#FreedomFriday: geven en effectief altruïsme

#FreedomFriday: geven en effectief altruïsme

Mijn oma zei vroeger altijd: “Wie geeft wat hij heeft, is waard dat hij leeft“. En voor zover ik kon zien, leefden ze ook zo. Er ging altijd wat in de collectezak, maar we kregen ook altijd verse groenten uit de tuin. En als er een fietsband geplakt moest worden, hoefde je je fiets alleen maar in te leveren. Als het nodig was, fietste opa zelf naar het dorp verderop om een nieuwe binnenband te halen. Voor ons was dat fijn, maar ik denk dat hij er zelf ook veel plezier uit haalde om dat te kunnen doen. Geven, iets voor een ander kunnen betekenen, is immers fijn. Het maakt je leven rijker. En daarom sluit het perfect aan bij de FIRE-beweging. Want zoals ik onlangs al een keer schreef: met alleen een berg geld ben je er nog niet. Maar met willekeurig geven ook niet per se. Wat dan wel? Effectief altruïsme zou wel eens een antwoord kunnen zijn.

FIRE-beweging en geven

Als er één ding is dat vrijwel alle FIRE-adepten met elkaar gemeen hebben, is dat ze héél bewust met hun geld omgaan. Ze stellen hele duidelijke prioriteiten. Die prioriteiten kunnen voor iedereen verschillend zijn, maar over het algemeen zijn ze gericht op het creëren van een rijk en gelukkig leven, waarmee ze de wereld een klein beetje mooier kunnen maken.

Kortom; je besteedt je geld aan wat je het belangrijkst vindt. Dat kunnen goede doelen zijn, maar het kan ook zijn dat je je geld inzet om tijd met je gezin te ‘kopen’. Of dat je het besteedt aan iets waar je heel blij van wordt. En als je al FIRE bent en helemaal kunt leven van bijvoorbeeld passief inkomen, dan is dat misschien wel nóg makkelijker. Dan heb je immers meer tijd te geven én vermoed ik dat je sowieso wel wat geld overhoudt.

Met Singles’ Day, Black Friday, Sinterklaas en Kerst voor de deur, leek het me ook wel eens mooi om te kijken naar geven, in plaats van UITgeven. Want dat is iets waar ik zelf soms nog wat mee worstel.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Effectief altruïsme

Tijdens FinCon vertelde Mr. Money Mustache dat hij en een aantal andere FIRE-bloggers 100.000 dollar aan het goede doel hadden gegeven. En dat hij van plan was om dat dit of volgend jaar weer te doen en hoopte dat er wederom bloggers zouden zijn die hem daarin zouden volgen.

Ik besloot eens even te kijken hoe dat zat. Niet omdat ik 100.000 dollar weg te geven heb, maar omdat ik dan wel benieuwd ben hoe mensen beslissen aan welke goede doelen ze dan zo’n groot bedrag weggeven. Zo kwam ik terecht op een blog waarin Pete (MMM) praat over effectief altruïsme. Of in gewoon Nederlands: effectief menslievend zijn.

Hij schrijft hier:

Stel je eens voor dat je een extreem gelukkig leven hebt. Je hebt alles wat je nodig hebt én wat je wilt en er is nog steeds geld over. En dan komt er nóg meer geld bij. Wat doe je dan:

a. Je bedenkt wat je nog meer voor jezelf kunt kopen met dat geld; of

b. Je probeert efficiëntere manieren te vinden om met dat overschot om te gaan

Wat hij dus zegt: je bent al behoorlijk HOT. Je hebt immers alles wat je nodig hebt, je bent heel gelukkig én je hebt geld over. En dan komt er nóg meer bij.

In feite beschrijft hij zijn eigen situatie: hij houdt het niet alleen bij de basics, maar heeft ook een mooi huis, een hele collectie fietsen en zelfs een elektrische auto. En dat kost hem 25.000 dollar in het jaar. Dankzij zijn investeringen, maar ook zijn bloginkomsten, heeft hij nu véél meer te besteden dan die 25.000 dollar. Er is dus geld over. En toen hij bedacht wat hij daarmee wilde doen, ontdekte hij een nieuwe beweging, effectief altruïsme. Daarin draait het om één vraag: hoe kan ons extra geld het grootste verschil maken? Peter Singer vertelt hierover in deze Ted Talk:

Hoofd en hart

Effectief altruïsme combineert hoofd en hart. Het geven wil je vaak doen vanuit je hart. Je wordt geraakt door een zielig verhaal. Maar als je alleen geeft vanuit je hart, dan ben je al snel wat impulsiever bezig. Je geeft dan wel iets weg aan een ander, maar je bent er eigenlijk niet zeker van of dat verschil maakt. Of je echt een wond schoonmaakt, of alleen een pleister geeft.

