Isoleren van je woning: wat praktische tips

(Advertorial)

Het isoleren van je woning is misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen om geld te besparen in huis. Door de forse besparing op de stookkosten is de investering vaak al binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend. Minstens even belangrijk is dat isolatie je woning duurzamer maakt én veel comfortabeler. Maar hoe pak je dit aan? Hier lees je een aantal handige tips voor de eerste stappen richting een comfortabeler, duurzamer en energiezuiniger huis.

Waar isoleren?
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in één keer je hele woning te isoleren, maar misschien is dit helemaal niet nodig. Welke dubbel glas of HR++ glas kan een groot effect hebben op de isolatiewaarde van een woning. Je kunt ook veel bereiken met raambekleding. Probeer je gordijnen bijvoorbeeld ‘s avonds en ‘s nachts gesloten te houden. Hierdoor blijft de warmte beter binnen en verminder je de tocht in huis. Denk er wel aan dat je de gordijnen niet altijd maar dicht laat; dat is niet alleen donker, maar zorgt (hier tenminste) ook voor meer condens, wat weer niet zo gunstig is voor je hout- en schilderwerk.

Vergeet niet te ventileren
Als je over een goed geïsoleerde woning beschikt is het des te belangrijker om deze goed te ventileren. Hierdoor kan de vervuilde lucht naar buiten en kan er schone lucht naar binnen. Laat de ventilatieroosters daarom altijd openstaan en zet de ramen af en toe open. Zo voorkom je vocht- en schimmelplekken in je woning. Extra pluspunt: ventilatie zorgt voor ‘drogere’ lucht, die weer makkelijker op te warmen is. Ventileren zorgt op die manier dus ook voor sneller en meer comfort.

Is jouw huis goed geïsoleerd? En wat zou jij het liefst nog aanpakken als geld geen issue was?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Wij hebben HR++ glas overal laten plaatsen. Een rib uit je lijf, maar wel behaaglijk in huis. Verder nog een (heel)aantal plekken laten vullen met isolatie-materiaal, toen we aan de slag gingen met nieuwe verwarmingselementen en toen dus achter de oude elementen konden kon dat mooi gecombineerd. Het dak is vorig jaar gedaan, gezamenlijk met de VVE en voldoet nu ook aan de eisen van deze tijd qua isolatie. We zijn dus al een heel eind op weg. Verder letten we zelf op kieren (tochtrollen en plakisolatie, daar waar kan) Gordijnen heb ik bijna nooit dicht, overdag laat ik de zon ons huis gratis verwarmen en in de avond kijkt het niet prettig weg, dus open die boel!

  1. Dat HR++ glas zal vast heerlijk zijn! Ik doe wel 's avonds altijd de gordijnen dicht, zeker vanaf het moment dat mensen beter naar binnen kunnen kijken dan dat ik naar buiten kan kijken. Scheelt ook met de kou, maar vooral de inkijk houd ik niet van.

 2. Kunststof kozijnen met goed glas.. Als de wind verkeerd staat waai je van de bank.. Boven vind ik het niet zo erg, daar zijn de kachels uit, de ramen op de ventilatiestand.
  Ik heb verschillende soorten tochtstrip in het kozijn gehad, er een handdoek tussen gelegd, een tochtrol erbij, maar de gordijnen flapperen nog steeds..
  Misschien tap ik de boel wel dicht met ductape dit jaar..
  En als ik dan toch alles kan doen wat ik wil, de zolder isoleren, een zuinigere cv ketel met een heetwaterGedeelte dat on demand kan.
  De muren en de vloer zijn dik in orde.

  Ik hoorde van een van de buren dat ie alleen de kleine bovenraampjes nog open kan zetten. Hij was het gewaai in huis zo zat dat hij de ramen heeft dichtgekit. En toen de randen aan de zijkant, onder en bovenkant ok volgekit heeft. Dat is ook best een idee.. Maar hoe verkoop je dat later aan de kopers van jouw huis..

  Petra

  1. Ik heb van die ouderwetse ramen die je op kunt tillen/naar boven kunt schuiven, maar met dubbel glas erin werden ze zo zwaar, dat ze eigenlijk helemaal niet tilbaar waren. Toen heb ik ze vorig jaar uiteindelijk ook maar dichtgekit. En als iemand ze straks weer wil herstellen, dan is het een kwestie van de kitrand eruit halen, dat is niet zo'n probleem.

 3. een combinatie van huurhuis en niet overal dubbelglas, zelf dubbelglas plaatsen is geen optie , dus in de winter plaats ik er bubbeltjes plastic voor met punaises, natuurlijk ben ik geen fan van plastic maar het werd op mijn werk gebruikt als verpakkingsmateriaal en daarna weggegooid en dus nam ik het mee naar huis word het in ieder geval meerdere keren gebruikt, verder heb ik voor alle deuren en mijn open trap dikke gordijnen hangen en gaan savonds de gordijnen dicht, en in alle kozijnen en deuropeningen zit ten tochtstrips en ook heb ik radiatorfolie en verwarmingsbuis isolatie ,allemaal vrij goedkope oplossingen maar wel effectief.

 4. Afgelopen mei hebben wij beneden alle houten kozijnen met enkel glas vervangen door kunststof met hr++ glas.
  Zo wat een verschil! Ben zo blij dat ik niet meer met een raamwissertje de condens van de ramen hoef te vegen om buiten te kunnen kijken 😉
  We voelde ook meteen meer comfort.
  Alleen de voordeur is nog van hout met enkel glas.
  Dus dat zou ik graag nog gedaan hebben maar die zijn echt heel prijzig.
  De bovenverdieping is eind vorig jaar helemaal vervangen met kunststof en hr++

 5. Wij hebben een paar jaar geleden het enkel glas in de voordeur laten vervangen door dubbelglas. Dat scheelde fors op de energierekening. Als ik dat geweten had, dan hadden we dat jaren eerder laten doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.