Persoonlijke financiële doelen voor 2018: update

Persoonlijke financiële doelen 2018: update

Ik houd van doelen stellen. Ze geven wat richting en maken me vooral enthousiast over het idee om ergens naar toe te werken. Vervolgens daadwerkelijk alle stappen zetten om die doelen te bereiken is een héél ander verhaal. Vaak raak ik halverwege afgeleid door details en verlies ik zicht op het grote plaatje. En dan is er alweer een jaar voorbij. Aan die focus werk ik, onder meer door nu eindelijk eens een handige planner te gebruiken 😉 Toch is het nog steeds eventjes spannend als ik dan ineens een oude post met doelen langs zie komen. Hoeveel heb ik daar daadwerkelijk aan gedaan? Vandaag geef ik een update over de persoonlijke financiële doelen die ik voor 2018 had.

Vier concrete doelen

Aan het begin van dit jaar heb ik vier concrete doelen voor mijn persoonlijke financiën gesteld. Ik wilde:

 • 10 procent aflossen op de hypotheek
 • Minimaal 3000 euro extra inleggen op mijn beleggingsrekening
 • De zorgverzekering in 2019 weer per jaar kunnen betalen
 • 3500 euro extra in mijn ‘huizenpotje’ hebben

Het eerste doel heeft vooral betrekking op de gezamenlijke financiën, de overige doelen zijn meer persoonlijk.

Aflossen op de hypotheek

Het eerste puntje kunnen we afvinken. We losten dit jaar in drie delen in totaal 10 procent af. Het eerste deel maakten we in mei over. Het tweede deel werd in augustus betaald.

De derde aflossing was in principe pas gepland voor december, maar die hebben we wat vooruit gehaald. Het benodigde bedrag daarvoor hadden we inmiddels al bij elkaar gespaard en dan profiteerden we liever nog een paar maanden extra van lagere maandlasten. Het automatische spaarbedrag heb ik weer wat opgehoogd. We zijn hier volgens mij eind 2016 mee begonnen en inmiddels scheelt het ons bruto 135 euro per maand. Dat is al 1620 euro in het jaar!

Score: ✅

Minimaal 3000 euro extra inleggen op mijn beleggingsrekening

Hiervoor moest ik even de beleggingsupdate van januari 2018 erbij pakken. Dat was immers de update waarin de inleg in de maand december ook verwerkt is. Toen zat er 2500 euro in het beleggingspotje. Dat was toen ook mijn einddoel voor 2017.

Even snel gerekend, zou dat betekenen dat er eind 2018 dus minimaal 2500 euro + 3000 euro = 5500 euro in het potje moet zitten. Zoals je in de beleggingsupdate van november kunt zien, zit ik daar nu al op. Dat loopt dus twee maanden voor op schema!

Score: ✅

De zorgverzekering in 2019 in één keer betalen

Dit had in principe een eitje moeten zijn. Ik check namelijk elk jaar op de scherpste premie, betaal daardoor meestal zo’n 70 euro in de maand en maak dan ook nog eens 100 euro per maand over naar dit potje. Door de jaren heen had ik dus genoeg opgebouwd om niet alleen de jaarpremie zonder problemen te kunnen betalen, maar ook eventueel eigen risico. Dat ik tot nu toe eigenlijk nog nooit verbruikt had.

2018 was echter een jaar met behoorlijk wat zorgkosten:

 • Ik kocht een nieuwe bril
 • Ik kreeg in augustus alsnog een rekening voor het eigen risico van 2017 (leuk, zo’n afspraak in de laatste week van december…)
 • En toen kwam twee weken later ook nog eens een rekening voor het eigen risico van 2018

Dus plunderde ik mijn potje. Momenteel zit er nog een dikke 500 euro in. Daar zouden in november en december dus nog 2 x 100 euro bij komen. Maar: 700 euro is ook nog niet genoeg om die premie te betalen. Nu kan ik dat natuurlijk wel uit een ander potje halen (en dat ga ik ook zeker doen, al is het maar voor de betalingskorting), maar ik ga deze maanden ook proberen om nog wat extra inkomsten te genereren voor deze pot!

Score: ?

3500 euro extra in het ‘huizenpotje’ hebben

Dit vlot ook nog niet zo heel hard. Sinds we besloten hebben om eerst gewoon heerlijk tevreden te zijn met ons eigen plekje, heb ik niet speciaal meer de drang gevoeld om hier extra aan te trekken. Overigens is het niet zo dat ik hier helemaal niets meer aan gedaan heb.

