Minimaliseren in de badkamer

Minimalisme in de badkamer

Als er één ruimte in huis is waar ik al tijden graag wat aan wil doen, dan is het wel de badkamer. Die lijkt namelijk ongemerkt om de haverklap dicht te slibben en ik heb geen idee hoe dat kan. Ik schommel bovendien doorlopend tussen een fancy make-over met allerlei mooie opbergdingetjes, of gewoon eens flink de bezem erdoor en gaan voor een badkamer in minimalistische stijl. Wat doe je met zo’n hok?

Compact en neutraal

‘Hok’ klinkt wel een beetje onaardig overigens. Onze badkamer is helemaal niet gek. Ik heb niet opgeruimd, dus ik plaats geen foto, maar ik gok dat hij ongeveer 2 meter bij 2 meter is. Tegen de ene muur staat een (ingebouwd) bad. Dan heb je nog ongeveer de helft van de ruimte over, waarbij het ene deel douche is en in het andere deel de wastafel staat. Alles is voorzien van witte tegels. Volgens mij is het een beetje zo’n typische jaren ’90-badkamer. Niet gek, maar ’t zegt ook niets.

Qua inrichting is het een beetje een mengelmoesje van stijlen. Voor zover je überhaupt van inrichting kunt spreken. Daar is namelijk niet heel veel plek voor.

Wat zou ik willen?

Als ik gewoon even goed nadenk over wat bij ons past, dan kom ik toch op die minimalistische badkamer uit. Wij houden namelijk van makkelijk. Dus we willen snel dingen kunnen vinden, snel troep op kunnen ruimen en als het moet ook snel kunnen schoonmaken.

Tegelijkertijd vind met name ik het wel handig om wél ‘alles’ bij de hand te hebben. Momenteel bewaren we dus in de badkamer:

 • Handdoeken, washandjes
 • Toiletartikelen die we gebruiken
 • Toiletartikelen die we soms gebruiken
 • en toiletartikelen die we héél soms gebruiken
 • Wasmand voor de handdoeken (het is een grote wasmand, dus de andere past er niet naast)
 • Een kastje om voorgenoemde dingen allemaal in en op te leggen
 • Een nepplant, want dat oogt zo gezellig
 • Paracetamol e.d.
 • Voorraad lenzen
 • En vast nog wat dingen die ik vergeet
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Struikelpunten

Op zich is alles wat hierboven staat redelijk te verdedigen, maar eigenlijk is het gewoon nog te veel. Mijn struikelpunten hierin zijn vooral:

Toiletartikelen

Ik heb meer dan dat ik gebruik. Bepaalde make-updingen of geurtjes komen nooit op. En hoewel ik weet dat je dat spul eigenlijk maar maximaal een jaar ofzo mag bewaren als het open is geweest, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om zomaar prima dingen weg te doen. En dat ze na 5 jaar in de kast mogelijk niet meer ‘prima’ zijn, wil er gewoon nog niet helemaal in. Dus kijk ik af en toe weer vol verlangen naar dit soort slimme oplossingen, tot ik me realiseer dat dat mijn ‘probleem’ niet oplost. Wat mijn probleem wél oplost, is gewoon de bezem er een keer doorheen.

De was

Of beter gezegd: wasmanden. Sinds we samenwonen hebben we er 4. I kid you not. Twee dezelfde en twee verschillende. De twee manden die hetzelfde zijn, passen niet onder de wasbak, dus nu staat er maar één. De andere staat dan op onze slaapkamer. Twee aparte passen wel, maar dat ziet er niet uit. Alles in één mand kan natuurlijk ook, maar ik vereenvoudig ook graag het aantal huishoudelijke taken. Aparte wasmanden = geen was uitzoeken.

Het allerliefst had ik gewoon twee mooie wasmanden die wél bij elkaar passen én samen onder de wasbak passen. Dat is overigens niet geheel een nieuwe wens: in mijn vorige huis aasde ik al op deze wasmanden. Mooi, strak, stijlvol, stevig (als ze tenminste net zo zijn als de prullenbakken van dat merk). En met een waszak erin, zodat ik niet de hele tijd het volledige apparaat mee naar beneden hoef te zeulen. Overigens zie ik nu net dat er zelfs exemplaren zijn waarin je de was alvast kunt scheiden. Dan is eentje weer genoeg.

