Hoe het kennen van jouw geldtype je meer overvloed brengt

geldtypes overvloed

Een paar jaar terug schreef ik al eens over de verschillende geldtypes die er zijn. Een beetje in hoofdlijnen, omdat ik er zelf ook nog niet veel van wist. Ik had alleen een gratis test gedaan en hoopte daarmee toch al zeker de nodige stappen te kunnen zetten. Want waarom investeren, als het ook gratis kan? I know. Ik blijf Hollander én ook nog eens een Accumulator, als we het dan toch over die typen hebben. Toch lieten ze me niet los, die typen. Daarom besloot ik dit jaar tóch om me op te geven voor de opleiding tot gecertificeerd coach op dit vlak. En wow, dan blijkt er toch véél meer te zijn dan die drie regeltjes naar aanleiding van die test… Een recept voor overvloed, om precies te zijn.

Weten waarom je doet wat je doet

Als je mijn webinar over money blocks hebt gevolgd, dan weet je dat weten waarom je doet wat je doet het halve werk is. Daarin vertel ik onder meer dat we allemaal onze eigen realiteit hebben.

Wat jij makkelijk vindt, vindt een ander misschien wel heel moeilijk. Wat jou heel erg zou kwetsen, kan de ander zien als een handige tip. En wat voor jou heel vanzelfsprekend is, kan voor de ander zo onwerkelijk zijn als wandelen over water.

We worden niet allemaal geboren met zo’n eigen realiteit. Een stukje zit in je (nature) en een ander stukje wordt door de jaren heen gevormd (nurture). Een groot deel van het deel dat later gevormd wordt, wordt al gevormd voor je zevende levensjaar. Nog voor je je daar écht bewust van bent dus.

En die realiteit heeft dus invloed op je hele leven, ook ver na je zevende levensjaar.

Dat kan op een positieve manier zijn, maar ik zie het helaas ook veel anders. Wat ik vaak hoor:

 • Ik twijfel of ik als vrouw en met mijn mogelijkheden wel echt rijk kan worden
 • Er komt altijd wel weer een hoge rekening, dus veel spaargeld zal ik niet snel hebben
 • Ik mag geen geld verdienen aan mijn hobby
 • Ik moet niet zeuren, ik heb al meer dan anderen
 • Het is niet eerlijk dat ik meer verdien dan de rest van mijn familie, dat zij in armoede leven en ik in luxe
 • Het is lui en egoïstisch om veel geld te verdienen met weinig uren werk
 • Geld maakt niet gelukkig
 • Als ik miljoenen wil hebben, dan ben ik daar zeker een jaar of 40 mee bezig
 • Als je te veel vraagt voor je diensten, gaan ze naar iemand anders

Nu is geld natuurlijk mijn vakgebied, maar een diëtist of sportinstructeur zal hetzelfde horen, in een andere vorm:

 • Mijn lichaam zal nooit zo gespierd kunnen zijn, omdat…
 • Ik raak steeds geblesseerd als ik lekker bezig ben met sporten
 • Je moet ook nog een beetje leven… *tweede taartje in mond schuift*
 • Echt fit worden, dat lukt me pas als ik daar echt jaren voor uit trek
 • Fit worden met vrienden? Ze zien me aankomen met mijn maatje 36…

Zijn dat feiten? Nee. Maar zo kunnen ze voor jou wel aanvoelen. En dat vind ik dus mega-interessant: waar komt dat vandaan? En misschien nog wel belangrijker: hoe kom je daar vanaf.

Een van de overtuigingen die ik lang heb gehad, is dat je hard moet werken voor je geld. Dat het oké, nee lógisch, is dat je sociale leven daaronder lijdt. Dat dat een offer is dat je moet brengen – maar dat er dan méér dan genoeg rijkdom voor je is.

Daar had ik m’n leven lang op kunnen teren, zonder me ooit te realiseren dat dat geen waarheid is, maar een idee. Iets dat ik ergens heb opgedaan en mezelf eigen heb gemaakt. En iets waar ik net zo makkelijk weer afstand van kan doen.

Net zoals ik niet ineens wakker werd met die overtuiging, werd ik óók niet ineens wakker met het inzicht dát het een overtuiging was.

In de verste verte niet.

Ik ben namelijk al jarenlang bezig met persoonlijke groei, ontwikkeling én money mindset. Toch viel dit kwartje voor mij pas een jaar geleden.

