Nederlanders staan minder vaak rood

Best een beetje een tegenstelling. Gisteren keek ik ‘Een dubbeltje op zijn kant’, waarin een financieel adviseur met zijn vrouw bijna €50.000 schuld had en vandaag las ik een bericht (dat overigens al van maandag was) over dat Nederlanders gedisciplineerder zijn met geld en minder vaak rood staan. Ook het aantal mensen dat nooit een betalingsherinnering krijgt neemt toe.

Dit jaar (hoewel het er niet staat, heb ik het idee dat het meer om 2014 gaat, maar goed) heeft 63 procent van de ruim 1.000 respondenten aangegeven nooit rood te staan, ten opzichte van 52% in 2013. 69 procent geeft aan geen enkele betalingsherinnering te hebben gehad, ten opzichte van 61 procent in 2013. Daarnaast lossen meer mensen hun hypotheek gedeeltelijk af om op die manier te sparen voor hun pensioen.

Waar ‘we’ nog niet zo goed in scoren is het vooruit kijken (dat gebeurt vaak amper langer dan 10 jaar) en het sparen voor een buffer (37% kan onverwachte uitgaven van meer dan 3500 euro betalen).

En dan even de gewetensvraag: hoe ‘goed’ doe ik het zelf in die context?

Ik sta best regelmatig rood op mijn betaalrekening. Wel moet ik daarbij de kanttekening plaatsen dat het dan niet is dat ik geen geld heb, maar dat ik het niet van mijn spaarrekening wil overboeken. Het is gewoon rood en ik betaal er ook wel eens een euro of wat rente over, maar om één of andere (verknipte) reden vind ik het zelf niet zo dramatisch.

Betalingsherinneringen: ja, die komen hier best regelmatig binnen. Administratie is niet mijn allersterkste kant. Wel gaat het dan weer niet om niet kunnen betalen, maar factuur gemist, nog niet op tijd verwerkt, of wat dan ook. Maar netjes is het niet.

Aflossen doe ik wel, hoewel dat op het moment op een wat lager pitje staat. Dit jaar is er denk amper €1500 aan extra aflossing naar de hypotheek gegaan. In de afgelopen 5 jaar heb ik echter wel bijna €60.000 afgelost. Of dat straks (met een verkoop) ook wat oplevert voor de pensioenpot, blijft even de vraag.

En buffersparen gaat op het moment ook wel lekker. Ik hoop deze maand mijn doel van €12.500 te bereiken, waardoor €3.500 aan onverwachte uitgaven zeker niet gewenst zouden zijn, maar wel betaald kunnen worden.

Hoe doe jij het, ten opzichte van de gemiddelde Nederlander?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Het is een dingetje, dat ook ik niet graag aan mij spaargeld wil komem, daarom heb ik een bankrekening voor mijn vaste lasten en daarbij gekoppeld een spaarrekening. Die gescheiden betaalstroom werkt bevrijdend.

 2. Ik doe het naar wens, zoals ik zelf het liefst heb. Nooit rood staan, nooit een rekening te laat of ook maar iets later betalen en net genoeg buffer voor onze wensen/verplichtingen. Wel zoveel mogelijk aflossen, wat goed lukt

 3. Wij kunnen niet eens roodstaan en eigenlijk zo´n beetje alles gaat via automatische incasso, dus betalingsherinneringen ontvang ik ook nooit 🙂 Aflossen doen wij ook regelmatig en we hebben een goede buffer 🙂

 4. Roodstaan gebeurt wel eens. Nu bv. ik budgetteer alles naar 0 en manlief zit ergens in Nederland in een hotel en moet alles vooruit betalen. Volgende week wordt dit weer teruggestort door de werkgever. Dat betekent een week onder 0.
  Verder heb ik een mooie buffer, los af en krijg nooit betalingsherinneringen. En wij kijken wel vooruit. Voor ons is dit nog 17 jaar tot aan het pensioen, maar over 15 jaar zijn alle woonlasten weg.

 5. Bij ons is het ook wel op orde en ik sta ook wel rood. Soms want ik wil het dan ook niet van de spaarrekening halen. Herinneringen krijg ik ook weleens. Ook zakelijk maar dat komt omdat ik het dan niet snel genoeg heb verwerkt. Het ligt ook wel aan leveranciers trouwens, heb je 30 dagen betalingstermijn en dan sturen ze een week voor het verstrijken al een rekeningoverzicht. Ik zie daar het nut niet van in..

 6. ik sta wel eens rood, meestal gaat het dan om kleine bedragen, een enkele keer een wat hoger bedrag ,maar dat is meestal dan maar voor een paar dagen, wel heb ik een flinke buffer, dus het geld is er wel, maar vind het dan niet de moeite om voor die paar dagen een overboeking te doen.

 7. hier gaat t naar onze mening super 🙂 maar soms aan t eind van de maand even rood. kwestie van spaargeld overboeken naar de betaalrekening.. erg luxe.. (en we weten dan aan welke uitgaven t ligt.. we boeken nl zodra we alle inkomens weten al t geld wat over is naar de spaar.. soms doe je dan net wat meer uitgaven dan er op de betaalrekening staat.. maar zo sparen we t meest, dus dat blijven we zo doen :)) betalingsherrinneringen hebben we nooit meer.. alles via auto incasso of ideal.. er blijft hierdoor nooit een rekening liggen.. een buffer hebben we omdat we sparen voor een koophuis (als in extra voor aankoop of voor verbouwing oid, we zien t wel waar we t voor kunnen gebruiken, is afhankelijk van de staat van t huis en de vraagprijs.. eerst maar een huis tegenkomen :p) ondertussen staat er een flink bedrag op de spaarrekning, dus 3500 zoals in t voorbeeld kunnen we makklijk opvangen (leuk is anders…) we zitten in de luxe positie dat we beide werken en mijn inkomen bijna helemaal kunnen sparen elk jaar.. en ook nog sparen voor de kids.. 🙂 (en toch nauwelijks hypotheek kunnen krijgen.. bizar.. nu een huurhuis..)

 8. Hier gaat het best goed. Alles via automatische incasso, dus betalingsherinneringen krijg ik niet. Op de betaalrekening staan wij niet rood, nooit eigenlijk. Ik hou het wel goed in de gaten. Geld terugboeken van de spaarrekening vind ik moeilijk. Dus heb ik een pensioenrekening, waar het meeste geld op staat, een buffer, waar grote uitgaven van worden betaald en een soort Emergency Fund, waar ik makkelijk geld vanaf haal. Van de andere twee rekeningen blijf ik af. Geen hypotheek en ook geen schulden.
  Voor mij werkt dit goed. Het geeft rust. Wij hebben een behoorlijke buffer opgebouwd. Waar wij, nu Hubbie met pensioen is, erg blij mee zijn!

  Liefs Frederique

 9. Wij hebben geen financiële problemen, betalen alle rekeningen direct (levert op een rekening-courant toch geen rente op) of via automatische incasso.
  Onze buffer is groot genoeg om tegenvallers op te vangen of andere, leuke aankopen van te doen.

  Wij hebben geen doel-spaarrekeningen, vinden het met één wel goed. Deze levert tegelijkertijd een 'bonus' bij/boven een bepaald saldo op, dus heeft het geen zin er allerlei aparte spaarrekeningen op na te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.