Eiwitten eten na het sporten

Sinds ongeveer maart vorig jaar sport ik best regelmatig. In de zomer gaat het meestal het beste, de laatste weken was het door drukte weer wat minder. Maar inmiddels heb ik de voordelen van o.a. het hardlopen wel ervaren: wat is dat geweldig voor je hoofd en lijf! Nog steeds vind ik het niet echt leuk, maar in combinatie met andere dingen (en hardlopen gewoon het liefst met iemand samen, hoewel ik het daar niet vanaf laat hangen), is het best aan te raden.

Ik had alleen steeds een beetje moeite met het energie-verhaal. Je zou van sporten heel veel energie moeten krijgen, maar ik werd er toch vooral moe van. Na een avondles even op de bank liggen, betekende automatisch in slaap vallen en de rest van de avond weg zijn. En je moet ook echt niet denken dat ik na een hardloopsessie in de ochtend ineens de rest van de dag ook extra hard liep. Hoewel het wel een goed gevoel gaf, werd ik er gewoon ook echt wel moe van.

Toen dat laatst op de sportschool een keer ter sprake kwam, werd me geadviseerd om na het sporten te zorgen voor wat extra eiwitten. Kwark zou daar bijvoorbeeld een goede voor zijn. Nu ben ik niet zo heel dol op kwark en heb ik ook het idee dat ik niet zo heel erg goed tegen zuivel kan. Als alternatief neem ik nu steeds een bakje van die sojayoghurt met wat ‘spul’ erin (cacao nibs, kokos, chiazaad, net wat er binnen handbereik staat). En het lijkt warempel wel te helpen! Ik zal niet zeggen dat ik ineens alle kanten opstuiter, maar het inkakmoment lijkt verleden tijd. Het lijkt ook wel logisch; met sporten verbruik je energie en die moet je wel aanvullen, anders sla je weer door naar de verkeerde kant. Ik blijf dit voorlopig dus even volhouden en kijken of het sporten dan nog meer resultaat oplevert!

Doen jullie speciaal iets qua eten/drinken na het sporten? Of heb je nog andere goede tips om de energie die je ervan krijgt ook tot langer dan vijf minuten na het sporten te behouden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Ik eet inderdaad ook kwark na het sporten. Voel me er prima bij maar het kan ook een placebo zijn he, omdat je denkt dat het werkt. Maar maakt niet uit toch? Als het helpt en iets voor je doet :-).

 2. Had ik maar de energie OM te sporten. Tot 2 keer toe moeten stoppen. Ik stortte gewoon in elkaar. Gelukkig voelde ik het aankomen en stopte op tijd. Mijn hartslag steeg enorm hoog. Dus sporten heb ik aan de kant geschoven.
  Op de fiets boodschappen doen e.d. dat is mijn sport.

 3. Ik ontbijt regelmatig met een smoothie waarin ik voor extra eiwit, eiwitpoeder roer. Eiwitpoeder klinkt heel vies, proteïnepoeder klinkt mij zelf beter in de oren, is o.a. verkrijgbaar bij Puur Mieke. De poeders die zij verkoopt bestaan uit bruine rijst en niet uit wei en bevatten geen zuivel. Het klinkt mogelijk een beetje vaag, maar even googelen doet wonderen… Ik vind de poeders niet heel lekker, maar ook zeker niet vies en door een smoothie geroerd proef je ze nauwelijks. Misschien ook iets voor jou?

  1. Die poeders heb ik inderdaad ook naar gekeken. Omdat je die het voordeligst bestelde als het in grotere hoeveelheden was, heb ik eerst even voor de sojayoghurtoptie gekozen, maar als het budget het weer toelaat, dan overweeg ik die poeders ook zeker. Volgens mij kun je daar ook wat meer kanten mee op, door ze idd bv door een smoothie te roeren.

  2. Omdat die warriorblend zo duur is, ,los ik het anders op en doe wat zonnbloempitpasta of amandelpasta door mijn smoothie: ook bombol eiwitten en veel goedkoper…

  3. Ik gebruik inderdaad de Sunwarrior en die met chocoladesmaak… Smaakt trouwens niet echt naar chocola, ik vind het zelf een beetje rozijn-achtig… Wel lekker hoor! Het feit dat ze geen zuivel bevatten vind ik een voordeel, hoewel ik wel yoghurt eet (koe). Ik eet dan weer geen producten met soja. ☺ Je doet trouwens lang met die zakken, ze zijn behoorlijk groot en bovendien gebruik ik ze niet dagelijks, ik denk ongeveer 3 tot 4 keer per week. Je kunt na het sporten natuurlijk ook een eitje eten… Mijn voorkeur gaat toch uit naar de poedertjes. Succes op je zoektocht!

  1. Of avocado, zalm, geitenyoghurt, eieren (kan je ook door havermout doen bijv, havermout koken in water, op t laatst ei erdoor roeren – heb je ook geen zuivel nodig). Ik eet zelf overigens wel Griekse yoghurt met walnoten en evt blauwe bessen. Werkt ook goed!
   Mariska

 4. Oh dat ga ik dan ook maar eens proberen, want ik kom ook altijd een beetje moe terug van het sporten…
  Ben heel benieuwd…
  Fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

 5. Het advies is 15 – 20 gram eiwit binnen een half uur na het sporten. Dit bevordert de spieropbouw en daarmee de conditie. Een bakje kwark bevat bijna 20 gram eiwit, een bakje yoghurt daarentegen veel minder. Ook een paar blokjes kaas bevat best wel wat eiwit, maar iedereen moet de manier kiezen, die het beste bij hem/haar past.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.