Passief inkomen genereren: zo haal je meer uit je leven

passief inkomen genereren

Passief inkomen genereren. Voor veel mensen een behoorlijk interessant onderwerp, als ik kijk naar het aantal keer dat mijn podcastaflevering over dat onderwerp beluisterd is 😉 Mocht jij nu ook op zoek zijn naar ideeën om meer geld te verdienen, lees dan vooral even door. Het opzetten van verschillende stromen van passief inkomen, kan je namelijk heel veel mogelijkheden bieden om meer uit het leven te halen. En niet te vergeten: het is ook ontzettend leuk!

Waarom wil je passief inkomen hebben?

Ik ben al jaren bezig met het creëren van passieve inkomstenstromen. Mijn reden daarvoor is heel simpel: ik wil ook alle ruimte hebben om mijn tijd te besteden aan dingen die ik leuk of belangrijk vind, zonder me druk te maken over geld.

Mijn doelenlijstje bestaat uit veel meer dan alleen geldgerelateerde dingen. Ik wil ook graag meer bewegen, dat mediteren eindelijk eens doorzetten, lekker lezen, tijd doorbrengen met mijn familie en vrienden.

Allemaal belangrijk, maar het levert natuurlijk niets op. Dus dat geld moet ergens anders vandaan komen. Het liefst vanuit meerdere bronnen, zodat ik niet té afhankelijk wordt van één ding.

Zeker met de coronacrisis blijkt weer hoe dingen soms in één keer op hun kop kunnen worden gezet en ‘zekerheden’ van de ene op de andere dag wegvallen. Natuurlijk kun je je hier niet 100 procent op voorbereiden, maar het helpt als je niet op één paard wedt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het is niet hetzelfde als slapend rijk worden. Nou ja, niet helemaal.

‘Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook’. Dat is een statement die ook vaak wordt gemaakt als het gaat om passief inkomen. Dat het niet voor iedereen is. Of dat het vooral een kwestie van geluk is.

Daar geloof ik niet in. Er zijn talloze manieren om passief inkomen te genereren; het is alleen niet waar dat je er helemaal niets voor hoeft te doen.

Het is geen snel-wijk-worden-verhaal waarbij je via een onduidelijk systeem wat in moet leggen, om vervolgens binnen 2 maanden een gegarandeerde uitkering te krijgen.

Ja, dat soort dingen worden wel aangeprezen als manieren om passief inkomen op te bouwen, maar dat zijn inderdaad de dingen waar je maar beter uit de buurt kunt blijven 😉

Wat is passief inkomen dan wel?

Wat is passief inkomen dan wel? Ik zie passief inkomen als inkomen dat losgekoppeld is van de hoeveelheid tijd die je erin stopt.

Het is geen tijd ruilen voor geld. Er gaat vaak een investeringsperiode – in tijd of geld – aan vooraf, maar daarna kost het je vrijwel geen tijd meer om die inkomstenstroom op gang te houden.

Om vast een aantal voorbeelden te noemen:

 • Netwerkmarketing – ik ken mensen die ooit flink actief zijn geweest bij bijvoorbeeld Herbalife en daar nog steeds regelmatig geld uit halen
 • Affiliate marketing – dit zie je eigenlijk vrijwel overal op internet. Een website als Kieskeurig.nl ‘leeft’ bijvoorbeeld van de affiliatecommissie die wordt binnengehaald via aankopen die naar aanleiding van de reviews worden gedaan
 • Een boek schrijven – Als je het boek eenmaal geschreven en uitgegeven hebt, kan het eindeloos worden verkocht. Je kunt er bovendien soms in een handomdraai nieuwe ‘producten’ van maken, zoals een workshop, een lezing of een (online) training

De belangrijkste voordelen van passief inkomen genereren

Ik gaf net al aan wat mijn belangrijkste reden is om passief inkomen op te bouwen, maar het heeft ook nog allerhande voordelen.

