#FreedomFriday: Going Zero Waste

#FreedomFriday: Going Zero Waste

De afgelopen weken ben ik – in het kader van een extra lange ‘unfollow Friday‘ – best actief bezig geweest met het ontvolgen van pagina’s, bedrijven. Maar: er komt ook wel eens een pagina voorbij die ik dan wél weer wat vaker bekijk. Zoals de website die ik voor deze #FreedomFriday even extra wil uitlichten: de website Going Zero Waste. Niet te verwarren met Zero Waste Home van Bea Johnson (die overigens óók nog steeds erg inspirerend is). Echt volledig Zero Waste zie ik mezelf niet worden, maar waar Bea Johnson behoorlijk extreem is, lijkt Kathryn van Going Zero Waste juist dat gat te vullen tussen ‘gewoon (met afval)’ en ‘extreem Zero Waste’.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week is dat dus Going Zero Waste.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wie, wat waar?

Toen Kathryn van Going Zero Waste studeerde, kreeg ze ineens pijn in haar linkerborst. Na een doorverwijzing werd er een echo gemaakt en daaruit bleek dat ze meerdere tumoren had.

De tumoren bleken goedaardig en ze kreeg het advies om ze te laten zitten. Opereren zou geen verschil maken en de kans bestond dat ze toch terug zouden komen. De pijn zou ze mee moeten leren leven.

Deze ervaring zorgde ervoor dat ze zich veel bewuster werd van wat ze allemaal in haar lichaam stopte.

Ze dacht altijd dat alles wat ze gebruikte veilig was; waarom lag het anders in de schappen? Na deze ervaring ontdekte ze echter dat dat niet het geval was. Veel schoonmaakproducten en verzorgingsproducten blijken helemaal niet echt aan veel regels te moeten voldoen. En ze bevatten veel stoffen die invloed hebben op je hormonen.

Nadat Kathryn van de eerste schrik bekomen was, besloot ze beter op te gaan letten. Ze besloot hormoonontregelende stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Dat betekende dus minder in aanraking komen met plastic, koken zonder pakjes en zakjes, minder suiker en cafeïne consumeren, haar eigen schoonmaakmiddelen maken en gaan voor natuurlijke verzorgingsmiddelen.

En nu is ze al drie jaar volledig pijnvrij.

De Freedom-factor

Als het gaat om financiële onafhankelijkheid of vrijheid, dan denken we al snel aan geld. Maar zonder een goede gezondheid, heb je dan eigenlijk nóg niets.

Het verhaal van Kathryn laat zien dat de welvaartsmaatschappij waarin we nu leven, ook bepaalde gevolgen voor de gezondheid met zich meebrengt. En dat je daar – tot op zekere hoogte – ook zelf invloed op kunt uitoefenen.

Bovendien heb je dan ook een positieve invloed op het milieu. Als je bedenkt dat er jaarlijks blijkbaar al zo’n 30 kilo plastic afval per persoon wordt weggegooid en dat een fractie daarvan maar wordt gerecycled, dan is dat best heel heftig.

Een beetje vrij leven doe je het liefst toch ook in een fijne, gezonde, schone wereld.

Maar: tegenwoordig is overal plastic. En kost het soms gewoon écht veel moeite om plasticvrij door het leven te gaan. Kathryn’s verhaal zorgt voor een extra en persoonlijke stimulans.

Niet alleen je leefomgeving heeft te lijden onder al dat afval; je gezondheid – en daarmee je kostbaarste bezit – ook.

Wat kan ik hiervan leren?

Een poosje terug schreef ik al eens over wat vrijheid en gezondheid met elkaar te maken hadden, en gaf ik toe dat ik daarin nog best wat stappen te zetten had.

En hoewel ik in mini-stapjes vooruit ga, is daar nog steeds veel winst te boeken. Het bewegen wordt steeds meer een vast onderdeel van de week, net zoals het water drinken op vaste momenten. Het altijd water drinken (en dus elke dag aan die 2 liter komen) en gezonde eten bieden nog wel wat ruimte voor verbetering.

Going Zero Waste geeft eigenlijk een hele mooie extra motivatie voor en een andere dimensie aan letten op je gezondheid. Eigenlijk kun je er wel vanuit gaan dat als je meer gaat letten op je afval, dat automatisch ook positieve gevolgen heeft voor je gezondheid.

Leuk voor jou?

Going Zero Waste is natuurlijk interessant als je graag met minder afval door het leven wilt gaan. Misschien heb je er wat over gelezen en zoek je praktische handvatten, of doe je het al even en zou je bijvoorbeeld willen weten welke make-upmerken zero waste zijn, of welke zero waste-varianten er zijn voor producten die je nu gebruikt.

Maar ook als zero waste tot nu toe nog niet op je radar is geweest, kan Going Zero Waste interessant zijn. Bijvoorbeeld als je wel wat meer aan je gezondheid wilt doen. Kathryn’s insteek is alles eenvoudig én positieve houden, dus je hoeft niet bang te zijn voor doemverhalen.

Aanbevolen artikelen

31-day Zero Waste Challenge – Geen artikel, maar wel interessant om mee te beginnen. Hier heb ik me meteen voor ingeschreven. Want: als het gaat om Zero Waste, dan weet ik nog niet zo heel goed waar ik zou moeten of kunnen beginnen. Elke dag een tip of actie-item ontvangen vind ik dan wel handig.

The Ultimate List of Zero Waste Swaps – Soms weet je misschien helemaal niet dat er ook een zero waste-alternatief is voor iets dat je altijd gebruikt. Voor aluminiumfolie bijvoorbeeld, of voor van die wattenstaafjes waarmee je je oren schoonmaakt. Maar: die zijn er dus wel. In dit artikel vind je verschillende voorbeelden. Mijn persoonlijke tip: kijk vooral eerst eens of je zonder kunt. Da’s nóg effectiever dan vervangen.

12 things I’ve stopped buying since going zero waste – En omdat we het hier toch over geld hebben: Kathryn heeft een lijst gemaakt van de 12 dingen waar ze geen geld meer aan uitgeeft. Dat leverde haar al een besparing van 12.000 dollar op. En het zijn niet allemaal inkoppertjes. Ze gebruikt bijvoorbeeld ook geen maandverband of tampons meer, laat het toiletpapier voor wat het is en koopt geen verzorgingsproducten meer.

Kende jij deze website al?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.