Groter is niet altijd beter

Groter is niet altijd beter

Veel reclames zijn erop gericht om ons het gevoel te geven dat dingen groter en beter moeten. En in veel gevallen zou groter ook automatisch beter zijn. Een groter huis, zodat je meer ruimte hebt voor een prachtig leven met je familie. Een grotere auto, zodat je van elke dag een groot avontuur met je vrienden kunt maken. Of wat dacht je van een grotere tv, want op zo’n kleintje zie je toch niets. Dat kijkt toch niet gezellig, met z’n allen? Er is wat voor te zeggen. Want willen we niet allemaal gewoon een mooi, gezellig leven met de mensen van wie we houden om ons heen? En is het dan niet heel logisch om te zorgen dat we daar ruimte voor hebben? Toch is groter lang niet altijd beter.

Groter kost meer geld

Over het algemeen kost groter meer geld. Als je een groter huis wilt, dan moet je daarvoor betalen. Wil je een grotere auto, dan hangt daar meestal ook een fiks prijskaartje aan vast. Is het niet in de aanschafprijs, dan is het wel in het bezit en onderhoud.

Dat betekent dat je voor groter vaak wat langer moet sparen of wat meer moet werken. Die tijd kun je dan in ieder geval niet doorbrengen in je mooie huis, met je familie of vrienden. Of in de auto, op weg naar een nieuw avontuur. En ook zeker niet voor die grote tv, tijdens een ontspannen avondje.

De voorstelling die bedrijven die je over willen halen om ‘groter’ te doen geven, houdt vaak geen rekening met de praktijk. Dat ‘groter’ meestal niet gratis, energie- of tijdneutraal is.

Bovendien kan het uitgeven van geld aan deze dingen ten koste gaan van andere plannen en dromen die je misschien hebt. Zo berekende ik van de week bijvoorbeeld dat niet elke vier jaar een nieuwe iPhone kopen er straks voor kan zorgen dat ik ruim een jaar eerder kan stoppen met werken. Dan durf ik niet eens te berekenen wat het bijvoorbeeld zou opleveren als ik vanaf nu nooit meer een nieuwe auto zou kopen.

Lees ook: Deze 28-jarige bespaart op drie dingen (en heeft nu 250.000 dollar op de bank!)

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Groter kost meer tijd

Tot twee jaar geleden woonde ik in een prachtig groot huis. Ik heb het nooit precies opgemeten – want als het groot is, dan komt dat allemaal niet zo krap – maar 400 vierkante meter was het zeker. En de tuin was letterlijk bijna 10x zo groot. Dat was echt genieten.

Maar het had ook een hele andere kant. Zelfs met een hele onderhoudsvriendelijke tuin, was ik met gras maaien (op een zitmaaier) per keer ongeveer 2 uur kwijt. In het hoogseizoen voor gras kijk je dan aan tegen 2-3 keer 2 uur in de week. Als het herfst werd, dan kon ik wekenlang elke dag minimaal 1 of 2 kruiwagens bladeren van het erf halen.

Toen er verbouwd moest worden, was ik voor het stuken van één ruimte evenveel geld kwijt als voor het complete vorige nieuwbouwhuis. En voor de kosten van het dak kon je – zelfs met de fikse korting – toch een mooie nieuwe middenklasser kopen.

Of wat denk je van schoonmaken? Een badkamer van twee vierkante meter is een stuk sneller schoon dan een badzaal van 12 vierkante meter.

Lees ook: Wat kost iets echt? Over tijd en geld

Groter kost meer energie

Groter kost ook meer energie. Heel letterlijk: als je een groter huis hebt, een grotere tv of een grotere auto is de kans ook groot dat je meer brandstof of stroom verbruikt. Maar grotere dingen kunnen ook snel ten koste gaan van je eigen energie.

Werk je je over de kop om elke maand weer de hypotheek van dat grotere huis te betalen? Geef je je vakanties op, zodat je straks die grotere auto kunt kopen? Zeg je leuke uitjes af omdat je nu écht iets in de tuin of in huis moet doen?

Alles waar je mee bezig bent, wat je nog moet doen of wat je aandacht vraagt, kost ook energie. En het is over het algemeen prima als dat gaat om je huisdier, je familie, je vrienden of een droom die je hebt. Maar is het het ook waard als je energie voornamelijk opgaat aan ‘dode’ dingen? Aan dingen die je eigenlijk niet helpen aan een mooier leven?

Groter is niet altijd beter

Groter kan handig zijn. Ik weet nog wel dat ik het heerlijk vond dat ik meubels nooit vooraf hoefde op te meten; het zou altijd wel passen. En het is ook lekker als je de ruimte hebt om je verjaardag zowel binnen als buiten met meer dan tien mensen te vieren, zonder krap te zitten. Of om gewoon een paar kratten met boodschappen achterin je auto te kunnen schuiven. Maar is het beter?

Dat vind ik niet. Groter kost vaak gewoon veel meer. En dan heb ik het niet alleen over geld, maar ook over energie en tijd. En dat zijn nu juist de twee dingen die veel meer waard zijn dan materie.

Bovendien is er altijd een nieuwe groter. Je hebt nooit het allergrootste huis, de allergrootste auto of de allergrootste televisie. Er is altijd iets dat nóg groter of beter is. En als het er nu nog niet is, dan komt het binnen nu en een jaar wel. Als je jezelf voorhoudt dat je nog één stap zet, omdat je het ultieme dan bereikt hebt, dan houd je jezelf voor de gek. Kijk maar eens goed naar je leven; zijn er niet heel veel dingen die je nu hebt, en die je jaren terug zag als ‘perfect’? Soms hoef je niet eens heel ver te kijken. Ben je bijvoorbeeld nog net zo blij met je mobiele telefoon als het moment waarop je die kocht? Of met je huis?