In maart heb ik het spaarbedrag voor deze rekening opgehoogd naar 175 euro per maand. Straks zit er – met ontvangen rente erbij dus toch een dikke 2000 euro extra in de pot. Het is geen 3500 euro, maar ik vind het genoeg. Die zorgpot heeft meer prioriteit en die ga ik nooit volkrijgen als ik privé voor het einde van het jaar ook nog ergens 1500 euro extra vandaan moet schrapen (zonder mijn salaris te verhogen).

Score: ❌

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Volgend jaar weer?

Als ik zo even naar deze doelen kijk, dan denk ik dat mijn persoonlijke financiële doelen voor 2019 er wel ongeveer hetzelfde uitzien. Het liefst zou ik gewoon weer die 10 procent aflossen op de hypotheek, zodat we weer een jaar dichterbij een hypotheekvrij leven (en een mogelijk nieuwe bron van passief inkomen) zijn.

In het verlengde daarvan ik ik uiteraard ook weer extra inleggen op mijn beleggingsrekening. Ik zit nu op een bedrag van 375 per maand, dus dat is 4500 euro in het jaar. Flink meer dan die 3000 euro van dit jaar, dus dat structureel door blijven zetten vind ik een mooi streven. Dan zou ik – als er helemaal niets met de markt gebeurd – volgend jaar een beleggingspot van 10.000+ euro kunnen hebben.

Ook de zorgverzekering komt volgend jaar gewoon weer terug. En gezien de stijgende kosten op dat vlak, zou die maandelijkse inleg misschien wel een klein beetje omhoog moeten.

Op het huizenpotje blijf ik gewoon inleggen zoals nu, maar daar koppel ik geen speciaal doel meer aan. Dat is goed zoals het gaat. Misschien zet ik dat geld wel een poosje vast in een deposito, of gebruik ik het om de jaarlijkse aflossing voor te schieten.

Beter inplannen

Een les die ik dit jaar wél geleerd heb, is dat het verstandig is om ook dit soort doelen in te plannen. Alle doelen die ik behaald heb, heb ik te danken aan mijn routine van automatische sparen. Nu is dat natuurlijk prettig; het is mooi als je doelen kunt bereiken zonder ze speciaal in de gaten te houden.

Maar: het is beter om gewoon elke maand even een beetje aandacht hieraan te besteden. Dan kun je maandelijks checken of je doelen nog wel relevant zijn, of het nog de goede kant op gaat en of er misschien doelen zijn die beter bij je passen. Want het gaat uiteindelijk niet alleen om die berg geld bij elkaar sparen, het gaat erom dat je je middelen (lees: je geld, je tijd) bewust inzet voor wat belangrijk voor jou is. En je doelen zouden daar een reflectie van moeten zijn.

Dat wordt dus een maandelijks puntje in de (nieuwe) planner: even inchecken rondom de (financiële) doelen en kijken wat ik die maand kan doen om daar weer mooie stappen in te zetten.

Hoe gaat het tot nu toe met jouw (financiële) doelen? Lig je nog op schema of zijn ze door het jaar heen misschien ook veranderd?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Ik had doel 5000 euro extra aflossen op de hypotheek , heb tot nu toe 10265 afgelost dit jaar. Sparen doorsparen 5000 euro meer op spaarrekening , dit is 14000 euro geworden. Schilder laten komen huis schilderen, voor onderhoud 4000 uitgetrokken is gelukt, trachten te leven alsof we met pensioen zijn, dit laatste lukt nog niet, man met vervroegd pensioen,dat is wel gelukt. Nog steeds bezig om te leren van 1 inkomen rond te komen, maar dat is lastig omdat we allebei niet zo hoog inkomen hebben. Totale inkomen 500 minder per maand dan vorig jaar, lukt met rondkomen. Pensioenen van mij bji elkaar voegen, dit is nog niet gelukt. Redelijk op weg met mijn doelen.

  1. Dat klinkt of je behoorlijk goed op weg bent met je doelen! Fijn dat vervroegd pensioen voor je man al gelukt is. Als ik het zo zie, komt het met dat van jou ook wel goed. Super dat je al met 500 euro minder inkomen kunt rondkomen; dat is wel een prestatie! Succes nog even, deze laatste maandjes van het jaar. En daar natuurlijk ook met je plannen voor 2019!

 2. Vraagje Adine. Ik zie dat jij rekent met wat er in de pensioenpot zit. Kijk je niet gewoon naar of je daadwerkelijk 3k hebt ingelegd conform je planning, los van het feit of die inleg nu nog 3k is (of meer of minder)?

