Ontdek je geldtype en zorg voor balans

Wat is jouw geldtype en hoe haal je daar het maximale uit?

Wetenschappers zijn het er in de kern wel over eens: iedereen is het resultaat van een bepaalde mate van nature (je DNA, als het ware) en een bepaalde mate van nurture (je opvoeding/omgeving). Alles wat je doet en bent, wordt daardoor bepaald. En omdat niemand exact hetzelfde DNA én exact dezelfde opvoeding en omgevingsfactoren heeft, is iedereen anders. Dat betekent ook dat iedereen anders met dingen omgaat. Wat voor de één heel logisch is, is voor de ander vreemd. En andersom. Als je weet wat jouw ’type’ is, kun je ook makkelijker weten hoe je daar het beste mee omgaat. Dat geldt voor alle aspecten in het leven. In relaties, maar bijvoorbeeld ook in geldzaken. Daarom leek het me leuk om eens te duiken in verschillende geldtypen. Welk geldtype ben jij en hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Welke geldtypen zijn er?

Hoewel we natuurlijk allemaal uniek zijn, blijven we mensen. En dat betekent dat we soms wel overeenkomstige neigingen hebben. Vandaar dat je soms ook in te delen bent in een bepaalde categorie. Als het om geld gaat, zijn er maar liefst 8 typen. Hieronder som ik ze op, met hun sterke en minder sterke kanten:

Ruler

De Ruler ziet geld als iets om zijn/haar status aan af te meten. Van buiten lijkt de Ruler sterk en niet te stoppen, maar hierachter zit vaak een bepaalde angst.

Sterk: De Ruler is niet te stoppen.

Zwak: De Ruler is niet te stoppen 😉

Alchemist

Alchemisten hebben een soort liefde-/haatverhouding met geld. Er komt bij de alchemist heel veel emotie bij kijken.

Sterk: als je die emoties goed weet te focussen op het positieve, dan kun je veel goeds voor anderen doen, maar ook voor jezelf. Mensen zijn dan zó blij met je, dat ze betalen voor je hulp.

Zwak: emoties zijn tricky; als ze negatief zijn, dan slaat de uitwerking op je ‘geldhouding’ ook in negatieve zin om.

Accumulator

Dit is een echte spaarder met waardering en respect voor geld. Maar: hierachter zit wel een angst voor armoede en een gebrek aan vertrouwen.

Sterk: het sparen zorgt ervoor dat de Accumulator altijd wel ergens een potje heeft

Zwak: de Accumulator kan zichzelf – uit angst – onbewust grenzen opleggen door alles zelf te willen doen

Nurturer

Dit geldtype geeft alles zo snel weg, dat ze soms niets meer voor zichzelf overhebben.

Sterk: het willen helpen is positief

Zwak: het helpen kan ook negatief uitpakken, voor jezelf, maar ook voor degene die je helpt. Uiteindelijk kun je iemand vaak beter een hengel geven, dan een vis.

Connector

De Connector vind geld niet zo belangrijk en richt zich meer op mensen. Geld is er wel, maar het krijgt geen aandacht. Ze hebben het niet nodig om henzelf een bepaalde status aan te meten.

Sterk: ze kunnen zich ontzettend vredig en vrij voelen

Zwak: er kan makkelijk misbruik van hen worden gemaakt

Celebrity

Dit geldtype houdt ervan om lekker te pronken. Maar: niet altijd van het geld dat hij/zij het daadwerkelijk heeft…

Sterk: dit type is vaak ontzettend charismatisch en mensen zijn er graag in de buurt

Zwak: ze steken zich vaak in de schulden…

Maverick

De Maverick is gefascineerd door geld en houdt van spanning, van het wagen van een gokje. Eenvoud spreekt ze niet zo; aan zij houden ervan om te winnen.

Sterk: het zijn echte handelaars en ze weten overal wel een slaatje uit te slaan

Zwak: ze zijn er gericht op spanning en dat brengt soms ook onnodige risico’s met zich mee

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ben jij?

