Spaar- en bespaarplannen voor maart!

Spaar- en bespaarplannen voor maartMet de komst van mijn loondienstsalaris was mijn financiële maand qua inkomsten weer voorbij. Het is me niet helemaal gelukt om mijn doel te behalen. Ik had uiteindelijk toch nog wat extra kosten, waardoor ik ongeveer €85 niet volgens de begroting naar een spaarrekening heb kunnen zetten. Jammer, maar al met al nog best netjes.

Dus is het tijd voor de plannen voor maart!

Het kan natuurlijk zijn dat ik nog wat via Marktplaats verkoop en er alsnog wat extra’s vrijkomt, maar dat telt vanaf nu allemaal mee met maart.

Wat is het plan?

Nou, eigenlijk weer een beetje hetzelfde. Het zwaartepunt ligt weer op een flinke aflossing op de autolening. Blijkbaar blijft het dan toch kriebelen als je ermee bezig bent! Ik heb intussen ook eventjes opgevraagd wat het zou betekenen als ik alles nu in één klap aflos.

Als ik dat voor half maart toe, dan scheelt het bijna €900 aan rente (ten opzichte van er vijf jaar over doen). 

Dat is wel wat minder dan ik had verwacht/gehoopt. Ik dacht namelijk dat het ongeveer €1100 zou schelen. Aan de andere kant; het zou wel lekker zijn om er toch gewoon vanaf te zijn. Als ik mijn buffer inzet, dan blijf ik nog net in de 5 cijfers zitten en kan ik me qua sparen in maart natuurlijk weer helemaal op de buffer richten, wat de klap een klein beetje verzacht.

Dan halveert wel in één keer het aantal maanden dat ik zonder inkomen kan overbruggen én het is wat minder prettig als ik kijk naar dat er ook nog accountantskosten komen die waarschijnlijk van mijn buffer betaald moeten worden, maar het is allicht het overwegen waard.

Daarnaast twijfel ik nog over een hypotheekaflossing. 

Ik ‘mag’ één maand overslaan en heb een beetje de neiging om dat nu te doen, omdat ik (zie hieronder) op een andere manier ook al behoorlijk wat geld in mijn huis ga stoppen. Vooralsnog heb ik echter wel een aflossing van €500 opgenomen in mijn plan.

Als ik die aflossing zou overslaan, dan zou ik het geld waarschijnlijk toewijzen aan het verbouwingspotje. Ik heb namelijk nog wat (onvermijdelijke) klussen uit te voeren en moet nog een pallet pellets betalen. Samen komt dat volgens mijn ruwe schatting uit op ongeveer €1700. Mijn verbouwingspotje bevat nu net geen €1000, dus dat is te weinig.

Verder gaat er weer een beetje naar de buffer, een klein beetje naar de vakantierekening en wordt er een beetje gespaard voor de zorgkosten.

Ik vermoed wel dat ik nog even flink de hand op de knip moet houden om dit plan te laten slagen, aangezien ik eigenlijk al een klein beetje te krap gebudgetteerd heb én er een aantal verjaardagen op de planning staan.

Maar: voor nu is het in ieder geval mooi om een plan te hebben 🙂

Hebben jullie al plannen voor maart? En ik weet dat het ongeveer elke dag weer lijkt te veranderen, maar wat zouden jullie doen qua autolening? Toch wel in één keer van de buffer, of toch wachten tot mei?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

28 Comments
 1. Moeilijk. Bij mij moet op de buffer altijd 3 maanden staan mochten we geen inkomsten hebben. Liever meer uiteraard. Maar als je autolening weg is, kun je in de volgende maanden die bedragen weer extra in de buffer stoppen. Voor en nadelen op een rijtje en dan afwegen? Succes met je beslissing.

  1. Als je ervoor kiest prioriteiten te stellen, namelijk die autolening, dan zou ik de buffer als DIRECTE 2e prio kiezen. Dus niet ook nog verbouwen, of grote aanschaffen etc.

   Overigens ben jij gedeelteijk in loondienst, begrijp ik nu. Je hebt dan ook minder buffer voor inkomste nkdig, toch? WW, doorbetaling bij ziekte, the works……

   Het geld dat jij reserveert voor verbouwen is natuurlijk ook gewoon te gebruiken voor andere onverwachts grote uitgaven of weinig inkomen..

