30 boeken in 6 weken-challenge: een update

wat ik leer van 30 boeken lezen in 6 weken

Twee weken geleden alweer. Toen kondigde ik aan dat ik 30 boeken in 6 weken ging lezen. M’n lijstje was nog niet helemaal compleet, maar – zo redeneerde ik – nog tijd genoeg. Niet dus, want 30 boeken in 6 weken is écht wel een uitdaging 😉 De afgelopen twee weken zijn voorbij gevlogen, dus tijd voor een update.

30 boeken lezen in 6 weken: te doen of niet?

Alles is te doen. Maar het is wel veel. Ik merk dat ik het lezen écht als vast momentje moet opnemen in mijn dag, anders gaan er zo twee dagen voorbij dat ik niet lees. En dát kun je niet te vaak doen. Want dan vliegen er dus twee weken voorbij.

Gelukkig heb ik inmiddels wat momentjes. Ik begin ’s morgens met een kwartiertje en lees ook minimaal een kwartiertje voor ik ga slapen. Hoewel ik snel lees, is dat natuurlijk nog niet genoeg. Daarom pak ik ook regelmatig in de avond of in de weekenden echt wat uren mee.

Mijn voorlopige conclusie: ik ben lekker bezig, maar mag er écht nog wel even extra gas achter zetten.

Hoe ver ben ik?

Mijn lijstje is nog steeds niet compleet, maar dat vond ik niet nodig om te beginnen. Inmiddels heb ik deze boeken gelezen:

 

5 stuks.

Tandje hoger dus 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De eerste lessen…

Het boek dat het meeste indruk heeft gemaakt is zonder twijfel The Four Spiritual Laws of Prosperity. Daar wil ik binnenkort even uitgebreider over schrijven. Dat boek begint namelijk met de statement dat je eigenlijk pas écht voorspoedig zult leven, als je 10 procent (minimaal!) van al je inkomen weggeeft.

Je begrijpt: daar komen héél veel gevoelens en gedachtes over boven, die ik graag nog wat uitgebreider deel. To be continued dus.

Ideas, Influence, and Income viel me wat tegen. Soms héél gedetailleerd, andere momenten weer héél oppervlakkig. Op zich handig als je je ideeën graag om wilt zetten in omzet, bijvoorbeeld via een boek, maar ik had er meer van verwacht.

In 10 stappen je podium pakken vond ik leuk geschreven, makkelijk leesbaar, veel concrete voorbeelden. Wel vooral relevant als je eigenlijk al bepaalde podiumklussen hebt.

21 dagen niet klagen ‘las’ ik als luisterboek. Hierin vertelt Kevin zijn verhaal; hij ging in ruil voor onderdak en eten een week aan de slag bij verschillende bedrijven, overal ter wereld. In totaal reisde hij 3 jaar. In het boek deelt hij de lessen die hij leerde tijdens zijn experiment. Het resultaat is een heel interessant inkijkje in andere culturen, maar ook in andere mensen. Hoe ze denken, hoe ze doen. Wat mensen precies doen om op te vallen of indruk te maken, zonder dat ze daar bewust op uit zijn. Van alle leuke mensen die hij lijkt te ontmoeten krijgt deze verstokte introvert zelfs (bijna) zin om de wijde wereld in te trekken en random mensen te ontmoeten 😉

Playing Big vond ik ook een aanrader. Een mooie combinatie tussen leren op je intuïtie te vertrouwen én naar een volgend niveau komen. Mensen hebben vaak de neiging zichzelf (en soms ook anderen) klein te houden. Zonde, want je hebt maar één leven. Dit boek geeft je een goede trap onder je achterste om je leven niet door angst te laten regeren, maar door zélf je keuzes te maken en je eigen pad te volgen.

Bevalt het?

Ik deel natuurlijk regelmatig iets over deze challenge op mijn Instagram-account, in de Stories.De reacties die daarop komen zijn wisselend; de één moet er niet aan denken, terwijl de ander ook meteen aan een lijstje is begonnen.

Ik had voor mezelf natuurlijk een aantal hele goede redenen om aan dit project te beginnen. Minder tv kijken, meer ongelezen boeken ‘opruimen’ en m’n brein weer een beetje opfrissen. Hoe gaat dat?

Wisselend.

Ik heb de vaste momentjes er nog niet 100% in zitten, maar kijk hierdoor natuurlijk wel minder tv. Ook met het opruimen gaat het goed. En ik heb ook al verschillende inspirerende, nieuwe ideeën opgedaan.

Aan de andere kant blijft het natuurlijk een challenge. Iets met een deadline. Dat vind ik wél een uitdaging, want ik houd er niet zo van om mezelf dingen op te leggen. Tegelijkertijd weet ik ook dat als ik dat niet doe, de boeken gewoon blijven liggen.

Dan heb ik over een jaar nog precies dezelfde overstromende boekenkast, plus wat extra’s natuurlijk.

En dat is eigenlijk ook waar ik graag verandering in breng.

Ik schreef ooit wel eens over die dingen kopen voor goede voornemens. Van die valkuil ben ik nog steeds niet helemaal af. Mijn eerste stap richting een side hustle kan prima het kopen van een boek zijn.

