Afmaken waar je aan begonnen bent – of niet.

afmaken waar je aan begonnen bent

Een week of zes geleden startte ik met een ambitieus project: 30 boeken lezen in 6 weken tijd. Belangrijkste doel: het lezen er weer lekker in krijgen en tegelijkertijd wat boeken van mijn to do-lijstje schrappen. Vorige week verliep de ‘deadline’, dus het is tijd voor afmaken waar ik aan begonnen ben: hoe ging het?

De uitdaging en het gemak van beginnen

Vooraf is het misschien wel handig om te weten dat ik een beetje een haat-liefdeverhouding heb met het idee van ‘beginnen’.

In sommige gevallen vind ik het heel lastig om te beginnen. Dan voelt iets heel groots aan, of weet ik niet precies wat ik moet doen. Het liefst heb ik dan het plaatje al compleet vóór ik begin. In de praktijk is dat niet handig, omdat het er juist voor zorgt dat ik het beginnen eerder uitstel.

Bij andere, ogenschijnlijk makkelijkere projecten ben ik enthousiast om te beginnen en ligt de uitdaging ‘m meer in het doorzetten en afmaken.

Dit project viel in de tweede categorie: beginnen was geen enkel probleem.

Wat ik allemaal las

De eerste twee weken begon ik gewoon te lezen. Ik vroeg alles dat wel op mijn lijstje stond, maar niet in mijn boekenkast, aan bij de bibliotheek.

Na twee weken had ik 5 boeken gelezen, en was ik goed onderweg in een paar andere.

Uiteindelijk las ik van het lijstje van 30 boeken ‘slechts’ 13 boeken. En ben ik nog bezig in 3 andere exemplaren.

Ik las:

 1. Playing Big – Tara Mohr
 2. Ask – Ryan Levesque
 3. The Four Spiritual Laws of Prosperity – Edwene Gaines
 4. In 10 stappen je podium pakken – Eva Brouwer
 5. Broke Millennial – Erin Lowry (half)
 6. Opnieuw Olive – Elizabeth Strout
 7. De kraanvogelvrouw – Patrick Ness
 8. Leven vol overgave – Gabrielle Bernstein
 9. Ideas, Influence, and Income – Tanya Hall
 10. Zon: Electra’s verhaal – Lucinda Riley (half)
 11. 21 dagen niet klagen – Kevin Weijers
 12. Seven Strategies for Wealth and Happiness – Jim Rohn (half
 13. Shopalicious: Shopaholic & Sister – Sophie Kinsella
 14. We love communities – Maartje Blijleven
 15. Het Strandhuis – Suzanne Vermeer
 16. 100 dingen die miljonairs doen – Nigel Cumberland

Geen onverdeeld succes zou je denken. Maar: ik leerde juist wel een hele belangrijke les van dit project.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Project mislukt?

In de eerste instantie wilde ik vooral die 30 boeken uitlezen; het maakte niet uit hoe. Want: dat was het doel dat ik me had gesteld. En ik wilde nu eens een keer wél afmaken waar ik mee begonnen was.

Na een week of drie kwam een ander besef: dat was helemaal niet het doel dat ik mezelf had gesteld!

Mijn doel was om meer te lezen; meer rustmomentjes, minder tv en meer groei.

Door mijn eerste focus op die 30 boeken, was dat eigenlijk naar de achtergrond verschoven. Ik was in de eerste instantie wat teveel gericht op het hoe, terwijl de focus juist had moeten liggen op het eindresultaat.

Tuurlijk; als je veel leest, heb je automatisch minder tijd om tv te kijken. Maar het resulteert niet automatisch in meer rustmomentjes of meer groei.

Alleen lezen is niet genoeg om ook daadwerkelijk verder te komen. Dat is precies wat ik ook tegen mijn cursisten in de Money Mind Academy vertel. Je moet er wat mee doen. En dat lukt natuurlijk niet als je in sneltreinvaart door die boeken heen gaat.

De twee belangrijkste lessen die ik leerde van deze challenge

Uiteindelijk haalde ik twee hele belangrijke lessen uit deze challenge:

1. Lezen is een werkwoord

Gewoon ontspannen een thriller lezen, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maar als je een boek wilt lezen om er wijzer van te woorden, dan is lezen écht een werkwoord.

Je haalt veel meer uit boeken als je gewoon even de tijd neemt om belangrijke inzichten of belangrijke lessen te noteren.

Hiermee zet je je beide hersenhelften even tegelijk aan het werk, waardoor de boodschap beter beklijft. Nóg mooier is het als je die kennis meteen aan iemand kunt overdragen – dan leer je er ook weer dubbel van.