 3. met onze doelen gaat t prima. de laatste 3 maanden vallen tegen ivm veel uitgaven en ik ben een dag minder gaan werken dus er komt iets minder binnen. maar qua sparen zijn we er al voor dit jaar. ik wou ook beginnen met extra aflossen op de annuitaire hypotheek dit zal verschuiven naar volgend jaar net als proberen duo helemaal af te lossen. ik wou eerst het spaardoel volsparen.. dat is gelukt 😀

   1. dag minder was ook gewoon nodig anders ging ik of mn kids eraan onderdoor. werk thuis dus ook zij hebben “last” van mijn werk 😉 t was gewoon nodig en t voordeel van ondernemer zijn is dat je dat “gewoon” beslist.. (nadeel is dat mn klanten, 4 gezinnen die opvang bij mij afnemen) daar wel last van hebben dus die beslissing neem ik echt niet zomaar even, heb er maanden over nagedacht of ik t wel kon maken en of t wel echt hard nodig was.. maar ben er zo blij mee!!
    dat beetje omzet minder is jammer maar niet t belangrijkste. dat speelde ook totaal niet mee bij de beslissing gelukkig! we houden meer over dan we uit geven dus dat speelde echt totaal geen rol. heerlijk om die vrijheid te hebben idd 😉 zou tl iefst nog een dag minder werken maar dat gaat gewoon niet met de huidige contracten uiteraard.
    langzaam maar doelen voor volgend jaar verzinnen maar merk dat ik dat altijd lastig vind zonder duidelijke gegevens 😉

 4. Hier momenteel bezig met het laatste doel van dit jaar; de verhuizen pot vullen. Daar wil ik eigenlijk dit jaar nog 2000 in hebben zitten, maar het wordt nog even spannend of dat gaat lukken. Ik ga er gewoon voor 😉 En dan zie ik wel. Doelen voor 2019 moet ik nog maken, maar dit is wel even een goede reminder om daar alvast mee te beginnen, dus thanks!
  Jij bent ook lekker bezig met je doelen voor dit jaar. En soms zit het eventjes tegen, maar wel goed dat je daar weer lering uit trekt voor volgend jaar!

   1. thanks! Van komend salaris kan er in elk geval nog weer een smak geld in, dus dan kom ik al een eind, maar dan heb ik de eindstreep nog niet gehaald. Maar je weet nooit wat er nog meer op je pad komt!
    Dat klinkt goed!

 5. Buffer spaardoel dit jaar bijna gehaald:)
  We hebben per 1 oktober echter ander huisje gekocht en ons appartement wordt begin december officieel verkocht. Behoorlijke overwaarde komt uit huidig appartement dan vrij. Dus voor dit jaar loopt het anders:)
  Zijn nu aan t verbouwen/verduurzamen en moderniseren van t oude huis en investeren in isolatie en zonnepanelen ter besparing op langere termijn.
  Volgend jaar weer nieuwe doelen stellen..o.a. extra aflossen en verder verbouwen;)

 6. Ik had geen financiële doelen gesteld voor het hele jaar, ik ben wat meer van ‘go with the flow’
  Sowieso komt er in de tweede helft van het jaar altijd een stuk minder binnen dan in de eerste, dus is er hier de laatste maanden niet veel meer gebeurd op dat gebied.
  Begin van het jaar hebben we in totaal €4500 extra afgelost op onze annuïteitenhypotheek, die sinds 6 november vorig jaar loopt. In december met het laatste maandbedrag is er dan nét geen €10.000 afgelost dit jaar, dus we zitten te twijfelen of we het nog even mooi afronden door die €600 nog bij te storten, of dat we die gewoon sparen voor de starterslening.
  Daar heb ik een aparte spaarrekening voor geopend, zodat ik er wat beter vanaf blijf.
  Ik ben wel nog wat actiever aan de slag gegaan met mijn budgetten, want sinds de verhuizing gaven we best veel uit. Zit er nu sinds 2 maanden weer bovenop en voor de boodschappen en eten bestellen pakt dat goed uit, maar we hebben wel veel ‘overige’ kosten gehad, zoals een nieuwe fiets voor de middelste en voor Sinterklaas ben ik ook al binnen met de kado’s.
  Ik ga nog even aanpoten voor wat mooiere gemiddelde 🙂

 7. @adine reactie
  Dankjewel voor je gelukwens.
  En nee we zijn npg niet over. Eind novmber gaan we over. Wat klaar is qua verbouwing is klaar de rest doen we als we er zitten. We zijn met zn 2-en en hebben voldoende vrije tijd en gelukkig samen ook 4 rechterhanden om dit op te palken. Ondertussem genieten we ervan..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.