Klaarmaken voor de winter: nieuwe pellets

Klaarmaken voor de winter nieuwe pelletsSinds vorige winter zit ik er dankzij de pelletkachel niet alleen gezellig, maar ook een stuk warmer bij. Vorig jaar kocht ik voor €400 twee ton pellets en daar ben ik nu ongeveer doorheen. Voor komende winter verwacht ik 2 tot 3 ton nodig te hebben. Ik had nu nog over, maar heb pas vanaf de plaatsing (dus eind december) gestookt. Als ik de kachel de hele dag aan heb, gaat er ongeveer een zak per dag doorheen. Een ton is ongeveer gelijk aan 65 zakken, dus dat betekent dat ik met een ton ongeveer 2 maanden kan stoken. Met het restje dat ik nog heb, zou ik in principe dus aan 2 ton ook wel genoeg hebben.

Dit jaar worden de kosten wel iets hoger. Vorig jaar betaalde ik €200 voor een ton, dit jaar wordt dat waarschijnlijk €285 (65 zakken van 15 kilo, dus iets minder dan een ton). De korrels die ik had bevielen wel, maar zorgden ook wel voor klonten, waardoor de korrels soms te veel opstapelden en het vuur eigenlijk te hoog werd. Bovendien moest ik die korrels zelf ophalen en heb ik daar dit jaar iets minder mogelijkheden voor. Voor die €285 per ton heb ik dan korrels die alleen as achterlaten (ik ben ze daar in ieder geval nu op aan het testen), goed branden en thuisbezorgd worden.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Pelletkachel is veel goedkoper

Uiteindelijk scheelt het natuurlijk nog steeds ontzettend op de vaste lasten en ben ik de aanschaf van de kachel goed aan het terugverdienen. Als ik over 12 maanden tel, dan hebben de kachel en pellets me in 2014 €3400 gekost, waarvan ik €2400 heb terugverdiend door elke maand €200 minder kwijt te zijn aan het energiebedrijf. In de komende 12 maanden zou ik dik in de plus gaan. Als ik dan uitga van dezelfde besparing op de energierekening (€2400) en de kosten (nog €1000 van de eerste aanschaf + +- €600 aan pellets) daar vanaf trek, levert de kachel me in 2015 naast een hoop gezellige warmte ook nog eens €800 op. Niet gek!

Ik vind dit wel iets om uit de verbouwingspot te betalen, dus zodra ik weer ruimte heb gemaakt voor die zakken, ga ik de bestelling plaatsen.

Ben jij ook al bezig met het klaarmaken voor de winter? En betekent dat bijvoorbeeld ook dat je nog hout of pellets in moet slaan, of is dat niet nodig?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Wow, jij bent vroeg op voor de zondag 😉

  Wij hebben nog wat hout liggen van vorig jaar. Vorig jaar weinig gestookt met de kachel eigenlijk, omdat we bang waren dat de tempratuurveerschillen te hoog waren voor Tobias.

  Dit jaar gaan we wel wat vaker de kachel aanzetten denk ik, maar dan alsnog wel vaker als Tobias in bed ligt..

 2. Wij zijn ook sterk aan het overwegen om een pelletkachel aan te kopen. Als ik jouw blog lees lijkt het me wel de moeite waard. Wij verwarmen ons huis nu met stookolie, dit is vrij gebruikelijk in België, maar dit is wel erg duur door de hoge oliekost en bovendien niet erg milieuvriendelijk. Toen we ons huis bouwden waren er nog geen gasleidingen voorzien in onze straat, dus we hadden jammer genoeg weinig andere keuze toen…

 3. Moeten we hier ook achteraan. Gewoon hout dan. Is handiger om in de lente te kopen, qua prijs. Ons nieuwe huis heeft vier houtkachels. Ben benieuwd hoe veel we nodig hebben. Gelukkig zijn er hier genoeg houtverkopers. En hout 🙂

 4. Helaas kunnen dat soort dingen hier niet.
  Maar met een rekening voor gas/water/licht van €100 moet ik ook niet echt zeuren 🙂
  Hier gaan we sparen voor een cv keteltje in plaats van een geiser en een moederhaard.

 5. qua verwarming is dat hier niet nodig met c.v., woon in een huurwoning dus veranderen van warmte bron is geen optie. wel ben ik al druk bezig met het aanleggen van een voedselvoorraad. heb geen auto en fietsen met veel boodschappen is bij slecht weer niet echt handig dus leg ik altijd een flinke voorraad van lang houdbare en zware etenswaren. pasta, rijst en olie en blikken bonen en dergelijke. ook zorg ik altijd voor een voorraad kaarsen, lampenolie en wc papier. vind het handig als ik in de winter met slecht weer niet met van die zware en onhandige dingen hoef te gaan sjouwen.

 6. Wij hebben gelukkig een goed geïsoleerd huis en betalen maar 50 euro per maand aan gas, door zuinig te stoken.
  Een kachel lijkt me wel veel gezelliger.
  Heb je met zo'n kachel nou last van rook over andere keel prikkelende stofjes? Wij krijgen al een beetje keelpijn van een theelichtje.

 7. Afgelopen winter was natuurlijk wel een hele warme winter, gemiddeld gezien kun je je qua verbruik niet op dat jaar baseren. Maar goed, bijhalen kan altijd nog. Misschien heb je tegen die tijd je huis wel verkocht en dan heb je ook niets meer aan die pellets. Of zou je je kachel meeverhuizen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.