Dus toen ik onlangs een nieuw boek ontving over een onderwerp waar ik graag meer van wil weten, besloot ik het niet in één keer uit te lezen, maar ben ik het op mijn gemak aan het doornemen én aantekeningen in de kantlijn aan het maken 😉

2. Het is oké om iets niet af te maken.

Ik denk dat iedereen het vroeger wel eens van zijn/haar ouders heeft gehoord: “Je moet afmaken waar je mee begint.” Hoewel ik inmiddels aardig geoefend ben in dingen niet afmaken, knaagt er wel regelmatig iets.

Met zo’n stapel ongelezen boeken. Of de zoveelste training of cursus waarvoor ik me heb aangemeld.

Dat is ook een stukje money mindset: als je ergens voor hebt betaald, wil je er toch meestal het maximale uithalen. Het maximale is alleen niet altijd hetzelfde als alles lezen of overal bij zijn.

Het is helemaal prima om ergens gewoon uit te halen wat je kunt gebruiken, en de rest los te laten. Sterker nog; ik denk dat het juist veel beter voor je is. Je kunt dan sneller en gerichter doorgaan met nieuwe dingen, die daarop aansluiten.

Uiteindelijk gaat het om jouw grote doel, niet de manier waarop. Als jij uit een programma van een jaar één klein element nodig hebt om verder te komen, dan hoef je je groei niet te vertragen uit een misplaatst  schuldgevoel rondom dingen niet afmaken.

Je tijd, je energie en je focus zijn veel te kostbaar om te besteden aan iets dat je alleen doet zodat het kunt afmaken.

Maak jij altijd af waar je aan begonnen bent?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Hi Adine, kamp #dingennietafmaken hier! Ik ben erg goed in dingen beginnen, maar om iets door te zetten en af te maken, dat is niet mijn sterke kant. En dat is ook helemaal niet erg!
  Soms kun je door iets te beginnen er achter komen dat je iets niet leuk vindt, of dat je reden om te beginnen anders was dan je dacht, zoals je zelf ook aangeeft bij het lezen van 30 boeken. Ik heb nooit zo goed mensen begrepen die verbeten doorzetten als de situatie zodanig is veranderd dat stoppen misschien wel een goede optie is. Trekken aan een dood paard, zo kan iets op een gegeven moment gaan voelen.
  Het is denk ik belangrijker dat je (met mate) actief blijft, dan dat het uitmaakt of het iets nieuws of iets “ouds” is. Ik heb van mezelf heel vaak dingen gemoeten, waarna ik er later achter kwam dat niks “moet”. Het is okee om sommige dingen niet af te maken 🙂

  1. Haha, gelukkig, ik ben niet de enige 😉 En precies wat je zegt: je kunt wel blijven trekken aan een dood paard, maar je begint uiteindelijk ergens aan voor verbetering. Als na verloop van tijd blijkt dat stoppen de verbetering is, dan is dat ook helemaal prima. Dan is het echt loslaten en écht stoppen veel beter dan dat die taak nog steeds ruimte in je hoofd (of huis) inneemt als ‘iets dat toch nog een keer moet’.

 2. Mooie post! En qua het maximale halen uit iets waar je voor hebt betaald: bij een leeservaring vind ik het juist prettiger om in dat opzicht langer te doen over een boek.

  1. Als het een goed boek is; zeker! Hoewel ik er dan vaak zo in op ga, dat het alsnog snel gaat 😉 Maar als het een slecht boek is, dan ga ik mijn geld er niet meer uithalen door er langer in te blijven hangen dan nodig is. Dan mag het gewoon weer weg/terug na de eerste paar pagina’s.

 3. Hier ook kamp dingen niet afmaken. Ik moet meer een balans vinden om dingen wél af te maken.
  Zeker als ik niet lekker in mijn vel zit, dan ga ik namelijk allerlei projecten beginnen en bedenken, wat uiteindelijk vaak resulteert in een man die roept dat ik niet meer op marktplaats mag zoeken ?

  Maar ik ben het zeker met je eens dat het met sommige dingen inderdaad minder uitmaakt dat je ze 100% afrond, soms is de 80% ook genoeg omdat je er al veel inzichten uitgehaald hebt.

  1. Haha, mooi dat je jouw triggers hierin ook herkent! Ik weet niet of het bij jou ook helpt, maar ik merk wel dat nu ik mezelf de ruimte geef om te stoppen en echt los te laten, ook al is het niet af, dat ik meer energie/ruimte over heb om dingen af te maken die ik wél weer leuk of belangrijk vind, maar die ook waren opgeslokt in de overkill aan halve projecten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.