(Vriezer)tips van oma

Tips van oma: wat kan in de vriezer

Als er iemand is die weet hoe je heel veel uit weinig haalt, dan is het mijn oma wel. Ze heeft als kind de oorlog meegemaakt en heeft een groot deel van haar leven op boten doorgebracht, waardoor er eerst niet echt veel eten was en er daarna weer niet echt veel ruimte voor eten was. Dus wat doe je dan? In ieder geval alles een beetje slim aanpakken. Elke keer als ik daar op bezoek kom, leer ik wel weer iets nieuws. Stom genoeg vergeet ik ook regelmatig weer dingen, waar ik dan net te laat achter kom. Dus voor vandaag: een lijstje met gouden (vriezer) tips van oma 🙂 Die overigens ook écht allemaal eetbaar zijn, want het zijn echte Brabanders: goed eten is een eerste levensbehoefte!

Vlees invriezen

Vlees kun je gewoon invriezen en smaakt daarna wel het lekkerst als je het ook weer goed laat ontdooien. Vries het in porties in en belangrijk voor gehakt: sla het plat! Des te platter iets is, des te sneller het ontdooit. Vooral dat laatste vergeet ik nogal eens…

Laat alles afkoelen

Laat je eten afkoelen voor je het invriest. En het liefst laat je het ook nog afkoelen voor je het in een zakje/bakje/wat dan ook doet. Hete tomatensaus in een bakje laat bijvoorbeeld zo’n smerige waas achter. En als iets heet de vriezer in gaat, is de kans op ijssterren (en dus extra vocht bij ontdooien) een stuk groter.

Kaas invriezen

Ik ben dol op kaas, maar niet op de laatste stukjes. Zonde om weg te gooien, dus die gaan gewoon door de keukenmachine en worden geraspt ingevroren. Die tip komt overigens niet van oma, maar de keukenmachine waar ze hier doorheen gaan wel. Uit zo’n klein kontje haal je vaak zo weer een zak. Heel handig én het bespaart je behoorlijk wat geld.

Worst invriezen

Sinds ik als bijbaantje bij een worstboer gewerkt heb, eet ik het zelf niet zo heel veel meer, dus vandaar dat ik deze ook niet zelf geprobeerd heb, maar oma doet het al jaren: worst invriezen. Ze zorgt er dan wel voor dat er tussen elk plakje zo’n velletje zit en vriest het meestal in porties in. Zo is er altijd wat bij de hand en hoef je nooit wat weg te gooien.

Lees ook: Deze verse dingen kun je invriezen

Alles kan in de macaroni…

Of in mijn geval: pastasaus of lasagne. Of het nu een verdwaalde wortel is, een halve tomaat of een hand bonen; alles kan wel ergens in. Oma mikt er meestal ook nog restjes worst enzo doorheen, maar ik moet eerlijk zeggen dat dat mijn voorkeur weer niet echt heeft. Dus heb je nog wat willekeurige restjes liggen waarvan je niet weet wat je ermee aan moet? Maak een pizza, een stoofpot, gooi het in de blender of doe er wat anders mee. Voelt altijd weer geweldig als je wat lekkers kunt maken van restjes!

…of in de jam

En dingen die in een warme maaltijd minder goed passen, kun je vaak wel gebruiken in de jam. Denk aan verdwaalde vruchtjes of misschien zelfs – net als oma! – de rozenbottels die in de buurt aan de struiken groeien en anders toch alleen maar verpieteren. Zelf ben ik niet zo’n enorme zoetekauw en eet ik ook niet echt jam, maar het is wel altijd leuk om weg te geven.

Ik ben nu vast wel weer een hoop vergeten, maar de volgende keer dat ik er ben zal ik nog beter op letten, wie weet wat er dan weer boven komt drijven 🙂

Wat zijn jouw beste ’tips van oma’? Ze hoeven natuurlijk niet alleen over eten/invriezen te gaan!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. kaas invriezen? kaas blijft best lang goed, waarom zou je het niet gewoon binnen een week ofzo opeten?
  dat geld voor veel dingen: het is veel handiger om een restje de dag erna op te eten. Voor je het weet zit je vriezer vol met restjes, waarvan je na een half jaar neit meer weet wat het is.

