Afval en recyclen

Afval en recycling

Of het nu komt door mijn opvoeding of het feit dat ik vrijwel mijn hele leven al op het platteland woon (daar komt het minder voor, dus waarschijnlijk ook minder domino-effect) weet ik niet, maar ik kan geen troep op straat (of waar dan ook buiten) gooien. Ben ik fysiek gewoon niet toe in staat. Sowieso bewust niet, maar ook als er iets uit m’n zak valt, ren ik er eigenlijk altijd direct achteraan. Dus geen afval, geen kauwgom en zelfs geen spuug. Hoewel dat laatste volgens mij sowieso meer wat voor mannen is. Waarom zou je in hemelsnaam op straat willen spugen?

Waar gaat afval heen?

Maar dat terzijde. Dat afval dus. Waar gaat dat heen? Vroeger, toen de meeste mensen nog niet eens een papierdoos hadden, werd het recyclen er bij ons al behoorlijk ingestampt. Wij hadden vijf dozen in de schuur staan, waar aluminium, blik (nee, dat is niet hetzelfde), hard plastic, zacht plastic en nog iets waar ik nu even niet op kan komen in verzameld werden.

Daarnaast in huis natuurlijk nog een prullenbak, een groene bak en een papierdoos. Eens in de zoveel maanden werden die bakken op wonderbaarlijke wijze in de niet-zo-grote auto van m’n moeder geladen (en als je het slecht trof mocht je mee…) om ze te legen bij een kringloopwinkel, die ze weer op één of andere manier verder recyclede.

Recyclen

Ik zeg heel eerlijk: die goede gewoonte heb ik niet overgenomen. Ik merk dat ik best wel wil recyclen, maar wel graag een beetje praktisch. Met dozen vol in de auto ergens naar toe valt daar niet echt onder. Ik heb dus een groene kliko (voor groen), een zwarte kliko (voor de rest) en een papierdoos.

Tegenwoordig is het volgens mij ook al helemaal niet meer nodig om bijvoorbeeld de vensters uit de enveloppen te knippen, dus dat scheelt weer. Maar dat papier, dat gaat nog steeds apart. Als ik daar weer een flinke berg van heb, dan zet ik het aan de weg en wordt het opgehaald. Hier doen zowel de gemeente als scholen dat, dus elke maand zijn er zeker wel 2-4 ophaalmomenten. Als de gemeente komt nemen ze ook nog het glas mee, dus dat hoef ik ook nergens heen te slepen, behalve naar de weg.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Betalen per kliko

Misschien dat ik nog iets strikter zou recyclen als ik per kliko moest betalen, maar dan zou het verschil wel echt aanzienlijk moeten zijn. Ik vind over het algemeen maar weinig zo heerlijk als stevig opruimen, een volle kliko of bergen papier aan de weg zetten, om een paar uur later te zien dat het helemaal weg is.

Als ik er zelf heel veel moeite voor moest doen, bleef het waarschijnlijk allemaal wat langer staan… Voor nu vind ik het zo dus wel goed: het meeste wordt grofweg gescheiden, voor plastic apart hebben ze hier toch nog geen mogelijkheden en met m’n oud papier help ik soms de school en soms de gemeentekas. In alle gevallen ben ik er mooi vanaf 🙂

Scheid jij je afval? Doe je dat uit milieuoverwegingen of om geld te besparen, bijvoorbeeld omdat je per kliko moet betalen? En een gewetensvraag: gooi jij wel eens afval op straat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Afval op straat gooien doe ik absoluut niet. Ik erger me enorm aan zwerfafval en zal altijd een afvalbak zoeken of mijn eigen afval mee naar huis nemen en daar weggooien. Ik durf trouwens gerust een opmerking te maken als ik iemand iets op straat zie gooien en heel vaak doet zo iemand dan alsof hij/zij doof is.
  Wij scheiden afval. Plastic, het groene afval en het restafval worden hier opgehaald, de rest niet en dat brengen we dus zelf weg. Maar dat wegbrengen zal vrijwel altijd in combinatie met iets anders gaan, want zomaar 30 km rijden om mijn afval weg te brengen vind ik ook niks. Dus in dezelfde rit worden bijvoorbeeld boodschappen gehaald, of is er een bezoekje aan het ziekenhuis, of nog iets anders.

