Hoe begin je met hardlopen?

Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen. Sinds die tijd blog ik daar ook met enige regelmaat over. Over de Ladies Run waar ik me toen voor inschreef én die ik vervolgens ook daadwerkelijk uitrende, over dat het alleen toch eigenlijk niet zo heel leuk is, maar dat dat geen drempel moet zijn en over de dipjes en manieren om daar weer uit te komen. En vast over nog wel meer.

Nu krijg ik met enige regelmaat vragen in mijn mailbox over hoe ik nu begonnen ben met hardlopen en hoe je dat goed kunt aanpakken. Laat ik voorop stellen dat ik hier géén expert in ben en dat ik (helaas) ook nog niet tot de groep mensen behoor die niet kan leven zonder hard te lopen. Mijn lichaam begint wel steeds meer een drang naar beweging te krijgen, maar schreeuwen om hardlopen doet het écht nog niet en ik heb er een hard hoofd in dat dat ooit gaat komen.

That being said… ik kon wél vorig jaar rond deze tijd nog geen minuut hardlopen en doe nu met wisselend gemak de 5 tot 6 kilometer. Dus er is wel degelijk wat veranderd in de tussentijd.

Voor mij zijn een paar dingen toch wel heel fijn (lees: bijna onmisbaar) gebleken bij het beginnen met en volhouden van het hardlopen. Dat zijn – niet in een specifieke volgorde – :

Een hardloopmaatje: ja, alleen krijg je je hoofd meer leeg, maar heb je ook héél veel ruimte om jezelf af te vragen waar je in he-mels-naam mee bezig bent, of de minuut niet al om is, of je niet al op genoeg kilometers zit en of je wel écht tot die bocht zult gaan of toch niet zult stoppen. In het begin is het veel: ‘Nu ben ik even stil, want anders heb ik niet genoeg adem’, maar op gegeven moment is het de perfecte manier om gemotiveerd te worden, te blijven en bij te kletsen.

Motivatie: je moet het écht ergens voor doen. En met ‘ergens voor’ bedoel ik eigenlijk: je moet een hele goede reden hebben om het voor jezelf te doen. Tenminste, ik merk dat dat mij het meest motiveert. Voor mij is het een combinatie van me beter voelen en nét even een tikje strakker zijn, waardoor ik me nog beter voel. Als ik het alleen zou doen voor mijn lijf, dan zou ik het denk niet redden, omdat ik dat stiekem eigenlijk prima vind zoals het is. Ik zou tenminste geen dingen gaan doen die me niet aan staan, om daar iets aan te veranderen. En als ik het alleen zou moeten doen om me goed te voelen, zou het ook wat moeilijker zijn, omdat dat minder tastbaar is. Maar als ik dat combineer en me bedenk dat het ook makkelijker is om verder gezonde keuzes te maken áls ik hardloop (water drinken, fruit eten, etc.), dan lukt het ineens wél.

Een ‘coach‘: net als die 100.000 andere rennende Nederlanders, laat ik me elke keer weer opjagen door Evy, die gelukkig ook wel eens roept dat ze ‘fier’ op me is. Soms kan ik haar wel wat aandoen, maar het helpt wel, want ik heb wel gemerkt dat ik zelf totaal geen inschatting kan maken van hoe lang ik bezig ben, hoe hard ik ga en hoe ver ik kom. Als het niet lekker loopt, is alles eigenlijk al te ver en is de verleiding om te stoppen levensgroot… als ik niet een programma volg, wat je natuurlijk niet halverwege afbreekt! Ik heb Evy destijds gekocht voor op de telefoon, maar ik meen dat je het ook gewoon kunt downloaden.

Tot slot: een goede uitrusting. Ik had geen hardloopkleding, wel sportkleding. Toen we echt regelmatig gingen hardlopen, heb ik steeds vaker wat aangeschaft dat specifiek voor hardlopen was en het verschil merk je echt. Het reguleert de warmte en de kou een stuk beter, maakt je minder zweterig en is dankzij laagjes makkelijk aan te passen aan het weer. Hoewel ik eigenlijk altijd een beetje het idee heb dat het verkooptrucjes zijn, ben ik wat dit betreft toch wel om. Goede schoenen zijn natuurlijk ook onmisbaar, maar wat ‘goed’ is, hangt weer heel erg van je voeten af.

Als je het bovenstaande allemaal hebt, dan kun je beginnen. Hoe je dat doet, lees je op de volgende vier kantjes.

O nee, dat is eigenlijk het kortste van het hele verhaal: gewoon doen. Spreek een bepaalde regelmaat af en houd jezelf en elkaar daar aan. Wij gingen in de eerste instantie voor drie keer in de week en daarbij merkte je echt effect. Nu het minder is, is het effect ook veel minder en dat is best een beetje balen. Wij doen korte en lange rondjes, zodat we bijvoorbeeld binnen een half uur of drie kwartier klaar kunnen zijn, maar ook bij elkaar 2 uur weg kunnen zijn. Dan is het niet altijd een even grote aanslag op je planning en ben je toch sneller geneigd om tóch even te gaan, in plaats van af te haken. Forceer niets, ook niet als je denkt dat je wel meer kunt. Houd je gewoon aan het schema, neem je rust, eet eventueel je eiwitten en ga gewoon. Je zult merken dat je steeds een stukje verder komt, dat het steeds wat makkelijker gaat en versteld staan van de impact die het heeft op eigenlijk alles wat je doet. Oók als je er eigenlijk nog steeds niet heel veel aan vindt…

Wat vind jij van hardlopen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.