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat het geld ook binnen kan komen zonder dat je er op dat moment tijd in steekt.

Een ander voordeel is dat het een manier is om je inkomen te diversificeren. Het is gewoon simpelweg niet handig om op één paard te wedden. Met meerdere inkomstenbronnen ben je flexibeler. Gaat het op één punt slechter, doet een ander punt het wellicht weer beter.

Ook fijn: je hebt tijd voor andere dingen die geen geld opleveren. Ik neem aan dat er genoeg dingen zijn die je graag zou willen doen, maar waar je misschien geen tijd (of geld) voor hebt.

In het verlengde daarvan; doordat ik al wat passieve inkomstenstromen heb lopen, maak ik me niet druk over mijn inkomen tijdens of na mijn zwangerschap. Ik weet bijna zeker dat ik dat wél zou hebben gedaan als ik nog op mijn ‘oude’ manier werkte.

Zelf vind ik het ook ontzettend leuk om op deze manier nieuwe dingen bij te leren. Zo heb ik in de afgelopen jaren bijvoorbeeld heel veel bijgeleerd over onderwerpen als beleggen en marketing.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer voordelen. Meer vrije tijd, eventueel afscheid nemen van je werkgever, (eerder) met pensioen gaan zonder je druk te maken over geld, enzovoorts.

Klinkt geweldig, wat kan ik doen om passief inkomen te genereren?

Oké, klinkt allemaal goed, toch? Maar wat kun je nu daadwerkelijk doen? En… is alles online?

Ik moet eerlijk zeggen: internet maakt het wel makkelijker om extra inkomstenstromen op te zetten. En omdat dit ook mijn expertise is, zijn de meeste voorbeelden die ik je kan geven daar ook wel wat op gericht.

Maar: ik zal eerst beginnen met wat offline opties.

Vastgoed

Vastgoed kan een mooie bron van passief inkomen zijn. Hoe passief dit is, hangt ook een beetje af van het vastgoed. Verhuur je een vakantiehuisje? Dan moet je misschien wel wekelijks op zoek naar nieuwe gasten.

Koop je een huis voor de verhuur, dan gaat er eerst misschien wel een grondige renovatie aan vooraf.

Verhuur je commercieel vastgoed, dan moet je wellicht extra goed bepaalde regels in de gaten houden of kan het meer moeite kosten om een huurder te vinden.

Maar: het levert je wel twee voordelen op. Allereerst extra terugkerend inkomen in de vorm van huur. Daarnaast heb je een kans op transactiewinst, ofwel: dat je het vastgoed op een later moment weer met winst verkoopt.

Ik heb zelf onlangs mijn eerste stappen gezet ‘in het vastgoed’, door een soort familieproject mede te financieren. In de praktijk komt dat voor mij neer op weinig tot geen risico, geen werk en een beter rendement dan ik bij de bank krijg.

Dat is wel redelijk uniek; als je het ‘zelf’ moet doen, dan loop je altijd het risico een kat in de zak te kopen, slechte huurders te treffen of steeds bezig te zijn met onderhoud. Hoeft niet, kan wel.

Je eigen vastgoed

Het vastgoed van hierboven is ook je eigen vastgoed, maar je kunt nog iets makkelijker beginnen. Bijvoorbeeld door een deel van je huis te verhuren. Misschien heb je nog wel een logeerkamer over die zich daarvoor leent.

Zoiets kan via AirBnB, maar je kunt ook zelf een huurder zoeken. Je mag een leuk bedrag per jaar (in 2020 ligt dat op ruim 5.500 euro) belastingvrij bijverdienen met het verhuren van een deel van je eigen woning.

Ik zou dit zelf niet snel doen, omdat het voor mij voelt als inleveren op mijn privacy, maar ik ken een aantal mensen die dit doen en het juist heel gezellig vinden. Het is maar net hoe je daar zelf in staat.

