Schenken met de warme hand: wat is het en waarom zou je het doen?

Leer alles over schenken met de warme hand en ontdek 7 praktische tips om je vermogen op een slimme manier over te dragen aan je dierbaren.

Misschien heb je de term schenken met de warme hand wel eens gehoord. Het klinkt heel mooi, maar wat betekent het precies? Schenken met de warme hand houdt in dat je nu, terwijl je nog leeft, geld of bezittingen schenkt aan je kinderen, kleinkinderen of anderen die je dierbaar zijn. Het tegenovergestelde, schenken met de koude hand, vindt plaats na overlijden via een erfenis. Warm = leven, koud = dood. Maar waarom zou je nu al gaan schenken in plaats van wachten? Nou ja, vooral omdat er anders een bak belasting moet worden betaald over je geld. Jeweetwel, over dat geld waarover je waarschijnlijk al (meerdere keren) belasting hébt betaald…

Schenken met de warme hand: wat zijn de voordelen?

Er zijn meerdere redenen waarom het slim kan zijn om nu al te schenken in plaats van alles na te laten via een erfenis:

  1. Je kunt zien hoe je gift wordt gebruikt
    Eén van de dingen die mij in dit geval het leukst zou lijken, is kunnen zien hoe het geld wordt gebruikt. Misschien wil je je kinderen helpen bij het kopen van een huis, het aflossen van schulden of het starten van een eigen bedrijf. Door nu al te schenken, kun je daar een bijdrage aan leveren en meteen het effect ervan zien.
  2. Je bespaart erfbelasting
    Erfbelasting, de belasting die je betaalt over een erfenis, in Nederland kan flink oplopen, afhankelijk van de waarde van je erfenis. Door nu al te schenken, kun je gebruikmaken van belastingvrije schenkingen. Je mag bijvoorbeeld jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken aan je kinderen (€6.633 in 2024). Daarnaast zijn er hogere vrijstellingen voor bijzondere situaties, zoals een schenking voor de aankoop van een woning of een studie (te schenken voor de 40e verjaardag van je kind). Dit betekent dat je het geld nu kunt geven zonder dat je kinderen daar later erfbelasting over hoeven te betalen .
  3. Je behoudt controle over je vermogen
    Veel mensen denken dat je bij schenken meteen al je vermogen moet opgeven, maar dat hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld schenken met een uitsluitingsclausule, zodat het geschonken bedrag niet wordt meegenomen in een eventuele scheiding. Daarnaast kun je schenken onder voorwaarden, zoals het recht om de gift terug te krijgen als dat nodig is, of door een schenking op papier te doen waarbij je het geld nog zelf in beheer houdt. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook wel eens bij woningen; dan wordt het huis al in delen aan de kinderen geschonken, maar wel gecombineerd met een schuldbekentenis. In normaal Nederlands: ze krijgen het pas als jij er niet meer bent. Maar dan is er dus wél een flinke bak belasting bespaard. Best fijn, want erfbelasting betalen over een (dan nog niet verkocht) huis is toch minder.
  4. Het helpt bij vermogensplanning
    Door tijdig te beginnen met schenken, kun je voorkomen dat je vermogen in één keer wordt overgedragen en dat de belastingdruk te hoog wordt. Door jaarlijks kleine bedragen te schenken, kun je vermogen gespreid overdragen en zo profiteren van belastingvoordelen en tegelijkertijd financieel overzicht houden. Bovendien kun je natuurlijk altijd stoppen, als je denkt dat het wat te hard gaat.
  5. Je kunt helpen wanneer het écht nodig is
    Soms hebben je kinderen of kleinkinderen nu meer aan het geld dan later. Bijvoorbeeld voor een studie, een eerste huis, of omdat ze door onverwachte omstandigheden tijdelijk krap bij kas zitten. Door nu te schenken, kun je helpen op het moment dat het écht nodig is, en daar kun je vaak zelf ook veel voldoening uit halen.
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

7 tips voor schenken met de warme hand

Als je wilt beginnen met schenken met de warme hand, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om alles soepel te laten verlopen en optimaal gebruik te maken van belastingvoordelen.

