Crisis: wat te doen? Van rood naar groen.

Recensie Crisis Wat Te Doen

Natuurlijk leer je van elke crisis iets. Maar geen crisis is hetzelfde, dus er helemaal blind op vertrouwen dat het allemaal wel weer op dezelfde manier goedkomt, is misschien ook wat optimistisch. Nu heb ik zelf nog maar één flinke crisis meegemaakt: de huizen-/kredietcrisis. Wat anders dan een wereldwijde pandemie. Daarom ben ik blij dat Erica Verdegaal en Marieke Henselmans hun uitgebreide ervaring hebben verzameld in een nieuw boek, Crisis. Wat te doen? Van rood naar groen. Extra leuk: ik sta er zelf ook in.

Crowdfundingsactie

Wie mij al langer volgt, weet dat ik niet zo’n groot fan ben van crowdfunding. Althans, niet als manier om je geld te laten renderen. Wél als manier om interessante projecten te financieren, zodat je een steentje bij kunt dragen aan het daadwerkelijk realiseren ervan.

Toen ik Marieke een paar maanden geleden sprak voor een artikel in FD Persoonlijk, vertelde ze me over het project dat ze met Erica aan het voorbereiden was: het schrijven van een handboek om een crisis op een leuke manier door te komen.

De financiering daarvoor zouden ze via crowdfunding regelen. Toen dat project online ging, was ik er natuurlijk wél als de kippen bij. Geld gestort, het project was uiteraard binnen no time vol en een week of wat geleden kreeg ik het resultaat hiervan ‘Crisis. Wat te doen? Van rood naar groen’ in de brievenbus.

Tijd om er eens in te duiken!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat voor boek is Crisis. Wat te doen?

Als je een beetje bekend bent met de boeken van Marieke en Erica, dan weet je al een beetje wat je kunt verwachten: praktisch, creatief en met een fijne dosis humor.

Dat is ook nu weer het geval. Crisis. Wat te doen? is een hulp- en werkboek, dat vol staat met slimme inzichten en praktische oplossingen, maar ook met veel ervaringsverhalen. De mijne is er eentje van. Die kun je trouwens terugvinden op pagina 37 😉

Het begint meteen met een heel belangrijk overzicht: de 8 fasen van een crisis. Van de fase waarin je met z’n alleen lekker aan het leven bent en waarin er iets aan het handje lijkt te zijn, tot de uiteindelijke afrekening.

Die eerste fase begint vaak een paar jaar na een crisis, als alles weer wat opkrabbelt. Ik denk dat het vrij duidelijk is dat we daar de afgelopen tijd in hebben gezeten. De kredietcrisis was inmiddels lang genoeg geleden en de economie groeide al tijden weer. Bovendien was er vrijwel niets meer wat herinnerde aan die vorige keer: de huizenprijzen stegen, er was weer werk genoeg en we konden met z’n allen flink consumeren.

En dat is precies het moment waarop er dan weer iets onverwachts kan gebeuren. Een zwarte zwaan, wordt het in het boek genoemd. Een onvoorziene gebeurtenis die het leven ingrijpend verandert. Ik denk dat we de Coronacrisis wel in die categorie kunnen zetten.

Door die ingrijpende gebeurtenissen komen er allerlei zwakke plekken aan het licht; in de maatschappij, in de economie. En dat heeft gevolgen. Het ene gevolg komt wat sneller dan het andere, maar uiteindelijk zien we het allemaal voorbij komen. De verliezers, de opportunisten en de eindafrekening.

Hoe overleef je een crisis?

Nu biedt elke situatie, hoe slecht hij ook kan zijn, kansen. Dat zie je nu wel. Hoewel er veel bedrijven zijn die getroffen worden door deze pandemie, zijn er ook echt wel positieve kanten te vinden:

 • Er ontstaan nieuwe bedrijven, die inspringen op waar nu behoefte aan is
 • Thuiswerken wordt ineens een mogelijkheid bij veel bedrijven die dit eerder niet wilden; dit kan fijn zijn voor werknemers én het kan een hoop geld en milieuschade (denk maar eens aan het aantal auto’s dat dit op de snelweg scheelt) besparen
 • Voor veel mensen verschuift de focus ineens weer van dingen hebben naar tijd doorbrengen met geliefden
 • Het zet alles weer op scherp: doe je wel wat je het liefste wilt doen?