Sparen

Ik zet ‘m erbij in de hoop dat dit nog een keer bijtrekt, maar eigenlijk is sparen – normaal gesproken – ook een manier van passief inkomen genereren. Je geld op de spaarrekening levert dan rente op, waar je niets voor hoeft te doen.

Zoals we allemaal weten is de rente momenteel niet zo heel hoog (een paar uitzonderingen daargelaten) en word je hier niet echt rijk van.

Trekt de rente straks weer bij naar 5 procent (? hey, dat is ooit zo geweest hoor!), dan wordt het natuurlijk weer een ander verhaal.

(Dividend)beleggen

Een van de dingen waar ik naar kijk in het uitbreiden van mijn beleggingsportefeuille, is of ik op mijn beleggingen ook dividend krijg.

Dividend is een winstuitkering van het bedrijf waarin je investeert. Dat geld krijg je – afhankelijk van het aantal aandelen dat je hebt – uitgekeerd, zonder dat je daarvoor aandelen hoeft te verkopen. Je kunt het zien als een soort rente.

Ik beleg dat geld altijd meteen weer opnieuw, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt het ook gebruiken om van te leven, zonder dat je dus aan je beleggingen hoeft te komen.

Hierbij moet je natuurlijk wel rekening houden met het feit dat je de markt niet kunt timen of voorspellen en dat een dividenduitkering – of de hoogte ervan – geen vast gegeven is. Het is een soort rente, maar zéker niet precies hetzelfde als spaarrente.

Bloggen

Dit is niet direct passief, maar wel een hele leuke manier om extra geld te verdienen. Bovendien kun je er wel verschillende dingen aan koppelen, waardoor het alsnog iets passiever wordt.

Het opbouwen van een goed gelezen blog kost tijd, maar als je dat eenmaal hebt, kun je bijvoorbeeld advertenties plaatsen, betaalde samenwerkingen aangaan of gebruik maken van affiliate marketing.

En soms levert het je niet direct inkomen op, maar een besparing, doordat je bijvoorbeeld dingen gratis krijgt van een bedrijf dat producten via jou zou willen promoten.

Een boek schrijven

Ik noemde ‘m net al even: een boek schrijven. Dat is ook weer zo’n klus waar echt wel even werk aan vooraf gaat, maar waar je daarna heel lang de vruchten van kunt plukken.

Allereerst kun je geld halen uit de daadwerkelijke verkoop van je boek. Hierbij heb je de keuze tussen werken met een uitgever of het boek zelf uitgeven. Met het eerste heb je extra begeleiding en besteed je eigenlijk een stukje marketing uit. Daar betaal je voor; in de regel houd je zelf misschien 1 tot 2 euro per boek over.

Doe je het zelf, dan moet je een ijzersterke marketingmachine hebben, maar steek je wel zo’n 80 procent van de verkoopprijs in je zak. Best aantrekkelijk. Bovendien heb je dan natuurlijk alsnog de keuze om bepaalde taken uit te besteden. Je regelt het dan gewoon zelf.

Extra leuk: zorgen voor een eBook-versie van je boek. Die hoeft niet gedrukt te worden, waardoor je nóg meer overhoudt aan elke verkoop.

Daarnaast kun je je boek ook gebruiken als basis voor lezingen, trainingen, workshops en om jezelf te positioneren als expert.

Ik vraag me steeds meer af waarom mijn boek er nog steeds niet is 😉

Webshop

Je hoort tegenwoordig heel veel over een passief inkomen genereren met dropshipping. Het idee daarvan is dat je als verkoper geen voorraad aanhoudt, maar iets bestelt zodra de bestelling bij jou binnenkomt en het dan vervolgens rechtstreeks bij de koper laat afleveren.

Hier kun je heel veel in automatiseren, waardoor het ook niet uitmaakt dat je even op vakantie gaat.

