Zorgverzekering kiezen voor 2020

zorgverzekering 2020 kiezen overstappen dekking

De grootste kostenpost in mijn persoonlijke budget is de zorgverzekering. En hoewel ik bij veel andere kostenposten regelmatig bekijk of ik nog kan besparen, kan ik dat voor de zorgverzekering maar één keer in het jaar doen: in deze periode. Je mag je oude zorgverzekering uiterlijk 31 december opzeggen en moet ervoor zorgen dat je uiterlijk 31 januari van het jaar daarop weer verzekerd bent. En omdat ik tijdens de kerstdagen liever met andere dingen bezig ben, heb ik nu maar even de tijd genomen om alles op een rijtje te zetten. Kijken welke zorgverzekering ik voor 2020 het beste kan kiezen én of ik nog kan besparen door overstappen. Ben jij hier nog niet aan toegekomen? Kijk dan meteen met me mee en regel het ook!

Mijn zorgverzekering nu

In totaal heb ik bij drie verschillende zorgverzekeraars gezeten. Ik begon particulier verzekerd bij CZ, stapte over naar Anderzorg, maakte één jaar een uitstapje naar De Friesland en ging daarna weer terug naar Anderzorg.

Bij die laatste zit ik in totaal al zeker een jaar of 10. Niet omdat ik niet kon overstappen naar een andere zorgverzekering, maar simpelweg omdat het steeds niet mogelijk leek om meer te besparen.

Tot 2018 had ik altijd een basisverzekering met een maximaal eigen risico, dat scheelde nog ongeveer 20 euro per maand. Tegenwoordig heb ik minimaal eigen risico, omdat ik weet dat ik nu bepaalde zorgkosten maak. In 2018 en 2019 moest ik die 385 euro inderdaad uit eigen zak betalen en dat verwacht ik nu weer.

Dat is voor mij dus iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een zorgverzekering voor 2020.

Vorig jaar betaalde ik hiervoor een premie van 1.270,08 euro, ofwel 105,84 euro per maand.

Ik betaalde het per jaar om 2 procent betaalkorting te krijgen én om mijn spaarsaldo te drukken voor de vermogensbelasting.

Vervolgens maakte ik elke maand 110 euro over naar een aparte rekening om ook komend jaar weer genoeg in het potje te hebben om de premie in één keer te betalen.

Bekijk hier welke zorgverzekering jij het beste kunt kiezen voor 2020 >>

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De beste zorgverzekering voor 2020 kiezen: vergelijken

Hoewel ik erg tevreden ben over de zorgverzekering van Anderzorg, kijk ik natuurlijk altijd of ik hier extra op kan besparen.

Daarvoor gebruik ik natuurlijk de overstaphulp op LekkerLevenMetMinder. Want: in tegenstelling tot veel andere vergelijkers, zitten hier alle aanbieders in. Niet alleen de aanbieders die een vergoeding geven. Op Independer kan ik bijvoorbeeld Anderzorg helemaal niet terugvinden.

Het enige waar ik zelf op filter, is op jaarbetaling. De vergoedingen die ik nodig heb, vallen buiten de standaard pakketten als fysiotherapie, tandarts, etc., dus dat dek ik af met minimaal eigen risico. Als dat voor jou wél relevant is, is het natuurlijk handig om die vakjes ook aan te vinken.

Lees ook: Deze kosten gaan niet af van je eigen risico >>

Dan blijken er dus nog voordeligere opties te zijn dan Anderzorg. Het grootste verschil is er met ZieZo van Zilveren Kruis: 55,86 euro per jaar. Die heeft geen vrije zorgkeuze, dus voor de zekerheid pak ik ook de tweede optie er nog bij: Just CZ. Die scheelt 24,11 euro per jaar met Anderzorg.

En nu kun je natuurlijk denken: voor die paar tientjes per jaar ga ik geen moeite doen. Dan zeg ik: het is ook echt geen moeite. En als je dit elk jaar doet, tikt het wel aan. Ik ken bijvoorbeeld genoeg mensen die nu geen 105 euro per maand betalen, maar 140 of 150 euro. Dan heb je het écht wel over serieus besparen als je dan gaat overstappen naar een andere zorgverzekering.

Ik heb het dus niet over risico lopen voor een paar tientjes, maar wél over kijken of je nog wel een zorgverzekering hebt die bij je past én of je die tegen de beste premie hebt.

