Autolening of hypotheek? En…

Ik heb bedacht dat ik de woensdagen steeds even gebruik om de vragen uit het blogje Vragenvuur te beantwoorden. Eerder gaf ik al antwoord op vragen over mijn leeftijd, werk, hobby en mijn grootste financiële misser en deed ik uit de doeken of ik er wel eens spijt van heb gehad dat ik in dit huis ben blijven wonen. Ook vertelde ik wat ik zou doen als ik 10.000 euro zou winnen die ik niet mocht uitgeven aan aflossen of sparen. Ik vertelde over mijn ochtendroutine en persoonlijke verzorgingsroutine, deelde vorige week mijn droomlijstje qua reizen en vandaag beantwoord ik ook de laatste vragen van Spaarmoeder:

oe
heb je je huidige vriend ontmoet? En wat zijn jullie raakvlakken? En is
het per saldo goedkoper om geld voor de auto te lenen en daarnaast af
te lossen? Of had je beter het geld van de aflossing kunnen gebruiken
voor de auto….gekeken naar de rente. – See more at:
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Spaarmoeder vroeg:

Is het per saldo goedkoper om geld voor de auto te lenen en daarnaast af te lossen? Of had je beter het geld van de aflossing kunnen gebruiken voor de auto… gekeken naar de rente?

Ik wil wel graag van die autolening af, dus ik heb toch besloten om de aflossingen even terug te schroeven naar maximaal €500 per maand. Daardoor heb ik in januari €2000 af kunnen lossen op de autolening. Als alles volgens plan gaat, dan lukt dat in februari nog een keer. Hoe het zit met maart heb ik op dit moment nog niet helemaal in beeld, maar ik hoop eigenlijk in dit tempo rond mei van de lening af te zijn. Dat is dan precies halverwege de looptijd.

Qua rente zou het gunstiger zijn om af te lossen op de hypotheek

Maar de autolening zit me het meest dwars. Bovendien scheelt dat maandelijks ook het meest (ook al is dat voor een kortere periode). Als ik van de autolening af ben, dan scheelt dat de komende 2,5 jaar ruim €250 per maand. Ik hoop in die periode toch zeker al lang en breed mijn huis verkocht te hebben, waardoor ik op een andere manier (goedkoper wonen) kan werken aan mijn lagere maandlasten. Uiteraard kan ik dan alsnog het geld dat ik bespaar op de auto gebruiken voor de aflossing. Want uiteindelijk is hypotheekvrij leven natuurlijk wel mijn doel!

En helemaal terug gekeken; ja, dan had ik misschien beter eerst de autolening aan kunnen pakken. Mijn hypotheeklasten gingen in 2014 al naar beneden dankzij de aangepaste rente en als ik er direct in november 2013 mee begonnen was, was ik er nu zeker vanaf geweest! Het was echter eerst altijd mijn plan om gewoon de vijf jaar uit te zitten. Het is pas echt van de laatste maanden dat ik denk: dat wil ik helemaal niet!!

En ze wilde nog wat weten…

Over de andere vragen van Spaarmoeder moest ik toch even het langst nadenken. Ze vroeg namelijk hoe ik mijn huidige vriend had ontmoet en wat onze raakvlakken zijn. Nu weet ik dat natuurlijk prima, maar ben toch altijd nog wat voorzichtig met dingen online zetten. Aan de andere kant: wie A zegt, moet ook B zeggen 😉

Mijn vriend ben ik min of meer toevallig online tegengekomen. Onze raakvlakken vertalen zich vooral in op dezelfde manier in het leven staan. We maken dingen liever niet ingewikkelder dan ze zijn, houden van gezelligheid, doen graag bijzondere dingen, vinden familie belangrijk, we zijn allebei rustig, maar houden wel van onverwachte/bijzondere dingen, we kunnen allebei ontzettend genieten van relaxen en lekker eten, maar vinden het ook leuk om er met enige regelmaat op uit te trekken. En zo kan ik eigenlijk nog wel een poosje doorgaan 🙂

Dat waren ze alweer! En waar ik nu eigenlijk bij jullie ook wel benieuwd naar ben: hoe hebben jullie, indien aanwezig, jullie huidige partner ontmoet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Petje af voor je openheid. Als meisje van amper 16 leerde ik mijn man kennen. Na 4 jaar verkering zijn we getrouwd en hopen aan het eind van dit jaar ons 35 jarig huwelijk te vieren. Onze verwachtingen en doelen in het leven lopen eigenlijk al die jaren parallel aan elkaar.