Maar ja: ik heb prima wasmanden. Moet ik die dan weggooien? Dat is ook niet echt besparend/milieuvriendelijk/minimaliserend. Hoewel er natuurlijk wel wat te zeggen is voor van 4 naar 1/2 wasmanden gaan natuurlijk…

Voorraad

Voorraad hoort eigenlijk in de voorraadkast, maar het verplaatst soms toch stiekem naar de badkamer. Daar heb je het immers ‘zo’ nodig. Ondertussen vul je zo een toch niet al te grote ruimte wél weer met allerlei troep.

Plan van aanpak

Ik heb dus een plan van aanpak nodig. Voor de hand ligt: spullen wegdoen. Van alles maar één ding in de badkamer laten liggen en de rest verplaatsen naar de voorraadkast. En die wasmanden loslaten, of toch een keer de knoop doorhakken.

En eigenlijk kan ik ook wel wat tips van jullie gebruiken. Hoe hebben jullie je badkamer? Wat staat er wel en niet in? En hoe zorg je ervoor dat je niet steeds voor van alles heen en weer hoeft te lopen, maar wél een beetje de ruimte houdt?

Minimaliseren in de badkamer
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Geen plan, maar wel hoe wij het doen… In de badkamer alleen de dingen die we echt nu/regelmatig gebruiken. Wasmand bij de wasmachine. Vraagt discipline om vuile kleding mee te nemen als je de badkamer verlaat en in de wasmand te doen. Schone handdoeken (en beddengoed) liggen in een kledingkast in onze logeerkamer. Net als voorraad toiletartikelen. In de badkamer dus alleen de handdoeken en toiletartikelen die we nu gebruiken.
  En die nooit opkomende toiletartikelen… Tsja, dat is een kwestie van één bui van opruimwoede. En dan geen nieuwe meer kopen. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik heb zelf deze week geconstateerd dat het bij mij dit jaar 2x misgegaan is…

 2. Wij hebben in elk geval onze wasmanden in de kledingkast op de slaapkamer staan. De grote kledingkast van Ikea. Past perfect en verdwijnt mooi achter de schuifdeur.
  En onze voorraad handdoeken ligt ook buiten de badkamer in een kast. Pak bij gebruik een schone handdoek en gooi die over het douchescherm.
  Op deze manier hoef ik veder geen kasten info mijn badkamer die als ik het zo hoor op die van jou lijkt.
  Ik heb verder een ijzeren mandje van Ikea in de douche hangen voor shampoo en zeep. En verder zit alles in de 2 lades van het wasmeubel.
  Badkamer is voor mij sinds de make over een van de meest rustgevende plekken in huis omdat het nooit echt een zooi wordt.
  Kleurstelling crème + hout keramiek

 3. Wij hebben volgens mij best een minimalistische badkamer. Dat komt omdat we gewoon niets gebruiken ;-). Shampoo, tandpasta en deo en dat is het wel zo’n beetje. Wat ook helpt is dat wat je er niet op smeert, je er ook niet af hoeft te halen. Verder hebben we nog wel een kastplankje nodig voor pleisters, medicijnen ed en een plankje voor de toilettassen, maar daarmee zijn we ook echt wel klaar.
  We gebruiken altijd dezelfde badhanddoeken. Zijn ze vies dan gaan ze mee in een wasmachine. Dezelfde dag hangen ze alweer klaar voor gebruik. En we hebben één wasmand. Dat uitzoeken kost me echt geen werk.

  Tips? In onze vorige badkamer hadden we helemaal geen kastruimte. Ik gebruikte een oude schoenendoos om alles wat ik niet dagelijks gebruikte in op te ruimen en stopte die in een andere kast. Toen bleek dat ik de spullen die ik niet dagelijks gebruikte eigenlijk helemaal nooit gebruikte. De inhoud van de schoenendoos ging een jaar later in een keer de vuilnisbak in.

 4. Ik ben geen minimalist. Maar heb wel een hele kleine badkamer. Met een kastje boven de wastafel. Vroeger hadden we in de logeerkamer een kast met voorraad. En op planken. En in de slaapkamer. Toen heb ik op een dag gewoon alle meuk weggeflikkerd. Waarschijnlijk na t lezen van een blog van valhalla ?. Want de helft van de voorraad bleek troep te zijn, ooit gekregen, niet lekker ruiken, chemische rotzooi.
  Weg ermee dus. Voorraad moet nu passen in dat ene kleine kastje boven de wastafel. Ik koop dus nooit meer enorme aanbiedingen. Ik heb 2 flessen shampoo op voorraad. Maak ik de laatste open dan koop ik bij de eerstvolgende aanbieding weer twee nieuwe flessen.
  Werkt goed voor mij. En het is fijn dat als ik dat kastje open doe, niet alles er uit valt ?

