luxe.

En omdat het ook wel fijn is om al die nieuwe info meteen te delen en te verwerken, vroeg ik of Christel/Het Rijke Wijf mee wilde. Dat was voor beiden een gokje; dit zou veel langer duren dan onze gemiddelde IKEA-koffie/thee-date, maar het huisje was groot genoeg om afstand te houden als dat nodig bleek.

Bleek niet trouwens, het was ontzettend leuk en ik zou het zó nog een keer doen. Sorry, geen drama daar 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ervaring met Tony Robbins – live en virtueel/online

Ik had al wat ervaring met Tony Robbins, zowel live als virtueel, maar nog niet met de Business Mastery. Ik ben in 2019 naar Unleash The Power Within in Londen geweest en mocht vorig jaar nog een keer onbetaald aansluiten. Toen was ik behoorlijk hoogzwanger én had ik geen apart onderkomen geregeld, dus daar heb ik niet alles van meegekregen.

Overigens wél het doorbraakmoment meegedaan 😉

Maar goed, geen idee hoe die Business Mastery zou bevallen. Die zou normaal gesproken in Amsterdam zijn, meer gericht op business dan op persoonlijke ontwikkeling en – eerlijk is eerlijk – had ook een ander prijskaartje dan UPW.

Tickets voor UPW kun je meestal voor zo’n 500-900 euro wel vinden, op de goedkoopste rang en even afhankelijk van wanneer je koopt en bij wie.

Een ticket voor de Business Mastery van Tony Robbins begint ergens rond de 5.000 euro, ex. btw. En kan, als je een beetje lastminute bent, wel oplopen tot zo’n 10.000 euro. Denk bovendien maar niet dat virtueel goedkoper is; daar betaal je gewoon hetzelfde voor. Maar goed, ik had mijn 4.995 euro in november 2019 al betaald en zou bovendien volgend jaar nog steeds een live event mogen bijwonen, dus daar had ik niet echt pijn van.

Business Mastery: het tijdschema

Als je een beetje bekend bent met de seminars van Tony Robbins, dan weet je dat het geen dagen van 9 tot 5 zijn. De eerste twee UPW-dagen waren wel van ’s morgens een uur of 9 tot ’s nachts half 1 of half 2.

Dat bleek nog niets te zijn bij de Business Mastery.

Bovendien kwam er hier een complicerende factor bij: omdát het online was, was Tony gewoon ’thuis’ in Amerika. Jeweetwel, in zo’n andere tijdzone.

Onze eerste dag begon dus om 15.00 uur ’s middags. Om een uur of 9-10 ’s avonds zaten we nog te wachten op onze eerste pauze. Om 2 uur ’s nachts was ik echt out. En om een uur of 4 ’s nachts moest Christel het opgeven. En PAS OM HALF 7 ‘S MORGENS GAF TONY HET OP!

Dan heb je het dus over een dag van 15,5 uur. En dat was nog maar de eerste dag.

Alle vervolgdagen begonnen steeds rond een uur of 15.00, waarbij het eigenlijk wel de bedoeling was dat je voor die tijd nog afsprak met je groepje. Daarover later meer. Ze duurden niet meer zo lang als die eerste dag, maar op dag 2 en 3 was het toch nog iets van 4 uur en op dag 4 en 5 stopte het programma rond 2 uur ’s nachts.

Nu ben ik ’s morgens vaak bijtijds wakker, dus dit schema paste niet echt goed bij mij. Ik moet bekennen dat ik ook alleen dag 4 en 5 helemaal uit heb kunnen zitten. Volgens mij, want het is sowieso een beetje een blur.

Het programma

Ik had me voor de live editie opgegeven, omdat ik begrepen had dat dat de laatste zou zijn die Tony zelf live zou doen. Hij heeft dankzij 40 jaar geschreeuw bijna geen stembanden meer over en moet daar nu al wat creatiever in zijn. Mij werd verteld dat de vólgende Business Mastery waarschijnlijk gebruik zou maken van een hologram van Tony.

