Schulden

Schulden, daar houd ik niet van. Ik spaar liever en doe het met wat ik heb. Dat is ook heel lang goed gegaan. Toen ik gisteren het blogje van De Zakelijke Huisvrouw las, raakte dat bij mij toch wel een gevoelige snaar. Want hoewel ik mezelf prima voor kan houden dat ik geen ‘echte’ schulden heb en dat het allemaal te overzien is, is dat niet helemaal waar. Of als ik gewoon realistisch doe: dat is helemaal niet waar.

Mijn relatiebreuk heeft ontzettend veel geld gekost. Ik had een leuke spaarpot, maar die is weg. Maar de kosten zijn allemaal nog niet betaald. Ik heb dat geld tijdelijk kunnen lenen en krijg nog een bedrag van de Belastingdienst terug dat voldoende is om dat terug te betalen, dus in feite is het ‘gedekt’, maar zolang dat geld niet binnen is en het dus niet definitief is dat dat komt, heb ik gewoon een schuld. En dan kan ik dat wel weg stoppen en denken: ‘Komt wel, want dat geld komt er wel aan’, maar dat is natuurlijk mijn kop in het zand steken. De hap moet gewoon afbetaald worden.

Daarnaast is er natuurlijk ook de hypotheek. Fijn dat ik dat nu op deze manier gewoon zelf kan blijven betalen, maar de veranderingen die er nu zijn, vergroten wel de druk om af te lossen. Zeker als je bedenkt dat de rentevastperiodes straks weer aflopen en dat ook weer gevolgen kan hebben. Nu staat de rente vrij hoog vast, dus eigenlijk zouden ze volgens mij gewoon wat naar beneden moeten gaan, maar de bank vraagt echt niet aan mij wat ik wil, ze doen wat ze zelf willen. Dus die schuld is er ook gewoon. Plus dat het risico daarin ook groter is geworden, omdat je van twee personen naar één persoon gaat. Verhuizen/verkopen is op dit moment even niet aan de orde.

Waar sta ik dan? Eén ding is zeker: ik ga dit jaar heel goed voor mezelf zorgen. Op alle vlakken. Ik ga dus geen macaroni met ketchup eten om mijn schulden in te lossen, maar blijf wel bewust werken met weekmenu’s, vriezerkoken en op een slimme manier boodschappen doen. Ik ga niet in de kou zitten, maar ik ga wel kijken naar andere manieren om mijn energieverbruik terug te dringen. Ik ga niet in een comfortabele bouwput zitten, maar ik ga wel bewust kijken naar de ingrepen: wat kan ik zelf doen? Wat MOET? Wat MAG? En wat levert het meeste op? Dat betekent dat de projecten met iets meer rust en verstand probeer te benaderen. Gewoon doorgaan, maar wel op een verstandige manier.

Het financiële plan voor dit moment is in de eerste instantie sparen voor de hypotheekaflossing. Ik maak inkomsten van Marktplaats-verkopen weer over en kijk regelmatig of ik mijn rekening kan afromen. De Belastingteruggave houd ik dan voor die andere schuld. Als er af en toe een mogelijkheid is, dan zet ik wel wat apart op mijn Bufferrekening, is dat niet nodig voor die schuld, dan kan ik het gebruiken als buffer. Op die manier werk ik volgens mij even het meest effectief aan de drie belangrijkste prioriteiten van dit moment: schulden aflossen, buffer opbouwen en hypotheek aflossen.

Betrap jij jezelf er ook wel eens op dat je onbewust toch de neiging kunt hebben om je kop wat in het zand te steken? En hoe word je daar dan weer alert op?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
 1. ik (we) hebben maar 1 schuld, de hypotheek, daarvan is al 25% afgelost en de rest volgt in de komende jaren totdat we 63 zijn dan is alles betaald. We kunnen extra aflossen of om eerder van de hypotheek af te zijn of om het maandbedrag nog verder te verlagen. Een keuze dus…..

  1. Ook goed bezig! Tot vorig jaar losten wij in de eerste instantie gewoon vooral af (of legden we extra in), zonder het maandbedrag te verlagen. Als je dan krapper komt te zitten, kan het maandbedrag altijd nog (en vaak extra) omlaag.

 2. Alert blijven lukt niet altijd, dus soms heb je n opmerking v n vriend nodig. Soms ben je alert genoeg om je te herkennen in tv programma's of artikelen. Dat zijn normale, en prima, manieren om je eigen onvolkmaaktheden te compenseren. Knap hoe snel jouw koppie uit t zand is gekomen! Petje af!

