Vergelijken: een auto leasen
Met de stijgende kosten voor onderdelen en brandstof én de komst van private lease, wordt het voor veel mensen ineens niet meer de keuze tussen een nieuwe of een gebruikte auto, maar tussen een auto van jezelf, of een auto van een ander. Ofwel: een auto leasen. Nu is een auto leasen anders dan een auto kopen, maar je gaat er nog steeds een bepaald commitment mee aan. Je kunt niet (altijd) per maand opzeggen en je betaalt een vast bedrag per maand – ook als je geen kilometer rijdt.
Vergelijken voordat je een auto gaat leasen
Dat maakt dat het interessant is om te vergelijken voor je een auto gaat leasen. Een paar tientjes minder betalen op maandbasis, betekent toch ook al snel een paar honderd euro per jaar besparen.
Omdat proces een stuk gemakkelijker voor je te maken, heb ik hier een handige vergelijker, waarmee je de verschillende mogelijkheden voor jou – afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt en de comfortklasse die je wenst – op een rijtje zet. Met altijd de meest actuele deals.
Waar let je op?
Vergelijken is handig, maar het is nog handiger om te weten waarop je moet letten. Dat verschilt natuurlijk per persoon: de één vindt het type auto heel belangrijk, terwijl de ander juist veel meer gefocust is op een laag maandbedrag. Ik noem hier een aantal aspecten waarop je kunt letten bij het kiezen van de juiste lease-auto voor jou:
1. Leaseopties en -voorwaarden:
- Er zijn verschillende vormen van lease, zoals operationele lease (hierbij ‘huur’ je de auto en hoef je geen vooruitbetaling te doen) en financial lease (hierbij heb je uiteindelijk de optie om de auto te kopen en betaal je meestal wel een bedrag vooraf). Zorg dat je weet wat wat is en maak een bewuste keuze.
2. Kosten en tarieven:
- Vergelijk de maandelijkse leasekosten van verschillende auto’s en leasemaatschappijen. Let op verborgen kosten en eventuele extra vergoedingen.
3. Kilometerlimieten:
- Veel leasecontracten werken met kilometerlimieten. Op basis daarvan schatten ze in welk bedrag berekend moet worden voor bijvoorbeeld onderhoud. Houd ze goed in de gaten en neem contact op met je leasemaatschappij als je ineens veel meer gaat rijden. Je wilt niet met onverwachte boetes geconfronteerd worden.
4. Looptijd van het contract:
- Vergelijk de duur van de leasecontracten en bepaal welke looptijd het beste past bij je behoeften en financiële situatie.
5. Onderhoud en garantie:
- Onderzoek welk onderhoud en welke garanties zijn inbegrepen bij de lease. Sommige leases omvatten onderhoud, terwijl andere dat niet doen.
6. Verzekering:
- Controleer of de verzekering is inbegrepen in de leaseovereenkomst. Als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat je voldoende dekking hebt en neem de premie die je daarvoor betaalt mee in je berekening.
7. Boetes en overtollige slijtage:
- Onderzoek de boetes voor overtreding van kilometerlimieten en voor eventuele excessieve slijtage van het voertuig. Dit kan invloed hebben op de totale kosten. Neem eventueel contact op om te zien hoe strak een maatschappij hierin staat.
8. Beschikbare modellen en opties:
- Bekijk welke automodellen beschikbaar zijn bij verschillende leasemaatschappijen en welke opties en functies worden aangeboden. Wat is voor jou belangrijk en wat zou leuk zijn, maar is niet echt essentieel?
9. Restwaarde en afschrijving:
- Onderzoek de verwachte restwaarde van de auto aan het einde van het leasecontract. Dit kan van invloed zijn op je beslissing. Bij operationele lease maakt dit niet veel verschil, maar bij Financial Lease krijg je de kans om – eventueel tegen een betaling van die restwaarde – de auto over te nemen. Dat kan van invloed zijn op je keuze.
10. Klantbeoordelingen en reputatie:
- Lees recensies en beoordelingen van andere klanten over de leasemaatschappijen om inzicht te krijgen in hun betrouwbaarheid en klantenservice.
11. Flexibiliteit en beëindiging:
- Begrijp de mogelijkheden om het leasecontract vroegtijdig te beëindigen of aan te passen als je behoeften veranderen.
12. Voordeel van eigendom:
- Wil je liever een auto hebben, of vind je het prima om hem als het ware te huren? Probeer daar ook even objectief naar te kijken: wat is voor jou het meest handig? Met jouw rijgedrag, met jouw financiën, met jouw wensen en verlangens?
13. Persoonlijke financiën:
- Beoordeel je financiële situatie en zorg ervoor dat je de maandelijkse leasebetalingen comfortabel kunt veroorloven. Ook als je enige tijd zonder inkomen komt te zitten. Check ook welke mogelijkheden de leasemaatschappij dan biedt.
Het is belangrijk om je onderzoek te doen voor je overgaat tot het leasen van een auto: vergelijken helpt daarbij. En heb je vragen? Trek gewoon aan de bel. Better safe than sorry, zeker als het gaat om grotere, terugkerende betalingen!
Wil jij ook vergelijken voor je een auto gaat leasen? Kijk dan hieronder.