#FreedomFriday: wat ik leerde van mijn experiment

#FreedomFriday: wat ik leerde van mijn experiment

Gisteren was het alweer twee weken geleden dat ik begon met mijn experiment om een vrijer leven op te bouwen. Het idee was om eens te kijken wat voor effect het zou hebben als ik twee weken lang meer zou doen van wat goed voor me is en van wat ik leuk vind, dan van wat ik moet doen. Want waarom nog 10, 20 of 30 jaar wachten op een vrijer leven, als je het nu ook uitproberen? En mogelijk zelfs voor de lange termijn kunt realiseren? Nu het experiment ‘afgelopen’ is, deel ik graag mijn bevindingen.

Is dat geen vakantie?

Voor ik bij die bevindingen kom, toch nog even wat achtergrondinformatie. Ik kreeg namelijk heel veel leuke reacties van iedereen, met ook verschillende vragen. Zo werd me meerdere keren gevraagd of dit niet gewoon een vakantie was. Op zich een logische vraag; ik had mijn complete dag- en weekplanning niet speciaal gedeeld.

Maar: het experiment was zéker geen vakantie. Althans, niet in de traditionele zin van het woord.

Ik heb momenteel al behoorlijk wat vrijheid. Ik ben ondernemer en kan mijn werk altijd en overal doen. Zolang ik maar een computer met internet heb. En zoals het nu is: klanten. Die heb ik gelukkig genoeg en daar ben ik ook erg blij mee. Maar… op die manier heb ik wel altijd een ondersteunende functie in het bedrijf van mijn klanten. Ik zorg voor de uitvoering en ik maak soms het plan binnen hun kaders, maar het zijn niet mijn eigen plannen. Uiteindelijk hangt mijn omzet nog steeds heel sterk samen met het aantal uren dat ik erin steek.

En ik dacht: dat moet anders kunnen. Als ik een eigen online bedrijf opzet, dan kan ik dat veel makkelijker opschalen en automatiseren. En dan heb ik meer vrijheid.

Maar ja… als je steeds met de bedrijven van andere mensen bezig bent, in plaats van met je eigen bedrijf, dan gaat het natuurlijk niet zo hard met dat vrijer leven. Daarom wilde ik daar deze twee weken de tijd voor nemen. Gecombineerd met genoeg bewegen, gezond eten en weer een beetje bewust omgaan met wat we hebben.

Lees ook: Maar wat doe je dan? (over hoe mijn dag als ondernemer eruit ziet)

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe ging het vrijer leven?

Ik moet zeggen: het was heerlijk! Ik besloot elke dag een beetje dezelfde planning aan te houden. Meestal ben ik rond 6 uur op. Dan gaf ik mezelf tot half 9 de tijd om wat werk voor klanten te doen, zodat de geldkraan niet direct stopte. Daarna ging ik aan de slag met het maken van content, gevolgd door lezen/leren, een uur pauze inclusief een half uur beweging.

In de middag ging ik dan nog een uurtje bezig met het bijwerken van mijn socials. Het plan was om dan ook nog minimaal een half uur te schrijven, maar in de praktijk kwam dat niet altijd uit. Meestal maakte ik ’s middags nog even een werkklusje af, werkte ik aan een nieuwsbrief of regelde ik andere dingen waar ik anders niet aan toe kwam. Ik probeerde rond een uur of 5 te stoppen, maar heb af en toe ’s avonds nog wel iets gedaan.

Maar alleen omdat ik het leuk vond, niet omdat het moest.

Mijn bevindingen:

? Ik vind het eigenlijk helemaal niet erg om af en toe ‘voor’ een ander te werken, zolang de basis maar ‘voor mezelf‘ is.

? Sterker nog: ik vind het eigenlijk wel prettig als er ook wat ‘directe’ inkomsten zijn. Zal wel wat te maken hebben met die instant gratification. Interen op spaargeld bevalt me niet zo goed. Zeker niet als je nog een droom hebt in de vorm van een ander huis.

? Het bewegen tussen de middag is een geweldig idee; daardoor heb ik ineens géén middagdip.

? In het maken van content gaat héél veel tijd zitten. Veel meer dan ik dacht. Mijn ideeën daarover waren dus totaal niet realistisch. Ik had verwacht dat ik met alle drie mijn websites een flinke slag kon slaan, maar ben eigenlijk niet verder gekomen dan deze. En daar heb ik zelfs nog niet eens zoveel voor kunnen doen als ik vooraf had gedacht.

