Van dubbel tarief naar enkel tarief

In eigen huizen heb ik eigenlijk altijd een dubbele meter gehad. Handig, want dan kun je dingen op goedkope stroom doen. De omstandigheden waren toen altijd zo, dat het ook het meest voordelig was. Een combinatie van opletten met grote dingen (was, vaat), buitenshuis werken en een omgekeerd ritme door onregelmatige diensten zorgden daar wel voor. Op een gegeven moment bleek de balans wat te verschuiven. Het raakte elkaar niet zoveel meer. Een dubbel tarief was nog iets goedkoper, maar dan had je het op jaarbasis echt over centen.

Nu overweeg ik om toch over te stappen op enkeltarief. Ik houd mijn energieverbruik nu een paar weken bij en zie dat ik tot nu toe met het hoogverbruik steeds zelfs iets hoger zit dan met het laagverbruik. Je moet eigenlijk 55% in het laagverbruik hebben, om de dubbele meter rendabel te maken. Op het moment kan ik niet zo heel veel doen om die balans te verschuiven. De grote dingen doe ik nog steeds op het laagtarief, maar ik werk wel thuis, overdag en ik heb een kachel die overdag aan staat. Daarnaast is er natuurlijk buitenverlichting en binnenverlichting die vaker overdag aan gaat, omdat het vroeg donker wordt. Overstappen naar enkel tarief zou nu best een besparing op kunnen leveren en omdat ik een dubbele meter heb, zou het alleen om een administratieve overstap gaan.

Wat ik me wel afvraag; kun je zomaar weer overstappen naar dubbel tarief? Als het straks weer warmer wordt, dan zal ik de kachel waarschijnlijk niet meer aan hebben en gaat het alleen nog om het stroomverbruik van het werken. De lichten blijven dan langer uit, dus al met al verwacht ik dat het stroomverbruik dan ook weer naar beneden gaat. Als je daar een beetje op let, dan zou je dus twee keer in het jaar moeten wisselen, om het maximale voordeel uit die tarieven te halen. Als het zo werkt, want ik heb er eigenlijk nog nooit iemand over gehoord, dus misschien kan het wel helemaal niet?

Wie van jullie is wel eens van dubbel tarief naar enkel tarief overgestapt en weet je toevallig of je ook weer terug kunt switchen? En het jaar erop misschien weer hetzelfde doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Wij hadden ook dubbeltarief, maar het scheelde zo weinig dat we overgestapt zijn naar enkel tarief. Ik vind het nu ook heerlijk dat ik, als ik overdag thuis ben, gewoon een was aan kan zetten enzo, ipv s'avonds of het weekend, dat vind ik eigenlijk nog het beste van onze overstap 😉

  Wij zijn dus niet meer terug gegaan naar dubbeltarief, ik zou eigenlijk ook niet weten of dat in een korte tijd kan. Misschien even je energieleverancier bellen of mailen?

 2. het kan niet bij alle leveranciers. Ik had enkel tarief, maar een dubbel tarief meter dus bij b.udget ener.gie krijg je dan een dubbel tarief.

  1. hoe zo aansluitkosten? Als je een enkele meter hebt krijg je enkel tarief van ze, maar ik had al een dubbele meter, dus automatisch dubbel tarief bij BE.

  2. Hier overwogen 5 jaar geleden dubbeltarief maar daar zaten aansluitkosten aan verbonden bij Essent dus vandaar dat onze dubbele meter nog maagdelijk op 0 staat 🙂

 3. Ik vermoed dat dat aan je energieleverancier en soort contract ligt.

  Zelf zijn we een paar jaar geleden van dubbel naar enkel gegaan. Kost me 25 cent per maand.
  Maar ik baal nu niet meer als ik er 's ochtends achter kom dat ik de avond ervoor de deur van de vaatwasser net niet dicht heb geduwd.
  En ik kan wassen wanneer ik wil, niet alleen 's nachts. (Ik kan 's ochtends slecht tillen, moet eerst op gang komen, een mand was uit de machine halen bezorgde me vaak al rugpijn.)

  Je kunt nu ook naar enkel gaan. Omdat je een dubbele meter hebt, blijft die gewoon doordraaien, alleen reken je beide standen af tegen het enkel tarief. Als je je meterstand bij blijft houden kun je na een vol jaar (met alle seizoenen) zelf uitrekenen of je nu wel of niet voordeliger uit bent. Moet je wel nog een jaar zoveel mogelijk nachttarief blijven gebruiken….

