Energiekosten: weer even een update

Het blijft toch wat spannend rondom die energiekosten. Als ik mijn gegevens invoer in de Verbruiksmanager, dan is de verwachting dat ik aan het einde van het jaar €246 bij moet betalen. Aan de andere kant geeft de Verbruiksmanager echter ook aan dat ze denken dat mijn gasmeterstand niet klopt. Dat zit ‘m natuurlijk in die pelletkachel. Zij gaan ervan uit dat ik veel meer gas moet verbruiken, zeker nu het al wat kouder wordt en straks in december nog veel kouder gaat worden. Maar in werkelijkheid verbruik ik gewoon eigenlijk alleen nog maar gas om te douchen, in bad te gaan en in de keuken. Ik heb mijn thermostaat standaard op 12,5 graden, om het bevriezen van de leidingen te voorkomen, maar de keren dat hij daarop aangeslagen is waren vorig jaar denk ik wel op één hand te tellen.

Toch gaat het stroomverbruik nog wel wat harder dan ik graag zou willen. Tussen 17-8 en gisteren, dus in totaal over 51 dagen, verbruikte ik op het hoge tarief 201 kWh stroom en op het lage tarief 151 kWh. Als ik dat heel grofweg doorreken, zou dat uitkomen op een hele dikke 2500 kWh per jaar, voor de beide meters gecombineerd. Dat is nog best behoorlijk wat boven de 2.010 die het Nibud aangeeft voor een eenpersoonshuishouden. Nu kan ik er wel een halve persoon bovenop gaan tellen, maar dat is niet helemaal eerlijk, aangezien ik natuurlijk ook regelmatig niet thuis ben.

Qua gas dacht ik behoorlijk netjes te zitten, maar toen ik net mijn standen van 30-1 bekeek, zag ik dat ik inmiddels ook alweer 444 kuub verbruikt heb, terwijl de echte kou natuurlijk nog moet komen. Vorig jaar zat ik op 321 kuub voor het hele jaar, dus ik ben er echt wat te makkelijk mee omgesprongen. Zeker als je bedenkt dat ik ook nog regelmatig niet thuis ben geweest. Natuurlijk staat daar wel regelmatig verbruik van een extra persoon tegenover, maar dat zou toch op z’n minst tegen elkaar weg te strepen moeten zijn.

Maar: ik wil gewoon aan het einde van het jaar écht niet bijbetalen. 

Wat kan ik daar nog aan doen, zonder echt in te leveren op comfort? Ik heb mezelf weer even scherp gesteld op een aantal (toch regelmatig terugkerende) punten:

 • Niet te lang douchen. Heerlijk, maar niet goed voor de huid en korter douchen bespaart ook gas
 • Computer écht uitzetten ’s avonds, in het weekend, enzovoorts
 • Nog beter letten op gebruik van weekend-/nachtstroom
 • Thermoskan weer gebruiken voor heet water (steeds die waterkoker kan ook niet goed zijn)

Ik denk wel dat ik het vooral moet hebben van een besparing op gas. Daar is misschien niet zo heel veel op mogelijk, maar het kost wel drie keer zoveel als stroom. Qua stroom scheelt het wel weer dat ik een dag in de week nu buiten de deur werk en dat ik nog op vakantie ga. Dan staat in ieder geval de computer geen stroom te trekken. Daarnaast zou ik nog een makkelijkere manier kunnen proberen te vinden om mijn schotelkastje écht uit te zetten. Die stekker zit nu door de muur heen, waardoor ik er minder goed bij kan en hij altijd op sluimerstand blijft staan. Het zal vast die 500 kWh er niet afsnoepen, maar kan natuurlijk wel wat verschil maken. Ik had beter al wat eerder de gasstanden in de gaten kunnen houden, want volgens mij had ik daarvan geschat dat ik 400 kuub zou verbruiken, iets waar ik nu dus al overheen zit. Maar goed, daar is nu niets meer aan te doen, het enige dat ik nog kan doen is mijn verbruik de komende maanden zo goed mogelijk beperken.

Heb jij je verbruik een beetje in de gaten gehouden? Of kom je af en toe ook tot een wat minder leuke ontdekking, zoals ik in dit geval?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik ben sinds een half jaar veel bewuster bezig met ons verbruik en heb ook vaak de houtkachel aan. Ik houd mijn meterstanden niet bij, maar heb een slimme meter en krijg elke 2 maanden een gebruikersoverzicht en hier staan ook de bedragen op. Tot nu toe zit ik mooi onder mijn geschatte verbruik en verwacht dus wel terug te ontvangen.

 2. Ik noteer al jaren elke zondagmorgen de meterstanden van water, gas en elektriciteit zodat ik het verbruik goed in de gaten kan houden.

  Ik 'zie' aan de meterstanden van de elektriciteit heel duidelijk of mijn man gedurende de week 's avonds thuis was of niet want hij kijkt dan elke dag tv vanaf 19 u tot ongeveer 23 u. Is hij niet thuis, dan staat de tv hier gewoonweg niet aan en een plasma tv verbruikt vrij veel elektriciteit.

  Wij hebben ook dag- en nachttarief en ik let er enorm op om het nachttarief zoveel mogelijk te benutten want als het nachtverbruik lager ligt dan het dagverbruik ben je met dag- en nachttarief duurder af.