  1. Tip: schrijf gewoon op een klein stickertje de datum, het gewicht en de inhoud. Zo zie je snel wat er in een bakje zit, en hoeft de deur ook minder lang open.
   Verder kun je met kleurcodes werken. Zo gebruik ik verschillende kleuren boter- en saladebakjes. Groen is aardappel (voor in een stamppot nog heel bruikbaar), oranje is kip, blauw is rauw gehakt, geel is groente, enz.

 2. Hier wordt vaak wat ruim gekookt en dan blijven er van die heerlijke eenpersoonsporties over. Die gaan dan, na het afkoelen, zo de vriezer in. Dat is heel erg handig, want zo heb ik als Ben weer twee weken weg is, een aantal heerlijke maaltijden zo voor het pakken….
  Altijd leuk dit soort tips, ik hou ervan….
  Liefs, Mirjam

 3. Ik vries graag restjes soep in, heb 'k een lekkere lunch op werkdagen. Bijkomend voordeel, zo'n diepgevroren klont soep lekt niet terwijl als je het vloeibaar mee neemt, je altijd moet oppassen dat de dekseltjes niet losschieten
  groet

 4. Wij hebben een grote groententuin en in de zomerperiode moet ik bijna geen groenten kopen. Hetgeen we van oogst teveel hebben en niet kunnen opeten, steek ik in de diepvriezers. Heb ik nog teveel dan deel ik het uit aan familie, buren. Vlees en vis koop ik in grote hoeveelheden als die in reclame staan en dat vries ik in per portie : dagporties en een aantal eenpersoonsporties voor als we op het onverwachts extra eters hebben.

  Ik bak elk weekend (nachttarief) 8 broden die ik, na het afkoelen en snijden, ook in de diepvriezer steek.

  Ik koop zakken geraspte kaas omdat dat goedkoper is of zelf kaas raspen. Ik vries geraspte kaas in en als ik er nodig heb,neem ik de gewenste portie uit de vriezer. Plakken kaas vries ik niet in omdat die na het ontdooien moeilijk van elkaar te halen zijn en dan meestal breken.

  Aangezien ik alles afweeg, heb ik zelden restjes. Zijn er dan toch eens restjes dan worden die 's avonds met de boterham opgegeten of de dag nadien verwerkt in een andere bereiding. In mijn diepvriezer zitten dus geen restjes.

  Als ik mayonaise maak, heb ik eiwit over en dat vries ik in in een klein doosje : ideaal om 'later' te gebruiken om puree luchtiger te maken of om bij een omelet te doen. Gaan mijn eieren naar vervaldatum toe (soms heb ik teveel eieren doordat ik er onverwachts krijg van buren) dan klop ik de eieren los en vries ze in. Later kunnen die wel enkel nog gebruikt worden voor een omelet maar ze zijn toch niet verloren.

  Ik neem diepvriesproducten in de vooravond uit de diepvriezer en laat ze ontdooien in de frigo. De koude die de diepvriesproducten afgeven zorgt ervoor dat de frigo minder moet aanslaan en bovendien is er minder kans op ontwikkeling van bacteriën in de ontdooiende voeding.
  liesbet

 5. De kruimels onderuit de koektrommel door de yoghurt, idem met een bijna lege jampot, yoghurtpak erop zetten om leeg te lopen, deksel er weer op en goed schudden.
  Wentelteefjes, paneermeel of croutons van oud brood.
  Leuk van die zuinigheidstips die meteen ook goed zijn voor het milieu. We gooien hier zo min mogelijk weg.
  groet,
  Christel

 6. Ik vries ook van alles in, vaak maak ik expres een groter portie, macroni of stampotten dat gaat allemaal in de vriezer voor als ik alleen eet.. lekker makkelijk ook.
  Verder koop ik in deze tijd vaak Paprika en Pepertjes (0,75 per kilo) lekker goedkoop in maar het zijn er dan zooo veel, die gebruiken we niet in 1 week,
  Snij het allemaal in stukjes en vries het in.

  Van iedere verse groente haal ik een handje af, .. bloemkool, boontjes, spruitjes etc (je merkt er niet van) dat gaat de vriezer in, in een bakje.. als ik genoeg heb maak ik er groentesoep van.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.