 2. Fijn dat de relatie zo goed gaat. Ik vind politiek erg belangrijk. Een man die zapt voor de tv en nog erger voetbal kijkt zijn voor mij een gruwel.
  Geniet er van

  Perry Sport blijft nog een paar weken open. Ik ga er nog even kijken de schoenen heb ik nog niet bij Bristol gekocht.

 3. Ik was net zestien toen ik mijn man leerde kennen op de kermis. Ik had hem al eens eerder gezien want hij was een vriend van de broer van een vriendin van mij. Mijn beste vriendin van destijds had toen een relatie met de beste vriend van mijn man Die vriend vond het wel gezellig als we met zijn vieren op stap gingen. Nee, het was geen liefde op het eerste gezicht. Van beide kanten niet, maar we hadden het wel gezellig samen. Na vier jaar zijn we getrouwd (net als bij Anja 🙂 ) en we zijn nu alweer 29 jaar gelukkig getrouwd :-).
  We hebben twee zoons (26 en 24).

  Zo te lezen heb jij ook weer een fijne relatie 🙂 Heel veel geluk samen 🙂

 4. Ik heb ook een autolening. Mn vorige autolening heb ik versneld afgelost in 2 van de 3 jaar, terwijl ik net gescheiden was. Daar was ik wel trots op. Later kocht ik een auto met een kleine financiering voor vier jaar, maar hoewel het bedrag per maand laag is, zou ik er toch graag vanaf willen. Als het goed is komt er dit jaar wat geld vrij wat ik daarvoor wil gebruiken. Gewoon een fijn gevoel om 'schuldenvrij' te zijn (op de hypotheek na).

  Ik leerde mijn vriend ook min of meer online kennen. Hij stuurde me een Faceboek-vriendenverzoek omdat hij me herkende van vroeger. Inmiddels zijn we anderhalf jaar samen. Toch leuk hoe dingen soms spontaan lopen.

  1. Goed zeg! Het is mijn bedoeling dus om straks binnen 2,5 van de 5 jaar klaar te zijn. En daarna wil ik het eigenlijk niet meer doen, want de auto was een goed idee, maar dan doe ik het wel volgens hetzelfde systeem en zónder lening. Maar voor dat moment was het mooi dat het zo kon. En wat is dat met jullie dan ook leuk gelopen! Ook grappig dat jullie elkaar dus al van vroeger kenden.

 5. Leerde meer dan 35 jaar terug mijn man kennen tijdens mijn studententijd. Zijn bijna direct gaan samenwonen. Wij hebben veel samen maar wel alletwee een eigen vrienden/kennissen kring en eigen (heel verschillende) interesses. Na al die jaren weten we elkaar nog altijd te verrassen. En af en toe vertellen we elkaar dat de Mookerhei een prachtige plek :).JBR

 6. Leerde mijn man 20 jaar geleden kennen in de bus naar school:-)
  na 3 jaar zijn we getrouwd een 'moetje' zijn nu 4 kids verder en 17 gelukkige gehuwde jaren! hopen dat er nog heeeel veel jaren samen bij komen! Gr. Anne

 7. Nee, die vriendin is met iemand anders getrouwd. En helaas is het contact met zijn vriend van destijds verwaterd. Een zeer drukke baan, diverse studies en verhuizingen maakten het niet makkelijk om het contact te onderhouden. Al zijn ze een paar jaar geleden nog eens wezen stappen om eens lekker bij te kletsen.
  Dat wordt nu lastiger omdat we nu 150 km verderop wonen.
  Ja, dat van de kermis is wel heel traditioneel (en ik heb niks met tradities 😀 ). In Joure gebeurde zoiets volgens mij heel vaak op De Merke.

 8. Ik ontmoette mijn man bijna 24 jaar geleden op kot toen hij met wat vrienden een kotgenote bezocht. Dit jaar zijn we 20 jaar getrouwd en twee prachtdochters rijk.

  Nans

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.