  Wassen, strijken, broodbakken; gebak maken,…. kortom alles wat veel elektriciteit verbruikt plan ik zodanig dat ik het op nachttarief kan doen.

  Ik bak wekelijks 8 broden op nachttarief en benut nadien de ovenwarmte om een ovenschotel of gebak klaar te maken. Nadat de broden zijn afgekoeld, snijd ik ze, verpak ze en vries ze in (alweer op nachttarief) Een gerecht gratineren onder de grill doe ik enkel tijdens het weekend omdat een weerstand veel verbruikt.We eten zelden frieten (teveel vet) maar als ik frietjes bak, plan ik dat in het weekend.

  Droogkast heb ik niet : de was gaat bij goed weer buiten aan de wasdraad en bj regenweer staat het wasrekje in de garage of in de living.

  Vaatwas heb ik niet omdat ik het nut er niet van inzie : gebruikt elekriciteit en de vaatwasproducten komen duurder uit of gewoon afwasdetergent om met de hand af te wassen. Zowiezo moet je toch dagelijks een teiltje met warm water hebben om kookvuur, werkblad en gootsteen proper te maken dan kun je evengoed de afwas ook nog doen. (ik heb voldoende tijd daarvoor)

  Als we een elektrisch toestel nodig hebben,letten we er bij de aankoop op om een toestel met zuinig energielabel te kopen. We laten niet onnodig lichten branden en verlichting is hier bijna volledig met ledlampen. Enkel in garage en toilet zitten gewone spaarlampen.

  Ik vind het nuttig om de meterstanden wekelijks te controleren omdat ik dan een beter zicht heb op ons verbruik en vlugger kan zien of er ineens een meerverbruik is en dan zoek ik daar een verklaring voor.
  Jaren geleden had mijn schoonmoeder eens een torenhoge waterfactuur ondanks ze zuinig met water omspringt. Achteraf bleek dat er een leiding die door de kelder loopt gesprongen was. Schoonmama zit zowiezo met grondwater in de kelder en dat water wordt continu naar boven gepompt door een kelderpomp. Het extra water dat erbij kwam door de gesprongen leiding viel dus niet op want het werd meegepompt naar de riolering. Het was pas toen ze die hoge waterfactuur kreeg, dat we gezocht hebben naar een reden voor haar hoge waterverbruik en die reden was de gesprongen waterleiding. De hoge factuur heeft ze moeten betalen aangezien het lek na de watermeter lag….
  Sindsdien ben ik begonnen met het wekelijks noteren van de meterstanden want hier zouden wij evengoed eens met zo'n onopgemerkt lek kunnen zitten.
  liesbet

 3. Ook ik schrijf elke zondagmorgen in een schriftje de standen van gas, electra en water.
  Hierdoor ben ik in de loop der jaren erg bewust geworden van het verbruik en vooral in het begin ben ik gezakt met electra van bijna 6000 in 2008 naar net boven de 4000. Gas verbruik is hierdoor gezakt van 2500 naar 1100 en water van 167 naar 115. En dat alles ook al worden de kinderen groter.
  Veel had te maken met ondoordacht gebruik maken van bv droger, vaatwasser, sauna, bakken, het niet uitzetten van de inductieplaat en verlichting (nu alles led of spaar).
  Gasverbruik was enorm veel omdat wij ook nog zonnecollectoren hebben en koken op electra. De verwarming stond erg hoog en brandde de hele dag.
  Al deze zaken heb ik aangepakt en zie het resultaat. Van meer dan 250 per maand naar nu 138 per maand. En het stroomverbruik zit ik momenteel weer op 500 minder dan gedacht.
  Ik deel altijd het jaarverbruik door 52 weken en dat mag ik gemiddeld gebruiken. 's Zomers zit ik daar altijd ruim onder en 's winters haal ik dat weer in. Sport is het dan om toch weer lager uit te komen.
  Waar ik wel niet meer op bezuinig is kou. Ik ga niet in de kou zitten. Dat is erg slecht voor mijn lichaam. Gelukkig hebben wij wel een warm huis. Momenteel is de verwarming nog niet aan geweest en het is nog steeds 19 graden binnen. Volgende week zal wel het moment komen.
  Dus, ik kom eigenlijk nooit tot onaangename verrassingen.

  1. Klopt hoor! Hout hoef ik dit jaar niet bij te bestellen, maar pellets kosten bij mij ongeveer €450 in het jaar, dus omgerekend grofweg zo'n €40 in de maand extra. Daarmee komt mijn 'voorschot' dus wel wat hoger uit, maar zit het nog steeds ver onder de €250 die ik eerder betaalde, waarbij ik ook nog eens gewoon in de kou zat. Alleen omdat die bestelling van pellets zo incidenteel is en ik die van bijvoorbeeld het verbouwingspotje betaal, is dat niet iets dat ik meeneem in vaste lasten.

 4. Wat betreft het stroomverbruik: heb je al Led-lampen?. Scheelt enorm! Een Led lamp van 5w geeft ongeveer even veel licht als een oude gloeilamp van 75 W of als een halogeenlamp van 50W

  1. Goede tip, dat scheelt inderdaad! Overal waar het kan heb ik ze nu al een aantal jaar. Ik ben toen van 2600 watt aan lampen naar iets van 80 gegaan. Ik let er ook wel op dat ik vrijwel alleen led, of anders spaar, aan heb. En kaarsjes, daar ben ik ook dol op 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.