  Zelf heb ik geen seconde spijt gehad van deze beslissing. De vaatwasser gaat ook lekker overdag aan (alleen als hij vol is) en 2 wassen op een dag is geen probleem meer. Dat deed ik anders alleen op zaterdag.

 4. Wij zijn ook van dubbel naar enkel tarief overgegaan voor een paar jaar terug.Voor ons was het ook onrendabel om langer een twee-tarievenmeter te hebben.Je kunt dit checken op de site van je energieleverancier.Onze dubbele is blijven zitten.We hoeven alleen ieder jaar de twee meterstanden door te geven en zij maken er 1 afrekenstand van.Dus gewoon op de oude manier je standen doorgeven en er is verder niets aan de hand.

 5. Hier 5 jaar geleden berekening gemaakt en kwamen op uit op 60/40 uit voordat nacht/weekend stroom voordeliger werd, en daar kwamen wij nooit aan dus een tarief 🙂

 6. Bij mij ging de 'goedkope stroom' pas in om 23 uur. Dat schiet niet zo op. Bij mijn ouders was het om 21 uur, dat was een stuk beter, dan kon je in de goedkope stroom nog stofzuigen of strijken enzo. Maar hier was het zo onvoordelig! Ik draai (met mijn nu nog 1persoonshuishoudinkje) maar 2 wassen per week en die deed ik dan idd 's nachts, maar dat was het dan. Verder alles overdag. Ik heb het niet uitgerekend, maar zag zo al wel in dat het echt niet voordelig was. Dus om laten zetten door de verhuurder, de volgende dag geregeld, ideaal. Nog steeds draai ik mijn wassen 's nachts. Maar dat is omdat ik het 's ochtends zo heerlijk vind om als eerste de was op te hangen. Je hoeft er niet bij na te denken en wordt er heerlijk wakker van. Maar daar ben ik vast een uitzondering in 😉

 7. Geen idee, maar waarom gebruik je geen zonnecellen lampen voor buiten. Je hebt tegenwoordig zulke goede lampen die vreselijk goed licht geven. Even duur in aanschaf, maar dat is het dan ook. Een grote besparing dus. Je hebt ze ook met een bewegingsdetector.

  1. Daar heb ik inderdaad ook naar gekeken, maar de hoeken waar ze bij mij komen te hangen zijn ook overdag te donker om echt op te laden. Ik wil wel op mijn buitenverlichting kunnen rekenen, dus als ze op een mooie, lichte plek konden hangen: prima. Maar dat was hier dus niet het geval.

  2. Maar je hebt ze tegenwoordig met een draadje. Dan kan je de lamp op de plek hangen waar je hem nodig hebt en het zonnecellending kan dan op een plek hangen/vastgezet worden waar zon en licht is.
   Dit is geen reclame, maar gewoon een tip om te bezuinigen. Hier heb je zo'n lamp waarbij ze gescheiden zijn.

 8. Hier zouden ze de tarieven optellen en enkeltarief rekenen, maar dit gebeurt helaas iedere keer niet. dus betaal maar gewoon het dubbeltarief, scheelt bij ons geloof ik maar 5 euro ongeveer.

 9. Ik had dubbeltarief. Had. Ik begon met een 85-15 verhouding. Allebei werkend, altijd weg in de avond. We kwamen niet eens elke dag thuis eten. Gaandeweg meet avonden thuis, tijd voor de laagstroom werd twee uur verschoven, vaatwasser eruit, inmiddels volledig arbeidsongeschikt en dus altijd bij huis. Vorig jaar haatte ik het weekend omdat ik dan de was af moest krijgen, ik kon het niet langer opbrengen. En voor twee euro per jaar, de verhouding was inmiddels 58-42 heb ik een enkeltarief genomen. Nu kan ik wassen als ik me er sterk genoeg voor voel. Of een was aanzetten die mijn man kan ophangen als hij thuiskomt.
  Het was het gedoe gewoon niet langer waard, en het verbruik sloop naar steeds meer overdag.

  Petra

 10. Ik heb hier helemaal geen ervaring mee. Wij wonen in een huurhuis, met enkeltarief… Dus aan mijn woorden heb je niets deze keer…
  Maar ik wens je wel een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 11. Wij hebben een dubbeltarief meter en betalen enkel tarief. We hebben een jaar of wat dubbeltariefstroom gehad, maar het leverde te weinig op. En een wasmachine 's nachts laten draaien geeft best wat herrie als ie naast je slaapkamer staat. Bij ons ging het lage tarief ook pas in om 23.00 uur. En in de weekenden had ik het gevoel dat ik van alles moest doen omdat het het lage tarief was.

