#FreedomFriday: Raptitude

#FreedomFriday: Raptitude

Bloggen vind ik ontzettend leuk, maar het lezen van blogs vind ik minstens zo interessant. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand anders en je kunt ontzettend veel goede ideeën en inspiratie opdoen. Ik krijg regelmatig leuke tips door van blogs die ik écht een keertje moet lezen. Veel daarvan blijf ik daarna ook volgen. Daarom leek het me leuk om nu zelf ook eens wat tips te delen. Om dat een beetje gestructureerd te doen – anders vergeet ik het straks weer en dat is zonde – roep ik hierbij #FreedomFriday in het leven.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week: Raptitude.

Wie, wat, waar?

Raptitude is de website van David Cain. Deze Canadees begon de site in 2009, toen hij weer eens verveeld op kantoor zat. Sinds 2013 houdt hij zich fulltime bezig met de website. De ondertitel van Raptitude is ‘Getting better at being human’ en dat is ook precies waar de website over gaat: beter worden in mens zijn.

Onderdelen die daar voor David bij horen, zijn het controleren van je stemming en reacties, ervoor zorgen dat je niet teveel in je hoofd zit, verlegenheid laten varen, het verleden loslaten, je leven op zo’n manier inrichten, dat je gebruik kunt maken van je talenten, gewoontes die je niets brengen laten varen, omgaan met problemen, zonder uit je panty te schieten en genieten van gewone momentjes. Zoals op de bus wachten terwijl het zonnetje schijnt.

In feite richt hij zich op alles wat het leven kan verbeteren.

Hoewel ik zijn blog al jaren in de mail krijg, heb ik de site pas onlangs voor het eerst bezocht, toen ik David hoorde op de ChooseFI-podcast. Door zijn zoektocht naar het worden van een beter mens was hij namelijk ook geïnteresseerd geraakt in meer leven met minder én financiële onafhankelijkheid.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De Freedom-factor

David is een mooi geval van ‘practice what you preach‘. Hij schrijft over dingen die hem aanspreken en waarvan hij denkt dat hij er een beter mens van kan worden. Vóór hij er over schrijft, onderzoekt hij ze en probeert hij ze zoveel mogelijk in zijn eigen leven te integreren.

En dat heeft hem al behoorlijk veel gebracht. Inmiddels kan hij leven van werk waar hij blij van wordt en waarvoor hij zijn talenten gebruikt (het bloggen), is hij goed onderweg naar een financieel onafhankelijk leven en inspireert hij mensen wereldwijd met zijn experimenten en ideeën.

Wat kan ik hiervan leren?

Wat ik vooral heel erg mooi aan David en Raptitude vind, is dat hij heel menselijk is. En daarom wordt het ineens een stuk makkelijker om bijvoorbeeld zijn experimenten na te doen. Want ja; als hij er eerst in faalt, dan is het ook niet zo erg om zelf een poging te wagen die misschien mislukt.

Hij heeft nu bijvoorbeeld Camp Calm opgericht. Dit is een soort virtuele workshop die elk jaar in januari gehouden wordt. Het idee is dat je tijdens die 30 dagen aan de slag gaat met je vaardigheden op het gebied van meditatie. Dat is inmiddels een redelijke specialiteit van hem. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Op zijn pagina met experimenten zie je bijvoorbeeld dat hij in de eerste instantie gewoon heel veel moeite had met mediteren. Dat hij er nog niet klaar voor was en er eigenlijk ook gewoon geen zin in had. Dat is mooi om te zien. Want een ‘beter’ mens worden, willen we – denk ik – allemaal wel. Maar soms lijkt dat wel een kwestie van drie stappen vooruit, vijf stappen achteruit. Dan is het fijn om te zien dat als je iets wilt en je zet je daar écht voor in, je het ook kunt leren.

Ik wil bijvoorbeeld al een poosje aan de slag met video’s maken, maar heb allerlei onzinnige redenen om dat uit te stellen. Uiteindelijk komt het er gewoon op neer dat ik denk dat ik het niet kan. En dat is ook ook zo. Maar ik kan het wel leren. En dat kan ik hier dus van leren!

Leuk voor jou?

Als je houdt van websites als Tiny Buddha, Becoming Minimalist én een vleugje zuinig/consuminderig/op weg naar financiële vrijheid, dan denk ik dat je op Raptitude heel veel te lezen hebt. Hieronder vind je vast een selectie met artikelen die mij erg aanspraken:

Aanbevolen artikelen:

The person you used to be still tells you what to do – Eigenlijk geldt het vrijwel voor alles in het leven, dat je maar één keer een (onbewuste) connectie hoeft te maken, om daar voor de rest van je leven aan vast te zitten. Als je ergens ‘leert’ dat iets ‘niet voor jou is’, of dat je ‘nooit meer arm wilt zijn’ of dat ‘geld slecht is’ of dat ‘niemand jou belangrijk vindt’, dan kan dat enorm veel invloed op je hebben. Ook later, als je verstandelijk weet dat het niet zo is. En daar gaat dit artikel over. Over hoe we soms heel veel (kansen op) ervaringen bij voorbaat al aan de kant schuiven. Alleen vvanwege een achterhaald idee over onszelf.

Freedom comes from how you live – Je wordt niet gelukkig of ongelukkig geboren; je geluk is grotendeels afhankelijk van je eigen mindset. En als je dingen doet die je leven een klein beetje beter maken, dan kun je daar een stuk gelukkiger van worden. Maar ook een stuk vrijer en daar gaat dit artikel over.

Het leven is niet iets tastbaars. Het is de verzameling van ervaringen die je hebt. Of dat nu het eten van broccoli is, of die fantastische vakantie drie jaar geleden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je leven steeds ‘rijker’ en ‘vrijer’ wordt? Dat lees je hierin.

7 years and 21 self-improvement experiments: where they all are today – Ik verwees net al even naar de experimenten van David en hier kun je ze allemaal op een rijtje zien. Hij deed er 21 in 7 jaar. Dan probeerde hij om ergens in 30 dagen een gewoonte van te maken. En opvallend genoeg redde hij het misschien niet altijd in die 30 dagen (en dacht hij zelfs te falen). Uiteindelijk blijkt hij echter behoorlijk wat vorderingen te hebben gemaakt. Hoopgevend 🙂

Kende jij deze website al?

Beleggen voor Beginners

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Ja, fijne site! Merk zelf ook wel eens dat je ergens iets leest en denkt: zal wel…. en een paar jaar later snap ik het helemaal. Grappig is dat. Heb dat zelf met mediteren. En ook: je kan elk bespaar-trucje kennen en precies weten hoe je eenvoudiger of zero waste kan leven maar je moet het wel doen. En dan werkt het meestal ook.

    1. Ja, inderdaad!! En ik merk dan ook wel dat op het moment dat ik het eerst wil en het mogelijk niet lukt, het vooral is omdat ik er dan nog niet helemaal klaar voor ben ofzo. En dan kijk je een paar jaar later terug en denk je… ‘Verrek, doe ik het nu ineens tóch!’

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.