 2. ik merk dat ik er te weinig ruimte voor heb om het echt te scheiden. in de schuur vind ik niet handig, dan heb ik 3 peuters in een nat grasveld staan of krijsend bij de achterdeur.. 🙁 en wat ik niet zie, denk ik ook niet aan om te legen/weg te brengen.. dus dat zou enorm opstapelen.. in mn keuken wil ik geen glas bewaren (kan kapot vlalen en met veel kleintjes voor mij geen optie) dus dat gaat tegenwoordig in de kliko.. op dit moment te veel gedoe. misschien als zoontje naar psz gaat, dat ik t ga bewaren, glasbak zit daar 25 meter vanaf.. (school zit er ook naast, maar glasbak zit dan niet in t zicht en ik denk er vaak niet aan om mee te nemen.. stom maar ja andere dingen aan mn hoofd om mn dochter op tijd op school te krijgen;) en vaak ook om 8.30 al een oppaskindje dus moet gewoon snel terug). papier bewaar ik wel apart in een lelijke blauwe kliko naast de voordeur (dan staat ie sneller aan de straat dan in de achtertuin.. als man dan laat thuis is van werk, zou ik 2 eigen kids en eventuele oppaskids moeten aankleden en meenemen om de papierkliko aan de straat te zetten :S of m door huis moeten rijden :S ) papier wordt elke 3e donderdag van de maand opgehaald, heb t in mn agenda in mn mobiel staan.. plastic verzamel ik niet, moet vrijdag om de week buiten, op een plek 50 of 100 meter van mn huis.. geen optie met kleine kinderen om ze voor zo'n stukje compleet in te pakken en ind e wandelwagen te zetten of thuis te laten.. en waar laat ik de zak met plastic tot het oipgehaald wordt.. mn huis is al bomvol.. dus nee, grijze bak (ondergronds.. ) en papier.. meer wordt hier niet gedaan helaas.. vind het gewoon even niet praktisch genoeg met zelf 2 kinderen en opvangkindjes..

 3. Wij hebben een groene bak (eerlijk gezegd gebruik ik die niet voor restjes.), een blauwe voor papier, een bruine voor plastic (daar mogen sinds deze week ook blik en pakken (met zo'n folie in). Dan heb ik nog een zak voor glas en de ondergrondse voor restafval.

  Denk dat als het per kilo zou zijn ik nog wel wat strikter kan worden, maar voor nu vind ik het voldoende.

 4. Ja ik hou glas, plastic, papier en groenafval apart. De grijze en groene kliko worden hier beurtelings opgehaald. Glas, papier en plastic breng ik elke week gecombineerd met boodschappen doen naar de betreffende bakken. Na 1 week is de hoeveelheid nog te doen.

 5. Afval op straat gooien heb ik ook nooit begrepen.
  Verder dezelfde afvalscheiding als jij.

  Sinds een tijdje een ja-nee sticker op de brievenbus, en dat scheelt echt meer dan de helft van de papiercontainer! Folder-app op de telefoon en ik kan toch goed op de aanbiedingen letten…

 6. Nou dat kan ik ook niet hoor, afval zomaar op straat gooien, een papiertje gaat in de zak tot ik thuis ben, een kauwgum gaat in datzelfde papiertje…
  Alles in de daarvoor bestemde kliko's en al het papier in een kartonnen doos die ik bij de supermarkt ophaal. Papier wordt hier om de week opgehaald, de groenbak wordt van april tot oktober wekelijks geleegd en het restafval halen ze eens per twee weken op. Glas wordt niet opgehaald maar op 100 meter zit een supermarkt met een hele batterij aan bakken voor de deur. Over batterijen gesproken, ook die kan ik bij de supermarkt kwijt… Dus ja, ik scheid het afval en ja, puur vanwege het milieu… En dat zit er ook zo ingebakken dat ik zelfs papier opraap dat een ander op straat laat vallen….. Als ik het zie gebeuren dan…
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. Ik scheid het afval zoveel mogelijk Met de kliko voor restafval kan ik wel een half jaar vooruit, voor die vol is. Wij eten altijd om 12.30 uur warm en het (eventuele) restje verwerk ik om 18.00 uur als salade of warm hapje bij de avondboterham!
  Ik denk dat het toch jouw opvoeding is die je belet afval weg te gooien. Sinds 16 jaar woon ik in een echt boerendorp en er ligt overal afval langs het fietspad en in langs het kanaal. Mijn gewoonte is elke dag minstens 2 stuks zwerfafval op te ruimen om ook zo een bijdrage aan een schone leefomgeving te leveren!