Je kunt die kansen nóg beter grijpen, als je begrijpt in welke fase van een crisis je je bevindt en weet welke fasen nog komen.

En daar helpt dit boek bij.

Het startpunt van je tocht is deze test. De code die er voor jou uitkomt (groen, geel of rood) laat zien hoe crisis-proof jij bent en vertelt je welke stappen je het beste kunt zetten.

Omdat ik ondernemer ben, kwam ik uit bij Code Geel. Dat betekent dat ik direct mocht doorbladeren naar hoofdstuk 4 van het boek. De hoofdstukken over overzicht krijgen en afrekenen met schulden kon ik overslaan.

‘Mijn’ hoofdstuk begon met een waarschuwing: je hebt het goed, maar ga niet direct achterover leunen. Zelfs mét buffer kan de situatie zó omslaan.

Code Groen = ook wat doen

Na dit hoofdstuk kom je uit bij Code Groen. Ook dát betekent dat er genoeg te doen is. Wat volgen zijn talloze praktische tips om je geldzaken nog verder te stroomlijnen en je uitgaven nog beter in lijn te brengen met wat jij nu belangrijk vindt in het leven.

Allerlei dingen die niet eens vervelend zijn, maar je wél mooie besparingen kunnen opleveren. Gebruik maken van een app als Too Good To Go bijvoorbeeld. Of shoppen in de kringloopwinkel, indexbeleggen in plaats van een ander betalen om te ‘gokken’ met jouw geld, aflossen op je hypotheek en een buffer opbouwen.

En dankzij die besparingen gebeuren er twee dingen:

 1. Je houdt meer geld over; en
 2. het wordt steeds makkelijker om je geluksgevoel uit veel meer dan alleen geld te halen

Of om je geld te gebruiken om jezelf meer geluk op te leveren. Want geld op zich maakt niet gelukkig, maar wanneer je het als middel gebruikt, kan het je wel degelijk geluk opleveren. Althans, dat is dan mijn visie 😉

Crisis. Wat te doen? – Een aanrader of niet?

De methode die beschreven staat in Crisis. Wat te doen? is een methode die ik zelf ook heb toegepast na de vorige crisis. Met vallen en opstaan.

Ik had tijdens de crisis (achteraf gezien…) net een duur huis gekocht met een hoge hypotheek en géén rekening gehouden met de enorme verbouwing, relatiebreuk en faillissementen van klanten die in de jaren daarna zouden volgen.

In de eerste instantie ben ik dus stevig gaan besparen en leerde ik onder meer het plezier dat je kunt hebben van een meer minimalistische instelling. Van het waarderen van ervaringen boven spullen.

Toen ik er financieel weer beter voor kwam te staan, ben ik gaan bouwen. Ervoor zorgen dat dit me niet zo snel meer zou overkomen.

Toch betekent dat niet dat ik niets meer aan dit boek heb: het is juist vaak goed om – zeker in die wat meer ‘relaxte fase’ – scherp te blijven. Om weer even herinnerd te worden aan de mogelijkheden.

En dat geldt natuurlijk helemaal als je in een hele andere fase zit. Als je soms wakker ligt van geldzorgen. Geen enkele buffer hebt. Een torenhoge hypotheek of juist consumptieve schulden.

Kortom: eigenlijk is dit boek voor iedereen. En dat zeg ik niet alleen omdat ik er zelf in sta 😉 Het is altijd goed om weer even helder te hebben waar je staat. Om te kijken of je toch nog ergens scherper op kunt zijn. Of er toch nog geldlekken zijn. Niet om zo schraal mogelijk te leven, maar om juist meer geld over te houden voor wat voor jou écht belangrijk is. Of het nu ervaringen zijn, of gewoon een onbezorgde nachtrust.