Misschien kun je aan de hand van dit rijtje meteen al zien wat jouw geldtype is. Ik herken uit verschillende typen wel bepaalde dingen, dus ik dacht: ik neem gewoon de quiz. Er staan er een aantal online; ik deed er zelf eentje van LuckyBitch.com, maar die is helaas niet meer beschikbaar. In principe zien ze er wel allemaal hetzelfde uit.

Je vult ongeveer 60 vragen in, daarna krijg je de uitslag. Je krijgt ook nog een mailtje met daarin een link naar een video-uitleg over die uitslag, maar die vertelt niet heel veel meer dan de uitslag die je direct op de pagina ziet.

By the way… Als accumulator kan ik natuurlijk prima de bijpassende cursus negeren 😉 Ik lees eerst haar boek wel ?

Wat wel heel goed is om in gedachten te houden: de kans is groot dat er typen zijn waar je ook graag iets van zou willen hebben. Laat je niet meeslepen door die gedachte. Het is juist de kunst om te weten welke neiging jij hebt, en te ontdekken hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Elk geldtype heeft namelijk een eigen manier om rijkdom – op alle fronten, dus niet alleen financieel – te ervaren. Althans, dat is de theorie.

Mijn resultaat

Ik kwam na het beantwoorden van alle vragen uit op de Accumulator. Dat verbaasde me niet heel veel. In de uitslag stond onder meer dat je dan zuinig bent, dat je niet zo dol bent op onnodige uitgaven en dat je vrolijk kan worden van sparen. Dat het saldo op je bankrekening zien groeien al genoeg is voor een prettig gevoel.

Het ‘nadeel’ van dit type is dat je ook op een bepaalde manier gedreven wordt door de angst om je persoonlijke vrijheid kwijt te raken. Dat herken ik wel. Niet speciaal als een angst, maar wel als motivatie. Ik vind het fijn om onafhankelijk te zijn van anderen.

Een ander ‘nadeel’ is dat je als accumulator soms dingen als ‘luxe’ ziet, terwijl ze voor een ander gewoon zijn. In het filmpje noemde ze als voorbeeld bijvoorbeeld massages. Misschien dat het heel normaal is om regelmatig een massage te nemen, maar dat zou ik zelf inderdaad onder de categorie ‘luxe’ scharen. Dus wat dat betreft klopt het wel.

Oh, en je kunt soms een beetje oordelen over anderen. Niet speciaal op een negatieve manier, maar meer uit stomme verbazing. Omdat je gewoon niet snapt dat mensen bepaalde dingen niet zien zoals jij ze ziet. En ja: ik roep inderdaad heel vaak ‘Dit snap ik écht niet!‘ als ik bijvoorbeeld Een Dubbeltje Op Z’n Kant kijk… ?

Natuurlijk ben je niet 100% één type. Het is vaak een combinatie. In de mail die ik daarna kreeg, stond de score voor alle typen. Mijn top 3 bestaat uit Accumulator (36 punten), Maverick (27 punten, daar komt waarschijnlijk mijn Bitcoin-actie vandaan 😉 ) en Ruler (27 punten). Op Connector scoor ik met 13 punten het laagst.

Verder onderzoeken

Ik vind het wel heel interessant om dit wat verder te onderzoeken. Want hoe kun je er nu voor zorgen dat je jouw geldtype in zet om op een mooie, overvloedige manier met geld om te gaan? Ik vind het bijvoorbeeld prima dat ik spaar en zuinig ben, daar kan ik inderdaad heel vrolijk van worden. En om eerlijk te zijn kan ik – als ik eenmaal aan het uitgeven ben – soms ook best een beetje daarin doorslaan. Maar ik zou het helemaal niet gek vinden om daar een betere balans in te hebben. Om bewust dingen te doen. En om ook eens wat controle los te laten en dingen uit handen te geven, zodat ik weer op andere fronten kan groeien.

De meeste websites die ik hierover tegenkom, zijn een beetje zweverig. Inclusief foto’s met heel veel paarse gewaden.

