[GIVE AWAY] Hoe ik binnen 30 minuten 5 km rende

Ik ben inmiddels al een aantal jaar aan het hardlopen. Ik begon er in 2014 mee, toen ik me in een opwelling opgaf voor de Ladies Run. Op dat moment kon ik ongeveer 10 seconden hardlopen, maar dat was het wel. Ik had toen nog een aantal maanden om te trainen en langzaam maar zeker verbeterde mijn conditie. Ik pakte het ‘gewone’ sporten er ook bij op en ren dus inmiddels al zo’n drie jaar.

Maar niet erg hard…

Over het algemeen ben ik niet heel competitief ingesteld. Ik vind het leuk als ik een persoonlijk record neerzet, maar ga er niet echt speciaal voor trainen. Het is een beetje dubbel: aan de ene kant vind ik het fijn om wat te bewegen, aan de andere kant heb ik echt maar zelden ‘last’ van die ‘running high’ en moet ik mezelf er echt wel toe zetten. Aan de ene kant denk ik: goed, gezond! En aan de andere kant lijkt urenlang rennen me ook niet echt super voor je gewrichten.

Toen bedacht ik me ineens: wat als ik nu probeer om 5 kilometer binnen een half uur te rennen. Dan ben ik niet lang weg, ik daag mezelf uit, ik moet wel tempo hebben en ik ben niet urenlang mijn gewrichten aan het belasten. Dit zal misschien niet voor iedereen gelden, maar ik moet echt wel een beetje aanpoten als ik 10 kilometer per uur wil rennen.

Trainen, trainen, trainen

Dus de laatste tijd probeerde ik steeds een beetje sneller te zijn. Dat gaat dan echt met seconden, niet met minuten. Afgelopen maandag lukte het me ineens: ik rende 5 kilometer in 29 minuten en 33 seconden!

Score! 29 minuten en 33 seconden!

Ik denk dat dit ook deels gelukt is dankzij de bootcamp die ik de laatste tijd regelmatig doe. Nu we steeds zo in en uit het ziekenhuis lopen, schiet het gewone sporten op vaste tijden er vaak bij in. Gelukkig is één van onze vrienden een bootcamp-groepje begonnen, waarbij je dus veel met korte boosts sport. Hierdoor wordt je uithoudingsvermogen ook een stuk groter.

[Voor wie nu verwacht had dat er een quick fix was om die 5 kilometer in een half uur te doen: helaas. Voor mij was het écht een kwestie van trainen, trainen, trainen. Dáár heeft de hierna volgende Give Away dus niets mee te maken.]

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Voorbereiding en herstel

Nu schreef ik eerder al eens een keer over eiwitten eten na het sporten. Ik merkte namelijk dat ik na het sporten vaak vooral moe was en ik had het idee dat dat misschien wat te maken had met te weinig herstelvoeding voor en na het sporten. Dat had ik dus ook na het hardlopen en na die bootcamp.

Toen ik dus laatst voor een samenwerking benaderd werd door Jimmy Joy (dat was vroegah blijkbaar Joylent), was mijn eerste reactie: ‘Oh, leuk. Dat komt mooi van pas!!’.

Zij maken namelijk eiwitshakes en repen die alle voedingsstoffen en energie bevatten die je op een dag nodig hebt en dat doen ze ook nog tegen een aantrekkelijke prijs (voor sommige mensen een beetje té aantrekkelijk 😉 ). Bovendien hebben ze ook Vegan shakes in het assortiment; dat was ik écht nog nergens tegengekomen en is ook wel fijn voor iemand die denkt allergisch te zijn voor lactose.

Klinkt op zich goed, toch? Normaal is het spul niet te eten én hartstikke duur. En omdat ik weet dat ik niet zo’n eenzijdige eter ben en een voorgeschreven dieet niets voor me is, ga ik daar dus geen berg geld aan uitgeven. Testen is natuurlijk een heel ander verhaal!

Tot ik even na ging denken en me afvroeg of dit nu echt iets zou zijn waar ik blij van word. No way dat ik de hele dag ga leven op shakes of repen. Ik houd ook van eten zien, voelen, proeven (en meestal zelfs ook van het maken). En ik denk dat dit ook geldt voor een groot deel van jullie. Een lage prijs is fijn, maar niet alles wat voordelig is hoeft ook iets voor je te zijn.

Voordelig is mooi, maar niet alles.

Dus ik was gewoon eerlijk

Ik mailde terug dat het product zeker mooi en aantrekkelijk klonk en er vast een doelgroep voor zou zijn. Maar dat ik mezelf daar niet echt toe rekende, omdat ik mezelf écht niet op shakes zag leven. Tot mijn stomme verbazing ontving ik daarna niet een mailtje met alle voordelen en redenen om dat wél te doen, maar gewoon, down-to-earth: “Helemaal logisch, zo hoef je het ook echt niet te gebruiken. Zie het meer als een soort healthy fastfood op momenten dat je écht even geen tijd of puf hebt om wat anders te maken.” (Of zoiets, ik heb het niet letterlijk gekopieerd).

