Drukte? Versimpelen!

Ik heb vaak het gevoel dat ik (te) druk ben. En dat is dan niet eens zozeer omdat ik 24 uur per dag en 7 dagen per week bezig ben, maar meer omdat ik meer aan mijn hoofd heb dan ik prettig vind. En het zijn niet allemaal negatieve dingen, maar het zijn wel dingen waar ik dan mee bezig ben.

Zo heb ik dan op dit moment lopende zaken, zoals het huis te koop, mijn aflos- en spaardoelen, mijn sport, werk, dat soort dingen. En dingen die als een soort ‘zwaard’ boven me hangen, omdat ze nog moeten gebeuren en ik er tegenaan hik of ze gewoon niet opschieten. Dat zijn bijvoorbeeld de verzekeringskwestie rondom mijn lekkage, de boekhouding die nog naar de accountant moet en sociale afspraken waarvan ik eigenlijk vind dat ik ze allang had moeten maken, maar waar ik gewoon even gene tijd/ruimte voor heb.

Als je gezond wilt leven en een beetje een gezonde financiële en sociale basis wilt, dan kost dat best veel tijd en energie!

Dus ik wil versimpelen. Maar hoe doe ik dat, zolang er ook nog dingen zijn waar ik geen invloed op heb? En dan heb ik het eigenlijk met name over het huis. Zolang dat niet verkocht is, kunnen we nog geen twee huishoudens versimpelen naar één, weet ik nog niet echt hoe de vlag er financieel bijhangt, speelt mijn leven zich nog op twee plekken af en vast nog wel een aantal dingen die ik nu even niet kan bedenken.

Maar dat wil ik helemaal niet!

Versimpelen dus wel, maar ik wil niet de boel laten afhangen van de verkoop van mijn huis. Dus heb ik maar eens nagedacht over concrete stappen die ik kan zetten om de boel *nu* vast te versimpelen. Want als ik het nu niet doe, waarom zou ik het dan straks wel doen? Een paar dingen waar ik op kwam:

 • Auto snel afbetalen. Uiterlijk dus in mei, maar misschien via de buffer toch nog wel eerder. Dan hoef ik daar niet meer over na te denken
 • Mijn drie ‘zorgpunten’ voor het huis aanpakken. Gewoon gas erop bij de verzekeraar en mezelf een trap onder m’n kont geven voor bepaalde andere punten. Ook als die wat geld kosten, want het scheelt me energie aan zorgen. 
 • Blijven sporten. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om dat te laten schieten voor bijvoorbeeld werk. Ik denk dat het regelmatige sporten van de afgelopen tijd de enige reden is dat de griep hier niet echt doorzet, ondanks allerlei zieken in de buurt
 • Slapen! Als het even kan, proberen om een uur of 10 naar bed te gaan en dan vroeg op te staan. Dan ben ik toch meer waard dan wanneer ik het op een andere manier doe
 • Opruimen, opruimen, opruimen. En weg doen. Spullen op Marktplaats mikken. Alles om gewoon zo ver mogelijk klaar te zijn op het moment dát er een koper komt 🙂

Als jij het idee hebt dat je meer aan je hoofd hebt dan handig is, hoe zorg jij er dan voor dat je weer ruimte krijgt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Door te versimpelen… Simpel he? 😉 Bij mij heeft dat echt wel drie tot vier jaar geduurd en pas nu ik daadwerkelijk verhuisd ben en mijn leven ook echt veel eenvoudiger is, heb ik meer rust… Maar… iedere stap die ik tussentijds zette, zorgde wel voor meer tevredenheid, omdat ik me realiseerde dat ik op weg was van a naar c en tussendoor b (verkoop huis en zo) ook 'nog even' moest aandoen. Dussss…. hou moed, hou vol, het gaat je lukken! En blijven opruimen en wegdoen van spullen, dit moet je anders allemaal doen als je huis verkocht is…

 2. Ik denk dat je precies de spijker op zn kop slaat met je punten. Hopelijk valt de boekhouding naar de accountant en het gedoe met de verzekering mee. Dat is bij mij vaak als ik ergens tegenop kijk. Voor ik het weet is het eigenlijk al geregeld en vraag ik me af waarom ik er ook alweer tegenop keek.. 😉

  1. Ik hoop het ook! De boekhouding is best wat werk, maar ook weer niet dat ik er 40 uur mee bezig ben ofzo. Het voelt gewoon wat ongrijpbaar steeds, omdat ik het te weinig doe en dus elke keer weer soort overnieuw moet beginnen. Maar: ik moet ook niet te hard zeuren, want ik kan hulp inschakelen als ik dingen niet snap.

