Voorjaarsschoonmaak

Voor mijn moeder was het vroeger een heilig punt op de agenda: de voorjaarsschoonmaak. Misschien doet ze het nog steeds wel, maar ik denk dat de noodzaak wat minder is geworden nu de kinderen het huis uit zijn. Tijdens die voorjaarsschoonmaak ging écht alles op de kop. Alles in huis werd bekeken en overal werd van bepaald of het nog bestaansrecht had of niet. Van kleding tot kopjes en van zolderspul tot boeken in de boekenkast. En dan was het verplaatsen naar zolder bij ons al een behoorlijke promotie, want daar gingen alleen spullen heen die écht niet weg mochten. Maar zelfs die moesten zich één keer per jaar opnieuw bewijzen. En natuurlijk moest alles schoon. Kledingkasten, Legoblokjes, al het bestek: gewoon.alles.

Voorjaarsschoonmaak: nodig?

Nu ben ik op zich een fan van de voorjaarsschoonmaak, als in: het lijkt me super als dat zou gebeuren. De uitvoering is natuurlijk weer een heel ander punt. Misschien dat ik het zou doen als ik de hele dag thuis was en niets te doen had, maar hoewel ik wel min of meer de hele dag thuis ben, heb ik gewoon fulltime werk. En daarnaast natuurlijk nog het gewone onderhoud en schoonmaakwerk. En opruimwerk. Genoeg om me niet direct gestimuleerd te voelen om hier extra tijd voor vrij te maken, vooral omdat ik het voor mijn idee ook niet echt ergens voor doe. Dan maak ik nu alles grondig schoon, inclusief de ruimtes waar ik nooit kom, die verstoffen vervolgens weer en dan ben ik weer bij af? Natuurlijk werkt het niet helemaal zo, maar toch.

Opruimen als voorjaarsschoonmaak

Wel merk ik dat ik elk jaar een soort alternatieve voorjaarsschoonmaak heb. Niet zo’n grondige als m’n moeder, maar meer in de opruimrichting. Als de dagen weer zonniger worden, maar het nog niet lekker genoeg is om buiten in bikini bij te bruinen, ruim ik ineens veel meer op. Ik gooi wat dingen op Marktplaats, mieter eindelijk de folders en tijdschriften weg die ik steeds bewaarde voor ‘als’ en kom ook verbazingwekkend veel verpakkingsmaterialen van van alles en nog wat tegen. Ik vind het niet altijd even makkelijk om te bepalen wat ik wel en niet weg moet gooien. Zo haal ik altijd veel inspiratie uit van die fitness-tijdschriften, die ik daarom bewaar. Aan de andere kant lees ik ze eigenlijk nooit twee keer en als ik mezelf vraag of ik ze mee zou willen slepen tijdens een verhuizing, dan is het antwoord toch echt ‘nee’. Toch maar weg dan?

Voorlopig kan ik die beslissing nog éven uitstellen, want er zijn nog genoeg dingen die zonder vraagteken meteen de deur uit kunnen. Echt merken doe ik het nog niet, want het zijn vooral dingen uit kasten, maar uiteindelijk moet het toch verschil maken. Ik denk dat er inmiddels wel al een huis te vullen is met de spullen die ik in de afgelopen vijf jaar weg heb gedaan… En met die gedachte stort ik me mooi weer op een nieuw rondje met ‘klikovoer’. Ik kom er wel!

Doe jij aan voorjaarsschoonmaak? En voel je die opruimkriebels ook zo sterk met het mooiere weer?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Ik wil dat ik ooit zo weinig spullen heb om ook elk jaar gewoon een paar dagen bezig te zijn, alles op te ruimen en uit te zoeken. Lijkt me heerlijk. Al zou ik dat waarschijnlijk midden in de winter doen ofzo.
    Ik doe dit jaar aan voorjaarsopruiming. Er moet nog zoveel de deur uit en doctor moet echt een.eigen kamer.

  2. Welk mooie weer;)
    Ik heb mijn winterjas nog aan!!
    Maar sinds zijn verhuisd zijn en groter zijn gaan wonen heeft alles een plek,ik ruim alleen de kleren op die ik nooit meer aantrek, toevallig gister gedaan, na onze vakantie in Amerika is de boel weer aangevuld voor iedereen dus er kan weer een hoop richting 2e eigenaar;)Verder hou ik het op schoonmaken gewoon bij, geen grote voorjaarsschoonmaak.Groetjes,Marjolein

  3. heb de kriebels wel elk jaar.. maar totaal geen tijd voor. ik werk ook zo goed als fulltime vanuithuis, heb ook nog mn eigen 2 jonge kids, ben van 6 tot 20/21 gewoon bezig (soms aan t werk tot 23) dus hier is t vooral de kunst om het bij te houden zodat een voorjaarsschoonmaak niet nodig is.. vakje voor vakje proberen bij te houden qua opruimen, schoonmaken etc..

  4. ik heb het al achter de rug, ik begin elk jaar in januarie met opruimen , lijstje maken wat nog aan kluswerk moet gebeuren en dan ben ik in juni juli klaar /soms ook niet maar dan kan ik lekker van de vacantie genieten, succes liefs marion

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.