  1. Ik denk dat we met z’n allen wel een complete villa kunnen vullen met het spul dat we – geïnspireerd door Valhalla – weg hebben gegooid 😉 Maar goed idee. Wat stinkt, mogelijk niet houdbaar meer is, nooit gebruikt wordt of een bizarre kleur is kan maar beter gewoon weg.

 5. Wat een leuk blog; ha; ha! En voor mij zo niet herkenbaar! Mijn badkamer is klein, met een bad, wasrafel met onderkast en een kast aan de muur. De wasmachine en droger staan ook in de badkamer. Waarom het bij mij nooit een zooitje is:
  – Voorraad medicijnen en pleisters ligt niet in de badkamer (kan het ook niet vochtig worden).
  – Voorraad toiletartikelen staat in de voorraadkast.
  – Na gebruik ruimen we de badkamer gelijk op.
  – Natte handdoeken hangen we over de badrand om te drogen.
  – Tandenborstels staan in de kast, na gebruik zetten we deze gelijk terug.
  – Wastafel laten we na gebruik schoon en opgeruimd achter, er staan nooit potjes.
  – Ik heb 1 wasmand en dat is hier genoeg! Als ie vol is doe ik de was, daardoor ligt er nooit was naast de mand.
  – Ik heb 8 handdoeken in gebruik, waarvan 1 ophangt voor de handen. Er liggen dus maximaal 7 handdoeken in de kast, meestal minder, nooit meer. O ja, we gebruiken handdoeken 1 keer en niet vaker (vind ik niet prettig).
  Ik vind mijn 40 jaar oude (en niet zo mooie) badkamer schoon, fris en superpraktisch! Succes met re-organiseren en vooral met opruimen, want daar begint het allemaal mee! Misschien binnenkort een pasr voor- en nafoto’s. ?

  1. Haha, dat laatste durf ik echt niet hoor 😉 Misschien straks alleen ‘na’ 😉 Waar ik trouwens wel even benieuwd naar ben: hoe doe jij dat met de was? Ik was de handdoeken (en washandjes en dingen die vriend daar per ongeluk nog bij gooit) apart en het duurt bij mij echt wel langer dan 8 handdoeken voor de trommel dan vol is. Onze kleding moet vaak op 30 of maximaal 40 graden, dus die kan er niet echt bij. Draai jij dan met lege(re) trommels of heb jij wel meer spul dat qua temperatuur goed bij elkaar kan?

 6. Wij hebben een badkamermeubel met twee kasten aan weerszijden van de wastafel. Onder de wastafel een kast met de schoonmaakiddelen en wasmiddelen (ik heb de wasmachine op de badkamer staan), in de rechterkast de handdoeken, voorraad wc papier en badmatjes, laatje met mijn föhn en de baardtrimmer van mijn man, links twee bakken met mijn ondergoed achter deurtje,ondergoed van man ligt op de slaapkamer, laatje met mijn make-up, heel weinig, en nagelschaartjes, vijlen etc. Verder een minimale voorraad. In de spiegelkast de rest, tandenborstels, tandpasta, bodylotion, wat medicijnen, talkpoeder en dat soort dingen. Kastjes zijn vrijwel leeg, heerlijk. In de kast zijn twee open vakken met in een een schaal met schelpen en de andere is om even iets in de leggen maar dan ook echt even. Verder twee wasmanden met deksel, in de douchecabine douchegel, shampoo voor mijn en man en een voor mij, ik gebruik zilvershampoo vandaar. Alles ligt dus achter deurtjes of in laatjes, ben dus zo klaar met schoonmaken.

 7. Wij hebben de handdoeken in de la, en de toilettassen ook.
  Twee wasmanden van hetzelfde type maar andere kleur, werkt beter voor de kids 😉 ik haal de was eruit als ik ga wassen: wasmand (vouwkrat) volgooien en naar zolder. Eenmaal klaar in dat krat weer naar beneden.
  Voorraad ligt in de open kast op de overloop, schoonmaakspul ook. Dichtbij genoeg!
  Maar zaak is wel regelmatig weggooien wat je niet gebruikt (of waar je niet meer blij van wordt?)