? De dagindeling is zo heel relaxed en het is heel fijn om gewoon tijd te hebben om gezond en lekker te koken.

? Dat gezegd hebbende… een beetje deadline-stress is wél een stuk beter voor mijn productiviteit.

? Ik merk dat als ik mijn online bedrijf op prio 1 zet, ik makkelijker meer geld vraag voor mijn andere diensten, of werk afzeg als het echt zwaar onderbetaald is (vooral bureaus uit India hebben er een handje van om de tarieven aan te passen naar wat daar normaal is). Het maakt kiezen ineens makkelijker.

En nu verder…

Omdat deze manier van werken me eigenlijk heel goed bevalt, heb ik besloten om gewoon op deze voet door te gaan. Met een paar kleine tweaks, die in de praktijk neer zullen komen op +- 60% investeren in het online bedrijf en 40% in mijn ’traditionele’ werk. Dat vind ik namelijk ook gewoon nog steeds heel leuk, mits het een beetje in een gezonde verhouding is. En eigenlijk is dat wel een openbaring; ik had vooraf niet gedacht dat ik dat zelfs een klein beetje zou gaan missen!

In de praktijk is dit eigenlijk helemaal niet zo’n grote aanpassing. Het is veel meer een andere mindset. Want waar ik tot voor kort misschien even goed 40% in mijn ’traditionele’ werk stak, investeerde ik geen 60% in mijn online bedrijf. Nee, ik verspilde ook nog zo’n 20-30% met ergernis over het idee dat ik vastzat. Of met gedemotiveerd Netflix kijken tijdens het lunchuurdrieuur.

Not pretty, I know.

Door een poosje bewust te kiezen voor iets anders, heb ik gemerkt dat het probleem ‘m eigenlijk helemaal niet in dat werk zat, maar juist in het idee dat ik erbij had. En dat idee was eigenlijk een overblijfsel van een paar jaar terug, maar nu allang niet meer van toepassing. Soms hoeft het dus allemaal helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, je moet ’t alleen even zien.

Het is eigenlijk een beetje zoals Sabine Hess in dit filmpje laat zien, naar een principe van Stephen Covey. Door nu eerst met mijn ‘big rocks’ bezig te zijn, blijkt dat de rest er prima bij past! Maar andersom ‘paste’ het dus niet. Best een eye-opener!

Is er een kleine aanpassing die jij zou kunnen doen om nét een iets vrijer leven te hebben?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Door een akkefietje op het werk met een rare verdeling van mijn uren, hebben we nu een afspraak gemaakt voor vaste dagen en tijden.
  Ik ga maandag, woensdag en donderdagnacht werken, voorheen was dat vaak ook op vrijdag en was 1 van de andere dagen heel kort.
  Dat ik nu de vrijdag (en natuurlijk de zaterdag) vrij ben om tijd te besteden aan mijn cupcakes en taarten is een enorm fijn vooruitzicht!
  Het is ook bijna mooi weer dus dan kan ik cupcakes buiten gaan zetten bij wijze van ‘stalletje langs de weg’, daar heb ik zoveel zin in! 🙂

   1. Hahaha, is het je social media uurtje? Je zat ook al op mijn facebook 😉
    Ik heb dat in het vorige huis ook geprobeerd, maar je had daar weinig verkeer.
    Het leverde wel eens wat op maar lang niet zoveel als dat ik wilde/hoopte.
    Nu zit ik langs een drukke doorgaande weg en zit ik op een facebookgroep ‘fietsen voor mijn eten’ waar al enthousiast is gereageerd op het idee van cupcakes!
    Ik heb hier ook een minibieb staan dus misschien voor sommige mensen 2 vliegen in 1 klap 🙂

 2. Sinds januari 2017 werk ik volledig vrij in mijn online onderneming. En pas nu ontstaat balans in mijn leven. Want ook ik belemmerde mijn vrijheid door gedachten daarover. Daarnaast werkte ik veel te veel uren, omdat ik mijn werk zo leuk vi d. Maar ja, teveel is teveel…. inmiddels heb ik evenwicht gevonden, focus ik op wat ik echt wil, maak daar mijn core business van (en niet van bijkomende werkzaamheden) en neem regelmatig tijd voor een gezonde lunch en een wandeling in de buitenlucht in plaats van continu door te rammen als een machine. Wat ontzettend leuk om jouw verhaal en ervaringen hiermee te lezen! En je hebt hartstikke gelijk; vrijheid zit vooral in je eigen hoofd!

