Zo bereken je je nettowaarde

Je nettowaarde berekenen, doe jij dat wel eens? Hier staat het maandelijks op de agenda. Mijn methode deel ik in dit artikel met je.

Het staat sinds een aantal jaar elke maand standaard in mijn agenda: eens in de maand mijn nettowaarde berekenen. Niet omdat ik dan kan zien hoeveel (of hoe weinig 😉 ) ik als mens waard ben, maar vooral omdat het een mooi overzicht geeft van de ontwikkeling van mijn vermogen. En dat vind ik belangrijk, want ik weet inmiddels dat het heel gemakkelijk is om jezelf daarin voor de gek te houden. Nu heb ik hier tot mijn grote verbazing nog nooit over geschreven, dus tijd voor een handige uitleg: zo bereken jij je nettowaarde.

Waarom je nettowaarde berekenen?

Uh ja, waarom? Nou ja, ik zei het net al: het geeft een mooi kijkje op de ontwikkeling van je vermogen. Daarnaast geloof ik heel erg in dat wat je aandacht geeft, groeit. Op deze manier besteed je aandacht aan je geld en bezittingen én blijf je er ook realistisch naar kijken. Ik houd voor mijn auto bijvoorbeeld de ANWB-koerslijst aan, voor mijn huis de actuele inschatting via Funda en voor verzamelingen de gangbare verkoopprijs op bijvoorbeeld eBay. En dat is maar goed ook, want mijn sentiment ligt lang niet altijd in lijn met de daadwerkelijke waarde 😉

Je nettowaarde berekenen in drie stappen

Oké, aan de slag dus. Je kunt dit heel gemakkelijk doen in Excel. Op papier kan ook, maar in Excel kun je gemakkelijker een grafiekje maken van alle uitkomsten. Overigens doe ik het zelf in de nettowaardetracker die ik speciaal voor mijn klanten heb laten ontwikkelen. Die geeft ook een mooi overzicht én het grafiekje + groei of krimp in procenten.

Stap 1: Maak een lijst van je bezittingen

Ik zou hier wel gewoon de ‘grote’ dingen pakken. Sieraden, auto’s, elektrische fiets, je huis, kunstwerken, cash geld, de dingen die écht wat geld waard zijn én ook te verkopen zijn. Hieronder vallen ook (spaar)rekeningen, beleggingsportefeuilles, crypto’s, goud waarin je hebt belegd: alle tastbare bezittingen die je hebt. Die ook te verkopen zijn. Je moeder/partner/kind/hond zijn ongetwijfeld goud waard, maar vaak toch vooral in the eye of the beholder 😉

Stap 2: Maak een lijst van je schulden

Dat kan van alles zijn: van persoonlijke leningen, doorlopend krediet, creditcards (ook als je ze gewoon maandelijks aflost: als er een bedrag open staat is dat op dat moment een schuld), je openstaande hypotheekschuld, beleggingshypotheken, studieschuld, alles. Omdat ik in mijn overzicht alleen mijn eigen nettowaarde track, voer ik bij bezittingen altijd de helft van de waarde van onze woning in én de helft van de openstaande hypotheeksom. Dat voelt net even wat meer waarheidsgetrouw dan álles toevoegen (of niets).

Stap 3: Verminder je bezittingen met je schulden

Oftewel: trek het bedrag dat uit Stap 2 komt af van het bedrag waarop je in Stap 1 uitkwam. Het verschil is jouw nettowaarde. Veel moeilijker is het berekenen van je nettowaarde niet!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het geheime ingrediënt

Je nettowaarde berekenen is één ding. Idealiter zorg je er natuurlijk ook voor dat die groeit. Dat die toeneemt. Dat jij steeds meer financiële vrijheid krijgt om het leven te leiden dat je graag wilt leven. En ik zet niet dat je daar per se geld voor nodig hebt, maar geld geeft vaak wel mogelijkheden.

Om daarvoor te zorgen, is er nog een geheim ingrediënt. Dit regelmatig doen! Niet één keer kijken, je kapot schrikken of zelfgenoegzaam in je handjes knijpen, maar dit als vaste prik in je agenda zetten. Zodat je weet hoe je ervoor staat. Zodat je actie kunt ondernemen als je je vermogen maand na maand af ziet nemen óf meer kunt doen van wat je doet als je merkt dat je op een stijgende lijn zit. Succes!

Bereken jij je nettowaarde wel eens?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.