Van Blogger naar WordPress in 5 eenvoudige stappen

Nu ik het gedaan heb, snap ik niet waar ik zolang tegenaan heb gehikt: de overstap van Blogger naar WordPress is écht heel makkelijk. Waarschijnlijk ben ik niet de enige die daar last van heeft, daarom heb ik voor de andere bloggers onder ons een eenvoudige tutorial in 5 stappen gemaakt, waarmee je jouw Blogger-blog overzet naar WordPress!

1. Regel een domeinnaam met een webhostingpakket en installeer WordPress

Mocht je dit nog niet gedaan hebben. Ik had de url http://www.lekkerlevenmetminder.nl al een poosje, maar liet automatisch mijn blogger-url daar naartoe doorverwijzen. Ik regel al dit soort zaken altijd via Transip en kon met een enkele klik een pakketje erbij bestellen. Voor mij is het Small-pakket eerst prima. Het voordeel van Transip vind ik dat je hier met één druk op de knop automatisch WordPress kunt installeren. Dat is dan direct ook het volgende onderdeel van deze stap: log na de registratie van je domeinnaam in je controlepaneel op je nieuwe domeinnaam en kies daarna voor WordPress installeren.

Wordpress installeren

2. Maak een back-up bij Blogger

Je wilt natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen en niets kwijtraken. Daarom ga je nu eerst terug naar Blogger. Log in aan de achterkant en klik op Instellingen > Basis. Je krijgt dan het onderstaande scherm te zien. Op de eerste regel onder het oranje zie je al ‘Back-up van content maken’. Klik daarop. Alle content van je Blogger-blog wordt nu gedownload. Ik heb dit voor de zekerheid gedaan, maar eigenlijk is het niet eens noodzakelijk. Je verhuist je content, maar je kunt ondertussen het oude blog laten bestaan. Ik kan nu bijvoorbeeld nog steeds inloggen voor zaken als mijn leeslijst.

Content Blogger Back-up

3. Importeer je Blogger-content

Log nu in op je nieuwe WP-website. Meestal kun je deze vinden door je domeinnaam in te vullen met /wp-admin erachter. Je hebt als het goed is via de mail van TransIP inloggegevens ontvangen om hierop in te loggen.

Aan de linkerkant staat een zwarte balk me allerlei menu’s en tools erin. Klik daarin op Extra (of Tools, bij Engelstalig) en ga naar Importeren (Import). Klik in onderstaand scherm op ‘Blogger Importer Extended’. Hiermee kun je je Blogger-blog in WordPress importeren.

Blogger Content Importeren

Omdat ik altijd ingelogd ben met mijn Blogger-account, zag ik op de volgende pagina gewoon mijn blog al staan en kon ik zo aanklikken dat ik dat blog wilde importeren. Klik in het volgende scherm op Continue en je blog wordt geïmporteerd!

Nu ben je aan de achterkant klaar, maar de voorkant kan waarschijnlijk nog wel een mooie look gebruiken. Daarom nog twee aanvullende stappen.

4. Kies en importeer een thema

Een thema is een layout voor je website. Ik heb een thema gekocht, maar je kunt ook gebruik maken van een van de gratis thema’s die WordPress biedt. Ga hiervoor naar Weergave > Thema’s. Je krijgt nu een overzicht van de meest gebruikte thema’s, maar kunt ook een nieuw thema toevoegen. Klik op Live Voorbeeld om te zien hoe jouw website eruit zou zien met dat thema. Klik op Activeren om dat thema in te stellen voor je website.

Thema activeren

5. Pas alles aan naar je smaak

Heb je een thema gekozen? Dan kun je beginnen met het customizen. Hiervoor is het het makkelijkst als je gewoon alle kopjes onder ‘Weergave’ doorloopt. Je ziet dan vanzelf wat van toepassing is en wat niet. Deze website is ook mijn eerste website die ik zelf met WordPress maak en hoewel ik af en toe even bij de helpdesk (van mijn thema) heb aangeklopt, is het me gelukt om vrijwel alles zelf te doen.

Tips

  • Zorg eerst dat je helemaal blij bent met je thema, voor je gaan aanpassen, anders kun je alles opnieuw doen
  • Installeer ook een Plug-in waarmee je back-ups kunt maken, bijvoorbeeld BackWPUp.
  • Controleer de linkjes! Ik merkte dat mijn URL’s in berichten waren omgezet naar een iets ander formaat, waardoor het intern linken niet meer werkte zoals het hoorde te werken. Dit werk ik nu stap voor stap bij, maar is best een hele klus.
  • Wil je je site even offline hebben terwijl jij je aanpassingen doet? Installeer dan een Under Construction-plugin, zoals Under Construction WP. Hiermee kun je zelfs een aparte pagina aanmaken met een gepersonaliseerde boodschap.

Het overzetten van je blog van Blogger naar WordPress hoeft dus helemaal niet lastig, ingewikkeld of spannend te zijn. Het is letterlijk een paar drukken op de knop.

Tiny Houses in NederlandThat Sugar Film: hoe gezond eten ook superslecht is

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

10 Comments
    1. Ik vind Blogger ook erg gebruiksvriendelijk en ik vind het een pluspunt dat het van Google (wat immers de grootste is in zoekmachines) is. Maar als ik kijk naar mogelijkheden, dan vind ik WP weer een stuk beter. En zo’n layout als ik nu heb, was mij in Blogger nooit gelukt. Wat vind jij fijner aan Blogger?

    1. Ja, dat is niet echt fijn, maar ik hoop dat als mensen ergens op uit komen, dat ze ook even een berichtje achterlaten met die melding :$ En verder loop ik gewoon steeds een paar berichten door, ook om foto’s toe te voegen enzo. Veel werk, inderdaad, maar het is niet anders.

    1. Super, dank je! En het viel mij echt heel erg mee. Zoals ik schreef: ik had het heel lang op mijn lijstje staan en hikte er erg tegenaan. Uiteindelijk was het zo overgezet. De meeste tijd zit (nu nog) in het aanpassen van de berichten, zodat ze mooi in de layout passen, dus foto’s toevoegen, eventueel optimaliseren, enzovoorts. Maar die overstap is dus zo gedaan en het aanpassen hangt ook helemaal af van je thema!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

Online magazine over sparen, besparen, consuminderen en financiële onafhankelijkheid.

VOLG ONS OP