Beleggingsupdate april 2021: waar de beurs nog steeds niet crasht

Het lijkt wel of ik momenteel alleen beleggingsupdates schrijf. Is niet de bedoeling, maar die vaste blog in de maand is het laatste dat me nog een beetje een illusie van structuur geeft, dus ik ben nog niet bereid om die óók te laten gaan 😉 Ik heb na 5 dagen Tony Robbins wél weer een hoop nieuwe inspiratie opgedaan, dus zodra ik weer wat tijd kan vinden, komen er óók weer niet-beleggings-blogs. Maar voor nu is het wél gewoon echt weer tijd voor de beleggingsupdate van april 2021. Op tijd, want mijn financiële maand begint nu eenmaal aan het einde van de ‘vorige’ maand.

Beleggingsupdate april 2021

Mijn financiële maand begint altijd rond het einde van de maand ervoor. Dan zet ik automatisch geld opzij om te beleggen. Dat was tot nu toe 425 euro per maand, maar ik besloot dat net voor mijn vorige storting omhoog te doen naar 444 euro. Ik heb iets met engelengetallen 😉

Die 444 euro wordt automatisch gestort op mijn beleggingsrekening – als dat gebeurt, krijg ik een mailtje. Dan kan ik het gestorte geld ergens in stoppen en een nieuwe beleggingsupdate schrijven – die van april 2021 in dit geval.

Dat doe ik eigenlijk altijd vrijwel meteen, omdat ik elke kalendermaand een aankoop binnen de kernselectie wil doen, om zo geen transactiekosten te hoeven betalen.

Daarnaast maakte ik deze maand ook weer 22,22 euro over naar mijn crypto-wallet. Jaja, dat wordt cashen. Maar daarover straks weer meer.

Eerst even op een rijtje hoe mijn beleggingsportefeuille eruit ziet.

Ik werk met een aantal accounts en investeringen:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening goed een jaar geleden omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Echt gratis geld.
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren. Ik heb hier sinds kort ook een spaarrekening aan gekoppeld, waarop ik het gedeelte van de FOR-reservering stort dat niet belegd is.
 • Crowdfunding – een lopende investering in La Cubanita Almere (ik krijg momenteel alleen de rente uitgekeerd, vanwege de sluiting van de horeca)
 • Mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier stort ik dus maandelijks geld op.
 • Vastgoedinvestering: via familie heb ik een kortdurende lening voor een vastgoedproject lopen. Hierop krijg ik maandelijks 4 procent rente.
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en verder niets meer mee gedaan. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (ik geloof dat je met deze link zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin krijgt als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance. Ik zal dat straks ook nog even toelichten.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor april 2021

Vorige maand logde ik voor het eerst in tijden weer eens in op mijn crypto-accounts. Dat is weer een hype aan het worden en ik had er al jaren niet meer naar gekeken. Ik had ze wel; ooit eens gekocht tijdens dat vorige hoogtepunt. In 2017/2018. Toen daalde de boel behoorlijk, waarna het plezier van het in de gaten houden me wel een beetje verging. Ik heb daar toen ook wel het een en ander over geschreven.

Vorige maand bleek dat mijn crypto’s het ineens weer een stuk beter deden. Zoveel beter, dat ik ze toch maar weer meeneem in deze updates.

En ja, dat blijf ik dan ook wel doen als het straks weer slechter gaat 😉

Ik doe er overigens nog niet zoveel mee, zeker nog niet structureel. Ik zit er wel over te denken om een X bedrag in bepaalde munten te stoppen en dan over een jaar of 5 weer eens te kijken, maar zover ben ik nog niet. Voor nu heb ik alleen afgelopen maand 22,22 euro gestort en daar wat Bitcoin van gekocht. En weer wat videootjes op Coinbase gekeken, want daarvoor krijg je óók (gratis) crypto’s. Altijd leuk.

Op Coinbase staat nu in totaal 810,20 euro. Ongeveer 100 euro meer dan vorige maand (als ik het extra gestorte bedrag even wegdenk).

Op Binance staat mijn saldo nu op 1.360,33 euro. Vorige maand heb ik in dollars gekeken (1.427,78 dollar), dus ik kan dat niet helemaal goed vergelijken, maar ik d´´enk dat ik wel kan stellen dat die ook iets omhoog is gegaan.

En de gewone beleggingen…

Daarnaast deed ik natuurlijk weer wat ik elke maand doe: inleggen op mijn account bij mijn favoriete broker. Dit keer weer zonder transactiekosten.

Ik kocht 7 exemplaren van Vanguard S&P 500 UCITS ETF (ISIN: IE00B3XXRP09) voor in totaal 439,75 euro. Hier had ik nog niets van, dus mijn GAK staat hiervoor op de daadwerkelijke koers: 62,822 euro.

Waarom ik dit deed? VWRL staat momenteel wel héél hoog (en ja, ik weet dat het ook nóg hoger kan) en ik vond het dividend hierop een klein beetje tegenvallen. Over deze VUSA had ik ook al wat positieve dingen gehoord, dus ik dacht: waarom niet.

Oh, en ik opende onlangs ook een account bij Bux en kreeg daarbij een gratis aandeel. En ik stortte een tientje, dat ik nog niet in een aandeel heb gestopt. Wel meteen 100% winst, aangezien dat gratis aandeel ook ongeveer een tientje waard was 😉 Hierover later meer.

Het rendement

Ook deze maand weer een flinke stijging in rendement. Vorige maand zat ik hier nog op dik 5.400 euro in de plus, inmiddels is dat bijna 5.800 euro:

beleggingsupdate degiro april 2021

Ik beleg zelf voor de lange termijn. Dat betekent dus ook dat ik deze euro’s niet cash. Ik heb het geld nu niet nodig en geloof niet dat je de markt kunt timen.