  2. Maar 1 dag, dus dat zet qua zekerheid niet echt zoden aan de dijk. Verbouwen ga ik ook niet meer voor m'n lol doen, dit zijn echt dingetjes waar ik niet onderuit kan (o.a. een lekkage oplossen). Maar in geval van nood kan ik geld dat daarop staat idd voor andere zaken gebruiken. Als het er aan het einde van maart nog is, natuurlijk 😉

  1. Ja, dat idee heb ik dus ook. Scheelt weer iets in m'n hoofd en het is toch het plan om het flink sneller te doen. En het 'mogen' overslaan; buiten de annuïteiten wil ik dit jaar €5500 zelf extra aflossen. Dat is in feite 11 x €500 (waarvan nu idd al 2x gedaan). Als ik dat elke maand zou doen, heb ik een maand speling.

 2. En als je de autolening nou eens half aflost in plaats van helemaal? Er staat nergens dat het in 1x moet. Als je je over twee weken nog steeds irriteert aan die lening los je in April de andere helft af. En als het je niet interesseert smeer je het uit zoals in je originele plan.(Ain't gonna happen..;))

  Hier staat weer een aflossing op de studieschuld klaar.

 3. Als ik je zo lees, dan zou ik toch eerst zorgen dat ik van de autolening vanaf ben. Desnoods een maandje overslaan op de hypotheekaflossing.Al is het resultaat in rentebesparing op de autolening wat minder groot dan gedacht, ik denk dat je veel voldoening en rust in je hoofd zal hebben door ervan af te zijn.

  1. Daar neig ik ook naar. Als ik zie hoeveel ik er nu de laatste tijd mee bezig ben, dan zou het behoorlijk wat schelen. Dan is het daarna wel weer stevig bufferen, maar dan is er in ieder geval één punt dat – mentaal – kan worden afgestreept.

 4. Die autolening zit je danig in de weg zo te lezen. Er werd hier eerder al geopperd om de helft af te lossen en dan volgende maand de andere helft. Dit vind ik wel een goed advies. Zo zou ik het zelf denk ik doen.

  Verder vind ik dat je goed bezig bent 🙂

  Groetjes Sas

  1. Haha, ja, valt het op? Dat hij in de weg zit.. Ik vond dat verdelen ook een goede optie. Ik heb nog tot ongeveer 10 maart om te beslissen, dus ik broed nog even. Maar ik neig idd naar óf helemaal in één keer, óf in twee delen. Maar in ieder geval nog sneller dan mijn versnelde plan.

 5. Ik zou de autolening aflossen. Heerlijk, die is dan weg. Dat geeft ruimte in je hoofd. De extra aflossing van het huis dan maar overslaan. De buffer is ook belangrijk.
  Succes met je beslissing!

 6. Als ik jou was zou ik kiezen voor het aflossen van de autolening. De autolening blijft je, gezien jouw diverse blogs hierover, bezighouden. Door deze af te lossen geeft dat misschien ook meer focus en rust. Daarna kun je je dan focussen op het aanvullen van de buffer en de extra aflossingen.

 7. Ik zou het gedeelte dat gepland staat aflossen op de autolening met die 500 extra. De rest uitsmeren over april en mei. Dat is het toch zo. Houd je tenminste je buffer. Als ik ergens helemaal kriegel van word dan is dat het aantasten van mijn buffer. Succes met je overweging.

 8. Ik heb nooit geen schulden gehad en ambieer ze ook niet, dus mijn advies; zo snel mogelijk van die autolening af! Je kunt het doen en dan heb je een zorg minder, geen gepieker meer en rust….En daarna kun je weer aan je buffer bouwen en ff wat kalmer aan doen, dan is die ook weer redelijk snel op peil volgens mij…

  Gr. Boukje

  1. Hoewel het in theorie niet zou moeten schelen, maakt het volgens mij idd wel uit of je je op één ding kunt concentreren of niet. Wat dat betreft zou die buffer idd zó weer op peil moeten zijn. En het aflossen van die autolening zat toch in mijn plan voor 2016, dus in principe zou dat gewoon en-en moeten kunnen worden…

 9. Lijkt me dat je je keuze al hebt gemaakt… de autolening geheel of gedeeltelijk aflossen dus! Ikzelf zou daar ook voor gaan, ook al is dat rationeel gezien misschien niet het meest verstandig. Succes met je keuze, wat je ook kiest: het is goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.