Nu heb ik jaren terug wel eens een hologram van Freddie Mercury op het podium gezien, en dat was fantastisch. Maar Freddie is dood, dus die zou ik niet eens levend kúnnen zien. Tony wel.

Nu wist ik dat virtueel natuurlijk niet ‘echt’ zou zijn en ik was inmiddels wat voorbereid op niet-100%-Tony. Dat was met UPW ook niet zo.

In dit geval werd het programma grotendeels aan elkaar gepraat door een man wiens naam ik na 5 dagen nóg niet ken. Dat ik hem niet leuk vond, zal daar vast mee te maken hebben. Hij deed het op zich wel goed, maar hij deed precies alle bewegingen en dingen van Tony na. Dan denk ik: vind even lekker je eigen stijl. Maar op het gejuich afgegaan was niet iedereen zo’n zure mening toegedaan 😉

Naast Tony waren er daarnaast nog verschillende andere sprekers: Keith Cunningham over financiën (héél boeiend, als je eenmaal aan zijn manier van vertellen gewend was), Donald Miller over storytelling (heel fijn om te volgen), iemand over video’s (sorry, ik weet z’n naam niet meer – dit vond ik iets minder interessant omdat hij veel vertelde dat ik al wist), Dean Graziosi, Brian van Egoscue over je houding en KINRGY voor de nodige beweging. En nog veel meer trouwens.

Hoewel we een werkboek hadden, doorliepen we dat niet van voor naar achter. Toch kwam alles uiteindelijk weer heel mooi bij elkaar.

Inhoudelijk: wat vond ik van de Business Mastery?

Ik had best wel hoge verwachtingen van de Business Mastery. En die zijn waargemaakt, en ook weer niet.

Ik zal het even uitleggen.

Wil je weten hoe je rijk wordt? Meer verdienen en minder uitgeven en wat daartussen zit voor je laten werken.

Wil je weten hoe je slank wordt? Meer calorieën verbranden dan dat je eet.

Ik had tijdens de Business Mastery gehoopt op een soort geheime formule. Een allesomvattend antwoord op de vraag hoe je je bedrijf oneindig kunt laten groeien.

En die heb ik gekregen, maar het was geen enorm grote formule die in 5 dagen uitgelegd moest worden. Het waren eigenlijk allemaal kleine dingen. Sommige dingen wist ik al, sommige dingen paste ik al toe en sommige dingen werden net even in een andere (betere!) context geplaatst. En sommige dingen waren ook nieuw.

Overlap met UPW

Wat me opviel was dat er veel overlap was met UPW: ook weer veel focus op voeding, gezondheid, energie, bewegen. Logisch – ook ondernemingen groeien mee met de ondernemer. En als je als ondernemer roofbouw op je lijf pleegt, dan gaat zich dat vroeg of laat ook op andere plekken wreken, bijvoorbeeld in je bedrijf.

Tijdens de 5 dagen gingen we in op alles wat belangrijk is voor een gezond bedrijf: je groei, je aanbod, je schaalbaarheid, je verhaal, je marketing, je klanten, je exit-strategie, je financiën, noem maar op. Tony noemt dit de 7 Forces of Business en adviseert je om hier wekelijks een teammeeting over in te plannen, elke keer met een ander thema. Een goed idee, dat Christel en ik straks zeker willen oppakken.

Waar je tijdens de BM je ook heel bewust van word, is hoe belangrijk het is om in te spelen op veranderingen. We zitten nu misschien in een economische winter, maar het wordt straks ook weer lente. Ben je daar klaar voor? En; het belang van niet té ver voorop lopen. “Als je té ver voorop loopt, krijg je pijlen in je rug”. Ofzoiets. Laten we zeggen dat overal een tijd voor is en dat je beter in de kopgroep kunt fietsen dan helemaal in je eentje alle wind opvangen.