 3. we hebben een huurhuis dus geen hypotheek. we bouwen een buffer op. enige is een studiefinancieringsschuld 🙁 een flink bedrag, maar man wil bewust niet versneld aflossen. de rente gaat volgend jaar omlaag en hij wil eerst een bepaald bedrag buffer hebben. ook prima.

 4. Qua financiën steek ik eigenlijk nooit m'n kop in het zand, daarvoor zijn er al teveel mindere periodes geweest in mijn financiële leven. De hypotheek is al voor iets meer dan 50% afgelost en verder zorg ik voor heel bewuste uitgaven. Heel soms heel bewust een extra uitgave of een luxe product, maar wel altijd bewust. Dus ook alleen op de momenten dat het kan. Maar daar ben jij ook goed mee bezig.

 5. Balen van je spaarpot zeg. Vind het ook wel eens vervelend, dan heb ik al vier, vijf jaar zo veel gespaard en betaald en dan nog heb ik bijna 230duizend aan hypotheekschuld en een onverkoopbaar huis. Maar ja. Tegenslagen zijn er toch wel. Zo lang ze slechts financieel zijn is er niet zo veel aan de hand, wat mij betreft…

  Goed van je dat je gewoon lekker door blijft gaan, en voor jezelf blijft zorgen. Ik begrijp niet waarom bij sommige mensen juist hun eigen 'brandstof' de sluitpost moet zijn. Het is wel van directe invloed op je gezondheid en welbevinden.

  1. Daarom, dat doe ik dus ook niet weer. En goed voor jezelf zorgen hoeft niet per se meer te kosten. Meer aandacht, ja, maar meer geld, niet per se. Of tenminste, ik geloof er heilig in dat het uiteindelijk meer oplevert. Bovendien: als ik het nu niet doe, wanneer dan wel? Ik wil nooit meer in een positie terechtkomen waarin ik zoveel accepteer, dat het ten koste gaat van mezelf. Maar goed, daar is dus nu zeker wel wat TLC voor nodig 😉

 6. Vooral geen nieuwe schulden erbij maken , wachten of geheel uitstellen , en zo langzaam wordt de schuld beetje bij beetje kleiner

  Gerd

  1. Nee, hij stond op beider naam, ik heb de hypotheken deels overgenomen en als aanvulling inderdaad een nieuwe afgesloten, helaas ook dat inclusief de bijkomende kosten. Alleen de rentevastperiode loopt sowieso door, blijkbaar. Tenzij ik alles opnieuw had gedaan, maar in dat geval had ik niets meer aflossingsvrij kunnen hebben en dat had weer een enorme invloed gehad op de maandlasten.

 7. Nee, ik steek eigenlijk nooit mijn kop in het zand. Ik zou er alleen maar onrustig en gestrest van worden om schulden te hebben of te maken. Alleen een hypotheek is een schuld die ik kan begrijpen. Ik heb geen schuld en werk aan een buffer. Soms zie je dat mensen boven hun stand wonen en de balans zoek is. Werken voor een huis/ hypotheek en dat er weinig over blijft voor dingen als ontspanning, gezelligheid, vakantie en andere dingen (hobby's)waar je blij van wordt, of in de kou gaan zitten om te besparen op energieverbruik. Hoe je het ook wend of keert: een huis is maar een hoop stenen en een doodshemd heeft geen zakken; m.a.w je kunt niks meenemen. Ik zou andere keuzes maken. Stressen over geld vreet aan je, dat is het helemaal niet waard. Er zijn andere dingen in het leven veel belangrijker. Een veel te hoge hypotheek zou als het zwaard van damocles boven m'n hoofd hangen. Net als andere schulden trouwens. Mij niet gezien. Ik stel andere prioriteiten.

 8. Ik steek redelijk onschuldig mijn kop in het zand wat betreft het zoeken naar een baan. Op dit moment heb ik geen baan en geen uitkering. Ik kom rond van de kinderalimentatie en wat toeslagen, zo'n 700 euro dus. En dat is krap maar lukt redelijk, en ik vind het wel fijn even rust na 12 zeer intensieve jaren. MAAR over 3 jaar wordt oudste 18 en dan stort mijn inkomstensplaatje in. Dus een baan zoeken zou toch wel verstandig zijn. Ik sus mezelf met dat niemand zijn situatie over 3 jaar weet enz, toch een beetje kop in het zand, maar ik wil nu juist even geen stress, en soms moet je daarvoor niet teveel nadenken.Julia

  1. vraagje
   die 700 moet daar alles van af ?
   huur, vaste lasten maar ook boodschappen ,verzekeringen?
   of blijft dat over na aftrek vaste lasten
   maw hoeveel voor de boodschappen en hoe groot is je gezin?