Lees ook: Hoe zit het met vergoedingen voor fysio, zwangeren, beugels, etc. >>

Zorgverzekering 2020 kiezen: wel of geen vrije zorgkeuze?

In de standaard dekking kan ik geen verschillen vinden. Het enige is dus die vrije zorgkeuze.

Vrije zorgkeuze bij een zorgverzekering betekent dat je zelf kunt kiezen naar welk ziekenhuis je gaat. Als je gaat naar een ziekenhuis waarmee geen contract is afgesloten, dan betaal je een deel van de kosten zelf.

In mijn geval valt de goedkoopste optie af: ZieZo heeft geen contract met de belangrijkste ziekenhuizen en zorgverleners bij mij in de buurt. Ik heb geen zin om 100+ euro per maand te betalen, om vervolgens in geval van nood alsnog een extra rekening te betalen.

Optie 2 dus. Die heeft ook 2 procent betaalkorting bij betaling per jaar. Qua zorgkeuze blijkt dat een stuk gunstiger: zo’n beetje alles dat ik me in deze provincie kan bedenken, wordt gedekt.

En: deze verzekering heeft directe acceptatie, dus ik hoef niet bang te zijn dat ik word afgewezen (hoewel ik daar in principe geen reden voor zou kunnen bedenken).

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Dat wordt overstappen dus. Daar kan ik een lang verhaal van maken, maar dat is heel gemakkelijk. Een kwestie van je gegevens invullen, 1 januari 2020 als ingangsdatum, betaalmethode aangeven en verzenden. En je hebt dan nog 14 dagen bedenktijd. Je oude verzekering wordt automatisch opgezegd bij het overstappen, tenzij je pas op of na 1 januari overstapt. Dan moet je je oude verzekering zélf opzeggen.

Kun jij in 2020 nog besparen door overstappen naar een andere zorgverzekering?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
  1. Dat vind ik nou het vervelende aan die verzekeringen. Je kunt er niet vanuit gaan de zorg bij jou in de regio door alle verzekeraars wordt vergoed. Wanneer je dat niet weet dan kan de overstap een hele dure aangelegenheid worden.

  2. Ik had al eens vlug gekeken maar nu met alle goede informatie en mijn nieuwe polisblad bij de hand jouw tool gebruikt. Ik vond en goedkopere verzekering, het verschil is vier euro. Voor die vier euro stap ik niet over naar een voor mij relatief onbekende verzekeraar. Ik ben al zo lang als ik mij kan herinneren bij mijn huidige verzekeraar en voor het gemak laat ik het zo. Maar ik blijf vergelijken, dus volgend jaar hoor je me wel weer over de uitkomst! In ieder geval bedankt dat je het mogelijk maakt!

  3. Ik zocht CZ Just op, de premie met maximaal eigen risico is €87,95 per maand, bij Anderzorg is dat € 85,00, en bij beide krijg je 2% korting bij jaarpremie. Dan vraag ik me af wat is mis, want je stapt over omdat het goedkoper is? Misschien dat Anderzorg geen contracten heeft in jouw regio, maar dat kan ik me niet echt voorstellen.

  4. Wellicht een idee om naast zuiver te letten op de euro’s en vrije keuze, ook op de manier waarop je verzekeraar zijn premies belegd. Dit gaat niet altijd even eerlijk en goed voor het milieu (en dus ook gezondheid mens). Check eerlijkegeldwijzer daarvoor. Puur en alleen op de euro’s letten is wat mij betreft echt wel wat kortzichtig. Ik denk ook dat we voor die paar euro besparing op de lange teijn alsnog de lasten krijgen. Investeringen in bijv. de tabaksindustrie renderen qua aandelen wel, maar als vanuit maatschappij als geheel is het product zwaar negatief qua waarde.

    Mijn filtering is daardoor geworden: 1. Overal elk ziekenhuis terecht, 2. Duurzaam beleggen 3. Euro’s. Ben bij Ditzo uitgekomen en betaal ook jaarlijks voor 1% korting. Dat deze wellicht een paar euro duurder is, heb ik er voor over. Ook met dit soort geldstromen heb je gewoon een impact op de wereld. Ik zie liever dat deze positief is versus investeringen in schaliegas of tabaksindustrie.

    Het gaat toch om een aanzienlijk bedrag wat je jaarlijks overmaakt 1100-1200€ dus dat tikt echt wel aan qua impact. Wat mij persoonlijk betreft daarom geen CZ, Aegon of Menzis meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.