  1. Check de belastingvrijstellingen
    Voordat je begint met schenken, is het belangrijk om te weten wat de jaarlijkse belastingvrijstellingen zijn. Voor bijzondere schenkingen, zoals voor een huis of studie, gelden hogere vrijstellingen.
  2. Maak gebruik van een schenkingsakte
    Als je grote bedragen wilt schenken, is het verstandig om een schenkingsakte op te laten stellen bij de notaris. Hierin kun je voorwaarden opnemen, zoals het uitsluiten van het vermogen bij een scheiding, of bepalen dat de schenking pas beschikbaar komt op een bepaalde leeftijd. Dit kun je ook gewoon doen via een online notaris, dat scheelt vaak geld.
  3. Schenken op papier
    Wil je wel schenken, maar het geld nog zelf blijven gebruiken? Dan kun je kiezen voor schenken op papier. Dit betekent dat je het geld in theorie schenkt, maar het nog in beheer houdt totdat je overlijdt. Hiermee verlaag je je vermogen (en dus de erfbelasting), maar hoef je niet bang te zijn dat je zelf ineens aan het einde van je geld nog een stukje leven over hebt 😉
  4. Plan vooruit
    Door elk jaar een beetje te schenken, kun je je vermogen geleidelijk overdragen. Dit voorkomt dat er later een grote som ineens moet worden overgedragen, wat kan resulteren in hogere erfbelasting. Door nu al te plannen, kun je ervoor zorgen dat alles soepel verloopt en dat je optimaal gebruikmaakt van de belastingvoordelen.
  5. Denk ook zeker aan jezelf
    Hoewel schenken fijn is, is het belangrijk om ook naar je eigen situatie te blijven kijken. Heb je genoeg geld om comfortabel te blijven leven? Zorg ervoor dat je jezelf financieel goed verzorgt, voordat je grote bedragen weggeeft.
  6. Schenk op een slim moment
    Denk na over wanneer je schenkt. Bijvoorbeeld rond de aankoop van een huis of een studie, zodat de gift meteen nuttig kan worden gebruikt. Dit kan belastingvoordeel opleveren en je helpt de ontvanger op een moment dat het écht verschil maakt.
  7. Blijf goed communiceren
    Schenken kan soms gevoelig liggen, vooral als je aan meerdere kinderen of kleinkinderen schenkt. Houd iedereen op de hoogte en leg uit waarom je bepaalde keuzes maakt. Goede communicatie voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat iedereen begrijpt wat jouw intenties zijn. En vergeet ook niet: het is gewoon jouw geld. Je mag het doen op jouw manier.

Schenken met de warme hand: mooie optie

Ik ga ervan uit dat ik nog wel even heb voor het schenken met de warme hand echt een optie wordt, maar het is wel iets waar ik over na wil denken. Ik begrijp echt wel dat belasting betalen nodig is enzo, maar om het nu tig keer te doen over hetzelfde geld… lijkt me niet fantastisch.

Overigens vind ik het ook wel een beetje spannend; wat als je 100 wordt en je hebt dan alles al weggegeven? Gelukkig kun je dat natuurlijk wel gewoon een beetje in de gaten houden, of met één van de bovenstaande opties werken.

Als het voor jou op dit moment wel actueler is, houd dan wel vooral even de regels in de gaten. En blijf natuurlijk vooruit kijken. Juist als je dit een beetje over de tijd uitsmeert, hoeft er het minst over afgedragen te worden. Misschien zelfs wel niets 😉

Denk jij hier wel eens over na? Wat is jouw ervaring hiermee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
  1. Geven met een warme hand is een slimme manier om dierbaren te ondersteunen en tegelijkertijd belasting te besparen. De tips over vooruit plannen en het gebruik van schenking op papier zijn echt handig. Bedankt voor het delen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.