   groetjes monique

  2. Ik heb geen woonlasten meer, de ziektekostenverzekering heb ik van de kinderbijslag van vorig jaar gespaard en in een keer betaald. Dan blijven er aan vaste lasten 450 euro per maand over, de rest is voor de boodschappen. De kinderbijslag is voor de kleding, sport en school e d en ik probeer er ook nog van te sparen. Ik heb 3 kids. Julia

 9. Hier een lening met ex, waarvan mijn deel €3000 is. Hier los ik elke maand aan af, ex ook zijn gedeelte. Echter kan hij niet versneld aflossen waardoor ik dus ook biet elke maand extra probeer weg te sturen omdat ik ook opdraai voor zijn gedeelte ondanks ik dan mijn gedeelte al klaar heb.
  Daarmaast studeer ik nu weer en heb ik een studiefinanciering lening. Deze bouw ik ju op ondat de opleiding en fulltime werken niet mogelijk is naast het alleen draaien van het gezin…
  Op dit moment is het niet anders. Ik los netjes af, maak geen nieuwe schulden, bezig met een rijbewijs waardoor ook meer werk mogelijkheden en probeer een buffer te maken.
  Buffer is er nu maar hier zal ik een autootje van kopen en dus minimaal overhouden. Maar komt goed, het is nu ecen biet anders…

  Wat goed dat ie tot het besef bent gekomen dat het anders moet. Het gaat je ook lukken!!
  Maar let op jezelf, geniet van het leven!!!

 10. Heel verstandig om goed voor jezelf te blijven zorgen! Jij brengt tenslotte het geld binnen en dat wil je graag zo houden. Dikke duim omhoog!

  Wat betreft "kop in het zand": Wij hebben heel lang onze kop in het zand gehad. Ons inkomen was goed en we hadden geen zorgen. Als ik toen wist wat ik nu weet (over consuminderen/aflossen etc.).. nou ja daar moet je niet te lang over na denken. Maar toen we drie jaar geleden beide terug in inkomen gingen, en een restschuld hadden i.v.m. de verkoop van ons huis, ben ik ontzettend aan het consuminderen geslagen. Super leuk vond ik dat eigenlijk! Grappig is dat. *mijmer*

  Doordat ik ziek werd heb ik de touwtjes weer uit mijn handen laten schieten. Tot het einde van het afgelopen jaar. Genoeg is genoeg 😉 Nu zit ik er weer bovenop. Geen moment te vroeg aangezien ik over een half jaar geen inkomen meer genereer en mijn man over 2 maanden flink achteruit gaat in inkomen t.g.v. baanverlies. Maar omdat ik net op tijd weer alle controle over de financiële situatie had, gaan we het wel redden. We hebben een mooie buffer. Dus het komt goed en het leven is leuk! 😀

  Nu proberen om niet weer te verslappen. Zonde van het geld 😉

 11. Ik denk dat goed bijhouden en/of berekenen behoed voor kop in het zand tactieken. Je hebt helemaal gelijk dat je wel goed eet. Uit nood heb ik daar eens flink op bezuinigd, dat is echt niet goed voor je.

 12. Wij zijn in de heel gelukkige positie dat we helemaal geen schulden hebben. Geen hypotheek en geen leningen… wat een fantastisch gevoel geeft dat toch… Al zou ik een hypotheek niet als een molensteen ervaren hoor, want nu ben ik ook een bepaald bedrag aan huur per maand kwijt…
  Fijne zondagmiddag, geniet van wat er nog over is…
  Lieve groet,
  Mirjam

 13. JA hoor wij hebben nog een krediet daar hebben we al veel van betaald en los ik langzaam af. Ik wil eigenlijk dit jaar hem wat sneller aflossen. Het is maar 3000 euro nog en eigenlijk heb ik genoeg buffer om hem in een keer af te lossen. Maar we hebben lekkage dus dat moet eerst verholpen. Ik vind dat geld nog wel te overzien. Maar ik steek niet mijn kop in het zand. WE maken allemaal fouten en hopelijk leer ik er van.

 14. Onze schuld word gelukkig wat minder.
  Ik besef nu pas heel goed dat ik geen schulden
  meer wil hebben.
  Maar ik steek nog steeds zo nu en dan mijn kop in het zand.
  Maar het word steeds beter.

 15. Verstandige keuze om bepaalde dingen minder te doen of op een andere manier. Dat scheelt toch weer! Het is ook zeker verstandig dat je een financieel plan hebt opgesteld, zo weet je toch weer wat er nog betaald moet worden en wat niet. En voor jezelf zorgen is zeker heel belangrijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.