Met lezen heb ik dan wat minder haast, want ach, ‘ik heb toch al iets gedaan?’ En dan ligt zo’n boek 3 jaar stof te happen, is het niet actueel meer en heb ik misschien wel allerlei kansen gemist.

Dus… ik lees gewoon nog even door 😉 Over een week of twee komt er vast weer een update!

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Ik vind het nog steeds een mooie uitdaging. Bij mij liggen er ook nog wat teveel boeken op de plank. Soms gaan ze zelfs (bijna) ongelezen terug naar de bibliotheek.. ik denk dat de challenge 1 boek per week al wel wat voor me zou zijn ?

  Een Bijbels principe in ‘The Four Spiritual Laws of Prosperity’ dus. De Joden kregen destijds ook de wet om tienden te geven. Ook de tekst ‘Het is zaliger te geven dan te ontvangen.’ is wel passend in de geheel. Inspirerend. Overigens denk ik wel dat het goed is om uit liefde te geven en niet om er iets voor terug te ontvangen. Volgens mij werkt het dan niet.

  1. Ik zal er binnenkort wat uitgebreider over schrijven, want er zitten idd wat ‘vraagpuntjes’ aan. Zij schrijft onder meer dat je die 10 procent geeft aan wie/wat je spiritueel voedt. Dat kan dus bv de kerk zijn, maar het kan ook – zoals in haar verhaal – de waitress in een café zijn die een bepaalde wijsheid met je deelt. Dan is de gift denk ik sowieso al vanuit een bepaalde dankbaarheid. Inderdaad een andere energie dan ‘omdat er dan iets terugkomt’.

 2. Nu ga ik misschien iets te ver op het onderwerp in, maar kon het niet laten 😉 Zoiets soortgelijks (wie/wat je spiritueel voedt) staat namelijk ook in de Bijbel: “Laten wij dus, terwijl wij gelegenheid hebben, goeddoen aan allen, maar vooral aan de huisgenoten van het geloof.”

  Ben benieuwd naar je vervolg op het boek.

 3. Geniet je wel genoeg van het lezen nu er meer druk op zit? Ik vind het ook wel fijn om ergens rustig over na te kunnen denken als ik het gelezen heb. Dat lijkt me bij zo’n challenge lastiger?

  Enne: ben benieuwd naar je artikel over dat ene boek. 10% weggeven is wel echt veel!

  1. Ja, maar op verschillende manieren. Van leesboeken geniet ik sowieso altijd; ik lees ook snel, dus 1 of 2 Nicci French-achtige boeken per dag is een eitje én genieten. Voor de meer ‘denkboeken’ ligt dat iets anders, maar dat is voor mij sowieso vaak meer interesse, dan echt wegmijmeren zeg maar. En daarvan is het nu wel heel lekker dat er wat van mijn lijstje verdwijnen, die al zo lang op mijn to-do-lijstje stonden, dat ze bijna eerder een last werden.

 4. De God van de Bijbel nodigt uit om met een vrijgevig hart iets terug te geven aan God. Niet omdat je moet maar omdat je wilt. Om God op de eerste plaats te zetten in je leven, boven geld. De eerste 10% van je inkomen weer teruggeven aan God is voor veel mensen een heikel punt. Lang niet elke christen zal het doen. Het voelt soms als veel, maar als je eraan gewend bent is het juist heel fijn om te mogen doen in dankbaarheid. Zelf merk ik dat God ook voorziet, en dat we nooit tekort hebben.
  Omdat veel mensen erover vallen doe ik niet mee met van die lijstjes over je inkomsten en uitgaven. Dan krijg je als reactie dat je zou kunnen besparen op je giften. Tja, daar heb ik geen behoefte aan om daarover in discussie te gaan. Ik ben benieuwd naar het artikel wat je erover gaat schrijven in elk geval.

  1. Wat mooi dat jij dit al doet en daar ook zo die ervaring mee hebt! Doe je dat ook van écht alles, of op basis van salaris? (Geen oordeel hoor, maar die vrouw in het boek doet het dus van alles – ik krijg de indruk dat zij geen salaris heeft, want ze is dus soms elke dag tienden aan het weggeven – en ik ben gewoon heel benieuwd hoe dat er in de praktijk uit kan zien.)

 5. Wij doen dat inderdaad van alle bruto salaris/uitkering/euroclix opbrengsten etc. Niet van MP verkopen ofzo, maar eigenlijk alles wat je bij de BD moet opgeven. Misschien is dat de beste conclusie 😉
  Dus in principe 2x per maand behalve bij extra inkomsten.

 6. Hoi! Ik kom toevallig voor het eerst op je blog, leuk om hier rond te neuzen en interessante challenge. 🙂 Playing Big klinkt ook wel als een boek voor mij…

 7. Wauw, dit is inderdaad wel een flinke uitdaging. Hoewel ik ook snel lees en tegenwoordig erg houd van novelles, poëzie en korte verhalen, zou met dit momenteel niet lukken. Vaste leesmomenten inplannen is iets wat ik wel van je ga proberen over te nemen. Er staat nog genoeg moois in de boekenkast hier, daar ligt het in elk geval niet aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.