Lees ook: Lifestyle-inflatie: veel verdienen en toch arm zijn

Tevredenheid

Groter kent geen einde. En daarmee kost het niet alleen veel tijd, geld en energie, maar zorgt het ook voor heel veel onrust. En onrust maakt je niet gelukkiger. Vaak gaat de ‘vergrotingsslag’ ongemerkt. Je rekt je idee van ‘groter’ steeds een beetje op. Elke keer als je iets nieuws of groters koopt, ben je even blij. Maar dat wordt al heel snel de standaard. En vanaf dat moment zie je het niet meer als dat ene ‘grotere’, maar is er weer iets anders, dat ‘groter’ is.

Het is de kunst om die lokroep van ‘groter’ te weerstaan. Om niet dingen te doen die andere mensen ook doen, gewoon omdat het ‘normaal’ lijkt. Maar om precies te kijken naar wat jij nodig hebt. Misschien héb jij wel echt een grote auto nodig. Maar misschien ook niet.

Ik had bijvoorbeeld niet zo’n groot huis nodig. En nu ik het heb gehad, wil ik dat ook nooit meer. Niet omdat ik er niet heerlijk gewoond heb, maar omdat het me teveel kost. In geld, in verplichtingen, in energie, in tijd.

De besparing in geld zou ik elke maand wel om kunnen zetten in een mooie vakantie naar een ver oord. Of in (veel) eerder stoppen met werken. De besparing in tijd betekent dat ik nu ook gewoon aan het einde van de middag mijn computer uit kan zetten en tijd met vriend door kan brengen. Of eens spontaan met een vriendin kan afspreken op een doordeweekse dag.

En het gebrek aan zorgen over de lasten of de kosten en onmogelijkheden van de verbouwing zorgt ervoor dat ik mijn energie kan richten op wat ik belangrijk vind. Wat dat is, moet ik soms nog een beetje ontdekken, maar het kan in ieder geval.

Nu ben ik gewoon tevreden. En dat is eigenlijk wel net zo makkelijk. Niet steeds zoeken naar meer, anders, groter of beter, maar gewoon waarderen wat er is. Dat is immers vaak ook meer dan je denkt.

Is groter voor jou beter? Of juist niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
  1. De vraag van Sensi even anders geformuleerd: wat waren (al dan niet in hemelsnaam) je beweegredenen om toen in zo’n joekel van een huis te gaan wonen?

  2. Iedereen heeft zijn financiële blunders, maar dit slaat werkelijk alles. Als startende twintiger een onderhoudsintensief huis van 4 ton, 400 m2 en met 4000 m2 tuin kopen? Was er niemand in je directe omgeving die je waarschuwde??

  3. Ik ben het ook helemaal met je eens! Het realiseren dat groter (of nieuwer, hipper, etc) niet altijd beter is geeft echt een hoop rust. Tevreden zijn met wat je hebt zorgt dat je er ook bewuster van geniet, voor ons geldt dat in elk geval 🙂 Toch is het soms ook moeilijk, de verleiding weerstaan!

  4. En toch heb ik pas geleden een grotere auto gekocht, die zuiniger is dan de kleine auto die ik had in brandstof. Als de kinderwagen in de kofferbak lag was die vol, boodschappen lagen dan bij kinderen etc. Het kon wel maar praktisch zeer zeker niet en al helemaal niet als wij ook de honden mee wouden nemen. Wel zijn we van 2 auto’s naar 1 gegaan. Dus toch een soort van besparing ;-). Ons volgende huis wordt ook groter dan deze, qua woonruimte is deze ok, echter mis ik een zolder, waar je extra kamer kunt realiseren zodat je daar kunt thuiswerken i.p.v aan de keukentafel of aan bureau in de slaapkamer. Spullen staan in de berging iets verder in het hofje. Het is het net niet.. Dus in beide gevallen is groter is het net wel ;-).

  5. Wij wonen groot, hebben zowel binnen als buiten veel ruimte. Soms vliegt al dat werk wat je aan een groot huis en een grote tuin hebt, me weleens aan en lijkt het me heerlijk om (veel) kleiner te wonen. Maar als ik dan -zoals vandaag- bij mijn zus in een tussenwoning op bezoek ben geweest, met een klein tuintje, vind ik het heerlijk om thuis te komen en weer de ruimte te hebben. Sowieso is het ook heerlijk om met een groot gezin niet op een kluitje te hoeven zitten (zoals in onze caravan op vakantie – leuk voor een weekje per jaar, maar fijn dat ’t normaal wat ruimer is ;-).

  6. Nee beslist niet. Maar ik vind dat er wel veel druk is voor meer, groter en beter. Zeker nu in de zomervakantie waarin iedereen vertelt over hun grootste vakantie en hoe leuk dat wel niet was.

  7. Erg goed artikel, goed verwoord ook met leuke voorbeelden. Wat dan nog een stapje verder is zelfs dan niet altijd groter is ook gewoon misschien helemaal niet. Helemaal geen auto, maar op de fiets en met het OV bijvoorbeeld. Helemaal geen tv. Niet voor iedereen alles weggelegd natuurlijk en ligt echt aan je levensstijl maar soms zeker de betere optie. Niet dingen doen omdat het nou eenmaal zo hoort.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.