Hoe rijk wil jij worden?

Hoe rijk wil jij worden?

Hoe rijk wil jij worden? Ik denk dat er best wat mensen zijn die – als ze dat lezen – denken: “Ik hoef helemaal niet rijk te worden. Zolang ik maar gewoon een beetje fatsoenlijk kan leven en me niet te druk hoef te maken om geld, want dat is helemaal niet belangrijk!” En daar zit ‘m nu juist de clou: dan bén je dus rijk. Rijkdom is niet uit te drukken in geld, want wat voor de één een fortuin is, is voor de ander het optelsommetje van één maand levensonderhoud.

Wat betekent ‘rijk’ voor jou?

Een paar uitzonderingen daargelaten, wil praktisch iedereen wel ‘rijk’ worden. Hoe rijk dat is, is afhankelijk van hoe je in het leven staat en wat je mogelijkheden zijn. In het boek Waar doen ze het van? van Erica Verdegaal helpt een kleine test bepalen hoe jouw definitie van ‘rijk’ zich vertaalt in een bedrag. De vragen zijn eenvoudig: Hoe oud ben je? Hoeveel heb je al opgebouwd aan vermogen? Ben je ondernemend? Geloof je dat geld gelukkig maakt?

De antwoorden zijn voorzien van punten en afhankelijk van het aantal punten kom je uit op Steenrijk, Half rijk, Redelijk rijk of een Beetje rijk. Bij de eerste categorie hoort een doelvermogen van 1 miljoen of meer, bij de tweede €500.000 tot 1 miljoen en bij de derde en vierde doelvermogens van respectievelijk €100.000 – €500.000 en €0 tot €100.000.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Half rijk

Als ik de vragen voor mezelf invul, kom ik uit op half rijk. Hoewel ik liever ga voor de 2,6 miljoen, waarvan je tot je dood kunt rentenieren, kan ik me wel vinden in de omschrijving van halfrijken. Die zijn volgens Verdegaal vaak nog wat jonger en hebben dus wat minder vermogen opgebouwd, zijn niet extreem commercieel ingesteld en vooral geschikt voor onafhankelijke beroepen. Ze adviseert hen om ook goed op hun geld te letten, dan komt het helemaal goed.

De weg naar half rijk

Halfrijk dus. Maar daar ben ik voorlopig ook nog niet. Als ik alleen uitga van het geld dat op de spaarrekening staat of is afgelost op de hypotheek (in daadwerkelijke aflossingen of via de spaarhypotheek) en ik tel daar de grootste bezittingen bij op, die ook weer te verkopen zijn, dan kom ik misschien niet eens op een 10 procent van die €500.000. En dat is dan al veel, want auto’s horen ook bij onze grootste bezittingen en die zijn morgen natuurlijk weer minder waard dan vandaag. Daarnaast is het maar de vraag in hoeverre onze aflossingen met de waarde van het huis verdampt zijn. En van alleen de spaarcenten hoef ik het voorlopig niet te hebben.

Aflossen en sparen

Hoe kom ik dan wel bij half rijk? Voorlopig denk ik door me enerzijds aan het schema te houden. Dat is: 30% van de (extra) inkomsten voor de aflossing van de hypotheek gebruiken, 23% voor de verbouwing en 37% voor de buffer. Een buffer is belangrijk omdat dat gewoon geld is waar je de beschikking over hebt en waardoor je in geval van nood niet hoeft te lenen. Aflossen is belangrijk omdat je die schuld gewoon moet terugbetalen, ongeacht wat de waarde van je huis doet. Bovendien betaal je er rente over, die op je cashflow drukt. Aflossen scheelt rente en geeft ruimte. Verbouwen levert ook geld op, als je je geld steekt in extra voorzieningen of b.v. het verbeteren van de isolatie. Bovendien vind ik het ook gewoon belangrijk om de waarde van deze investering een beetje op peil te houden. Niet met dure keukens of poepchique badkamers, maar wel met goed schilderwerk, een mooie basis, een vruchtdragende moestuin, enzovoorts.