Handig om te weten

  • Tony doet niet het hele event. Hier was ik via UPW al op voorbereid, maar het is wel goed om te weten. Als je denkt 5 dagen Tony te krijgen, dan kan het een teleurstelling zijn als er ook veel dagen door andere mensen gegeven worden. Hij komt elke dag wel even op het podium – op de laatste dag overigens erg weinig, wat ik wel een gemiste kans vond.
  • Let héél goed op de tijdzone waarin je iets boekt, vooral als je kiest voor online. Deze Amerikaanse tijdzone vond ik persoonlijk niet prettig – je mist dan altijd dingen. En missen is ook echt missen; er is geen replay.
  • Tijdens de Business Mastery kun je met een groepje mensen een opdracht uitvoeren. Dat is niet altijd helemaal duidelijk, dus iets om alert op te zijn. Check je dashboard altijd even op iets dat te maken heeft met Gladiators. Is er niemand in jouw groepje? Sluit je dan gewoon ergens anders aan. Het is namelijk wel leuk om zoiets mee te kunnen doen.
  • Een andere locatie is echt een aanrader, vooral als je niet alleen woont of ergens woont met buren. Die zullen vast niet blij zijn als jij om 3 uur ’s nachts nog met Imagine Dragons meeschreeuwt dat dat je the adrenaline in je veins zo fijn vindt.
  • Je wordt tijdens het event regelmatig in break-out rooms gezet, waarbij je met wat willekeurige mensen uit jouw team kunt praten over een onderwerp. Mijn ervaring is dat veel mensen die gebruiken als plaspauze. Ik ook trouwens. Maar – als ik wél bleef zitten, bleken dit soort momenten wel heel waardevol te zijn. Probeer het dus tóch eens, als je alles uit het event wilt halen
  • Er wordt ook tijdens dit event veel aan upselling gedaan. Voor Business Mastery II. Voor zijn Platinum Club. Ik wist dat het kon en ik zou me er ook niet meer over moeten verbazen, maar een héél klein beetje ergerlijk vond ik het wel als er midden in de nacht weer zo’n pitch kwam terwijl je wist dat daarna nog een interessante spreker kwam. Kun je moeilijk al naar bed gaan.
  • Zorg dat je de app Telegram al op je telefoon hebt staan en je je aanmeldt bij de juiste groep. Superfijn om contact te houden met je team én om bijvoorbeeld aantekeningen uit te wisselen. Wij hadden een aantal leden die van elk onderdeel aantekeningen hadden gemaakt. Heel fijn als je ook delen hebt gemist.

Zou ik nog een keer naar de Business Mastery van Tony Robbins gaan?

Nou ja, dat antwoord is natuurlijk makkelijk te geven: ja. Want ik heb mijn ticket nog voor een live-event. Geen idee of dat er volgend jaar wél in zit, maar hoe dan ook heb ik nog een extra optie open.

Omdat ik niet alles heb meegekregen én ik weet dat herhaling in dit soort dingen ook erg belangrijk is, ben ik blij dat ik die optie nog heb openstaan.

Het kan natuurlijk zijn dat ik het daardoor ook makkelijker vond om om 2 uur naar bed te gaan, maar ik denk dat mijn vroege-vogel-ritme het anders ook écht niet had getrokken.

Vind ik het een aanrader? Dat vind ik een lastige. Het is geen masterclass of workshop waarbij je heel duidelijk hebt wat je eruit haalt. En ik haal uit zijn events eigenlijk altijd weer hele andere dingen dan ik vooraf had verwacht. Handige inzichten, maar soms ook gewoon het besef: het hoeft allemaal niet zo moeilijk. Wil je daar 5.000 tot 10.000 euro voor betalen? Tja, dat is aan jou.

Ik ben in ieder geval heel blij dat ik nog een optie heb en ik ben heel benieuwd of dat live of weer virtueel zal zijn. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ik weer een virtuele editie cadeau krijg, maar als dat zo is, dan zou ik het zo weer op dezelfde manier doen. In een huisje, kijken of Christel weer mee wil en kijken of ik nu ándere dingen oppik.

Heb jij al wel eens zo’n event bijgewoond? Lijkt het je wat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Wat een avontuur. Klinkt mij erg vermoeiend. Maar ja, the truth is in the eye off the beholder:). Fijn dat het zo goed voor jou en je business heeft gewerkt! Succes met alles.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.