Dus: gewoon even bij de bieb aanvragen of hieronder bestellen:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Crisis. Wat te doen?
 • Aanrader als je meer grip op je (financiële) leven wilt
  9
The Good

Heel erg praktisch

Humor

Met leuke ervaringsverhalen

Het geeft heel duidelijk aan hoe de economische cyclus werkt: dat geeft rust

The Bad

Als je hier écht al veel mee bezig bent, ken je de praktische tips misschien al, maar kun je alsnog nieuwe inzichten en inspiratie opdoen

0
910
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Ik vind ‘m eigenlijk altijd handig; nu is hij natuurlijk uitgegeven vanwege de Corona-crisis, maar juist zien in welke fase we zitten en op basis daarvan ook wat doen, ook op de momenten dat er niets aan de hand is, vind ik zelf heel interessant. Dus ook als je ‘m ‘later’ leest heb je er zeker wat aan!

 1. Knalgroen hier! En ik denk dat ik ook wel genoeg online heb gelezen (en heb gedaan de laatste jaren) dat dit niet meer echt iets zal toevoegen.

 2. Ik denk dat ondernemer zijn wel een risico is, tenzij je goed bent opgewassen tegen inkomensverlies. En dan nog denk ik dat het ook verschil maakt of je een alleenstaande ondernemer bent of partner hebt. Want in slechtere tijden zorg je gewoon voor elkaar, zelfs als je een financieel gescheiden huishouden hebt (neem ik aan).

 3. Had ergens anders ook een artikel over dit boek gelezen. Ben de afgelopen 2 jr bezig met mijn financiën en een buffer opbouwen. Heb een aantal boeken hiervoor gelezen en heb er nog een aantal op de lijst staan. Sommige boeken wil ik fysiek hebben, zodat ik het mee kan nemen in de financiele opvoeding vd kids. Dan weten ze dat dit soort boeken er zijn en als ze willen, mogen ze ze lezen van me. Als ze wat ouder zijn, nu zijn ze net 7 en 9jr, beetje jong maar krijgen wel al financiële lessen. Ik heb zelf een redelijk financiële opvoeding gehad in de zin van dat ik heb leren sparen en in een schriftelijke uitgaven opschreef, maar we hadden het verder niet zoveel over geld dat het ook over mindset ging of over sparen op de lange termijn (buffers) Dit wil ik mijn kids wel meegeven, vrijer over geld praten met ze zodat ze de ook vrijheid voelen om deze boeken te lezen als ze dat willen. Hun mindset nu al zo maken dat ze weten dat geld voor fijne dingen kan zorgen, maar ook dat minimalistischer leven/minder consumeren en sparen voor de lange termijn belangrijk zijn om een fijn leven te hebben.

 4. Hmm! Klinkt als een heel handig en praktisch boek. Ik denk wel dat je met gezond bedrijfs verstand ook al een heel eind komt. Net als een financiële buffer en creativiteit.

 5. Ik heb het boek direct bij uitkomst aangeschaft en neem het mee op vakantie…de eerste drie hoofdstukken gelezen…begrijpelijke Jip en Janneke taal en ook onze pubers vinden het interessant! Ik ben op zoek naar een leidraad…hypotheek aflossen…pensioen sparen…investeren in een tweede huis voor de verhuur…wat is voor ons, zzp’ers de beste optie.

  1. Ik zou zeggen; schuif vooral eens aan in de Money Mind (Business) Academy – mooie onderwerpen om tijdens een Q&A te bespreken 😉 Mijn persoonlijke ervaring: je eigen plan trekken op basis van je eigen prioriteiten en situatie. Klinkt heel algemeen, maar eigenlijk laat het juist heel veel ruimte om precies te bouwen aan een toekomst die bij jou past. Juist als ondernemer kun je daar zelfs een beetje een voordeel in hebben; dan ben je je veel bewuster van onzekerheden. Meer dan bij een baan in loondienst (terwijl dat tegenwoordig ook écht geen zekerheid meer biedt).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.