In de praktijk heb ik de indruk dat dit niet fantastisch werkt en dat het vooral flink geld oplevert als je mensen leert hoe ze dit kunnen doen. Ofwel…

Een online cursus maken

Ook dit is natuurlijk hartstikke leuk en kan ontzettend goed werken. Maar: de cursus maken is één ding. De marketing en sales eromheen een tweede. Daar kun je overigens heel veel in automatiseren en inplannen (doe ik zelf ook), maar zeker wel iets om rekening mee te houden.

Het leuke van zo’n online cursus is wél dat je ‘m dus kunt verkopen terwijl je – letterlijk – slaapt. En voor degene die ‘m wil volgen is dat ook fijn, want die hoeft dus niet te wachten met starten tot jij inloggegevens doorstuurt of de training op je planning hebt staan.

Je kunt je online cursus trouwens op allerlei manieren aanbieden; zelf gebruik ik hiervoor het platform Huddle. Dit biedt namelijk ook ruimte voor een community, wat ook weer een stukje toegevoegde waarde biedt.

Passief inkomen genereren: moeilijk of niet?

Je ziet, er zijn best een aantal opties. En dan heb ik ze nog niet eens allemaal genoemd 😉

Misschien heb je direct al allerlei ideeën in je hoofd om je eigen passieve inkomsten te genereren, of zie je door de bomen het bos niet meer.

Vanuit mijn ervaring kan ik je in ieder geval een paar dingen meegeven:

 • Denk na over wat bij jou past; in negen van de tien gevallen zul je er wat energie in moeten steken en loopt het niet meteen na 2 weken. Dan moet je het wel leuk genoeg vinden
 • Wees niet bang dat het niet kan. Zelfs als je helemaal niet van ‘online’ bent, zijn er mogelijkheden om passief inkomen te verdienen. En nee, daarvoor hoef je (gelukkig) geen mensen op te lichten
 • Beluister mijn podcast als je merkt dat je hier toch nog wat op blokkeert

Heb jij al een bron van passief inkomen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Mijn passief inkomen haal ik uit beleggen, maar herinvesteer dat direct zodat het eerst meer waard kan worden. Ook doe ik een poging om affiliatie marketing toe te passen op mijn blog, maar daar moet ik nog in verdiepen.

 2. Leuk artikel! Ik verhuur mijn tuinhuis dat is omgebouwd tot tiny huis aan vakantiegangers in de periode mei -september. Levert tussen de € 3.500 en € 4.500 netto per jaar op. Het is deels passief, want ik maak het tussendoor zelf schoon. Doe ik savonds na mijn werk en is ook vrij snel gedaan. Heb ik mijn beweging voor die dag weer gehad, omdenken :).

 3. Bloggen wordt wel eens genoemd als een vorm van passief inkomen, maar dat is het eigenlijk totaal niet. Tenminste niet voor mij. Ik ben altijd wel echt heel actief aan het werk met bloggen.

  Dus nee, ik heb geen passief inkomen.

 4. Mijn passieve ‘inkomstenbron’ is mijn toeslag. Ik hoef er zelf niets voor te doen en krijg het gewoon elke maand gestort. Ik weet dat het niet als inkomsten gezien wordt, maar zo voelt het voor mij wel. Dat hoef ik alvast niet meer te verdienen. En zelfs al verlies ik mijn baan, behoud ik mijn toeslag. 🙂

 5. In de toekomst komt ons passief inkomen uit dividend. Niet gegarandeerd, maar zeker wel iets wat je kunt opbouwen. Door maandelijks te blijven investeren en het dividend te herbeleggen, bouw je een eigen sneeuwbal op.

  Een boek schrijven lijkt me best leuk, alleen de tijd ervoor ontbreekt wat…

 6. Geen passief inkomen met cryptocurrency toppic? Binnen deze markt bestaat een legio aan passief inkomen genereren. Diverse coumpound spaar methodes. Of gewoon rente op je dollars (6% jaarlijks) echt een schat aan informatie als het gaat om passief inkomen. Maar je moet dan wel bereidt zijn te investeren. Ik denk de moeite waard om eens in te duiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.