Ineens was het er. Nou ja, niet ‘ineens’. Het was het resultaat van al die inspanningen om mezelf beter te leren kennen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Nee, je hoeft niet naar Bali om jezelf te vinden

Misschien krijg je wel de kriebels van dat soort zinnen. Ik vaak wel. Althans, als ze zijn in het kader van: ik ga naar Bali om mezelf te vinden.

Je hoeft jezelf niet te vinden, je hebt jezelf altijd bij je. Dat is het mooie ervan én de uitdaging. Doordat je jezelf altijd bij je hebt, heb je ook al je overtuigingen altijd bij je. Of je je daar nu bewust van bent of niet.

Tegelijkertijd heb je dus óók altijd jezelf bij je als je een les leert.

En daar komen die geldtypes om de hoek kijken. Ik heb wel eens iemand horen zeggen: “Hoe je met geld omgaat, ga je ook met andere dingen om.”

Volgens mij zit daar wel een kern van waarheid in. Ik geloof ook dat je geen rotpersoon kunt worden van meer geld. Maar als je al een rotkarakter hebt, kan meer geld dat wél uitvergroten.

Toen ik die test deed, schreef ik erover in het kader van meer balans in je leven brengen met behulp van je geldtype. Inmiddels weet ik dat dat nog maar het begin is.

Het kennen van je geldtype kan je namelijk ook veel meer overvloed bezorgen.

Doen wat bij je past

Vergelijk het met de resultaten van een persoonlijkheidstest; als jij weet dat je introvert of hooggevoelig bent, dan wordt het ineens een stuk makkelijker om bepaalde gevoelens te duiden. En om grenzen te trekken. Of ideale(re) voorwaarden voor jezelf te creëren.

Ik kan bijvoorbeeld niet goed tegen enorme herrie en vind het gezellig om met mijn vriendinnen te kunnen kletsen. Als alles straks weer open is, zul je mij dus sneller in een restaurant zien, dan in een danscafé. Daar ben ik namelijk meestal niet op mijn gezelligst.

Zo is het ook met je geldtype. Als jij weet hoe jij op dat vlak in elkaar zit, kun je daar iets mee doen.

Vaak weten we wel waar we nog wat werk te verrichten hebben. Misschien geef je het net iets te graag uit. Of heb je daar juist moeite mee, waardoor je kansen laat schieten of een beetje grumpy wordt van alles wat geld kost. Ook al zou het eigenlijk gezellig moeten zijn.

Maar wat veel interessanter is, is waar de kansen van jouw geldtype liggen. Waar jij in kunt uitblinken. Wat ervoor zorgt dat de focus niet ligt op jouw minder sterke punten, maar juist op dat waar jij ontzettend krachtig in bent.

Vind ik dan hè.

En dat brengt me ook weer op een stukje zelfreflectie rondom LekkerLevenMetMinder.nl. Hoewel ik echt mijn best doe om dit voor iedereen een prettig en toegankelijk platform te maken, zal ik ongetwijfeld wel eens de plank misslaan.

Want wat voor mij heel logisch is, hoeft dat voor een ander niet te zijn.

Ik kan het wel hebben over een boodschappenbudget van 20 euro, maar wat als je daarvan een heel gezin van 6 personen moet voeden? En lekker, vermogen opbouwen door af te lossen op je hypotheek, maar wat als je een huurwoning hebt?

En in het verlengde daarvan: mijn oplossingen hoeven niet voor iedereen te werken. Wat voor mij werkt, werkt voor mij omdat ik een bepaald type ben.

Dus daar wil ik wat mee gaan doen.

Ik wil mensen helpen met hun geld, op een manier die bij hen past. Dus niet een lijst met ‘regeltjes’ geven die alleen maar opgevolgd hoeven te worden, maar juist kijken naar waar jouw unieke sterke (en minder sterke) punten liggen. Omdat het resultaat dan zó veel groter kan zijn.

Mijn eerste stap is natuurlijk mijn training afronden, daarna ga ik dit integreren in deze toffe nieuwe opleiding van de Money Mind Academy. Alle vorderingen deel ik uiteraard in de inspiratiemail van LLMM, dus als je ‘m nog niet krijgt – scroll dan even naar boven en schrijf je in. M’n stories via Instagram volgen kan natuurlijk ook.

Ik ben echt helemaal enthousiast hierover – zowel over alle inzichten die ik voor/over mezelf opdoe op deze manier én over alles wat dit hopelijk ook weer voor anderen kan betekenen 😀 Wordt vervolgd dus.

Waar ik voor nu wel heel benieuwd naar ben: heb jij enig idee wat voor geldtype jij bent? (Als je ’t handig vindt; ik heb over de verschillende geldtypen ook een video gemaakt met wat meer uitleg)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.