Wintersport: heerlijk, maar ook best duur!

wintersport duur besparen

Dit weekend kwam ik terug van een heerlijk weekje wintersport! Het was mijn tweede keer, vorig jaar ging ik – overigens wel na wat getwijfel – voor het eerst. Ik had al gehoord dat wintersport duur was en houd niet speciaal van kou. En vorig jaar liepen de kosten inderdaad toch aardig op, ook al hoefde ik toen niet voor mijn reis en verblijf te betalen. Dit jaar wilde ik kijken of ik ook kon besparen op wintersport.

Wintersport is duur, zeker de eerste keer

Wintersport is over het algemeen gewoon duurder dan ‘zomersport’. Je hoeft niet te betalen om in je bikini op het strand te gaan liggen. Wil je echter een berg af op je ski’s, dan heb je sowieso al een skipas nodig van 150 euro.

Toen ik vorig jaar voor het eerst ging, had ik ook nog niets aan uitrusting. Ik had wel een jas, een bril en een sjaal, maar had nog geen skibroek, wanten, helm, ski’s, skischoenen en skistokken.

Ik kocht toen in de eerste instantie ski’s en schoenen via Marktplaats, maar die bleken op de piste veel te strak. Dus kocht ik ter plekke een nieuw paar. Afgeprijsd, maar toch. De ‘oude’ verkocht ik voor hetzelfde bedrag als ik had betaald.

Op zich dus geen drama, maar de wintersport werd zo toch best duur. Duurder dan ik vooraf had verwacht. Want met alleen kleding en die pas ben je er nog niet; je moet natuurlijk ook eten!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De tweede keer

Zou een tweede keer wintersport weer net zo duur zijn? Vervoer zou weer gratis zijn, maar ik zou wel meebetalen aan het verblijf. Qua uitrusting kon ik alles van het voorgaande jaar gewoon gebruiken.

De skipas bleek wél duurder te zijn. Op dit terrein betaalde ik daarvoor 203 euro! Oké, voor een dag langer, maar dan nog. Ik vond dat best een hoop geld.

Een belangrijk voordeel van deze reis was dat we nu een appartement met een keuken hadden. Het was dus niet nodig om elke dag uit eten te gaan en dat scheelde ontzettend. Bovendien werd ik ook nog eens regelmatig getrakteerd!

Uiteraard heb ik dat zelf ook wel gedaan, om het een beetje in balans te houden. En omdat het natuurlijk gewoon leuk is om ook wat terug te kunnen doen. Verder besloot ik me niet te verleiden tot de aanschaf van nieuwe skikleding; ik heb een goede broek en jas en verder maakt het eigenlijk niet uit wat je eronder hebt.

Natuurlijk is het af en toe leuk om wat af te wisselen, maar aan de andere kant; om nu veel geld te betalen voor iets dat je één week in het jaar aan hebt én waarvan de kans best bestaat dat je het nooit meer draagt (ik had hiervoor immers ook 28 jaar niet op ski’s gestaan, voor hetzelfde geld duurt het straks weer 28 jaar), dat is toch ook onzin.

Hoe duur was deze wintersport?

Hoe duur was deze wintersport nu bij elkaar? Als ik grof tel, kom ik op 563 euro.

Verblijf: 210 euro

Skipas: 203 euro

Eten/trakteren/wat voor de oppas van de kat: 150 euro

Het had goedkoper gekund, maar: vorig jaar liep het meer richting de 1000 euro! Bovendien denk ik dat je ook nog veel meer geld kwijt kunt zijn op wintersport; het staat niet voor niets bekend als een dure manier van vakantie vieren.

Besparen op de wintersport

Mocht ik nog een keer gaan, dan zie ik nog wel kansen om te besparen op wintersport. Zo heb ik me voorgenomen om eens goed te kijken naar de skipas; als je een dag minder neemt, scheelt het enorm. Nu ski ik meestal sowieso 1 dag niet (spierpijn!!), maar als je die dag vrij wilt kiezen, is het verschil juist weer minimaal. Een 5-dagenpas is bijvoorbeeld 40 euro goedkoper dan een 6-dagenpas, maar een 5 van de 6-dagenpas maar 12 euro.

Nu merkte ik dat pas later, maar dat is misschien wel iets om een volgende keer op te letten. Daarnaast blijken er ook nog wel voordeligere accommodaties te zijn, ook met keuken, dus dat is misschien ook nog iets om de kosten nog wat te drukken.

Maar goed, ik weet niet eens of ik nog een keer ga, dus dat is misschien voor de toekomst. Voor nu eerst maar eens bij komen en de inspiratie die ik daar heb opgedaan (frisse lucht! lekker bewegen! zin in gezond eten!) omzetten in acties hier.

En natuurlijk: nog nagenieten van al het leuks dat we tijdens de week beleefd hebben! We hadden eigenlijk zonder uitzondering schitterend weer (af en toe wel even dikke sneeuw, maar dat was wel weer goed voor de piste), zijn op locatie nog familie tegen gekomen, waar het heel gezellig mee was en het was eigenlijk over het geheel genomen gewoon heel gezellig en geslaagd. Praktisch geen file, ook niet onbelangrijk. Gewoon mooi dus!

Wat vind jij van wintersport? Weet jij nog leuke tips om te besparen op wintersport?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Fijn hoor dat je zo genoten hebt van je vakantie.
  Ik ben nooit op wintersport geweest en het lijkt me ook niets eerlijk gezegd, denk dat ik daarvoor alles veel te eng vindt.

  Hier ging de week gewoon zoals anders, alleen manlief was jarig dus een klein feestje.

 2. Mij leek wintersport ook niets, totdat ik ging. Dit jaar zouden we voor de 3e keer. Maar het lukte niet. Ik ben zo moe dat ik het niet zag zitten. Hopelijk knap ik in 2015 echt op en kunnen we volgend seizoen.

  Qua kosten is het duur, maar dat heb ik er voor over. Als ik op vakantie ga, wil ik niet zelf moeten koken, lekker kunnen eten. Wij gaan naar een 4 sterren hotel. Daar genieten we enorm van. Sauna en zwembad om de spierpijn kwijt te raken. En een goed bed.

  Wij gaan meestal 10 dagen. Zondag = rustdag. Die valt meestal in het midden van de vakantie. Dus prima.
  Na het skiën smeer ik mijn kuiten in tegen spierpijn (in bovenbenen voel ik weinig). Dan stukje wandelen, zwemmen, sauna en dineren. Dan heerlijk slapen en de volgende dag weer genieten.

  Ik huur daar alles. Heb alleen helm en kleding van mezelf. De goede schoenen nog niet gevonden. Vind ik die, dan koop ik ze meteen. Dat is ook steeds het advies van de verhuurder. Lastige voeten/kuiten heb ik….
  Vorige keer voor het eerst de mogelijkheid om kluisje te huren onderaan de piste. Ideaal. Maar 1 trap met die schoenen aan en ski's in de hand. En lekker op eigen schoenen lopend daarheen, i.p.v. wachten op de bus. Lopen is maar klein stukje, maar met ski schoenen aan verschrikkelijk, bergopwaarts.

  O, ik mis het best wel….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.