  Nu nemen we enkeltarief af. We wisselen wel af en toe van leverancier omdat we met de energieveiling van VEH meedoen. Dan is het wel opletten dat je bij de nieuwe leverancier enkeltarief betaalt. Even extra doorgeven.
  Ik heb al eens met VEH contact gehad waarom ze dat niet standaard bij de inschrijving doen. Aangeven dat je een dubbeltarief meter hebt, maar enkeltarief wilt afnemen.
  Zouden ze naar kijken, maar vorig jaar hadden ze daar nog niks aan veranderd. Binnenkort weer een veiling en daar gaan we weer aan meedoen.

 12. Bij ons is het 60/40 nacht/dag en volgens mij is dat een prima verhouding. Ik was inderdaad in het weekend, maar vind het geen probleem. Ik voel me ook niet schuldig als ik doordeweeks overdag toch een wasje draai.

 13. Wij hebben ook al jaren dag en nachttarief en ik heb er altijd bewust op gelet om toestellen die veel verbruiken enkel aan te zetten op nachttarief. Ik bak wekelijks brood voor een ganse week, benut nadien de ovenwarmte voor het bereiden van ene ovenschotel of gebak, wassen en strijken doe ik enkel op nachttarief. Tot nu toe deden wij ons zeker voordeel door het dubbele tarief maar ik denk dat daar in d toekomst wel verandering in komt want ons laatste kind is ongeveer een jaar het huis uit dus minder verbruik aan gas, water, elektriciteit, minder was, minder strijk, geen verwarming meer op zijn kamer, geen pc meer die continu aanstaat. We hebben onlangs ook onze elektrische boiler laten vervangen door een warmtepompboiler en als ik de verkoper en de reviews daarover lees, zou een warmtepompboiler heel wat elektriciteit minder verbruiken of een gewone elektrische boiler. Net als de elektrische boiler draait de warmtepompboiler enkel op nachttarief. We zullen zien, ik hou al jaren wekelijks de standen van water, gas en elektriciteit bij dus zal binnen enkele maanden wel een beter zich hebben of we al dna niet het dubbele tarief behouden.
  Ik vraag me af of de metermaatschappij de nachtteller dan komt weghalen en hoeveel dat kost…liesbet

 14. Wij hadden in ons huurhuis een dubbele meter, ik vond het helemaal niks, het paste niet in mijn bioritme om om 23.00 saovonds nog eens iets aan te zetten. Ben blij dat we in ons koophuis een enkele meter hadden, voelde veel vrijer. Blij dat we van het gedoe af zijn, ik vind het fijn om door de week te wassen. We hebben nu zonnepanelen dus maakt het helemaal wat minder uit.

 15. Wij hebben een dubbel tarief meter en zijn naar enkeltarief berekening gegaan. Het scheelt te weinig voor het comfort wat je ermee verliest.

  En inderdaad: fijn overdag vaatwasser / wasmachine laten draaien ed.

 16. Dubbele meter hier , blijft ook zo , maar wij zetten juist alles zoveel mogelijk overdag aan , om zo direct onze zonnestroom geproduceerd door mijn panelen direct te gebruiken en vooral niet s avonds , met zonne schijn staat dan de meter stil en draait de wasmachine.

  Gerd

 17. Wij hebben sinds een paar jaar enkeltarief. Eén telefoontje naar het energiebedrijf was voldoende.
  De meter bleef gewoon zitten, beide standen worden gewoon opgeteld/ Als je een 50/50 verhouding hebt in verbruik is het niet meer lonend om twee tarieven te hebben. Ook bij het gebruik maken van zonne-energie worden beide meterstanden opgeteld. (Ook bij energieteruggave geldt trouwens een dubbeltarief als je een dubbele meter hebt. Je krijgt in daluren ook minder terug. )

 18. Of je halverwege het jaar kan switchen hangt volgens mij af van je contract. Als je een variabel contract hebt kan je waarschijnlijk wel wisselen, maar bij een vast contract kan dit denk ik niet. Op deze website: http://www.goedkoopste-energieleverancier.nl/ staat heel veel handige informatie over goedkoopste energieleveranciers. Zo is er deze week een artikel geplaatst over het enkel en dubbeltarief. Bovendien blijkt uit de informatie op deze website dat een 1 jaar vast contract vaak goedkoper is dan een variabel contract. Misschien is het voor jou dus helemaal niet zo gunstig om een variabel contract te nemen, zodat je halverwege het jaar kan veranderen van enkel naar dubbeltarief.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.