Financiële update: hoe staat het ervoor

De afgelopen tijd heeft er afwisselend van alles centraal gestaan, met één gemeenschappelijke factor: de financiën waren het niet echt. En dat is ook te zien in de cijfers: waar geen moeite voor gedaan hoefde te worden, gaat gewoon redelijk gestaag door, maar de meer uitdagende doelen blijven liggen.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Daarom wil ik ze weer even helder voor de geest krijgen, zodat ik me ook volledig kan inzetten voor het realiseren ervan.

Hierbij focus ik me eerst op twee getallen: het gezamenlijke eindsaldo voor 2017 en het persoonlijke eindsaldo voor 2017.

Met het gezamenlijke eindsaldo zijn we goed op koers. Daarvan hebben we inmiddels 63,5% bij elkaar gespaard. Met onze gewone spaarbedragen zouden we – zoals het er nu voorstaat – nét een beetje onder het doel blijven steken. Als het me zou lukken om het boodschappenbudget elke maand met €100 te verlagen (of dat geld ergens anders vandaan te halen), dan komen we er wel. Doel 1.

Met mijn persoonlijke eindsaldo gaat het op papier goed: ik zit op bijna 78% en heb natuurlijk nog een maand of 7-8 te gaan. Als ik daar iets beter naar kijk, weet ik wel dat dat eindsaldo een stuk hoger is en ik dus meer moeite moet doen om er 22% bij te krijgen.

In ieder geval heb ik nu weer een uitgangspunt. Als ik aan het eind van de maand op 80% uit kom, ben ik geloof ik al behoorlijk blij 🙂 Om dat te doen, werk ik dagelijks mijn overzicht bij, zodat ik me ervan bewust blijf. Doel 2.

Hoe gaat het met jouw doelen voor dit jaar? Ben je mooi op koers of kun je – net als ik – wel even een opfrisser gebruiken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Wij zijn op koers wat betreft extra aflossen. Het had nog hoger kunnen zijn, maar we hadden een dure reparatie aan onze auto en we hebben een vaatwasser gekocht. Dat waren goede investeringen. We kregen ook nog een deel van de erfenis van mijn schoonmoeder. Onze hypotheeklasten zijn nu heel laag en dat voelt als heel luxe 🙂

    1. Heerlijk zeg! Hoewel het nu natuurlijk niet meer mijn eigen/persoonlijke hypotheek is, zijn onze hypotheeklasten nog wel de hoogste kostenpost in het budget. Lijkt me geweldig als dat gewoon minder is dan bijvoorbeeld boodschappen, of zelfs dan energie!

  2. Ik heb als doel om te sparen voor onze bruiloft die er over een tijdje aan zit te komen. Dit lukt gelukkig goed en inmiddels hebben we een deel van het gespaarde geld alweer uitgegeven. De andere doelen, zoals pensioen en de buffer verhogen staan nu even stil. Die pak ik na de bruiloft weer op.

    1. Wat leuk, zo'n doel! Heb je dan ook vooraf een budget gesteld of heb je een beetje gekeken naar wat je wilt en dan berekend wat je dan ongeveer bij elkaar moet sparen? Ik merk wel dat als ik daar zelf aan denk, ik echt allerlei gedachten door elkaar heb. Aan de ene kant wil ik dan niet zoveel geld uitgeven aan één dag, aan de andere kant; als je eenmaal bezig bent dan lopen de kosten sowieso al op. Ben wel benieuwd hoe dat in de praktijk gaat!

  3. Het plan was om niet te veel geld uit te geven, maar we vonden geen mooie locatie waar we zelf voor de catering mochten zorgen. Uiteindelijk een prachtige plek gevonden die voor een nette prijs alles gaat verzorgen. We hebben daarna aan de hand van wat we wilde een budget gemaakt en daar houden we ons ook aan. Het is veel geld voor één dag, maar dat is het wat mij betreft zeker waard!

  4. ik vind het elk jaar weer afwachten hoeveel geld er binnen gaat komen, dus ik stel geen hele concrete doelen.. wel wat doelbedragen bedacht, maar geen idee of het reeel is. gaat niet om extra besparen om het te halen, maar serieus de vraag of het uberhaupt mogelijk is 😉 dus ik pin me daar totaal niet op vast :p halen we t dit jaar niet, dan hopelijk volgend jaar 😉 (maar tegelijkertijd gaat erconstant geld uit alle potjes door kosten :p ) ach ja, zolang we nog altijd financieel erop vooruit gaan ben ik al blij 😉 (is dat anders ons doel ? spaargeld laten groeien, ondanks de vele kosten zoals dit jaar de tuin opnieuw bestraat.. flinke kostenpost, toch staan we nog in de plus qua spaarsaldo ?)

    1. Vaak is het wel zo dat als je je er bewust van bent, dat je automatisch al meer overhoudt (of niet in de min raakt), dan wanneer je helemaal geen controle meer hebt. Wat dat betreft zitten jullie nog goed! Je kunt trouwens op materiaal voor de tuin/bestrating vaak wel veel besparen door te vergelijken/weggeefhoeken etc. Had je misschien al aan gedacht, maar ik denk: zeg het toch even!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.