 8. Wij hebben 2 vuilbakken : de groene voor groenten- en tuinafval heb ik nog nooit gebruikt want ik gooi composteerbaar groenten- en tuinafval in onze compostbak. Dat afval recykleert de natuur zelf want het tot compost vergane organische afval gebruik ik in de groentenhof en de bloemboorden als verrijking van de grond.
  De grijze container dient voor het restafval.
  De groene container wordt in onze straat om de 14 dagen opgehaald en meestal is er dan ook glasophaling (glas aanbieden in een stevig recipiënt)
  De grijze container wordt ook om de 14 dagen opgehaald maar niet in dezelfde week als de groene container en het glas.
  Maandelijks is er ook een ophaling van papier en karton.
  Wij betalen per lediging van de grijze container 3 euro, prijs van de groene container is iets minder maar die tarieven ken ik niet aangezien mijn groene container nog nooit heeft buitengestaan. Zowel de grijze als de groene container hebben een chip die de lediging registreert. Aan de afvalmaatschappij betalen wij een bepaald bedrag waar dan de verschillende ledigingen van worden afgetrokken. Is het saldo van dat account te laag dan wordt een nieuwe betalingsuitnodiging opgestuurd voor een aantal beurten. Wij betalen dus onze ledigingen op voorhand. Staat er niet genoeg geld meer op het account dan registreert de chip in de vuilbak dat en wordt de vuilbak niet geleegd.
  Ophaling van glas en papier is hier (tot nu toe) nog altijd gratis.
  PMD afval gaat in een aparte zak die we kunnen kopen bij de gemeente en die wordt ook om de veertien dagen opgehaald.
  Alle andere afval : steengruis, ijzer, planken,…. en allerhande afgedankte dingen moeten we zelf naar het containerpark brengen. De toegang tot het containerpark is met een kaart op naam. Tot nu toe hebben wij recht op 12 gratis stortbeurten per jaar maar binnenkort zullen we moeten betalen per kg gestort afval.

 9. Ik scheid wel afval maar houd het wel vrij simpel: plastic in speciale zakken, die ik om de week bij de centrale ingang van ons appartementencomplexje kan zetten en die dan worden opgehaald; oud papier idem dito -wordt eens per maand wordt opgehaald; glas breng ik naar de glasbak die bij de supermarkt-om-de-hoek staat en het overige afval gaat in de verzamelcontainer voor restafval. We hebben geen kliko/container voor GFT.
  Als ik eens vergeet het plastic of papier bij de ingang te zetten is dat geen punt. Een paar honderd meter verderop staan ook nog eens grote containers voor papier en plastic.

 10. Wij scheiden ook zoveel mogelijk; we hebben een afvalbak voor papier, plastic en een dubbele container voor gft en restafval. Batterijen breng ik bij de supermarkt en hier in de straat staat een container voor glas. Ik vind het een kleine moeite en erg belangrijk voor het milieu. Als ik al het zwerfafval zie liggen hier op straat lijken er steeds minder mensen te zijn die het milieu belangrijk vinden.

 11. ik ga bijna dagelijks met de kindjes op pad, naar bos/speeltuinen/parkjes etc. daar raap ik altijd alle papier en plastic op en mik het in de afvalbakken die er zat staan. Kan het niet laten. Soms kijken anderen me aan alsof ik gek ben, soms gaan ze zelf meehelpen. Ik spreek ook wel eens mensen aan op de troep die ze op straat gooien, maar daar ben ik niet altijd dapper genoeg voor 😉
  Thuis hebben we twee duobakken, 1 voor groen en rest die wekelijks geleegd wordt, en 1 voor plastic en papier die tweewekelijks geleegd wordt. Binnen scheiden we dus het plastic en papier al van het restafval. De groenbak vullen we met tuin en huisdieren afval. Etensresten hebben we eigenlijk nooit, ik kook gepast en kliekjes eten we op. De schillen etc. gaan hier naar de eigen huisdieren of naar de kinderboerderij. Broodkapjes mikken we in de tuin voor de vogels en eenden, is altijd binnen een half uur weg. Verder neem ik lege batterijen altijd mee naar de supermarkt, daar staat zo'n bak, en verzamel ik glas in een krat in de schuur. Eens in de drie maanden is die vol en gaat hij mee naar de supermarkt, want daar staat zo'n bak. Ook kleding en ander textiel gaat daarbij, er staat een leger des heils bak naast de glasbak. Groter afval (meubels etc) kun je hier door de gemeente op afspraak gratis op laten halen, zij brengen het dan naar de kringloop of de vuilstort.

 12. Afval zo op straat gooien, doe 'k niet aan, wel pak 'k dagelijks één of meer stuks zwerfafval op. Het lijkt soms alsof het dweilen met de kraan open is maar ik blijf het volhouden.
  groet

 13. Wij scheiden papier voor de voetbal, glas moet in de glasbak, plastic in grote zakken wordt eenS Per twee weken opgehaald, groen in de container en rest. Eerlijkheidshalve gooi ik ook veel groen in de rest, alleen als ik de tuin grondig doe dan gebruik ik de groene container. Wij hebben elke twee weken ong twee vuilniszakken vol met plastic dus dat loont echt om te scheiden.

