[Binnenkort weer beschikbaar]

Inboedelverzekering: vergelijken en waarom?

Met de inboedelverzekering verzeker je je inboedel tegen schade. Hoewel de dekking per aanbieder kan verschillen, verzeker je je in de regel tegen zaken als brand, blikseminslag, waterschade, diefstal en vandalisme. Als je huis bijvoorbeeld afbrandt, dan kun je je inboedel vergoed krijgen via de inboedelverzekering.

De inboedelverzekering heeft alleen betrekking op roerende zaken in het huis. Je tv valt er bijvoorbeeld wél onder, maar als je ingebouwde vaatwasser in de keuken kapot is, dan moet je hiervoor claimen bij je opstalverzekering. Deze verzekering is misschien wel heel gebruikelijk, maar niet verplicht.

Kosten

De premie voor de inboedelverzekering hangt onder meer samen met het formaat van je woning, of je een rieten dak hebt en – in sommige gevallen – met je inkomen. Verzekeraars gaan er soms namelijk vanuit dat je meer (dure) spullen hebt, als je meer verdient. Die zijn zeker nog niet bekend met consuminderaars ?

Over het algemeen is de premie niet zo heel hoog; een paar euro per maand. Wij betalen momenteel voor de inboedel 6,58 per maand. Daarmee hebben we een standaard eigen risico van 50 euro en zijn we verzekerd voor vrijwel alles, behalve dingen die we zelf doen. Als het raam openstaat en het regent in, waardoor de vloer omhoog komt, hebben we pech. Als we te maken krijgen met nette dieven die géén braaksporen achterlaten, dan hebben we ook pech. En als we te maken krijgen met kortsluiting, dan moeten we dat probleem zelf oplossen, maar zijn we wél verzekerd voor gevolgschade.

Lees meer over de inboedelverzekering en of je die nodig hebt.