  1. Wat mooi om te lezen dat je die balans nu gevonden hebt! Juist als ondernemer is het zo verleidelijk om maar door te knallen. Logisch ook, maar eigenlijk niet goed. Het is ook belangrijk om tijd te nemen voor jezelf, om op te laden én om even na te kunnen denken over wat nu eigenlijk die ‘big rocks’ zijn waar je het beste je energie in kunt steken, in plaats van dat je bezig bent met al die bijkomende dingetjes die de dag bijna ongemerkt kunnen vullen.

 3. Mooie inzichten die dan dus ineens naar boven komen:
  – dagindeling is belangrijk
  – interen op spaargeld is niet leuk
  – bewegen is fijn
  – goede balans tussen uitvoeren van opdrachten en investeren in je bedrijf en je producten (ook als het diensten zijn).

  Nog twee cent van mij erbij, mag dat?
  Zoals je weet ben ik het heel erg met je eens dat interen op spaargeld niet leuk is. I’m livin’it…. immers… Maar ook dat is (gedeeltelijk) een mindset. Wanneer je het ziet als investeren in je bedrijf, voelt dat anders. Daar zou je zelfs een projectplan van maken. Zo doe ik dat (hoewel nu voor mij de balans zoek is…). Ik heb meerdere interne projecten waarop ik uren wegschrijf en die ik ook evalueer. Zoals bijvoorbeeld projectplan “ontwikkeling website(s)” (met een begin en een eind!) en een projectplan waarin ik een nieuw type dienst in de markt zet (productontwikkeling, marktonderzoek, marketing, sales, tussen- en eindevaluatie). Werkt voor mij heel goed….!

  Ik heb onlangs een netwerkmeeting gehad met iemand die zichzelf een jaar de tijd heeft gegeven om zich te ontwikkelen in een nieuwe tak van sport. Daarbij teert ze in op spaargeld en heeft ze zowel een minimum als een maximum aan uren en omzet dat ze moet-mag halen in haar “oude” werk.

  Dat gezegd hebbende: het is een luxe als dat kan!

  1. Natuurlijk, die zijn altijd welkom 🙂

   Zo’n plan is sowieso een goed idee, dat is ook echt een beetje mijn zwakke punt. Te weinig met een plan werken en te veel in het moment zelf. Door de balans wat te schuiven, merk ik wel dat dat beter gaat, maar dat is ook zeker iets waarom ik nu werk met een business coach! Voor jou maakt het natuurlijk deel uit van je vak, dus dan komt het misschien iets natuurlijker?

   Zo’n jaar lijkt me ook ontzettend tof. Waar ik nu even in op twee gedachten hink, is dat we ook plannen hebben voor een ander huis. En ik heb dus nog géén idee waar we wat dat betreft financieel rekening mee moeten houden. Als ik dat schrijf, denk ik ook: we zouden gewoon moeten bepalen wat we WILLEN uitgeven en daar dan vanuit gaan, maar dat soort dingen doe ik soms ook wel meer op gevoel. Wel iets om over na te denken trouwens… Maar goed, dat is dus even een reden waarom ik denk; liever niet teveel interen. Aan de andere kant; dat kun je dan ook afdekken met een min-max voor ‘oud’ werk, dat is in feite wat ik deze twee weken ook gedaan heb.

 4. Wat goed dit! Ik ga ook zeker proberen de komende 2 weken een lunchwandeling te maken. Merk wel dat ik soms echt te weinig buitenkom omdat ik van mezelf maar door moet want dit moet vandaag af en pas daaaarna mag ik iets voor mezelf gaan doen. Onzin natuurlijk, na dit gelezen te hebben heb ik wel door dat ik mezelf ook iets meer op nummer 1 moet zetten, wordt je denk ik ook productiever van?

  Wel fijn dat je hebt ontdekt dat het hem niet zozeer aan je andere werkzaamheden lag maar voornamelijk bij de verdeling ervan. Hoop dat de 40% – 60% verdeling je rust biedt en je hierdoor lekker met beide werkzaamheden aan de slag kan 😉

  Wees lief voor jezelf <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.