Meer inkomsten

Daarnaast is het niet gek om eens te kijken naar wat meer projecten om de inkomsten te verhogen. Ik twijfel al langer over het opstarten van een informatieve website die daadwerkelijk iets toevoegt voor lezers én via affiliate marketing, advertorials en Google Adsense een extra inkomstenstroom oplevert. Het onderwerp vind ik nog wat moeilijk, juist omdat ik wil dat het ook echt iets toevoegt. Het ‘moet’ ook over tig jaar nog relevant zijn.

Ik ga er nog eens goed over nadenken en eens het een en ander op papier zetten. Wie weet helpt dat de inspiratie een beetje op gang. Want half rijk, dat staat me (voor nu) wel aan!

Wat is voor jullie rijkdom, als je het in geld uit zou moeten drukken?

Dit blog maakt deel uit van een mini-serie over het boek Waar doen ze het van? van Erica Verdegaal. Eerder verscheen al het blog ‘Over dubbeltjes en kwartjes‘.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Oei, dat vind ik moeilijk, rijkdom in geld…
  Ik denk voor onszelf dat we rijk zijn in geld als het huis van ons is en we tegenvallers kunnen opvangen met de buffer die. We hebben.
  Voorlopig kan ik daar alleen maar van dromen… Nu voel ik me rijk als ik zomers in de moestuin sta en al die groente om me heen zie.. 🙂

 2. Ik voel me miljonair, ben in de praktijk op de armoedegrens, maar trek me daar niks van aan; heb alles wat ik echt nodig heb, heb een buffertje voor als het echt niet anders kan uitgaven, en kan van bijna alles wat gratis is enorm genieten.

 3. Ik voel me nu al rijk, maar voel me stinkend rijk als ik tot op 25.000 de hypotheek heb afgelost (of helemaal) en daarnaast nog een 6 á 7 duizend achter de hand. Dat zou voor mij echt stinkend rijk zijn. We moeten voor dat doel nog 51.000 aflossen, dus nu nog "gewoon" rijk (ook niks mis mee, zou ik zo zeggen op 45-jarige leeftijd)

 4. beetje meer…geld sla ik niet af.
  Ik zou meer kunnen doen. meer arm slag, een vakantie in een hotel ipv tentje. een nieuwe naaimachine kopen, beter bed, geld om huis op te knappen.
  je moet zo hard sparen en zoveel laten om doelen te bereiken. dus beetje meer sla ik niet af.

 5. Rijker leven draait niet alleen om geld maar vooral om je eigen gevoel, dat heb je mooi samengevat. Zolang je minder uitgeeft dan er binnenkomt, dan ben je rijk (of wordt je op termijn rijk).

 6. Ik ben al steenrijk. Dat wil zeggen ik ben gelukkig met mijn man en kinderen, ik heb een (nog van de bank) eigen huis wat ik kan betalen, elke dag te eten, gezondheid, genoeg vrije tijd, mogelijkheden om op vakantie te gaan. Zolang ik geld genoeg heb om mijn huis te blijven betalen, alle vaste lasten, en luxe die voor mij belangrijk is, ben ik steenrijk. Meer geld/bezittingen zijn bij mij geen doel op zich.
  Meer geld sla ik niet af, maar ik word er ook niet gelukkiger door. Misschien worden bepaalde dingen iets makkelijker. Maar teveel geld/bezittingen maakt het volgens mij alleen maar moeilijker.

  gr. Immy

 7. Als ik me geen zorgen om de volgende maaltijd hoef te maken, als ik een dicht dak boven mijn hoofd heb, als ik in een "veilig" land leef hoef ik me geen zorgen te maken om geld. Ik ben dus rijk en ook gelukkig met iets anders dat ik bezit: mijn tevredenheid. Helemaal Zen en heilig dus ^-^
  Marjolijn.

 8. Ik, man, 58 jaar, ben inmiddels aardig expert te noemen op het gebied van besparen en uitgeven, bijnaam Dagobert. Alleen het regenwater opvangen om als spoelwater in het toilet te gebruiken doe ik niet.

  Tot mijn verbazing moest ik er achter komen dat mensen heeeel erg vaak liever een krantenwijk gaan lopen of een ochtend schoonmaken, dan een uur met me om tafel zitten om de financiën door te nemen (en ik heb geen slechte adem en ben uiteraard geen roker).
  Recent: geen kwijtschelding aanvragen want dan moeten ze mijn bankafschriften zien en dat gaat ze niet aan. Dán betaal ik die euro 199,75 wel……..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.