Als je het zo brengt…

Toen ik even verder vroeg naar het soort samenwerking dat zij wilden aangaan, kwam het idee van een Give Away naar voren. Kijk, dat is natuurlijk altijd leuk! Ik kreeg zelf een pakket toegestuurd met de Sport-shake, een shaker en de vanille- en chocoladerepen. De Sport-shake is speciaal bedoeld om te gebruiken als je ook sport. De repen heten trouwens eigenlijk Twennybars: per stuk bevatten ze precies een vijfde van de voedingsstoffen die je op een dag nodig hebt.

Dit vond ik ervan:

Ik moet zeggen: ik was aangenaam verrast. De enige ervaring die ik met dit type reep heb is een Weight Watchers-reep die ik ooit eens op heb: droog, hard en daarna zat m’n maag vol, maar niet op een goede manier.

Deze Twennybars waren niet droog, vulden goed en ik vond de smaak ook prima, zeker de chocolade. Lekker genoeg om te eten, maar je kunt het gemakkelijk bij één houden. De chocoladereep is iets meer uitgesproken qua smaak. Beide smaken zijn bijna een beetje ‘sappig’.

Aan de shake moest ik een beetje wennen: de smaak (banaan) is prima, maar de substantie van zo’n shake is anders dan bijvoorbeeld van een glas water. Wel merkte ik dat het een hele makkelijke manier was om een niet al te zware bodem te leggen voor ik ging sporten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet red om dan een halve liter op te drinken, maar zelfs de helft daarvan was genoeg om me in ieder geval een vol gevoel te geven. En als je erna de rest neemt, blijf je de verdere avond ook wel van snoep en chips af.

Al met al dus geen gekke aanvulling voor een keer erbij én wat verantwoorder dan naar de chips graaien als ik écht wat moet eten, maar geen tijd/zin heb om gezond ‘echt’ eten te maken. Een convenience product, geen consequente voedselvervanger.

Give Away!!

Nu kan ik natuurlijk van alles vertellen, maar ik vind het veel leuker om iets aan jullie weg te kunnen geven!

Wat kun je winnen?

Eerste prijs: 5 repen vanille, 5 repen chocolade, een zak Sport en een shaker (dus het pakket dat ik ook gekregen heb)

Tweede prijs: Shake Vegan (een zak banaan en een zak chocolade) en een shaker

Derde prijs: Shake Vegan (een zak aardbei en een zak vanille) en een shaker

Wat moet je daarvoor doen?

Eigenlijk maar heel weinig; alleen even een reactie achterlaten onder dit bericht met de melding dát je wilt winnen. Daarnaast worden dingen als delen en liken op FB (van zowel LekkerLevenMetMinder als JimmyJoy) uiteraard gewaardeerd en kunnen ze je winkans vergroten, maar ze zijn niet verplicht.

Wil jij deze producten zelf een keer uitproberen? Laat dan even weten dat je kans wilt maken! Ik zal begin juli drie winnaars loten 🙂

P.S. Ben je net als ik toch wel een beetje kritisch over dit soort producten? Dan is het zeker een aanrader om even dit Groen Licht-filmpje van de VARA te bekijken! Daarin wordt de duurzaamheid ervan onder de loep genomen.

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. Oh ja! Leuke actie!
  Ik zou wel graag willen meedoen. Ben net zo’n type loper als jij. Dat doel wat je net hebt gehaald van je vijf kilometer vind ik een erg leuk idee, ben namelijk niet het type dat meedoen aan allerlei loopjes en runnetjes.
  Op deze manier blijft het dan wel motiverend en uitdagend.
  En met drie kleine kids loop ik meestal in de avonduren, met als gevolg dat ik om 22 uur wel weer wil snaaien.
  Dus ja ik waag graag een gokje!

 2. Netjes hoor! Maar dat kan nog sneller, nu naar de 25 min 🙂
  Ongeveer 3 jaar geleden een keer mee gedaan aan een 10km. Had daarvoor eigenlijk niet meer gerend sinds gym op de middelbare school. Begonnen met een 10 weken programma om van 0 naar 10km te komen. Gelukkig was ik al een tijdje bezig met P90X en Insanity, die twee programmas hebben zo veel gelopen dat ik uiteindelijk de 10km deed in onder 46min. Kan het je van harte aanraden om een paar keer per week de plyo (spring training) te doen van een van deze twee week thuis workout DVD’s. Zal je zien dat je heel hard vooruit gaat met je snelheid.
  Sterkte!

  1. Hier zat ik op te wachten 😉 Ik weet dat het voor veel lopers niet supersnel is, maar voor mij was het wel even een mijlpaal. Ik heb wel een paar keer Grit Plyo gedaan, is dat een beetje hetzelfde? Want dat vond ik echt een enorme belasting op mijn gewrichten. Heb je daar nog tips voor? De 10+ km heb ik inmiddels ook al eens gedaan, maar dat was echt in minimaal een uur.