 14. Ik gooi niets op straat van afval, ik ruim wel afval op als ik het tegenkom. Mijn doel is om iedere dag minstens 2 zwerfafval-dingen in de prullenbak te gooien. Daarnaast hebben we een groen/rest/papier container en wordt het plastic ingezameld, breng ik het glas naar de glasbak, gaat alles wat over is aan kleding naar Polen of wordt doorgegeven, idem voor alle andere spullen die het huis uit gaan. Alleen in de container als er niets meer mee kan. Waar ik echt slecht in ben is batterijen en medicijnen.. die gaan vaak ook in de container. Dat moet niet en dat weet ik ook maar dan moet ik het ergens bewaren, er aan denken als ik naar de apotheek/inleverpunt ga en dat lukt dan weer niet. Dus een duidelijk zwak punt in het recyclen. Tenzij iemand bijv. met ingeleverde batterijen een goed doel kan steunen, dan lukt het me weer wel.
  groet, Christel

 15. Nope, ik ren er ook achteraan als ik merk dat ik iets verlies. Tenzij met gevaar voor eigen leven of praktisch onmogelijk, ruim ik het op.
  Ik vind het zelf niet prettig om naar andermans rommel te kijken en wat u niet wilt dat u geschied… Door opvoeding waarschijnlijk vind ik het ook absoluut abnormaal om je zooi op straat te gooien.

  Van ons afval scheiden we plastic, papier, glas, gft, compostbak, kleding/ lompen, textiel en schoenen, klein chemisch, kleine apparaten, batterijen, lampen en apparaten. Ook veel wordt verkocht, weggegeven of gedoneerd hier. Hergebruiken is ook nuttig en aangenaam.
  Maar soms heb ik daar ff geen zin in, dan ben je gewoon aan het opruimen c.q. puinruimen en denk je: ik sorteer het straks nog wel even uit. Ben je klaar met opruimen, toch ook iets meer dan je dacht weg gedaan en dan heb je geen zin meer.
  Ik moet de zolder nog aanpakken, voor die klus wil ik verschillende dozen en bakken meteen klaarzetten.

 16. Ja! We scheiden hier vanalles: gft, blik, oud ijzer, lampenbolletjes, batterijen, plastic (2x), lompen, kleding voor goed doel, kapotte apparaten en zelfs een poosje piepschuim (totdat ik er achter kwam dat het bij de stort in dezelfde container werd gedaan als het gewone afval..)

 17. Afval op straat gooien? Nee, daar zijn wij niet mee opgevoed.
  Ik scheid zelf papier, glas en plastic. Geen gft, want dat wordt niet bij iedereen in onze gemeente opgehaald, bij ons dus niet.
  Verder scheiden heeft weinig nut, want alles wat we dan wegbrengen kost geld. Alleen grote stukken piepschuim breng ik nog weg, gelijk met oud papier (want tja, wij horen tot diezelfde straten, geen papiercontainer en dozen nemen ze niet mee).
  Brengen we oud ijzer naar de milieustraat, dan moeten we daarvoor betalen! Flink per kilo, terwijl zij er geld voor krijgen. Ik wist niet wat ik hoorde, toen ik dat vernam!

 18. Ik gooi nooit afval op straat, als er geen afvalbak is dan neem ik het gewoon mee naar huis. Afvalscheiden doe ik zowel voor het milieu als de portemonnee. Ik was altijd al netjes aan het scheiden en nu we hier per leging van de kliko een tientje betalen is het mooi meegenomen dat er heel veel niet in de kliko hoeft.

 19. Afval op straat gooien doen we niet. We stoppen het in onze broekzak, tas of gooien het in een openbare prullenbak.
  Afval scheiden doen we ook aan. Grijze bak (restafval), groene bak (gft afval), plastic wat we in een container moeten gooien, papier wordt iedere 2 weken opgehaald, glas gaat ook de glasbak in, kleding gaat naar de kledingbank of een kleding container, batterijen gaan in een verzamelbak bij de winkel, net als spaarlampen, elektronica lever ik in bij winkels.
  Ik gebruik kattenbakvulling die de groenbak in kan. Medicijnen lever ik in bij de apotheek.
  Metaal etc laat ik ophalen door een liefhebber … de milieustraat is te ver fietsen voor mij. Dus soms verdwijnt iets in de grijze kliko wat eigenlijk naar de stort had gemoeten (zoals mijn oude bank …. leer en vulling in de kliko, houtenframe hebben we als aanmaak hout gebruikt voor de vuurkorf)

 20. Ik vind het ook erg goed dat je tegenwoordig door de overheid wordt voorgelicht over afvalscheiding en recycling. Zelf scheid ik sinds kort ook veel verpakkingen en materialen. Het is even wennen, maar het voelt erg goed om bij te dragen aan een betere wereld en toekomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.