Via één van die websites kwam ik nog wel een mooi PDF’je tegen met een iets meer praktische insteek. Als je ‘m zelf wilt checken, dan kan dat hier (downloadt direct). Hieruit haal ik bijvoorbeeld nog wel de volgende lessen:

  • Wat meer verbinding zoeken met mensen, ze niet angstvallig op afstand houden
  • Naar het grote plaatje kijken, in plaats van blindstaren op de details
  • Vooral niet geloven dat wat ik te zeggen heb niets toevoegt

Daar kan ik wel wat mee 🙂

Waar ik wel heel benieuwd naar ben: wat is jouw geldtype? En wat zijn dingen waar jij misschien nog mee aan de slag kunt of wilt? Zou je het ook leuk vinden om hier wat meer over te weten te komen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Daar hoef ik geen test voor te doen. Ik ben een accumulator die zichzelf af en toe best wat meer luxe zou mogen gunnen. 😉

    1. Dat geloof ik meteen 🙂 En er zit natuurlijk geen tijdslimiet op dat gunnen van die luxe hè.. Kijk, je leeft natuurlijk óók nu, maar hoe luxe is die vrijheid die je straks hebt?! Of zit ik dan ook weer wat te veel in mijn accumulator-tunnelvisie? 😉

      1. Ik bijt ook weer niet op een houtje hoor, maar ben voor mezelf soms wat krenterig. Misschien ga ik wel wat minder sparen. 😀
        Ja vrije tijd is luxe, en ook met wat minder sparen kan ik straks nog steeds mijn plannen uitvoeren. Maar op de een of andere manier denk ik altijd: ‘hoe meer spaargeld hoe beter’. Gelukkig ga ik toevallig straks uit eten en naar de film en donderdag naar de sauna (bijzondere week) dus het komt wel goed met mij. 😉

  2. Accumulator en ruler!
    Ik word heel blij van een groeiende spaarrekening en/of een dalende schuld (zie mijn blog van gisteren ?), maar ben daarin dus ook moeilijk te stoppen!
    En dingen altijd zelf willen doen is niet alleen met geld, maar eigenlijk met alles in mijn leven ?

  3. Grappig! Bij mij is de top 3 als volgt: Accumulator 32 points, Alchemist 25 points, Ruler 21 points, #1 en #3 dus zelfde. Rest is met 16 tot 19 punten mooi verdeeld. Klopt ook wel denk ik.

    De Alchemist uit zich in eventueel wel geld willen uitlenen aan mensen waarvan je weet dat ze het beter kunnen gebruiken op dat moment (en niet door slecht met geld om te gaan, want dan hebben ze het er zelf naar gemaakt) en je zeker weer dat ze het wel terug betalen. Verder goede doelen en/of uitlenen middels micro en mesokredieten.

    Nummer 3 (ruler) snap ik niet helemaal zie ik nu, want ik zie geld absoluut niet als status of lees ik dat verkeerd? Ik zie in een andere uitleg nog het volgende ‘They’re up to big things in the world and making a big impact’.

    1. Blijkbaar wel op een bepaalde manier, in een bepaalde context. Maar het is niet je belangrijkste insteek, om het zo maar te zeggen. Ik had hem ook in mijn top 3 staan en herkende mezelf daar niet echt in. Tot ik er wat meer over las en er wat beter over na ging denken. Punten die ik bijvoorbeeld wel wat mij mezelf herken zijn (positief) doorpakken, vaak ook met het eindresultaat in gedachten, mijn eigen mening kunnen ‘promoten’ (omdat ik er dan vaak wel over nagedacht heb, anders had ik die mening niet/geen mening) en (aandachtspunten) soms wat té veel gefocust zijn op dat eigen idee en mogelijk iets minder voor andere ideeën.

      En dat zou dan in feite zijn als dat je voornamelijke type was. Dus een bepaalde mate van het bovenstaande.. ja, dat herken ik ook wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.