Beleggingsupdate juni 2020: het kan vriezen, het kan dooien

beleggingsupdate juni 2020 overzicht

Normaal gesproken log ik één keer per maand in op mijn beleggingsrekening: het moment waarop ik mail heb gehad dat mijn maandelijkse inleg weer is gestort en dat ik dus iets wil gaan kopen. Deze maand was dat wat vaker. Niet omdat ik het zelf zo boeiend vond, maar omdat mijn man wat aan het experimenteren was en steeds vroeg hoe het met mijn portefeuille stond. Daardoor zag ik (vluchtig) behoorlijk wat schommelingen voorbij komen. Nu is het weer tijd voor de beleggingsupdate van juni 2020, dus kan ik even wat uitgebreider kijken.

Beleggingsupdate juni 2020

Dat niet-kijken doe ik trouwens heel bewust. Ik beleg voor de lange termijn en houd er – net als waarschijnlijk veel anderen – niet van om geld kwijt te raken. Steeds kijken en alle schommelingen meekrijgen, kan zorgen voor emotionele effecten waar ik écht niet op zit te wachten.

Ik wil niet elke dag moeten nadenken over óf ik op tijd ben met kopen, met verkopen, of ik tóch dat ene aandeel had moeten aankopen, of mezelf voor m’n kop slaan dat ik iets vanuit stress tegen een lage koers heb weggedaan.

Ik wil gewoon lekker relaxed en lui beleggen. Structureel en consequent, bij voorkeur emotieloos. Hoewel ik natuurlijk bést blij wordt als ik maandelijks groene cijfers zie 😉

Zoals je misschien wel weet, stort ik maandelijks 400 euro op mijn beleggingsrekening. Dat gaat helemaal automatisch. Vervolgens koop ik (handmatig) iets aan. Overigens kun je hier ook gewoon met een veel kleiner bedrag beginnen en hoef je niet per se elke maand in te leggen. Dat vind ik gewoon zelf prettig. Ik geloof ook niet in de markt timen, dus vind het belangrijker dat ik iets doe, dan dat ik het precies op het juiste moment doe.

Dat is eigenlijk het enige actieve dat ik doe.

Daarnaast heb ik nog een aantal meer passieve beleggingen:

  • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Wie weet gaat het straks nog handig zijn, als deze overname er helemaal doorheen is. Ik opende deze rekening vorig jaar, omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Echt gratis geld.
  • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren
  • Crowdfunding – een lopende investering in LaCubanita Almere (die terugbetalingen waren even gepauzeerd vanwege Corona, maar zouden als het goed is straks weer hervat worden)

Over het algemeen ben ik dus een vrij luie belegger. Ik stort één keer in de maand geld op een low cost-beleggingsrekening (hier kun je daarvoor nog wat tips vinden) en steek dat geld dan in ETF’s/trackers met lage kosten, waarvan ik denk dat ze het op de lange termijn goed doen. That’s it.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor juni 2020

Ik heb al een paar keer gezegd dat ik graag wat meer obligaties wil. Mijn pensioenrekening is helemaal mooi verdeeld volgens mijn leeftijd (35 procent obligaties en 65 procent aandelen), maar mijn gewone portefeuille niet.

Tot nu toe was het er nog niet erg van gekomen, vooral niet omdat VWRL zo lekker naar beneden liep. Deze maand stond de koers van VWRL weer ietsje boven mijn Gemiddelde AankoopKoers (GAK) en besloot ik met deze beleggingsupdate voor juni 2020 dus tóch voor de obligaties te gaan.

Nou ja, voor de obligatie.

Ik heb momenteel deze obligaties in mijn portefeuille zitten:

  • iShares IEGA (ISIN: IE00B4WXJJ64)
  • iShares B E Corp (IEAC, ISIN: IE00B3F81R35)

Beiden genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Maar had ook veel goede dingen gehoord over DBZB – Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF 5C (ISIN: LU0378818131).

En die was zo’n 243 euro. Kon ik er dus nét geen twee kopen. Volgende keer gelukkig wel, want in tegenstelling tot mijn andere obligaties zit deze NIET in de kernselectie, waardoor ik 2,50 euro (per jaar) aan aansluitkosten voor een extra beurs betaal én een dikke 4 euro aan transactiekosten. Dan is het natuurlijk fijner als je er meer in één keer kunt kopen.

Het rendement

Vorige maand krabbelde alles alweer wat op en stond ik ruim 428 euro in de plus op dit account. Nu is dat omhoog gegaan naar bijna 1.300 euro:

beleggingsupdate juni 2020 degiro

Het schommelt wel echt aardig, om een indicatie te geven: hij stond gisteren (als ik dit tik) op +190 euro voor één dag.

beleggingsupdate juni 2020 brandnewdayMijn pensioenrekening stond vorige maand nog 339 euro in de min. Een stuk minder dan de maand ervoor, maar alsnog rode cijfers. Daar ben ik nu weer vanaf. Het totale saldo is nu 17.674 euro. Met een eigen inleg van 17.362 euro betekent dat een plusbedrag van 312 euro.

De verhouding is ook weer iets verschoven; hij staat nu op 37 procent obligaties en 63 procent aandelen. Als de aandelen weer aantrekken, verschuift dit waarschijnlijk weer meer richting mijn momenteel gewenste verdeling van 35/65.

Dividend

Er werd deze maand inderdaad zo’n 2,23 euro aan dividend bijgeschreven. Ach, het is weer meegenomen.

Totaalresultaat: 1.594,26 euro in de plus. Het is meer geweest, maar het is wél 1500 euro meer dan vorige maand.

Aandachtspunten voor volgende maand

Ik bekijk het nu gewoon even per keer. Ik ben nog steeds van plan om mijn aandeel obligaties wat verder uit te breiden en nu de aandelenprijzen (en dan bedoel ik: de prijzen van mijn geliefde ETF’s) weer wat stijgen, lijkt dit daar wel een geschikt moment voor.

Wil jij je geld in 2020 écht voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. En open je je rekening via die link, sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best een beetje jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

Heb je trouwens geen zin in een tijdelijke wachtlijst, dan kun je ook bijvoorbeeld hier terecht. Daar betaal je de eerste drie maanden geen service fee. Wat dat betreft misschien ook wel een mooie tussenoplossing, voor de periode dat je op de wachtlijst staat 😉 Ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. 1500 euro erbij is een mooi bedrag! Transactiekosten van 4 euro voor DBZB vind ik vrij hoog. Ben je dan op de lange termijn niet erg veel van je rendement kwijt aan transactiekosten?

  2. Leuk, deze duidelijke update! Hoe kom je eigenlijk aan dat voorspellingsgrafiekje? Maak je die zelf ergens, aangezien ik zoiets in DeGiro nooit kan vinden?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.