Vanuit je hart geven is goed, maar het is ook een klein beetje egoïstisch. Het geeft je een goed gevoel, maar het draagt niet noodzakelijkerwijs bij aan een structurele oplossing. Niet voor degene die je helpt, maar ook niet voor anderen met hetzelfde probleem.

Alleen geven vanuit je hoofd is ook niet optimaal. Dan geef je misschien voor de belastingaftrek. Of omdat je vindt dat het moet. Maar dan ontneem je jezelf de kans op een goed gevoel én je bent waarschijnlijk niet heel effectief in het selecteren van je goede doel. Je doet gewoon wat uitkomt.

Combineer je hoofd en hart, dan heb je het beste van twee werelden: je doet iets dat verschil maakt én je houdt er een goed gevoel aan over.

Iedereen heeft wat te geven

Als er gepraat wordt over ‘geven’, dan denk je al snel aan geld. En daar heeft niet iedereen een overschot van. In Nederland hebben we het behoorlijk goed, maar ook hier hoor je regelmatig schrijnende verhalen van mensen die bijna niet rond kunnen komen, ook als ze gewoon een baan hebben. Of over de ruim 400.000 kinderen die een risico lopen op armoede.

Maar geven hoeft niet altijd in geld te zijn. Soms is het juist mooier als je dat niet doet. Ik zou me zo voor kunnen stellen dat een goed doel liever genoeg collectanten heeft, dan hetzelfde aantal mensen dat ‘alleen’ geld geeft.

Ook kun je geven in de vorm van vrijwilligerswerk, of door (sportieve) activiteiten te ontplooien voor het goede doel.

En als je wel in geld geeft, moet je het verschil dat je kunt maken óók niet onderschatten. Dan is het eigenlijk net als sparen; af en toe een tientje overmaken naar je spaarrekening heeft weinig zin. Maar jarenlang structureel sparen maakt wél verschil. En structureel geven ook, aan de juiste organisaties. Want sommige organisaties blijken wel tot 1000 keer effectiever te zijn in het besteden van je geld. Als je iets te geven hebt, kun je het dus beter aan hen doen.

Hoe geef ik?

Het is natuurlijk mooi om te praten over geven, maar ‘geven’ is een werkwoord. Je moet het doen. Dat kan natuurlijk lukraak; A een keertje helpen, wat in de collectebus voor goed doel X doen, enzovoorts. Dat maakt vast een klein beetje verschil, maar het heeft relatief weinig impact.

Je wilt juist maximale impact maken met wat je geeft.

En daar loop ik nog een klein beetje op vast. Ik geef momenteel aan een aantal goede doelen, die te maken hebben met wat ik belangrijk vind. Maar ik heb maar heel beperkt het gevoel dat het ook verschil maakt. En dat motiveert niet speciaal om méér te geven.

Bovendien word ik ook niet echt vrolijk van de verhalen dat bepaalde organisaties vooral veel geld verspillen en het niet speciaal aan goede doelen geven. Dat doe ik zelf ook niet, dus waarom zou ik daar een ander wél geld voor geven? Bovendien geeft dat een beetje het idee van een groot zwart gat: we gooien er allemaal jarenlang geld tegenaan, maar structureel lijkt niets te veranderen. Als ik heel eerlijk ben, dan heb ik er best een beetje moeite mee om daar dan mijn zuurverdiende centen in te steken.

Daarom vind ik effectief altruïsme wel heel interessant. Het sluit eigenlijk heel mooi aan bij mijn eigen visie: met zo min mogelijk zoveel mogelijk impact maken. Een lekker leven met minder 😉

Inmiddels heb ik dus drie uitgangspunten om mee verder te gaan:
 • Ik kan verschil maken, maar moet me dan meer verdiepen in effectieve organisaties
 • Als ik dat niet doe, gebeurt er ook niets. Dan help ik niemand, zelfs mezelf niet

Nu kan ik natuurlijk meteen aanschuiven bij de organisaties die het meest effectief zijn. Maar dat doe ik niet. Ik vind het namelijk ook belangrijk dat ik zaken ondersteun die ik belangrijk vind. Dierenwelzijn bijvoorbeeld, of onderzoek naar of oplossingen voor ziekten die in mijn direct omgeving veel voorkomen. Effectief is goed, maar voor mij hoeft het niet per definitie impact op de hele wereld te hebben.