 8. Onze badkamer is ook erg klein. We hebben geen bad, wel een heul kleine doucheruimte. Was bewaren we in 1 wasmand in de douche. 1 wastafel. daaronder hebben we een oude soort nachtkastje neergezet, kan tegen vocht. Daarop liggen onze handdoeken en washandjes. Heel veel verschillende, koop haast nooit nieuwe. (wie komt er nou verder in je badkamer?) Boven de wastafel een plankje. Daar staat op: beker voor tandenpoetsen/spoelen, tandpasta 2 deo rollers, 1 potje haargel voor zoon, en een luchtje voor man. Verder hebben we allemaal een eigen bakje met van die zuignappen aan de muur hangen, kun je kopen bij zeeman. Daar zit voor ieders een eigen ding in. Voor zoon is dat zijn tandenborstel en tandpasta. In onze bakjes zitten bijv bij mij mijn scheermes en haarborstel, wat haarelastiekjes. Bij man zijn tondeuse bijv
  In het kastje onder de wastafel hebben we ook ieders een laatje. Deze heb ik pas grondig opgeruimd. Erg oude zonnebrand bijvoorbeeld weggegooid, body lotions ed allemaal weg! Dus ja opruimen ben ik voor!
  laatjes zijn praktisch leeg. Make up ligt op mijn kaptafel in mijn slaapkamer (love it!)
  In de doucheruimte zelf ook nog 2 grote bakken met zuignappen, 1 voor mij met shampoo ed en 1 voor man en kind, die hebben allebei zo’n 2 in 1 douchegels. thats it.
  Gebruik de muren dus om je spullen op te bergen, zou mijn tip zijn. En doe de plant weg. Is niet minimalistisch 😉

  1. Slimme tip, om de muren te gebruiken! Waar ik wel even benieuwd naar ben: heb jij nog een tip om die zuignappen ook goed te kunnen laten hechten? Ik had in mijn vorige huis inderdaad van dat soort bakjes, maar die vielen steeds om de haverklap weer naar beneden! Uiteindelijk daar maar laten staan, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling.

   En.. en.. en.. die plant breekt al dat wit zo mooi! En hij is nep, mag hij dan niet even blijven? 😛

 9. 🙂 Tuurlijk, als je blij wordt van je plant, mag hij blijven!
  Je maakt de zuignappen heel iets vochtig, ook maar heel iets. Je duwt hem tegen de muur en blijf even duwen. Als het goed is blijft hij dan zitten.
  Wordt je chagerijnig als hij toch steeds naar beneden valt? Dan vraag je vent ff of hij een paar gaatjes in de voegen boort. schroef ze vast. Succes gegarandeerd!

 10. @bespaarfreak: of je pakt zelf even de boormachine? ;-0
  Ik draai twee verschillende wassen in 1 week: 1 kleding – truien, blouses, bh’s e.d. op 30, en 1 met handdoeken, lakens en slipjes op 60. Als je al weet wat je het eerste gaat doen kun je die stukken vast in de machine gooien, de rest zit dan nog in de wasmand. Zo, voorgesorteerd!

 11. Ik heb een boekenkast met zijn ruggetje tegen de zijkant van de wasmachine en droger, die in onze badkamer staan, gezet. Zo neemt hij maar weinig ruimte in. Op de onderste planken heb ik 3 wasmanden (gekleurde kleding, 60-graden was en witte 30-gradenwas) staan, die zo er mooi inpassen dat ik de was erin kan doen zonder dat ik ze er steeds uit hoef te schuiven. Als een mand vol is gaat hij in de wasmachine. Op de andere planken heb ik mijn handdoeken en schoonmaakspullen en voorraad. Tegenwoordig heb ik zelfs deurtjes voor de bovenste planken. Weinig ruimte nodig, veel opberggemak. En omdat de kast van de deur afstaat, kom ik altijd in een opgeruimde badkamer binnen.

 12. Wij hebben een heerlijke badkamer sinds kort, maar proberen er zo min mogelijk in te hebben. De wasmachine en droger staat erin, een douchekop zonder afscheiding of iets en een wasbak. Onder de wasbak nog een klein prullenbakje en er staat 1 wasmand in de badkamer.

  In ons huis hebben wij een slaapkamer over waar wij een walk-in-closet van gemaakt hebben en daar staat onze 2e wasmand. Als je dus omkleed, kan daar gelijk de vieze was en als je je uitkleed om te douchen, gaat de vuile was in de badkamer-wasmand.

  Onze geurtjes, deo’s en mijn haarborstel hebben wij bij de voordeur in een leuk halletje. Wij hebben van die schoenenbakken van de Ikea naast elkaar opgehangen en een spiegel horizontaal opgehangen. Zo kunnen wij voordat wij de deur uitgaan nog even onszelf in de spiegel checken, geurtje opdoen, deotjes spuiten of smeren en de deur uit gaan. Scheelt ook een hoop troep in de badkamer. In de badkamer hoeven wij dus alleen onze tandenborstel bij de wasbak te hebben en onze shampoo’s enzo bij de douche.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.