Stel je voor dat ik nu alles verzilver, dan heb ik geld. Blijft de markt stijgen, dan moet ik mezelf weer ‘duur’ inkopen. Kakt alles ineens in, dan heb ik geluk. Alhoewel… wanneer stap ik dan weer in?

Grote kans dat ik dan maanden niets doe, waarin dat geld dus ook niet voor me kan werken. Als je nu ziet dat er soms wel 1.000+ in de maand bij komt, dan snap je vast dat ik dat ook weer zonde vind.

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Ik krijg daarover trouwens regelmatig vragen, bijvoorbeeld of ik het wel verstandig vind om te (blijven) beleggen op het moment dat de koersen zo stijgen.

Allereerst: wat ik vind, is mijn persoonlijke mening. Dat wil niet zeggen dat het waar is. Maar ik vind: de markt is niet te timen. Dus soms koop ik wat duurder, soms wat goedkoper. Ga ik echter wachten tot ‘hét moment’, dan koop ik waarschijnlijk maanden niets. Dat kost véél meer geld dan af en toe iets wat duurder aanschaffen.

Uiteraard wel in combinatie met het idee van de lange termijn. Als alles straks keihard crasht, dan heb ik nog 20+ jaar om het recht te trekken.

brand new day beleggingsupdate april 2021

Mijn pensioenrekening stond vorige maand op 21.199 euro. Die staat nu op 21.435 euro. Mijn eigen inleg tot nu toe is 17.362 euro, dus dat betekent een totale plus van 4.073 euro.

Ik heb hier trouwens ook nog 482 euro staan om op een later moment te beleggen. Dat levert nu maar liefst 0,01 procent rente op. Jaja, kassa.

Dividend en kosten

Ik maakte deze maand geen kosten. Wel kreeg ik dividend uitgekeerd. Houd je vast…

 • 0,56 euro op 4 Shell-aandelen
 • 0,62 dollarcent op VTI (die je niet meer kunt krijgen in NL)
 • 3,12 op iShares-aandelen

Totaalresultaat: ruim 9.860 euro in de plus, plus ongeveer 1800 euro aan crypto. Volgende maand de beleggingen naar de 10k+?

Ik krijg trouwens regelmatig vragen over dit rendement. Dit is het totale rendement sinds ik eind 2016/begin 2017 ben begonnen met beleggen.

Aandachtspunten voor volgende maand

Mijn aandachtspunten voor volgende maand blijven openstaan, want ik ben er deze maand wéér niet aan toegekomen om dit te doen.

 • Onderzoeken óf ik mijn volgende 20.000 euro bij een andere broker wil stallen vanwege de garantieregeling voor beleggingsrekeningen en zo ja, bij welke broker dan. Ik maak hier steeds geen haast mee, omdat dit niet echt voelt als een daadwerkelijk risico.
 • Kijken naar een beleggingsrekening voor onze spruit

Wil jij je geld in 2021 ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Interessant om je update te lezen! Ik wil mij eindelijk eens gaan verdiepen in crypto’s. Ik doe nu eigenlijk alleen normaal beleggen en pensioenbeleggen, maar het is wel heel fijn om te zien dat het allemaal lekker doorgroeit. De AEX gaat natuurlijk top!

 2. Hoi Adine, ik weet meer van crypto dan van aandelen, en verdiep me momenteel ook in beleggen. Zodoende kwam ik hier terecht.

  Houd je er rekening mee dat Coinbase en Binance helemaal geen garantiestelsel hebben, en dat “weg is weg” hier de realiteit is?
  Voor lange termijn investeringen is een veilige eigen wallet een betere optie. Welke dat is, is misschien leuk voor een volgende blog. Nadeel van Binance is wel de hoge withdrawal fee, als je 22,22 per maand inlegt kan je overwegen om jaarlijks alles op te nemen.

 3. Hoi Adine,
  Ik ben me sinds kort aan het verdiepen in beleggen en kwam zo bij jou site terecht. Erg leerzaam! Gister heb ik de Bux app gedownload, een account aangemaakt en 10 euro gestort. Alleen wanneer komt het gratis aandeel erbij te staan? Ik zie naast de 10 euro die ik gestort heb nog niks ?

 4. Leuk om jouw blog te lezen. Ik beleg ook in ETF’s voor de lange termijn, maar mijn strategie is anders. De beurs is nu inderdaad heel hoog, op het moment dat hij daalt leg ik grote bedragen in een keer in. (steeds als hij daalt minimaal duizend euro, dit kan dus meerdere keren per jaar zijn). Momenteel beleg ik al maanden niet. Mijn GAK in VWRL is door deze strategie €70,40. (ik beleg in dit fonds sinds 2018). Het is inderdaad een beetje timen, maar er komt onvermijdelijk weer een crash aan en dan sla ik toe.

 5. Leuk om jouw blog te lezen. Ik beleg ook in ETF’s voor de lange termijn, maar mijn strategie is anders. De beurs is nu inderdaad heel hoog, op het moment dat hij daalt leg ik grote bedragen in een keer in. (steeds als hij daalt minimaal duizend euro, dit kan dus meerdere keren per maand zijn). Momenteel beleg ik al maanden niet. Mijn GAK in VWRL is door deze strategie €70,40. (ik beleg in dit fonds sinds 2018). Het is inderdaad een beetje timen, maar er komt onvermijdelijk weer een crash aan en dan sla ik toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.