Om te voorkomen dat dit op de nóg langere baan geschoven wordt, zorg ik ervoor dat ik vóór het einde van het jaar helder heb wat ik wil geven, hoeveel ik wil geven, aan welke organisaties en hoe ik dat structureel ga doen.

Geef jij? En waarom/hoe?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Zoals je gelezen hebt is dit ook voor mij een thema, maar ik heb nog geen zin gehad om te zoeken naar doelen die echt bij me passen.
  Ik zie dat jij ook andere thema’s belangrijk vindt, jammer, ik had graag gratis met jouw eventuele zoektocht meegelift…

  🙂

 2. Nog nooit nagedacht over de effectiviteit van mijn vrijgevigheid. Ik geef meestal in tijd, of help iemand uit mijn buurt financieel. Het leukste vind ik om mee te denken met iemand en creatieve out of the box oplossingen te bedenken die wel (blijken te) werken.
  Met mijn werk (ondernemers coachen) helpen we jaarlijks ook een afgebakend aantal personen voor niks. Het liefst doen we dit onder ‘ pay it forward’. Dus we helpen (intensief als het moet), en gaan ervan uit dat je daarna iemand anders helpt. Dan kan het zijn dat je zelf iemand vindt, dan wel dat iemand op ons pad komt die we doorverwijzen. Hulp vragen doen we op basis van talenten en interesses van iemand. De bedoeling is dan win-win creeren.
  Daarnaast geniet ik van concreet vrijwilligerswerk op een gebied waar mijn interesse ligt, en geef ik aan mensen waarvan ik denk dat ze het kunnen gebruiken.
  Effectief is het vast niet. Genieten doe ik er wel van. En de ander ook (als ik afga op hun reactie).
  Grotere doelen geef ik eigenlijk alleen geld als er een collecte langskomt.

 3. Wat mooi dat je hier aandacht aan geeft en tof dat je zo eerlijk bent. Ik herken je verhaal en denk er ook aardig zo over. Vorig jaar heb ik daarom in december de ‘7 dagen elke dag iets voor een ander doen’ post geschreven. Ik wist ook niet precies hoe ik nu iets kon doen wat echt nut had. Deze dingen waren allemaal direct nuttig en kostten me niet per se geld. Daarnaast sponsor ik een kindje in Bolivia, met wie ik correspondeer (via Wereldouders). Ook lopen er een aantal leningen via Kiva. Zo zie je de directe impact van je geld.

 4. Een aantal jaren geleden dacht ik: ik ga weer eens een goed doel uitzoeken en daarnaar geld overmaken. Dus iets gevonden wat me aansprak en naar hun bankrekening wat geld overgemaakt. Maar ja, wat er daarna gebeurt wordt ik weer helemaal niet vrolijk van: word ik regelmatig door die organisatie bestookt met post of ik a.u.b. meer geld wil geven! (Ik heb ze niet eens mijn adres gegeven, dus hoe ze aan mijn adres komen is mij ook een raadsel). Op een gegeven moment heb ik die post ongeopend retour afzender gedaan en erop gezet dat ik geld had gegeven voor hun goede doel om er iets goed mee te doen – niet om donateurs met post te bestoken. Daarna hield de post wel op, trouwens.

 5. Ik heb ook erg veel moeite om structureel geld over te maken naar goede doelen, en vooral; welke kies je? Het zijn er heel erg veel en ze hebben allemaal de gun factor. Dus daar ben ik mee gestopt. Ik geef aan de deur, want ja, ik kan nou eenmaal moeilijk nee zeggen.
  Voor de rest geef ik weinig geld. Ik probeer wel mensen te helpen op andere manieren, zoals dingen voor ze maken, bakken of te helpen op de school van mijn zoon, een keer meerijden of meedoen moet een school markt oid. Ik ben ook mantelzorger, kortom, genoeg dingen die ik geef zonder dat dit geld kost of vraagt van de ander. En dat is ook geven. Verder hoop ik mensen met mijn blog te kunnen helpen? Ik heb zelf lang geleefd met zeer weinig geld, en ik heb daar veel van geleerd. Dat wil ik graag doorgeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.