 3. Herkenbaar!
  Zoveel mogelijk dingen zo snel mogelijk uit de weg ruimen is altijd een goede 🙂
  Ben nu zelf bijna klaar met de boekhouding van 2015 en dat geeft toch altijd wel een voldaan gevoel!
  Morgen nog langs de boekhouder met de dingen waar ik zelf niet uitkom en dan is het écht af.
  Gelukkig kan ik voor de rest wel de boel de boel laten totdat ik er wel aan toe kom, maar ook dan is het lekker als het gebeurd is.

 4. Ik lees zo vaak dat je spullen op marktplaats verkoopt maar wat dan? Ik ben na drie maanden wel door mijn verkoopbare dingen heen. Zolang ik een kast voor mijn kleren, een kast met de administratie, kantoorspullen en een paar boeken en films, een ledikant onder mijn matras en meer dan twee paar schoenen wil hebben heb ik niks meer te verkopen.

  Ik bedoel, ik heb kampeerspullen, maar als ik die verkoop kan ik niet meer op vakantie. Mijn backpack, koepeltent, eenpitsbrander, pan met deksel en greep, matje en slaapzak gebruik ik een aantal weekenden en een week per jaar.
  Ik heb een logeerbed. En daar slaapt regelmatig iemand in. Die ga ik echt niet op een matje laten slapen.
  Ik heb vijf paar schoenen, maar geen van alleen zullen ze iets opbrengen en ik draag de slippers en pums een halfjaar en de laarsjes de andere helft, mijn wandelschoenen trek ik jaarrond aan.

  De kleding die ik heb valt van gaarheid uit elkaar als ik het wegdoe.

  Heb je echt zoveel dingen die je niet gebruikt? Of liggen je kleren in verhuisdozen, je matras op de grond en kun je alleen maar uit de wok koken omdat de rest van je pannen verkocht is?

  Petra

  1. Een beetje een combinatie denk ik. Ik heb genoeg dat ik niet gebruik, maar er zijn ook zat dingen die ik niet meer nodig heb. Dingen die ik in de afgelopen tijd te koop heb gezet/verkocht zijn bijvoorbeeld cd's, boeken, kleine meubels als krukjes enzo, weckketel en weckpotten. Ik vind gewoon elke keer wel weer wat. Maar ik woon nu natuurlijk ook groot, dan heb je vaak automatisch meer, omdat je nooit echt vanwege ruimtegebrek gedwongen word om dingen weg te doen.

  2. Ik heb besloten niets op marktplaats (oid) te zetten maar alles naar de kringloop te doen. Het levert me te weinig geld op voor de tijd die ik erin moet steken. Als ik opgeruimd heb en ik wil dat iets weg, gaat breng ik het zo snel mogelijk weg. Kaar. Levert me heel veel ruimte, rust en tijd op 😀

 5. Minder op internet en minder tv geeft mij een gevoel van heel veel ruimte. Het scheelt zoveel tijd, energie en drukte in mijn hoofd.

  1. Dat geloof ik graag! Ik probeer als ik achter de computer zit zoveel mogelijk productief (=werk) bezig te zijn. Tv kijken doe ik ook wel als ontspanning, maar ik probeer me wel te beperken tot bv 1 serie en dan op Netflix en niet op tv (want reclames zijn zonde van de tijd dan)

 6. Wat mij heel goed helpt is lijstjes maken, lijstjes met wat ik moet doen, wat ik graag wil bereiken, en een lijstje met dromen.

  Omdat ik het op papier zet zingt het niet meer zo door mijn hoofd. Dit geeft mij enorm veel rust.

  En wat voor mij heel belangrijk is is om te genieten van de weg die ik afleg naar mijn uiteindelijke doelen en dromen. Hierdoor is het leven altijd leuk en kan ik genieten van dit moment ipv dat ik vooruit dender en vergeet te genieten van het leven. Al je dan uiteindelijk bij je einddoel bent heb je een leven achter je waarbij je niet echt geleefd hebt.

  Groetjes Sas

  1. Precies, dat laatste zou ik dus ook niet willen. Lijstjes zijn idd goed om dingen uit je hoofd te halen. Ik heb ze wel, maar vaak alleen voor de hele korte termijn, zoals: wat moet ik vandaag doen. Dingen met een wat 'abstractere' deadline, zoals de boekhouding in mijn hoofd dan is, halen het daar vaak helemaal niet op.

  1. Leuke tip! Dat zou in principe kunnen, maar ik doe het liever niet. Dan zou het namelijk mijn huis verhuren worden (vriend is meer aan zijn woonplaats gebonden) en om eerlijk te zijn denk ik niet dat dat mijn verkoopkansen echt vergroot. En verkopen wil ik uiteindelijk wel graag, dat is ook weer een mooie schone lei.

  2. Het idee is idd best leuk, ik weet ook niet of je de volledige prijs krijgt voor je woning als je hem verkoopt als er huurders inzitten. Plus dat je een huurder er ook niet zomaar uitkrijgt waardoor je wel degelijk hele goede afspraken zou moeten maken. Er zitten best wat haken en ogen aan.

   Groetjes Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.