   1. Zoals met alle plyo training, heel erg blijven focussen op de landing. Zorgen dat je de impact zo klein mogelijk maakt. Helpt om vooral je benen snel naar beneden te “duwen” in het tweede heel van je sprong, zodat de afstand naar de grond kleiner wordt en je dus sneller je voeten op de vloer hebt. Hierdoor kan je meer van de impact kan opvangen met je benen. Dit is wel zwaarder maar zorgt daardoor wel voor snellere opbouw. Kort gezegd, als je last krijgt van je gewrichten met plyo training, dan doe je iets niet goed bij de landing.
    P.s. blij dat ik aan je verwachten voldoe qua commentaar 😉

 3. Normaal doe ik nooit mee met win-acties. Ik gun het anderen wel.

  Maar in dit geval…….

  Eindelijk blessurevrij ben ik het sportklimmen weer aan het oppakken. Ik moet me daarbij erg tegenhouden: heb snel de neiging te hard te willen gaan.

  Vooralsnog gaat het goed.

  Met wat eiwitten voor herstel hoop ik dat het nog beter gaat!!

 4. Leuk! Ik wil wel meedoen aan de winactie. Blijf toch altijd steken met hardlopen, de 5km heb ik nog niet gehaald.

 5. Omdat ik het artikel van die man echt hilarisch vind (je zult maar niet echt van eten houden) ding ik graag mee 🙂

  Leuk hoe je beschrijft hoe het verliep!

 6. Heej ik loop ongeveer hetzelfde als jou, 2a3 keer per week bijna 5 km in 25 minuten. Ik zou het wel eens willen uitproberen, ik neem nu meestal yoghurt na het rennen en veel water.

   1. Ik dacht altijd dat jij veel meer kilometers maakte, ik heb wel eens gelezen dat je veel hardliep en toen las ik met veel bewondering je verhalen daarover.
    Ik ben in januari 2016 begonnen met hardlopen, en in de zomer van 2016 kon ik 6 km achterelkaar rennen. 2 en soms 3 x per week 5 km is voor mij prima te doen. Ik ga vantevoren eerst een km wandelen om blessures te voorkomen. De weg die ik ren is geasfalteerd, dat loopt ook anders dan door bosrijk gebied bijvoorbeeld.

    1. Dat is wel slim, eerst wandelen om blessures te voorkomen! Ik ben op niets begonnen en heb het daarna opgebouwd. Het verste dat ik gelopen heb is ruim 11 kilometer, maar dat was wel één keer. Meestal zit het tussen de 5 en de 8. Ik merk nu dat ik daar een beetje in blijf hangen, dus vandaar dat ik echt heel blij ben dat ik nu in ieder geval qua snelheid een mooi PR voor mezelf neer heb kunnen zetten. Straks maar weer wat meer op afstand, hoewel 10-15 waarschijnlijk altijd wel mijn max zal blijven. Veel meer geduld heb ik er ook niet voor!

 7. Wat leuk! Ik zou graag mee willen doen. Ben pas begonnen met hardlopen dus van 5 kilometer in een half uur kan ik alleen nog maar dromen maar vol goede moed dat ik dat punt ooit bereik.

 8. Super knap zeg! Ik ben al 3 jaar bezig en ik krijg het niet voor elkaar, echt heel knap van je! Ik heb het zelfs een paar keer gericht geprobeerd, maar het lukt met niet. Nu ga ik ook minder lopen, nog maar 1x per week en meer krachtraining doen. Leuk om te lezen.

 9. Ik zou ze graag eens uitproberen.
  Ik loop niet hard maar heb de eiwitten en proteïnes wel nodig na mijn aangepast sportuurtje.

 10. Hallo,
  Ik zou het ook graag willen proberen. Ik ga 4-5 keer hardlopen per week, daarnaast op de vrijdagavond voetballen met een groepje vrouwen. (in de ochtend dan al 6 km rondje gedaan) Allemaal 45+. Ik merk dan dat ik zaterdags erg moe ben omdat ik dan 2 keer op de vrijdag heb gesport.
  Kijken of ik met deze dingen wel eerder zaterdag mijn bed uit kom…

 11. Hoi! Wat toevallig zeg. Ik volg je blog sinds en paar dagen en gelijk een Give Away van een product waar ik al benieuwd naar ben.

  Sinds kort begonnen met bewegen en op voeding letten en in die wereld te verdiepen. En misschien de grootste reden om benieuwd te zijn naar deze shakes: ik kan niet koken.

  Groetjes Simone

 12. Deze wil ik ook graag winnen 🙂 Ik ben bijna al mijn zwangerschapskilo’s kwijt en kan wel wat gebruiken na het sporten (nu vind ik het moeilijk om dan daan ongezondere dingen te weerstaan).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.