Hoe zit het nu met die woningmarkt?

Je verlies nemenDe laatste tijd hoor ik steeds vaker positieve berichten over de woningmarkt. Aan de ene kant via het nieuws, aan de andere kant merk ik dat meer mensen in mijn omgeving de stap zetten om een eigen huis te kopen. In veel gevallen gaat het dan om een eerste woning, dus met verkoop hebben ze dan nog niet zoveel te maken.

Ik vraag me eigenlijk wel af hoe het nu inmiddels met die woningmarkt zit. Ik heb het idee dat het beter loopt, dat mensen een realistischer beeld hebben van wat een huis moet kosten en wat je ervoor kunt krijgen en dat er daardoor ook wat meer doorstroom is. Maar in hoeverre is die doorstroom natuurlijk en in hoeverre heeft dat weer te maken met de ruimere schenkingsregeling die in ieder geval dit jaar van toepassing was? Ik hoop natuurlijk gewoon op een gezondere woningmarkt. Het is prettig als starters weer gewoon kunnen starten, als doorstromers weer gewoon kunnen doorstromen en vooral natuurlijk dat als ik mijn huis wil verkopen, dit binnen een prettige termijn en voor een prettige prijs gebeurt. Een beetje eigenbelang is mij natuurlijk ook niet vreemd.

Een beetje eigenbelang is mij ook niet vreemd

Volgens de Eigen Huis Marktindicator ziet het er allemaal weer wat positiever uit. De NVM laat voor mijn regio een lichte toename zien in het aantal verkochte vrijstaande woningen, maar wel met een lichte afname in transactieprijs. Misschien is dat dan net zo’n gevalletje van: realistisch prijzen verkoopt wel, maar haal wel je kop uit je kont en verwacht geen prijzen van pre-2009/2010. Dan heb je nog de Rabobank die beweert dat het herstel doorzet, maar die kan ik eigenlijk met goed fatsoen niet meer serieus nemen. Zij zeggen namelijk dat huishoudens het ‘nu duidelijk een gunstiger moment vinden om actief te worden op de woningmarkt’, maar vergeten vervolgens te melden dat die huishoudens vervolgens bij de Rabo echt niet zo snel een hypotheek krijgen. En uiteindelijk herstelt de woningmarkt natuurlijk niet als er niets gebeurt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lage hypotheekrente

Wel weer gunstig is de lage hypotheekrente. Ik weet niet helemaal in hoeverre banken dat meenemen in hun berekening van wat je kunt lenen, maar het lijkt me dat lagere maandlasten wel op een manier invloed moeten hebben. Zeker als je de rente voor langere tijd vastzet en je die maandlasten dus ook fixeert. Dat zou toch ook weer moeten kunnen zorgen voor meer doorstroom?

Wat is de indruk die jij op dit moment van de woningmarkt hebt? Als je zou overwegen te verhuizen, zou je dat dan ‘nu’ doen (waarbij ‘nu’ bijvoorbeeld binnen nu en een jaar is)? Waarom wel of niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Ik hoor ook de goed nieuwsberichten. Maar ik zie toch ook nog wel veel huizen langdurig te koop staan. Dus ik weet het niet zo goed.

  Verhuizen wil ik niet meer. Ik ben nog steeds aan het bijkomen van onze laatste.

 2. Volgens mij gaat het inderdaad beter. Mijn zus en zwager hebben gisteren hun huis verkocht, dat heeft maar 3 weken te koop gestaan!
  Wij zijn zelf niet van plan om te verhuizen, we zitten hier prima en het huis is groot genoeg.

 3. hier in de wijk weer drie huizen in de verkoop erbij dit jaar. er verkoopt er 1 per jaar, de vraagprijs is inmiddels 20.000 minder dan de WOZ, verkoopprijs van die ene is steevast nog 10.000 lager. heb niet het idee dat het veel beter aan het worden is…

 4. Mijn wensenlijst voor een ander huis is zo lang…… Ik blijf wel zitten. Heb het er overigens prima naar mijn zin. Vandaar dat als ik wil verhuizen, ik er wel op vooruit wil gaan.
  Onze hypotheek is niet verhuisbaar en heeft een prima rente die we nu niet meer zouden krijgen.
  En de huizen van onze buren staan al een paar jaar te koop, maar helaas zonder resultaat. Al merk ik ook dat de nieuwe buren niet verder hebben gekeken en niet gezien hadden dat de hoekwoning (net iets groter en beter voor hun) ook te koop stond.

 5. Ik merk dat er bij onsin de wijk de afgelopen maanden veel verkocht is en dat ook andere buren hun huis in de verkoop zetten. Misschien wel mede door dat er een nieuwbouw wijk is opgeleverd? Wie zal het zeggen, hier lijkt er inderdaad eindelijk wat beweging in te komen, inclusief ons eigen huis wat eindelijk. Na 2,5 jaar verkocht is! En De rente standen zijn wel erg fijn, voor 10 jaar vast komen wij nu op een rente van 2,95%. niet dat we daardoor meer kunnen lenen ( gelukkig niet!) maar voor de nieuwe maandlasten wel erg fijn

 6. Hier gaat de verkoop nog niet beter, maar zolang ik volgens het bouwbesluit niet mag bouwen wat ik wil blijf ik wel hier zitten. Bouwbesluit kent minimum kamerafmetingen (die zijn ons te groot) en een maximum aan energie verbruik per m2 maar ja als je nog niet de helft van het aantal m2 hebt is je totaal verbruik wel een stuk lager al gebruik je per m2 iets meer. Maar dat krijg ik de beste ambtenaar nog niet aan zijn verstand gepeuterd.

 7. Hier zit het nog op slot; nog altijd zo'n 160 woningen in een klein dorp en allemaal al even (of soms zelfs gewoon al heel lang) te koop. Zolang in onze straat een woning te koop staat voor een bodemprijs, zal dat voor onze marktwaarde geen goed doen. Voorlopig hier dus zeker geen verhuisplannen!

 8. In onze straat (Weert, Limburg) in vrij korte tijd twee woningen verkocht. Maar…….wel 2 huizen die al lange tijd te koop stonden, flink in prijs waren gezakt en waar de kopers zo in konden. Dus het zegt mij nog niet zo veel. Maar wij hebben geen plannen, dus houd ik mij er ook niet zo mee bezig.

 9. Als ik zou willen (en kunnen) verhuizen, zou ik dat nu doen. De prijzen zullen denk ik niet meer zakken, de rentestand is laag en er valt veel te kiezen. Ook al krijg je minder terug voor je huidige huis dan je ervoor betaald hebt, en je wacht tot de prijzen weer op oude niveau liggen, zijn de prijzen van het type huis wat je zou willen kopen ook weer navenant gestegen. Dus dat maakt wat dat betreft niet zoveel uit. Maar ja als je huis onder water staat, dan is het een ander verhaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.